I to je relativno, mislim, koliko profesionalni sportisti žive zdravo. Kada pogledam nekog fudbalera, košarkaša..., uglavnom mi izgledaju bar desetak godina stariji, nego što jesu. A tome je, verovatno, uzrok veliki fizički napor koji se godinama sprovodi. Odavno sam čuo da profesionalni sport nije baš sjajno rešenje. Od trčanja su bolje brze šetnje, od vaterpola rekreativno plivanje, od gimnastike lagane vežbe...
Drugo, povećana telesna težina povećava rizik od mnogo čega: kardiovaskularni problemi, raznorazni kanceri, stradanje zglobova koji nose tu težinu...
Ako pogledam sebe, bavio sam se amaterski sportom, trčao za raznoraznim loptama, bio više nego aktivan. Uz to sam i pušio, nikad preterano, ali sam pušio. Mnogi profesionalni sportisti ne vade cigaru iz usta.Težina mi je uvek bila "normalna". Poslednjih hiljadu godina pre vučem ka mršavom, nego ka punijem.
Lično uzrok MS-a, pored genetske predispozicije (mada ne znam da je neko u mom porodičnom stablu imao problem sa MS-om), vidim i u produženom stresu. Verovatno ima i drugih stvari koje su doprinele pojavi MS-a kod mene.