Posle mukotrpne

borbe sa administracijom (licilo je na Don Kihota) danas sam bio na kontroli kod lekara na niskoj klinici. Rezultati raznih pretraga su ok. i pregled (osnovni neuroloski) je prosao dobro. Cak su se neki simptomi (n.p.r. nistagmus kod oka) povukli ! Ja se subjektivno osecam bolje. E sad, da li je ovo zatisje pred buru, ne znam. Ja bih voleo da nije.
Razgovarao sam i sa doktorom o nekim novim dostignucima u medicini, prevashodno u lecenju MS. Lek za MS JOS NIJE PRONADJEN !!! , a ka' ce jos se ne zna

. On je bio na nekim simpozijumima u Rusiji , na kojima su razmatrane neke metode lecenja nekih simptoma MS. Radi se o leku koji se aplicira intravenozno 2x godisnje i "traje" do 5 godina. Vrlo je slican interferonu, koji je jedini do sada priznat u svetu (sa svim svojim nuspojavama i ostalim).
Dr je cuo za "Enkorten", ima referat o njemu u svom kompjuteru, ali ne moze sa sigurnoscu reci da je to TO jer lek, osim u BiH nije priznat nigde u svetu, iako ga mnogi lekari prepisuju kao terapiju za MS. ( Da bi neki lek bio "priznat" potrebno je dokazati njegovu ponovljivost t.j. ako na primer ja napravim neko jedinjenje u Srbiji, mora ga sintetizovati na isti nacin i pod istim uslovima i neko na Severnom polu, i da se pod takvim uslovima ponove rezultati, recimo, klinickih ispitivanja ako je rec o leku.)
Takodje, dr mi je rekao i da se u Srbiji ispituje paleta od 5 -6 leka koji su efikasni kod nekih drugih obolenja, ali se pokazalo da mogu suzbiti i neke MS simptome (spazam, na primer), i da oni cekaju "administraciju", pa da budu stavljeni u promet.
O maticnim celijama mi je govorio sve najbolje. Medjutim, tehnologija "industrijske proizvodnje" istih jos nije pronadjena. Inace, kaze da su maticne celije buducnost, bliska!
I tako, rec, po rec dodjosmo do apiterapije. Pricao mi je o iskustvu svoje pacijentkinje, koja nije osetila neko poboljsanje od ujeda pcela, ali ni pogorsanje. To je individialno. Ruski naucnici rade na izolovanju supstance iz pcelinjeg otrova koja "navodno" ima uticaj na MS.
Za par meseci ponovo idem na kontrolu, pa cu ponovo popricati sa doktorom.