Sećam se da mi u životu vrat nije bio jača strana. Znam da sam ga par puta solidno ušinuo. Jedno vreme, dok sam studirao, krajnje amaterski sam igrao veliki fudbal. Pred svaku utakmicu ide zagrevanje, a ja sam posle toga još desetak minuta posvećivao razgibavanju samo vrata kako bih izbegao da ga, usled naglog pokreta, ušinem.
Sredinom 90-ih imao sam neko "mantanje" u glavi. Sećam se da mi se zavrti u glavi (sedeo ili stajao), traje par sekundi i prođe. Gledano sa strane ništa se nije primećivalo, ali ja osetim kako "zalelujam" tih par sekundi. Znam da mi se to dešavalo u "špicu" najviše do desetak puta u toku dana. Sve to je trajalo možda nepunih mesec dana i prošlo je.
Odavno već, ponekad kad naglo legnem počne da mi se vrti u glavi i moram da pomerim glavu na neku stranu kako bi to prestalo. Dakle, ovo se dešava kad naglo spustim glavu na krevet, a ne, kao što bi bilo uobičajeno, kad naglo ustanem.
Takođe, još pre postavljanja dijagnoze, utvrđena mi je spondiloza, tj. okoštavanje u vratu. Tom prilikom mi je rečeno da to okoštavanje danas imaju i mnoga deca koja su još u školi. Dali mi neke vežbe da vrtim glavu. Nikad mi to nije bio neki problem tako da nisam ni obraćao pažnju. A onda sam pročitao gornji post...
Naravno, ovakve "probleme" sa vratom imaju mnogi ljudi i verovatno da to nema nikakve veze sa MS-om, ali me je gornji post naterao na razmišljanje.