Autor Tema: Razne vesti  (Pročitano 265862 puta)

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
Odg: Razne vesti
« Odgovor #120 poslato: Oktobar 28, 2009, 09:43:54 pre podne »
http://www.youtube.com/watch?v=ooeYHGs40Yk
ABC News - Multiple Sclerosis effectively treated by a new acoustic medical device.

Van mreže U prvom licu

• Član
  • **
  • Pol: Žena
« Odgovor #121 poslato: Novembar 07, 2009, 12:56:59 posle podne »
Profesionalni sportista oboleo od MS (znaci i ziveti u zdravom telu zdrav duh ne vazi, ms napada i one u najbolju kondiciju) :(

http://www.rte.ie/sport/gaa/championship/2009/1106/oshaughnessya.html

Van mreže Sklerozica

• Administrator
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Dg: MS
  • Grad: Beograd
« Odgovor #122 poslato: Novembar 07, 2009, 03:04:14 posle podne »
Profesionalni sportista nateže svoje telo do krajnjih granica skoro svakodnevno. Još ako se tu doda neka hemija, ne važi ta izreka koju si pomenula. Ona se više odnosi na rekreaciju koja zaista prija organizmu.

Van mreže U prvom licu

• Član
  • **
« Odgovor #123 poslato: Novembar 10, 2009, 09:30:58 pre podne »
Razumem Skler, ali htela sam reci da i ziveti zdravo (kao sportiste na pr.), nije garancija da se nece razviti ms.

Naucnici su dosli do otkrice da debljina u tinejdjerskom periodu (pogotovo kod zena), povecava razvoj za MS u adolescencii..Kod mene to nije slucaj, mrsava sam bila jako.:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/8342585.stm

Van mreže Taurus

• Zabranjen
« Odgovor #124 poslato: Novembar 10, 2009, 10:43:44 pre podne »
I to je relativno, mislim, koliko profesionalni sportisti žive zdravo. Kada pogledam nekog fudbalera, košarkaša..., uglavnom mi izgledaju bar desetak godina stariji, nego što jesu. A tome je, verovatno, uzrok veliki fizički napor koji se godinama sprovodi. Odavno sam čuo da profesionalni sport nije baš sjajno rešenje. Od trčanja su bolje brze šetnje, od vaterpola rekreativno plivanje, od gimnastike lagane vežbe...
Drugo, povećana telesna težina povećava rizik od mnogo čega: kardiovaskularni problemi, raznorazni kanceri, stradanje zglobova koji nose tu težinu...
Ako pogledam sebe, bavio sam se amaterski sportom, trčao za raznoraznim loptama, bio više nego aktivan. Uz to sam i pušio, nikad preterano, ali sam pušio. Mnogi profesionalni sportisti ne vade cigaru iz usta.Težina mi je uvek bila "normalna". Poslednjih hiljadu godina pre vučem ka mršavom, nego ka punijem.
Lično uzrok MS-a, pored genetske predispozicije (mada ne znam da je neko u mom porodičnom stablu imao problem sa MS-om), vidim i u produženom stresu. Verovatno ima i drugih stvari koje su doprinele pojavi MS-a kod mene.

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #125 poslato: Novembar 10, 2009, 04:01:46 posle podne »
Razumem Skler, ali htela sam reci da i ziveti zdravo (kao sportiste na pr.), nije garancija da se nece razviti ms.

Nije garancija ni da neće zakačiti nešto drugo. Imao sam u porodici profesionalnog sportistu. Nikada pušio, nikada pio pa ga opet pojeo rak.

Naucnici su dosli do otkrice da debljina u tinejdjerskom periodu (pogotovo kod zena), povecava razvoj za MS u adolescencii..

Iskreno, naučnici su do sada došli do milion i jedne pretpostavke o uzroku MS-a ali ni jedna nije ona prava, potpuna. Imamo brdo vesti tipa: ovo povećava šanse za razvoj ms-a u 2%, ono povećava šanse za razvoj MS-a u 5% itd. itd. Lutaju i traže. Ponekad nešto napipaju ko i ćorava koka ili ostaje činjenica da i dalje tapkaju u mraku kada je u pitanju uzrok. Ne opterećuj se previše sa tim. Nema koristi da i ti pipaš po mraku.

