Pokrenuo sam postupak za procenu radne sposobnosti i naišao na problem.
Posle sakupljenih papira od svih lekara odem kod mog lekara opšte prakse i on me uputi na medicinu rada da dobijem još obrazac 1 i to striktno kod određene doktorice. Po zakazanom dolasku saznajem da se obrada za obrazac 1 radi van radnog vremena i naplaćuje 5000 dinara. E sad pošto je meni kao nezaposlenom to puno, a i smrdi mi ma mućku zanima me dali su svi koji su već bili na proceni u skorije vreme morali da plate tu sumu i dali je normalno da se naplaćuje tako velika suma???? Da i po pitanju ako se ipak odlučim da platim dali mogu da zakažem telefonom dobijam odgovor da moram lično da dođem (zašto?).
Unapred hvala na odgovorima.
Za one koje to zanima da odgovorim sam sebi.
Što se tiče plaćanja obrazca 1 da pojasnim da se nezaposleni ne bacaju bespotrebno u trošak jer izgleda da pojedine ambulante i lekari stvarno pokušavaju da mute.
Kad sam došao na biro za procenu pričao sam sa ljudima koji si tu bili iz istog razloga i bilo je još njih kojima su pokušali da urade isto što i meni, a bilo je onih kojima obrazac 1 odma uradio lekar opšte prakse. Inače da bi došao do informacije dali stvarno treba da platim zvao sam
"zaštitnika prava pacijenata" - Tišmu i ona mi je rekla da moram da platim i ako nemam da "crknem", pisao sam mail ministarstvu zdravlja i niko ništa nije odgovorio dok se nisam obratio zaštitniku građana Novog Sada Aleksandru Grujiću i od njega dobio odgovor da to mora da mi uradi lekar opšte prakse i ne moram da platim.
Što se tiče procedure kad sam predao papire zvali su me posle dva i po meseca i svima su rekli da dođu u isto vreme pa ko kad stigne na red (pripremite se na duže čekanje).
Kad vas prozovu i uđete unutra više gledaju papire nego što svama pričaju, skoro da im i ne trebate i ako im sami ne ponudite svežije rezultate neće ih ni tražiti (verovatno su već doneli odluku bez vas). Od pitanja pitali su me kako se trenutno osećam, gde i skim živim, u kući ili stanu (kao da je to bitno za procenu moje radne sposobnosti), koju školu sam završio, čime sam se do sad u životu bavio, koliko radnog staža imam i pošto sam duže vreme ne zaposlen kako se snalazim za preživljavanje (dal radim nešto i čime se bavim)??
Rešenje sam dobio za nekih desetak dana i po njima sam dobio 0 stepen što znači
"da sam pored tri hronične bolesti magično preko noći ozdravio i da nemam nikakve probleme"I to bi otprilike bilo sve vezano za postupak procene radne sposobnosti. Opisao sam moj slučaj i šta i kako se meni desilo što ne mora da znači da će se i nekom drugom desiti isto.