Autor Tema: Lekari  (Pročitano 86132 puta)

Van mreže raca

• Moderator
  • Pol: Žena
Odg: Lekari
« Odgovor #45 poslato: Februar 01, 2009, 12:58:35 posle podne »

Tuzno je sto medicina ne zna leka, a pravi ispitivanja za lek. (?!)
Tako da mislim da smo mi kao pacijenti vise potrebni lekarima nego oni nama. Jer zamislite bruke i blamaze kada jedan neurolog kao sto je dr Drulovic kaze da "smo sada poceli da razgovaramo sa pacijentima i uvideli da su mnogi depresivni i da posle terapije antidepresivima dolaze kao preporodjeni". Znaci da ta vrsta terapije isto tako pomogne kao i ti siroti kortizoni za koje se lacaju svaki put.

I posle svega oni prave ispitivanja trazeci lek. To je meni jako neozbiljno i nehumano jer posle svih tih silnih ispitivanja na groblju se rezervise po jedno mesto.

I zato kazem opet: u se i u svoje kljuse. Jer mi dobro znamo ako hocemo dovoljno iskreni da budemo prema sebi , sta je za nas dobro a sta ne. Bolje od doktora.
Ne znam kako bi se drukcije doslo do odgovarajucis lekova ako se ne prave ispitivanja??? :-\   Mozda je neko i upucen u druge nacine.
A sto se tice antidepresiva i kortikosteroida kakve oni imaju slicnosti?? Kazes da antidepresivi mogu pomoci kao kortikosteroidi. Antidepresivi koliko znam deluju na depresivne epizode pacijenta, a kortikosteroidi kod MS se daju za kontrolisanje akutnih stanja (relapsa odnosno napada). O antidepresivima se u pomenutoj emisiji govorilo u smislu lecenja depresije kod MS pacijenata, a ne u smislu kojeg ti navodis.
Kazes da mi znamo sta je za nas dobro, a sta ne i to bolje od doktora. Normalno da znamo neke stvari vezane za nas najbolje, ali zato te lekar obicno i pita o tim stvarima. Nisam bila u prilici da mi je bilo koji lekar zabranjivao nesto za sta sam ja rekla da mi odgovara.

Citat
To je meni jako neozbiljno i nehumano jer posle svih tih silnih ispitivanja na groblju se rezervise po jedno mesto.

Ova recenica nije bila nimalo lepa i nimalo odgovorna pre svega uzimajuci u obzir da su neki clanovi foruma bili sudionici odredjenih ispitivanja. A ne znam za ostale ni meni ovakav nacin izrazavanja ne odgovara previse.

Van mreže cecam

• Član
  • **
« Odgovor #46 poslato: Februar 01, 2009, 03:41:00 posle podne »
Asja , stvarno je tesko dati komentar na tvoj post , a da se to ne shvati pogresno. Kao sto kazem svako ima pravo na svoje misljenje , ali se sto se tebe tice ja se zapitam dali ti imas MS i dali si ikada imala neki jaci sub. Jer ovo sto govoris je toliko neozbiljno i neodgovorno. Da si stvarno malo jace osetila MS onda bi ti misljenje verovatno bilo mnogo drugacije. Dali bi isto to govorila da ne mozes da koristis svoje ekstremitete , da cekas ko ce te nahraniti , obuci , umiti , pomeriti ? Narocito , kao sto Raca rece , tvoje nepoznavanje svrhe odredjene farmakoterapije. Antidepresivi se daju jer uticu na raspolozenje , a kortikosteroidi deluju antiupalno i daju se u velikim dozama da urgentno smanje otoke kod akutnih egzacerbacija , a time i mogucnost veceg neuroloskog deficita. Znas li ti sta je veci neuro - deficit ? Znas li kako se nosi sa time bez farmakoterapije? Dali je dovoljno sto ti poznajes sebe bolje od doktora?! Slusala sam dr Drulovic i odlicno je razumela , ali ti ocigledno nisi shvatila njenu poruku. Ona je rekla da su se ranije davali samo kortikosteroidi jer u nasim klinikama nije bilo mogucnosti da se daju farmatici novije generacije i koji su malo vise ucinkoviti ! Sta ti to znaci oni zamorcici na ispitivanju ?! Koliko je meni poznato kod nas niko nije zavrsio fatalno zato sto je ucestvovao u nekoj studiji. I ja sam ucestvovala u jednoj i imam samo pozitivne reakcije na isto . Drugo , niko nije prisiljen da ucestvuje u bilo kojoj studiji , sve je stvar dobre volje . Trece , studije koje se kod nas sprovode su uvek u III i IV fazi , sto znaci da su predhodno prosle sva moguca ispitivanja , pa i ona na ljudima dobrovoljcima , pa tek tada dolaze na klinicke studije , u kojima se utvrdjuje samo najucinkovitija doza odredjenog leka. Tvoje ocene su vise nego pausalne i povrsne. Razumem ja tvoju ogorcenost , verovatno i neko predhodno lose iskustvo , ali molim te nemoj svu svoju negativnost da prenosis na nas , vec na onoga ko je uzrok tome.
Pozdrav tebi veliki i razmisli racionalno o ovome sta sam ti napisala.

