sveobuhvatan izvestaj AAMS(americke asocijacije ms), o ccsvi, gvozdju, studiji
sto se tice gvozdja talozenje je uoceno i kod Alchajmerove i Parkinsonove bolesti i smatra se za odgovornim kod pojave neurodegenerativnih procesa
(ovaj izvestaj trebalo bi svakako procitati, ovako mora svako udruzenje da se obrati svom clanstvu)
cekaju se rezultati studije koja ima za cilj da ispita ucestalost CCSVI kod MS
http://www.buffalo.edu/news/10562
pozivaju ms bolesnike koji su poceli da i dalje koriste svoje imunomodulatorne terapije, da se ne uzimaju nikakvi preparati za smanjivanje gvozdja
Članstvo u MS društvu nije obavezno. Ne moraš da budeš član, ili možeš da budeš pasivni član (platiš članarinu i tu se završava tvoje angažovanje). Ali ako želiš da budeš neka "faca" u udruženju, onda to povlači i određenu odgovornost. U ovom slučaju imaš odgovornost prema obolelima od MS. Pretpostavljam da je neko aktivan u udruženju iz humanih razloga, a ne iz nekih drugih (mislim da vam svima pada na pamet koji to drugi razlozi mogu da budu).
I zašto ovo pišem? Pa, po onom spisku samo na teritoriji Srbije postoji 10 ili 15 MS udruženja. Da li se neko oglasilo u poslednjih par nedelja po pitanju, složićete se, jedne vrlo značajne stvari o kojoj priča, bezmalo celi svet? Zašto? Strah od lekara, donatora, finansijera, farmaceutskih kuća...? Strah od gubljenja povlastica? Nezainteresovanost (ili narodski rečeno "zabole me")?
Sve je to dozvoljeno, i da se plašiš, i da si nezainteresovan..., ali u to slučaju, skloni se odatle gde sad "sediš".
Dakle, kako ih, bre, nije sramota da nijednom rečju se ne oglase i ne spomenu "ovo". Pa, makar da kažu, da ne znaju, da čekaju..., da kažu da ljudi ne prekidaju terapije,..., da se na bilo koji način oglase. Šta im je svrha postojanja? Da mi srede da ne plaćam parking, ili da imam popust za infostan? Pa sve to sam sam završio. I taj infostan mi daje grad ili republika, a ne oni, i jedino što su mi sredili je da ja ne idem tamo da to završavam. A koliko vas je išlo?
Ne znam za MS društvo iz neke normalne zemlje da se nije oglasilo. Oglasili su se mnogi lekari, neurolozi... Oglasilo se hiljade obolelih... Samo kod nas, ili uglavnom kod nas, ćute. Važnije je da se ode na skup MS društava u Gornju Trepču, nego da se bar nešto kaže o CCSVI-u. Jebi ga, tamo se ždere i pije, verovatno za džabe, a nas "ko šiša" (da ne upotrebim opet bezobrazni izraz).
A vreme, za nas, nije baš neograničeno!!!