Autor Tema: Transplantacija matičnih ćelija  (Pročitano 189416 puta)

Van mreže Lili123

• Član
  • **
  • Pol: Žena
  • Grad: NS
Odg: Transplantacija matičnih ćelija
« Odgovor #150 poslato: Februar 01, 2011, 09:41:21 posle podne »
Lepe vesti...!!!

Oporavak tece... polako i sigurno!!!  :ok:

Van mreže Maka

• Član
  • **
« Odgovor #151 poslato: Februar 01, 2011, 09:49:42 posle podne »
Izvinite, glupo pitanje, ali shta je bilo Milojevicu?
imao je saobraćajnu nesreću

Van mreže maja

• Član
  • **
« Odgovor #152 poslato: Jul 31, 2011, 09:38:32 posle podne »
Meni nesto nije jasno sa tim maticnim celijama...ovako...ako vec sam organizam moze da proizvede te maticne celije zasto se vrsi tolika propaganda da se pri porodjaju uzumaju iz pupcane vrpce te maticne celije i to se koliko znam sad placa 2000e .banka maticnih celija je u svajcarskoj....nista mi tu nije jasno kad citam da se maticne celije uzimaju i od musaraca i dajuju im se sledeceg dana ???????

Van mreže nabuko

• Član
  • **
  • Pol: Muškarac
« Odgovor #153 poslato: Oktobar 24, 2011, 11:05:18 posle podne »
nemaju istu regenerativnu moc...i te celije koje se uzimaju po rodjenju lijece hematoloske  boelsti kao leukemija i sl.
evo veceras je bas mioje rekao za x cel cenatr i on je tamo bio na 4 tretmana sa maticnim celijama ja sam bio jednom na toj klinici i rece miloje da su trenutno uzeli dozvolu za rad toj klinici jer je nekoj zeni pozlilo ali da ce opet poceti sa radom ...
i samo da naglasim osvim ovim klinikam sta u rusiji sta u njemackoj ne radi se i transplatacijei vec implantaciji maticnih celija i ne radi se o operaciji nego o tretmanu ...
transplatacija maticnih celija je ono sta je opisao @sklerozica u prvom postu ...

Van mreže ninica

• Novi član
  • *
« Odgovor #154 poslato: Februar 20, 2012, 07:16:49 posle podne »
Ljudi, ja nisam znala da je moguce u Srbiji odraditi ovakvu operaciju.Znam da je trenutno u V.Britaniji istrazivanje o uticaju maticnih celija na pacijentima sa MS-om,iskreno ja jedva cekam da uradim :) mozda ne bi obnovile lezije ali promena imunog sistema jeeeeeeeeee

Van mreže nikola_b

• Zabranjen
  • Pevajte u mladosti,život treba živeti!
  • Dg: ALS
  • Grad: Nova Pazova
« Odgovor #155 poslato: Mart 08, 2012, 12:03:47 posle podne »
Kina je naredila prekid svih neodobrenih tretmana matičnim ćelijam. Državni mediji izvestili su da Peking nastoji da obuzda u velikoj meri još neisprobane terapije matičnim ćelijama koje su sada u ponudi širom sveta.Ministarstvo zdravlja će prestati da prihvata nove prijave za programe matičnih ćelija, zabrana će trajati do jula. Sinhua je citirala portparola ministarstva koji je rekao: "Sve veći broj bolnica i klinika u velikim gradovima u Kini su ponudile terapiju matičnih ćelija za lečenje bolesti, od raka i Alchajmerove bolesti do povrede kičmene moždine, tretmani koji su uz malu ili nikakvu podršku naučnih dokaza".

Pročitaj više Foxnews

Van mreže Daša

• Član
  • **
  • Dg: MS
  • Grad: NS
« Odgovor #156 poslato: Mart 08, 2012, 03:27:25 posle podne »
Ljudi, ja nisam znala da je moguce u Srbiji odraditi ovakvu operaciju.Znam da je trenutno u V.Britaniji istrazivanje o uticaju maticnih celija na pacijentima sa MS-om,iskreno ja jedva cekam da uradim :) mozda ne bi obnovile lezije ali promena imunog sistema jeeeeeeeeee

Pre desetak godina,udarna vest u dnevniku RTS-a,bila je transplatacija maticnih celija,izvedena na VMA Beograd, obolelom mladicu (dg.MS) iz Nisa...secam se...posle smo pokusavali nesto saznati,kao povratnu informaciju,ali nazalost nista nismo saznali...to sigurno znaju stariji clanovi Niskog udruzenja obolelih od MS. :m2:

Van mreže Ena

• VIP
  • Zivot je izazov.Ne gubi vreme uzivaj u njemu...
« Odgovor #157 poslato: Mart 08, 2012, 03:51:53 posle podne »
Lek je u telu bolesnika

Prof. dr Bela Balint, načelnik Instituta za transfuziologiju VMA o lečenju multiple skleroze transplantacijom matičnih ćelija: Ne postiže se potpuno izlečenje, ali se bolest zaustavlja.

- Ovom metodom se, zasad, ne postiže potpuno izlečenje, već zalečenje bolesnika sa multiplom sklerozom, odnosno bolest se zaustavlja, što je kod ovako teškog oboljenja koje brzo napreduje, prilično veliki uspeh - kaže u intervjuu za „Novosti“ profesor dr Bela Balint, načelnik Instituta za transfuziologiju i član multidisciplinarnog Tima za transplantaciju matičnih ćelija Vojnomedicinske akademije - Svi smo zadovoljni ako se bolest zaustavi na stadijumu u kojem pacijent može samostalno da funkcioniše.

