U prvom licu dala si sama odgovor , koji cu citirati "
tako da mislim da je to neka hemiska reakcija u mozgu predizvikana bogzna od cega.." Znaci depresija NIJE uvod , vec je DEO bolesti , odnosno jedan od simptoma.
A cuvati se od subova i biti disciplinovan ?! To je vec malo drugacije pitanje. Dali uci u samoizolaciju i karantin ?
Ja naprimer vodim sasvim miran i ne stresan zivot, cuvam se raznih infekcija , jedini "porok" je sto pusim. E sada moji subovi nikako nisu povezani sa mojim nacinom zivota , vec bih pre rekla da su povezani sa vremenskim promenama. Kako onda da to izbegnem. Odnosno imam "periodu" bolesti , za koju cesto kazem da mi je kao PMS

Obavestenost se ne nalazi samo u literaturi i probanju svega i svecega. Svako od nas je individua za sebe i razlicito se nosimo sa bolescu. Ja poznajem sebe i svoju bolest vise nego dobro i pored toga mi je potreban lekar , jer necu ja na svoju ruku sprovoditi terapiju !
Antidepresivi pomazu zato sto smanjuju stresogeni faktor , odnosno povecavaju nivo tolerancije na stres .
Asja bez obzira sto se nezna UZROK MS , farmakoterapija je SIMTOMATSKA , pa i lekova koji su na ispitivanju. Zna se sta dovodi do demijelinizacije i da je tu nas imuni sistem odgovoran i zato se lekovi nove generacije baziraju na imuni sistem , odnosno rekomponovanje celija koje daju prejak imuni odgovor na sopstveni organizam. I ne razumem onda sta tu ima nejasno.
Da su ljudi tako razmisljali pre nesto jace od pola veka , danas bi mnoge bolesti i dalje bile smrtonosne. Ne zna se uzrok za sve autimune bolesti , pa se lece ili je mozda bolje ne leciti ih.
Naravno da ne treba da idemo kod lekara za svaku sitnicu i za prolazna stanja, ali stvarno neznam na koji nacin mozes eliminisati veliki neurodeficit , osim uz pomoci jakih lekova? Za ljutu ranu - ljuta trava ! Meni je jako bitan kvalitet zivota , pa shodno tome i razmisljam. Ako cemo po tome dali se treba leciti farmaticima ili ne , onda zalazimo u to da ne treba ni hraniti se , jer sva hrana sadrzi nesto sto nije dobro za organizam , cak i biljna koja se tretira u proizvodnji i skladistenju.
Kao sto rece Taurus jedno je prica odnos lekara prema pacijentima , a sasvim je bezpredmetna prica dali su nam lekari potrebni. A i to zalazi u domen licne odluke.