Van mreže Ena

• VIP
  • Zivot je izazov.Ne gubi vreme uzivaj u njemu...
  • Dg: MS
« Odgovor #47 poslato: Februar 01, 2009, 05:42:33 posle podne »
Ceco meni je doktor Krklješ pokazao kako da dajem sebi betaferon,i jednom sam bila kod njega na kontroli i stvarno je super,Iako nisam njegov pacijent uvek mi se lepo javi i ako nešto pitam odgovori mi.Meni su svi tamo dobri.

Van mreže cecam

• Član
  • **
« Odgovor #48 poslato: Februar 01, 2009, 05:55:50 posle podne »
Ceco meni je doktor Krklješ pokazao kako da dajem sebi betaferon,i jednom sam bila kod njega na kontroli i stvarno je super,Iako nisam njegov pacijent uvek mi se lepo javi i ako nešto pitam odgovori mi.Meni su svi tamo dobri.

Jeste , za doktore , sestre i osoblje novosadske neuroloske klinike mogu reci stvarno sve najlepse , jer nikada nisam tamo nesto lose dozivela. Cak mogu reci da je odnos izmedju njih i pacijenata nekako neuobicajen , dosta je srdacniji i prisniji , opusteniji. Drago mi je Ena sto i ti imas takvo iskustvo odande :)

Van mreže Taurus

• Zabranjen
« Odgovor #49 poslato: Februar 01, 2009, 09:35:01 posle podne »
Ja mogu da prigovorim nekim lekarima na njihov odnos prema pacijentima, ali o potrebi postojanja lekara, farmaceuta, ispitivanja lekova..., ne bih trošio vreme!

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #50 poslato: Februar 01, 2009, 11:10:56 posle podne »
Nemam losih iskustava sa kortizonima i LDN-om. To su terapije koje sam ja do sada koristila. Sto su mogli ti su lekovi odradili: kortizoni više ne daju rezultate kod mene. LDN sam samoj sebi propisala. Ali zato sam u toku sa drugim pacijentima koji koriste druge terapije i redovno pratim sta se desava u svetu po pitanju novih metoda lecenja.
To sta ja iznosim su moji zaključci na osnovu pročitanih izveštaja iz stranih časopisa (The Lancet pratim preko net-a, a na New Pathways sam se pretplatila i dobijam taj časopis na kućnu adresu već 8. godina)
Sve što ja iznesem na ovaj forum nije napamet i nije odokativno.

Mene je porazila činjenica da je dr Drulović izjavila da antidepresivi daju dobre rezultate kod MS simptoma koji su se do tada tretirali kortizonima jer nisu razgovarali sa pacijentima. Od kada su počeli uvideli su da pogoršanja nastaju i zbog depresije i psihičkog stanja i da u tom slučaju antidepresivi pomažu. Znači počeli su da slušaju pacijente što je pohvalno.

Ovde smo došli do jedne dileme:  depresija kao uvod u bolest ili je depresija posledica bolesti. Lekari danas prihvataju ovo poslednje i svi njihovi radovi na tu temu (koji liče jedan na drugi kao da prepisuju jedan od drugoga) kažu da se depresija javlja u odredjenom procentu kod MSovaca.

Iz mog razgovora sa obolelima ipak je ovo prvo: da su svi imali depresiju pre MS-a. Posto doktori nemaju obicaj da pitaju pacijente sta je bilo pre MS-a (samo su važne lezije ) onda pocinju sa proucavanjima od datuma uspostavljanja dg.

Kako možete vršiti ispitivanja sa tako jakim lekovima kada ne znate uzrok već je sve u domenu pretpostavki? Onda imamo takve rezultate na ispitivanjima sa smrtnim ishodom. Uostalom i sami naucnici i lekari su u nekoliko navrata rekli da terapije za MS tek predstoje, a da je ovo sve do sada bilo smuti pa prospi.