Pazi na sebe, slušaj telo i teraj ga koliko ti prija. ;)

Van mreže U prvom licu

• Član
  • **
« Odgovor #126 poslato: Novembar 10, 2009, 04:30:53 posle podne »
Eh kad bi znala osluskivati svoj organizam..
Ja sve sto procitam upijam i razmisljam oko toga.. Samo jos nemogu da se svestim kako je komplikovan i uzrok i posledica ms..Prosto, kosi se mojom logikom.

Van mreže raca

• Moderator
« Odgovor #127 poslato: Novembar 10, 2009, 09:06:31 posle podne »
Povezanost pretilosti i multiple skleroze
10.11.2009.

Pretilost u tinejdžerskoj dobi je povezana s većim rizikom za multiplu sklerozu kod odraslih osoba, objavili su znanstvenici s Harvarda u časopisu Neurology.
.................
Znanstvenici dodaju kako tjelesna masa u djetinjstvu ili odrasloj dobi nije bila povezana s razvojem multiple skleroze.

Pretilost kod tinejdžera je utjecala na multiplu sklerozu bez obzira na čimbenike poput pušenja ili pomanjkanja tjelesne aktivnosti.

Istraživači vjeruju kako je dobivene rezultate moguće objasniti djelovanjem vitamina D - poznato je kako povišena koncentracija vitamina D u krvi smanjuje rizik za multiplu sklerozu, te da je pretilost povezana sa smanjenom prisutnošću vitamina D organizmu.

Uz to, masno tkivo proizvodi tvari koje utječu na funkciju imunološkog sustava, što također može biti povezano s obolijevanjem od multiple skleroze.

Ceo tekst: Plivazdravlje

Van mreže U prvom licu

• Član
  • **
« Odgovor #128 poslato: Novembar 18, 2009, 09:42:03 pre podne »
Najnovije otkrice je da vitamin D ne samo sto smanjuje rizik za MS nego i pomaze i za vreme bolesti, smanjuje broj relapsa i uopste olaksava simptome. U zavisnosti od doziranja, moze da smanji relapse za 50 %. Znaci, dosada je D vit bio poznat kao preventiva za ms, sada se sigurno zna da doziranje D vitaminom je povezano i sa ponasanje same bolesti. Usporuje se.. Doktori isto predupreduju da pre nego se uzmu visoke doze ovog vitamina, treba da se izmeri nivo calciuma u krvi, dali je na nekoj normalnoj razini i ako je ne bi bilo problema za visoke doze D vit.

http://au.news.yahoo.com/a/-/technology/6483940/vitamin-d-could-ease-symptoms-for-ms-sufferers/

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #129 poslato: Novembar 18, 2009, 11:44:25 pre podne »
bio bi dobro kada bi uveli analize D vit. u krvi kao obaveznu pretragu

Van mreže U prvom licu

• Član
  • **
« Odgovor #130 poslato: Novembar 25, 2009, 10:16:46 pre podne »
Ostati u drugom stanju, roditi dete, samnjuje rizik od progresije ms, i stepen ostecenja je manji:

http://uk.news.yahoo.com/21/20091124/thl-pregnancy-could-slow-ms-d831572.html

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #131 poslato: Novembar 25, 2009, 07:39:25 posle podne »
Eto delimičnog razrešenja dileme kod žena. :)

Van mreže U prvom licu

• Član
  • **
« Odgovor #132 poslato: Novembar 26, 2009, 09:18:15 pre podne »
eh..jos da nadjem donatora.. :)

Van mreže U prvom licu

• Član
  • **
« Odgovor #133 poslato: Decembar 02, 2009, 09:34:01 pre podne »
Poznati radio voditelj, Tiger Tim, cvrsto vjeruje u najnovijoj teorii o vaskularnji uzrok ms:

http://www.eveningtimes.co.uk/news/display.var.2536119.0.0.php

Van mreže U prvom licu

• Član
  • **
« Odgovor #134 poslato: Decembar 13, 2009, 07:02:31 posle podne »

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.