Pravilnik o utvrdivanju telesnih oštecenja, "Službeni glasnik RS", br. 105/03 i 120/08 kaze:
II. KRANIJALNI NERVI, CULO VIDA I CULO SLUHA,
A. Kranijalni nervi
2. Potpuna ili delimicna uzetost ili lezija bulbomotora (podrucje inervacije okulomo torijusa trohlearisa i abducensa), sa diplopijama koje su objektivno dokazane:
2) obostrana 40 do 50% ostecenja.
Ja imam obostranu oduzetost. Mogu da gledam samo u pravcima pravo i dole. Potvrdjena oduzetost Lankaster testom.
B. Culo vida
8. Veliko smanjenje vida oba oka, ako je oštrina vida boljeg oka 0,4 ili manja, prema ukupnom smanjenju vida 30 do 90% ostecenja.
Pod oštrinom vida, u smislu ove glave, podrazumeva se oštrina vida koja se dobija korekcijom naocarima ili kontaktnim socivima.
Ja vid korigujem sa -8D na oba oka i sa najboljom korekcijom (naocare) imam ostrinu 20/200 (0.1) na boljem i 1/60 (0.016) na losijem oku, sto po tabeli iznosi 90% ostecenja. Ovo je posledica atrofije ocnog zivca koja je dokazana oftalmoskopijom i evociranim potencijalima.
Ako je oštrina vida izražena sa dva decimala, drugi decimal se zanemaruje, osim za oštrinu vida od 0,05 ili 0,00. Oštrina vida manja od 0,1, a veca od 0,05 ocenjuje se kao oštrina vida od 0,05.
XI. ODREDIVANjE PROCENTA, AKO POSTOJE DVA TELESNA OŠTECENjA ILI VIŠE TELESNIH OŠTECENjA
1. Ako postoje dva telesna oštecenja ili više telesnih oštecenja utvrdenih ovim clanom, ukupan procenat telesnih oštecenja odreduje se povecanjem najveceg procenta pojedinacnog telesnog oštecenja, i to:
1) po 20% za svako dalje telesno oštecenje koje iznosi 50% ili više;
2) po 10% za svako dalje telesno oštecenje koje iznosi 40% ili 30%.
2. Procenat telesnih oštecenja parnih organa iz glava I do X ovog clana može sepovecati za 10% ako za pojedina oštecenja tih organa utvrdena ovim clanom nije predviden
poseban procenat.
3. Ukupan procenat telesnog oštecenja odreden po tac. 1. i 2. ove glave ne može preci 100%.
Da rezimiramo. Ja imam 100% ostecenje prema Pravilniku, a da pri tome uopste nismo uzeli ostala ostecenja. Pa vi sad vidite sta bi ja trebalo da ocekujem od vestacenja.