Autor Tema: Vaskularni problem mogući uzrok za MS?  (Pročitano 798014 puta)

Van mreže Ena

• VIP
  • Pol: Žena
  • Zivot je izazov.Ne gubi vreme uzivaj u njemu...
  • Dg: MS
Odg: Vaskularni problem mogući uzrok za MS?
« Odgovor #285 poslato: Decembar 13, 2009, 12:35:47 pre podne »
Googl prevod gornjeg linka.meni je ovako bar malo jasnije.

Van mreže Ha Even

• Zabranjen
« Odgovor #286 poslato: Decembar 13, 2009, 11:41:43 pre podne »

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #287 poslato: Decembar 13, 2009, 12:26:21 posle podne »
Googl prevod gornjeg linka.meni je ovako bar malo jasnije.

sveobuhvatan izvestaj AAMS(americke asocijacije ms), o ccsvi, gvozdju, studiji
sto se tice gvozdja talozenje je uoceno i kod Alchajmerove i Parkinsonove bolesti i smatra se za odgovornim kod pojave neurodegenerativnih procesa
(ovaj izvestaj trebalo bi svakako procitati, ovako mora svako udruzenje da se obrati svom clanstvu)

cekaju se rezultati studije koja ima za cilj da ispita ucestalost CCSVI kod MS
http://www.buffalo.edu/news/10562

pozivaju ms bolesnike koji su poceli da i dalje koriste svoje imunomodulatorne terapije, da se ne uzimaju nikakvi preparati za smanjivanje gvozdja

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #288 poslato: Decembar 13, 2009, 12:44:11 posle podne »
malo o željezu (dobre i loše strane)
http://www.medicina.hr/nutricionizam/clanci/zeljezo_medalja_s_dva_lica.htm

Istraživanja su pokazala da:

- suplementacija željeza može inhibirati apsorpciju cinka u organizmu, stoga se kod suplementacije željeza preporuča i dodatan unos cinka.
- prekomjerne količine željeza u probavnom traktu mogu izazvati i oštećenje tkiva i upalne procese u probavnom traktu (Journal of Nutrition. 2001;131:1452-1458)
- prekomjerne količine željeza mogu oštetiti unutarnji sloj krvnih žila te tako povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti (Meeting of the American Heart Association's Council for High Blood Pressure Research October 2000)
- abnormalno taloženje željeza može dovesti do oštećenja mozga (Nature Genetics February, 2001;27:209-214)

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #289 poslato: Decembar 13, 2009, 12:51:32 posle podne »

Van mreže Taurus

• Zabranjen
« Odgovor #290 poslato: Decembar 13, 2009, 02:58:45 posle podne »
sveobuhvatan izvestaj AAMS(americke asocijacije ms), o ccsvi, gvozdju, studiji
sto se tice gvozdja talozenje je uoceno i kod Alchajmerove i Parkinsonove bolesti i smatra se za odgovornim kod pojave neurodegenerativnih procesa
(ovaj izvestaj trebalo bi svakako procitati, ovako mora svako udruzenje da se obrati svom clanstvu)

cekaju se rezultati studije koja ima za cilj da ispita ucestalost CCSVI kod MS
http://www.buffalo.edu/news/10562

pozivaju ms bolesnike koji su poceli da i dalje koriste svoje imunomodulatorne terapije, da se ne uzimaju nikakvi preparati za smanjivanje gvozdja

Članstvo u MS društvu nije obavezno. Ne moraš da budeš član, ili možeš da budeš pasivni član (platiš članarinu i tu se završava tvoje angažovanje). Ali ako želiš da budeš neka "faca" u udruženju, onda to povlači i određenu odgovornost. U ovom slučaju imaš odgovornost prema obolelima od MS. Pretpostavljam da je neko aktivan u udruženju iz humanih razloga, a ne iz nekih drugih (mislim da vam svima pada na pamet koji to drugi razlozi mogu da budu).

I zašto ovo pišem? Pa, po onom spisku samo na teritoriji Srbije postoji 10 ili 15 MS udruženja. Da li se neko oglasilo u poslednjih par nedelja po pitanju, složićete se, jedne vrlo značajne stvari o kojoj priča, bezmalo celi svet? Zašto? Strah od lekara, donatora, finansijera, farmaceutskih kuća...? Strah od gubljenja povlastica? Nezainteresovanost (ili narodski rečeno "zabole me")?
Sve je to dozvoljeno, i da se plašiš, i da si nezainteresovan..., ali u to slučaju, skloni se odatle gde sad "sediš".

Dakle, kako ih, bre, nije sramota da nijednom rečju se ne oglase i ne spomenu "ovo". Pa, makar da kažu, da ne znaju, da čekaju..., da kažu da ljudi ne prekidaju terapije,..., da se na bilo koji način oglase. Šta im je svrha postojanja? Da mi srede da ne plaćam parking, ili da imam popust za infostan? Pa sve to sam sam završio. I taj infostan mi daje grad ili republika, a ne oni, i jedino što su mi sredili je da ja ne idem tamo da to završavam. A koliko vas je išlo? 

Ne znam za MS društvo iz neke normalne zemlje da se nije oglasilo. Oglasili su se mnogi lekari, neurolozi... Oglasilo se hiljade obolelih... Samo kod nas, ili uglavnom kod nas, ćute. Važnije je da se ode na skup MS društava u Gornju Trepču, nego da se bar nešto kaže o CCSVI-u. Jebi ga, tamo se ždere i pije, verovatno za džabe, a nas "ko šiša" (da ne upotrebim opet bezobrazni izraz).

