Autor Tema: Razne vesti  (Pročitano 265935 puta)

Van mreže Ena

• VIP
  • Pol: Žena
  • Zivot je izazov.Ne gubi vreme uzivaj u njemu...
  • Dg: MS
Odg: Razne vesti
« Odgovor #300 poslato: Mart 10, 2012, 02:28:50 posle podne »
Vukla sam je od 1998. a dijagnostikavana 2002. posle rođenja trećeg deteta,kad su i krenuli relapsi jedan za drugim.

Van mreže Daša

• Član
  • **
  • Grad: NS
« Odgovor #301 poslato: Mart 10, 2012, 06:28:38 posle podne »
Trudnoca kao prevencija za MS, sto vise dece to manji rizik da se pojave MS simptomi:
:n24: :n24:...tu su podeljena mišljenja...nekada sam čitala da je trudnoća stres za organizam i moguć rizik za pojavu prvih simptoma...
Pa nije baš tako,ja sam rodila treće dete i posle 5 meseci od porođaja je krenulo sve gore i gore. :m1:

n32 sa Enom,prvi udar sam imala dan posle 2.rođendana moga sina i upoznala sam mnogo žena koje su prve udare dobili posle porođaja,kada su im deca bila mala.

Van mreže tatijana

• Član
  • **
  • Amor omnia vincit - Ljubav sve pobeđuje.
« Odgovor #302 poslato: Mart 10, 2012, 06:45:51 posle podne »
da,evo i ja se prijavljujem..meni su noge pocele da trnu jos u trudnoci,a kicma  par meseci posle porodjaja,i onda oko god ipo od porodaja je krenulo polako.pre trudnoce nisam imala nekih simptoma  :n14:

Van mreže Maka

• Član
  • **
« Odgovor #303 poslato: Mart 15, 2012, 10:41:44 pre podne »
Trudnoca kao prevencija za MS, sto vise dece to manji rizik da se pojave MS simptomi:

http://www.cbs42.com/content/localnews/story/MS-and-Pregnancy/Ew9CRslUn0G5y8aCI2RyTA.cspx?rss=1659
ja sam imala prvi napad 1998., ali nisam dobila dijagnozu. onda sam bila dobro, iako sam imala jezive stresove u zivotu, i mama mi je umrla...
sledeci napad posle porodjaja, kada mi je cerka imala 5 meseci, i to bas gadan napad i tada sam dobila dijagnozu. februar 2002.
nemam vise dece, i kajem se, ali tada su me naplasili.

Van mreže U prvom licu

• Član
  • **
« Odgovor #304 poslato: Mart 20, 2012, 09:14:36 pre podne »
Eh Maka, trudnoca i radjanje je ipak veliki stres po meni, imas jedno i budi srecna. Nemoj se kajati. Pozdrav!

Van mreže U prvom licu

• Član
  • **
« Odgovor #305 poslato: Mart 20, 2012, 09:19:24 pre podne »
Ovo je jedno istrazivanje o lifestylu, nacinu zivota msovcima za koji misle da je kluc za razliku izmedju relapsirajucu i progresivnu ms. Radili su istrazivanja i statistiku na jednu grupu pacijenata, od 17 do 85godisnjacima sa MS-om i nekako dosli su do zakljucka da pacienti koji su povemeno konsumirali cigarete, vino, alkohol, kafu i riba dva puta nedeljno, kasnije u zivotu  (u proseku 6 godina kasnije)so dosli do EDSS 6 od onih koji to nisu:

http://www.sciencedaily.com/releases/2012/03/120319094518.htm

Van mreže Ena

• VIP
« Odgovor #306 poslato: April 18, 2012, 09:34:44 posle podne »
MS may not be autoimmune disease
MS nije autoimuna bolest
http://www.upi.com/Health_News/2012/01/01/MS-may-not-be-autoimmune-disease/UPI-25681325395754/#ixzz1sPa383Uy

Njujork, 1. Januar - MS, dugo posmatrana prvenstveno kao autoimuna bolest, nije zapravo bolest imunog sistema, kaze americki istrazivac.

Dr. Angelique, koledz krivicnog pravosudja John Jay iz Njujorka, umesto toga sugerise da je MS uzrokovana neispravnim metabolizmom lipida - na mnogo nacina vise slicniji koronarnoj aterosklerozi - otvrdnjavanju arterija - nego drugim autoimunim bolestima.

