Autor Tema: Razne vesti  (Pročitano 265660 puta)

Van mreže Sklerozica

• Administrator
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Dg: MS
  • Grad: Beograd
Odg: Razne vesti
« Odgovor #60 poslato: April 09, 2009, 05:46:45 posle podne »
Nešto mi tu nije jasno. Miševi imaju MS pa na njima isprobavaju?  :o  ;D

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #61 poslato: April 12, 2009, 11:02:53 pre podne »

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #62 poslato: April 13, 2009, 12:02:10 pre podne »
Osim lekova u borbi sa spazmom kod multiple skleroze veliki je značaj ima rehabilitacija.
- U svetu postoje centri koji se bave rehabilitacijom ovih bolesnika i pokazalo se da vežbanje i u vreme pogoršanja bolesti i posle njega daje dobre rezultate - kaže specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije prof. dr Nada Naumović. - Rehabilitacija bolesnicima treba da obezbedi da žive u velnesu, što znači emotivnu, fizičku i socijalnu ravnotežu. Oni zapravo ne treba da se adaptiraju na bolest i da žive kao bolesnici, već da se adaptiraju na bolest tako da žive pun život, da budu optimistički raspoloženi, da im se omogući bavljenje aktivnostima koje ih čine zadovoljnim. Društvena zajednica bi mogla da obezbedi da se uz stručnu pomoć ovi bolesnici rehabilituju u gradskim rekreativnim objektima.
ceo tekst:klinicki centar vojvodine

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #63 poslato: April 21, 2009, 11:42:40 posle podne »
Na ovom sajtu mozete da saznate sve o leku koji primate ili nameravate.

http://www.rxlist.com/drugs/alpha_a.htm

Van mreže Taurus

• Zabranjen
« Odgovor #64 poslato: Maj 01, 2009, 10:28:39 pre podne »
Quote:
CASSIE kaže: 
Odlično. Sve ima izgleda da će taj lijek imati najbolje djelovanje na MS. Drži se.

Tako je šta se tiče zaustavljanja daljne progresije Campath je največe dostignuče medicine do sad,al ćuja san od jedne prijateljice a dosta se šuška o tome u zadnje vrime da u 6.misec iz Švicarske dolazi BAŠ LIJEK za multiplu koji se testira od 2004.al zbog nekih nuspojava još ga dorađuju.Neznam kako će se uzimat al imam osiječaj da je konačno to ONO šta ćekamo svi mi.Ko prvi šta sazna neka napiše,ala osiječam se ka dite kad mu je rođendan i zna da stiže neki lipi poklon.Sretan vam 1.Maj i lipo se odmorimo svi,par jedan dan zaboravimo na ovo sr...,posli kiše uvik dolazi sunce ,pozdrav ekipi iz Varaždinskih toplica ,oriblete vam stižu sutra popodne

Ovo sam pročitao i kopirao sa bratskog hrvatskog sajta, pa me zanima da li je neko nešto čuo o tome?
Uzgred, podaci o Alemtuzumab-u mogu da budu interesantni onima koji primaju taj lek, jer nisam primetio da se neko žali na neželjene pojave.

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #65 poslato: Maj 01, 2009, 03:15:29 posle podne »
Taurus, pogledaj malo podforume u okviru ovog foruma.

Dopuna: možda nisam razumeo poruku. Na koji lek misliš?

Van mreže Taurus

• Zabranjen
« Odgovor #66 poslato: Maj 01, 2009, 07:40:39 posle podne »
Pa, ne znam ni ja kako se lek zove.  Samo sam pročitao da se sprema nešto novo. Možda je opet neka izmišljotina, a možda i nije. Zato sam preneo šta sam pročitao i pitao da li je možda neko nešto načuo.

A što se tiče Alemtuzumaba, samo sam napomenuo da se oni koji ga koriste ne žale na neželjene efekte čime sam hteo da obradujem i ostale koji koriste ovaj lek.

Van mreže soe

• Novi član
  • *
« Odgovor #67 poslato: Maj 02, 2009, 04:56:33 pre podne »
nadamo se najboljem...

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #68 poslato: Maj 02, 2009, 01:25:41 posle podne »
Pa, ne znam ni ja kako se lek zove.

Taj novi je verovatno Fingolimod (FTY720)

Van mreže raca

• Moderator
  • Pol: Žena
« Odgovor #69 poslato: Maj 03, 2009, 07:51:16 posle podne »
Холестерол у борби против мултипле склерозе

Повишен ниво ХДЛ холестерола помаже смањењу инвалидитета који изазива мултипла склероза, тврде амерички стручњаци.