A vreme, za nas, nije baš neograničeno!!!

Van mreže Sklerozica

• Administrator
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Grad: Beograd
« Odgovor #291 poslato: Decembar 13, 2009, 03:02:59 posle podne »
Usaglašavaju stav po ovom pitanju u banji. Biće neko saopštenje uskoro. Javio Ljubiša. Rek'o da mu se javlja.  ;D

Van mreže Taurus

• Zabranjen
« Odgovor #292 poslato: Decembar 13, 2009, 03:16:56 posle podne »
Biće to usaglašen stav da li su u restoranu Šumadinc u Trepči bolje vešalice ili pljeskavice!

Van mreže Ha Even

• Zabranjen
« Odgovor #293 poslato: Decembar 13, 2009, 03:54:46 posle podne »
nemoj tako ....ljudi razmišljaju što da kažu, nije to lako veseliti se nekom poamku, kod nas na ovim prosorima bivše juge ostalo je pravilo"ne talasaj"

Van mreže Taurus

• Zabranjen
« Odgovor #294 poslato: Decembar 13, 2009, 05:28:32 posle podne »
nemoj tako ....ljudi razmišljaju što da kažu, nije to lako veseliti se nekom poamku, kod nas na ovim prosorima bivše juge ostalo je pravilo"ne talasaj"

Ne tražim ja da mi kažu da li je "ovo" nešto što vredi ili ne. Na kraju krajeva, tek se vrše ispitivanja, pa ćemo tek videti koliko je u pitanju "prava stvar" ili ne. Ali ne reći ni jednu reč po ovom pitanju, praviti se da se ništa ne dešava... Možda ništa ne bude od svega, ali znaš li samo ovde koliko je linkova postavljeno sa temom CCSVI?
I slažem se sa "ne talasaj", ali zato što ne talasam na meni se iživljava kasirka u prodavnici, šalterska službenica, medicinska sestra, pa ako hoćeš i lekari..., i još treba da razmišljam šta ću da kažem da se neko od svih njih slučajno ne naljuti.

Van mreže amia

• Član
  • **
  • Noli turbare circuloc meos
« Odgovor #295 poslato: Decembar 13, 2009, 05:31:09 posle podne »
Nesto mi danas pade na pamet ,,a nije kapa
odavno su mi nasli sum na srcu i prolaps ,,,pa se pitam,,koliko to veze ima sa ovim,,i da li jos neko ima slicne tegobe ,,,da li je to ,,,mozda ,,, :m3:

Van mreže ms-dina

• Član
  • **
« Odgovor #296 poslato: Decembar 13, 2009, 07:10:14 posle podne »
Isto tako se i ja pitam...mozda ima veze sa ovim...
na prvom magnetu po kojem su mi potvrdili dijagnozu g35 dobijam istovremeno uzgredan nalaz u kojem se navodi da imam protuziju  C5-6 IV diska sa kompromitacijom duralne vrece i suzenjem spinalnog kanala(dijametar redukovan na 8mm).Razmisljam da li je moguce da ova pojava vrsi pritisak na vratne krvne sudove ili pravi slican problem.
Negde sam procitala da vaskularni problemi mogu biti i nasledni.
Moja majka(koja nema MS) ima vensku insuficijenciju ali u nozi(krv ne cirkulise iz noge ka srcu vec joj se dobrim delom vraca u nogu kroz "lose" zaliske i zadrzava u tkiva lista.Operisana je pre 8 godina
na VMA.
Njen problem nema veze sa MS-om,samo hocu da kazem da su geni cudo...

Van mreže U prvom licu

• Član
  • **
« Odgovor #297 poslato: Decembar 13, 2009, 07:19:28 posle podne »
Ljudi, razvili ste (i nadam se da cete tako nastaviti) odlicnu diskusiju na ovoj temi. BRAVO ! :ok: Mislim da bi se sve udruge trebali ugledati na vama, (i da se zasrame) sa koliko zara i interesovanja prenosite novitete, kopate, istrazujete. Svaka cast. I na kraju krajeva i da nije to to, mi smo dali svoj doprinos o informiranju sta je novo u svetu ms i debatiranju u vezi svega povezano sa ms. Transparentnost pre svega, a ne suteti i cekati.

Van mreže Taurus

• Zabranjen
« Odgovor #298 poslato: Decembar 13, 2009, 07:51:52 posle podne »
Na ovoj temi postavljeno je 69 linkova i na desetine slika, informacija, odgovora, adresa, mišljenja...

Van mreže Ena

• VIP
  • Zivot je izazov.Ne gubi vreme uzivaj u njemu...
« Odgovor #299 poslato: Decembar 13, 2009, 08:19:31 posle podne »
Ja sam kao dete imala šum na srcu.Sada navodno više nemam,povukao se kažu u pubertetuSada imam povremeno bol u grudima koji traje 5-10 minuta i prolazi kroz vrat i vilicu do slepočnica.Sve se završi sa glavoboljom i to jakom u slepočnicama.EKG je u redu i tražili su da uradim UZ srca na koji još nisam otišla. :-[.Da li to sve ima veze sa svim ovim,pitam se od kako sam čula za to.

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.