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #51 poslato: Februar 02, 2009, 01:35:29 pre podne »
I jos nesto: pogorsanje se moze spreciti i bez lekova samo treba biti disciplinovan (ne biti nikotinski i kofeinski zavisnik, izbegavati stres, hraniti se zdravo, vezbati, koristiti suplemente). Onda necete biti u prilici da koristite razne "lekove", tj. moci cete da drzite bolest pod kontrolom.

Van mreže U prvom licu

• Član
  • **
« Odgovor #52 poslato: Februar 02, 2009, 09:25:51 pre podne »
Ovde smo došli do jedne dileme:  depresija kao uvod u bolest ili je depresija posledica bolesti. Lekari danas prihvataju ovo poslednje i svi njihovi radovi na tu temu (koji liče jedan na drugi kao da prepisuju jedan od drugoga) kažu da se depresija javlja u odredjenom procentu kod MSovaca.

Iz mog razgovora sa obolelima ipak je ovo prvo: da su svi imali depresiju pre MS-a. Posto doktori nemaju obicaj da pitaju pacijente sta je bilo pre MS-a (samo su važne lezije ) onda pocinju sa proucavanjima od datuma uspostavljanja dg.

Sa mog aspekta, potpuno se slazem da je depresija uvod ove bolesti. Ja sam se lecila od subdepresivnog sindroma pre deset godina. Bila sam ankciozna, razne fobicne fiksacije itd., a nisam imala velikih razloga za tugu i depresiju, tako da mislim da je to neka hemiska reakcija u mozgu predizvikana bogzna od cega..

Van mreže Goga

• Član
  • **
« Odgovor #53 poslato: Februar 02, 2009, 10:55:15 pre podne »
Evo jedne saljive opaske jedne eminentne doktorke, nemice, (dr. Sonnenschmitt) autorke mnogih knjiga, na pitanje kakve uspehe ima u lecenju MS pacijenata:
   STO REDJE DOLAZE KOD MENE, TO IM JE BOLJE. DA LI JE MOGUCE DA IM JE BOLJE JER IH JA MANJE TERAPIRAM....
Naravno, sala, al u svakoj sali ima i malo.....sale mali1  mali1  mali1

By the way, i kod mene je depresija bila uvod u MS. Od kada je imam ja sam  :cheers:  :cheers:  :cheers:
I opet pitanje bez odgovora: shta je uzrok, sta posledica??? Sta je bilo prvo KOKOS ILI JAJE mali1

Van mreže cecam

• Član
  • **
« Odgovor #54 poslato: Februar 02, 2009, 01:45:29 posle podne »
U prvom licu dala si sama odgovor , koji cu citirati "tako da mislim da je to neka hemiska reakcija u mozgu predizvikana bogzna od cega.." Znaci depresija NIJE uvod , vec je DEO bolesti , odnosno jedan od simptoma.

A cuvati se od subova i biti disciplinovan ?!  To je vec malo drugacije pitanje. Dali uci u samoizolaciju i karantin ?
Ja naprimer vodim sasvim miran i ne stresan zivot, cuvam se raznih infekcija , jedini "porok" je sto pusim. E sada moji subovi nikako nisu povezani sa mojim nacinom zivota , vec bih pre rekla da su povezani sa vremenskim promenama. Kako onda da to izbegnem. Odnosno imam "periodu" bolesti , za koju cesto kazem da mi je kao PMS  :)
Obavestenost se ne nalazi samo u literaturi i probanju svega i svecega. Svako od nas je individua za sebe i razlicito se nosimo sa bolescu. Ja poznajem sebe i svoju bolest vise nego dobro i pored toga mi je potreban lekar , jer necu ja na svoju ruku sprovoditi terapiju !
Antidepresivi pomazu zato sto smanjuju stresogeni faktor , odnosno povecavaju nivo tolerancije na stres .
Asja bez obzira sto se nezna UZROK MS , farmakoterapija je SIMTOMATSKA , pa i lekova koji su na ispitivanju. Zna se sta dovodi do demijelinizacije i da je tu nas imuni sistem odgovoran i zato se lekovi nove generacije baziraju na imuni sistem , odnosno rekomponovanje celija koje daju prejak imuni odgovor na sopstveni organizam. I ne razumem onda sta tu ima nejasno.
Da su ljudi tako razmisljali pre nesto jace od pola veka , danas bi mnoge bolesti i dalje bile smrtonosne. Ne zna se uzrok za sve autimune bolesti , pa se lece ili je mozda bolje ne leciti ih.
Naravno da ne treba da idemo kod lekara za svaku sitnicu i za prolazna stanja, ali stvarno neznam na koji nacin mozes eliminisati veliki neurodeficit , osim uz pomoci jakih lekova? Za ljutu ranu - ljuta trava ! Meni je jako bitan kvalitet zivota , pa shodno tome i razmisljam. Ako cemo po tome dali se treba leciti farmaticima ili ne , onda zalazimo u to da ne treba ni hraniti se , jer sva hrana sadrzi nesto sto nije dobro za organizam , cak i biljna koja se tretira u proizvodnji i skladistenju.
Kao sto rece Taurus jedno je prica odnos lekara prema pacijentima , a sasvim je bezpredmetna prica dali su nam lekari potrebni. A i to zalazi u domen licne odluke.