* Zašto je potrebno remodeliranje imunog sistema?
- Kao što kod brojnih tehničkih aparata, računara, mobilnih telefona, kad nešto „zapne“ u funkcionisanju, postoji dugme, odnosno mogućnost za „resetovanje“, tako nešto izvodljivo je, u ovom slučaju kod bolesnika sa autoimunskim poremećajem. Čak i kad ne znamo šta je uzrok greške ili lošeg funkcionisanja, „resetovanje“ po pravilu vrati sistem na početak, uz otklanjanje greške.

Čime „resetujete“ imunski sistem čoveka kad se „pokvari“?
- Pre nego što transplantiramo matične ćelije, najpre u saradnji sa neurolozima i hematolozima faktički uništavamo postojeći imuni sistem pacijenta. To činimo visokim dozama hemioterapije, čime pacijenta dovodimo praktično na granicu života i smrti.

* Koliko ste sigurni da će se stvoriti takav imuni sistem?
- Nikad nismo potpuno sigurni. Šanse da se to postigne su ipak veće od 50 odsto.

* Kako možete da procenite da će pacijent da izdrži toliku dozu hemioterapije?
- To procenjuju hematolog ili onkolog u saradnji sa neurologom. Sigurno je da neko ko ima bolest srca, bubrega, ili nekog drugog vitalnog organa neće moći da izdrži visoku dozu citostatika.

* Zašto se koriste isključivo sopstvene matične ćelije, a ne, recimo, one iz pupčanika?

- Zato što je za takvu transplantaciju potrebno mnogo više matičnih ćelija, a njih nema toliko u pupčaniku. Pored toga, bitna je i kompatibilnost u sistemu tkivne podudarnosti.

* Da li su svi oboleli od multiple skleroze kandidati za lečenje matičnim ćelijama?
- Nisu. Pacijenti se biraju na osnovu prethodne selekcije: neurolog treba da postavi dijagnozu, da utvrdi u kom stadijumu je bolest, da li postoje šanse za oporavak nakon otklanjanja agensa koji je napao sopstveno tkivo i izazvao bolest. Takođe, ne biraju se pacijenti kod kojih je bolest još u ranoj fazi, ili kod kojih je već kasno za oporavak neuroloških funkcija.

* Da li bolesnik mora i dalje da nastavi da koristi neku propisanu medikamentoznu terapiju?
- To već određuje neurolog, ako nije zadovoljan efektom, propisaće imunosupresivnu terapiju. Što znači, da pacijent kod koga je efekat tretmana veoma zadovoljavajući, neće morati da uzima klasičnu terapiju koju je do tada imao.

ceo tekst Večernje Novosti

Van mreže nikola_b

• Zabranjen
« Odgovor #158 poslato: Mart 08, 2012, 04:51:13 posle podne »
Telo pamti period kada je bilo zdravo,samo treba naći ćarobno dugmence ga resetuješ!

:ok:                    :ok:                            :ok:

Van mreže Ena

• VIP
« Odgovor #159 poslato: Mart 08, 2012, 05:32:16 posle podne »
Da,ali kako ga naći?Nisam baš sigurna da je u transplantaciji to dugmence.
Znam ženu koja je posle iste pala u kolica. :m1:

Van mreže tatijana

• Član
  • **
  • Amor omnia vincit - Ljubav sve pobeđuje.
« Odgovor #160 poslato: Mart 08, 2012, 07:28:59 posle podne »
i ja ne mislim da je tu resenje..

Van mreže nikola_b

• Zabranjen
« Odgovor #161 poslato: Mart 08, 2012, 07:48:35 posle podne »
@Ena
Ja takođe ne mislim da je rešenje u transplataciji,nadovezao sam se na tvoj post "Lek je u telu bolesnika"  :ok: Reset  :m1:

Van mreže Ena

• VIP
« Odgovor #162 poslato: Mart 08, 2012, 09:45:08 posle podne »
To da. n32

Van mreže nabuko

• Član
  • **
« Odgovor #163 poslato: Jun 26, 2012, 05:58:05 posle podne »
svaki pacijent je za sebe u to sam se sam uvjerio poodavno ...ne zelim da ovim komentarom bilo koga odvratim od implantacije znaci ne transplatacije maticnim celijama zelim samo da iznesem moje iskustvo i misljenje ...da je sve trenutno u vezi toga je cist marketing u buducnosti mozda bude nesto od toga ...ja sam radio jednom implantaciju u njemacku isto dje i milojevic i nije mi bilo ni za mm bolje ...
a ovo sto prikazuju kao neki napedak pa kao nogu sa pode podigne na krevet ja sam uspio vjezbanjem jer to se radi iz kuka ...e sad ja sam paraplegicar a i puno komplikovano je sve kod mene ...zaista ne zeim drugima da uskratimnadu u taj vid lijecenja ali zelim da dobro razmisle da ne bacaju novac ...

Van mreže nikola123

• Član
  • **
  • Dg: Paraplegija
« Odgovor #164 poslato: Jun 28, 2012, 11:55:41 pre podne »
Polako ljudi su isli po rusiji odavno bez ikakvih uspeha. Mislim sta ce Rus da napravi (ovo je moje misljenje). Ako bude nesto bice objavljeno u szo kao sto je bilo objavljeno da ce u 2013 biti objvaljeno da li je ovo sa maticnim celijama uspelo istrazivanje ili nije. Tako da polako. Moje misljenje jeste ako se desi to sa maticnim celijama i da to uspe bice u nekoj zemlji tipa Svajcarske. Ja sam paraplegicar i nikada ne bih isao u rusiju ili tako negde da se oni uci neka. Znam decka koji je dao oko 100.000 e po rusiji i nista mu nije pmoglo. Bice nesto od maticnih celija ali treba sacekati a ne srljati...

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.