Висок ниво такозваног "доброг холестерола" (ХДЛ) може да буде од помоћи код смањења инвалидитета који изазива мултипла склероза, поручују амерички стручњаци са Државног универзитета у Њујорку.

ХДЛ има антизапаљенска својства па због тога може да помогне у лечењу мултипле склерозе. За ту болест је карактеристичан хронични запаљенски процес, објашњавају стручњаци.

Вођа истраживања докторка Бјанка Вејнсток-Гатман истакла је да би оболели од мултипле склерозе требало да провере какав им је ниво ХДЛ холестерола.

Уколико је ниво ХДЛ-а низак, оболели би требало да покушају да га повећају променама у исхрану и медицинским средствима. Од помоћи може бити узимање статина и омега-3 препарата, за које је познато да повећавају ниво ХДЛ-а.

До оваквог закључка стручњаци су дошли анализом клиничких, демографских и података о нивоу ХДЛ-а 186 оболелих од мултипле склерозе, чија је просечна старост била 50 година.

Код 20 одсто испитаника је, на почетку студије, забележен низак ниво ХДЛ холестерола, док је око 50 одсто имало висок ниво.

Током шест година праћења стања испитаника, научници су установили очигледну везу између нивоа доброг холестерола и степена физичке онеспособљености пацијената.

Код испитаника са утврђеним највећим степеном физичке онеспособљености забележена је вероватноћа постојања два пута нижег нивоа ХДЛ холестерола, у односу на пацијенте који су били мање онеспособљени.

"Осим што спречава кардиоваскуларне болести, повећање ХДЛ холестерола је корисно и за превенцију хроничног запаљења. Према прелиминарним анализама, показало се да и коришћење статина и препарата омега -3 повољно делује на стање оболелих од мултипле склерозе", рекла је докторка Бјанка Вејнсток-Гатман.

Izvor: RTS

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #70 poslato: Maj 03, 2009, 10:06:51 posle podne »
Ova vest je stara nekih pet godina, a da bi se povezala prica evo teksta koji objasnjava vezu izmedju holesterola i statina.
http://www.stetoskop.info/Statini-Mocno-oruzje-u-borbi-protiv-srcanih-bolesti-421-c11-content.htm

Van mreže raca

• Moderator
« Odgovor #71 poslato: Maj 03, 2009, 10:15:49 posle podne »
Pa ova vest sa stetoskopa.info je za temu srcane bolesti i moždani udari, a ne za temu multipla skleroza.

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #72 poslato: Maj 03, 2009, 10:53:57 posle podne »
Pa, raco ako pazljivo procitas vest koju si postavila (zadnji pasus), bice ti jasno odakle uopste dolazi ideja za ovakvo ispitivanje. Statini su pre svega za lecenje kardiovaskularnih bolesti, a clanak sa stetoskpa objasnjava detaljnije celu pricu.

A vrlo zanimljivo je procitati i dva komentara sa ovog teksta o statinima.

Van mreže U prvom licu

• Član
  • **
« Odgovor #73 poslato: Maj 04, 2009, 09:29:50 pre podne »
Ovo o dobrim holesterolu i ms nasla sam i na engleskom sajtu.
Mani obicno prave analize na ukupni hol, koji je zadnji put bio malo povisen (prvi put).

Van mreže Taurus

• Zabranjen
« Odgovor #74 poslato: Maj 04, 2009, 11:23:50 pre podne »
Problem kod analiza krvi je što se u izveštaju daju i referentne vrednosti, tj. vrednosti u okviru kojih bi trebalo da se nađe rezultat ispitanika. To omogućava svakom da misli da ume da čita te izveštaje, jer jednostavno pogleda svoj rezultat i uporedi ga sa vrednostima sa strane.
Postoje najmanje dve različite metode koje se koriste kod analize krvi i dobijeni rezultati se razlikuju u zavisnosti koja se metoda koristi. Zato čitanje rezultata, ipak, treba prepustiti stručnjacima.
Što se tiče blago povećanog holesterola, i ja sam imao takav slučaj pre neku godinu. Blago uvećan holesterol je bio posledica statističke greške ili doba godine (tj. uzimanja malo "teže" hrane karakteristične za doba godine), ili nečeg trećeg... Poslali su me kod kardiologa, a on me je, gotovo, izbacio iz ordinacije zbog gluposti zbog koje dolazim.
Dakle, mislim da blago uvećan holesterol znači da ne treba da brineš, već samo da obratiš pažnju na njega prilikom sledeće analize krvi, mada mislim da će već tada imati normalne vrednosti.

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.