Van mreže biljka r

• Član
  • **
« Odgovor #55 poslato: Februar 02, 2009, 02:19:09 posle podne »
Cecam,MS nije prejak imuni odgovor na sopstveni organizam,već naša antitela koja su zadužena da nas brane
prepoznaju mijelinski omotač nervnih završetaka kao neprijatelja i napadaju ga.Tu je kuršlus,ali se ne zna zašto? :'(

Van mreže cecam

• Član
  • **
« Odgovor #56 poslato: Februar 02, 2009, 02:27:08 posle podne »

na to sam i mislila :)( hvala na ispravci )
Zato su se i bazirali na lekove koji treba da sprece taj kurcslus.
Sada malo da odem dalje , tesko je za neke bolesti i za koje se zna uzrok da se nadje lek koji deluje na uzrok i tu se vrse istrazivanja. Zato mislim da nije bit problema u tome , vec u efikasnosti onih koji sprecavaju vece neurodeficite, odnosno da sto duze imamo visi nivo kvaliteta zivota.

Van mreže U prvom licu

• Član
  • **
« Odgovor #57 poslato: Februar 02, 2009, 02:47:19 posle podne »
["b]U prvom licu dala si sama odgovor , koji cu citirati "tako da mislim da je to neka hemiska reakcija u mozgu predizvikana bogzna od cega.." Znaci depresija NIJE uvod , vec je DEO bolesti , odnosno jedan od simptoma.[/b]"
Apsolutno se slazem da je deo bolesti ali definitivno i uvod, posto ja u tom periodu,  pre deset godina nisam imala ama bas nikakve neuroloske smetnje a najverojatvie ni lezije.. tako da to smetam kao neko predskazivanje sta ce se dalje desavati.. Zasto, na pr. moj psihijatar nije posumnjao da se nesto organski desava u mozgu, da nije samo psiha u pitanju..??
["b]Svako od nas je individua za sebe i razlicito se nosimo sa bolescu[/b]" - I to je tacno, zato smo i ovde da vidimo sto nam je isto u ovoj bolestini..I mislim da bas radi ovu cinjenicu, raznolikost simptoma i stanja od osobe do osobe, medicina nemoze da da odgovor na mnoga pitanja kao ni lek.

Van mreže Sklerozica

• Administrator
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Dg: MS
  • Grad: Beograd
« Odgovor #58 poslato: Februar 02, 2009, 05:25:03 posle podne »

Iz mog razgovora sa obolelima ipak je ovo prvo: da su svi imali depresiju pre MS-a.

Ne bih se složio. Sve sam bio ali depresivan .... teško.  :D

Može se reći da sam to iskustvo doživeo tek prilikom prvog jakog napada, kada sam imao ozbiljne smetnje u funkcionisanju.

Van mreže Roxi

• VIP
  • MS
« Odgovor #59 poslato: Februar 02, 2009, 06:49:04 posle podne »
Citat
Asja:
Mene je porazila činjenica da je dr Drulović izjavila da antidepresivi daju dobre rezultate kod MS simptoma koji su se do tada tretirali kortizonima jer nisu razgovarali sa pacijentima.
Nisi dobro razumela, dr.Drulovic je rekla da ranije nisu vodili racuna o pratecim tegobama koje neminovno dolaze sa MS - depresija ali i sexualni problemi. I tu je osim antidepresiva pomenula  i Viagru kao lek koji pomaze muskarcima koji imaju impotenciju.

Ja , pre pocetka bolesti, nisam bila depresivna ali sam prezivljavala stres koji je trajao skoro godinu... Mislim da je to iniciralo bolest. Da nije bilo toga, desila bi mi se MS sigurno ali dosta kasnije - sigurna sam.
Citat

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.