Posmatrajuci MS kao poremecaj metabolizma pomaze da se objasne mnogi zbunjujuci aspekti bolesti, posebno zasto zene obolevaju vise od muskaraca i zasto je bolest u porastu sirom sveta, rekao je Corthals.

MS uglavnom karakterise upala pracena pojavom oziljaka na tkivu zvanom mijelin, koje izoluje nervno tkivo u mozgu i kicmenoj mozdini.

Vremenom, ovi oziljci mogu dovesti do dubokih neuroloskih ostecenja, ali medicinski istrazivaci su teoretisali da je * (runaway immune system - imuni sistem odbegao od kontrole, koji je uzmakao) * imuni sistem koji je ostecen kriv, ali niko nije bio u stanju da objasni sta izaziva pojavu bolesti.

Corthals je rekao da se primarni uzrok MS moze naci na transkripcionom faktoru u jedrima celija koje kontrolisu preuzimanje, raspodelu i oslobadjanje lipida - masti i slicnih jedinjenja - kroz telo. Ometanje ovih proteina, poznat kao  peroxisome proliferator-activated receptors - , izaziva da toksicni produkt loseg LDL holesterola oformi plakove na obolelom tkivu. Akumulacija plaka zauzvrat izaziva imunu reakciju, sto na kraju dovodi do oziljaka.

Corthals - ov rad objasnjava zasto MS preovladava kod zena.

"Muskarci i zene razlicito metabolisu masti", pekao je Corthals. "Kod muskaraca, najverovatnije je da ce problemi nastati u vaskularnom tkivu, zbog cega je ateroskleroza cesca kod njih. Ali zene metabolisu masti drugacije s obzirom na njihovu reproduktivnu ulogu."

Налази су објављени у "The Quarterly Review of Biology".

Prevela Lunja :)

Van mreže Ena

• VIP
« Odgovor #307 poslato: Maj 13, 2012, 02:06:59 posle podne »
Zaštita mozga od multipleks skleroze

Naučnici na univerzitetu Kalifornije u Los Anđelesu otkrili su jednu vrstu hormona estrogena, koja bi mogla da unapredi buduće tretmane za tu bolest.
Istraživači su sproveli studiju na miševima. Oni su ustanovili da vrsta estrogena koju su testirali može direktno da predupredi oštećenje mozga od multipleks skleroze, nešto što nijedan tretman do sada nije mogao da učini.
Doktor Ronda Voskul je jedan od autora studije. Ona kaže da njihovi rezultati imaju potencijal da popune veoma važan prostor u tretmanu protiv multipleks skleroze.

Multipleks skleroza pogađa neke ljude tako što imaju povremene napade. Trenutni tretmani smanjuju te napade, ali ne štite mozak ukoliko se oni pojave.
Nova specijalna vrsta estrogena mogla bi to da promeni. Hormon je, takođe, obećavajući zato što ne uzrokuje rak.

Ceo tekst

Van mreže tatijana

• Član
  • **
  • Amor omnia vincit - Ljubav sve pobeđuje.
« Odgovor #308 poslato: Maj 13, 2012, 07:47:52 posle podne »
Ovo mi je  :ok:,jer ja vec dugo mislim da sve ovo ima i neke veze sa hormonima,bar je u mom slucaju tako.. :n14:

Van mreže U prvom licu

• Član
  • **
« Odgovor #309 poslato: Maj 15, 2012, 10:24:28 pre podne »

Van mreže U prvom licu

• Član
  • **
« Odgovor #310 poslato: Jun 04, 2012, 01:16:26 posle podne »

Van mreže U prvom licu

• Član
  • **
« Odgovor #311 poslato: Jun 22, 2012, 01:44:06 posle podne »
U rukama imam casopis "Lekovito bilje", broj 70, u njemu je clanak o "Ruskom melemu" travarke Lidije Vuckovic iz Nisa, koja tvrdi da je lek za MS:

http://www.lekovitobilje.rs/novi-broj/lekovito-bilje-70/attachment/bilje/

by the way, ovo je moja 2000 jubilarna poruka na ovom forumu  :n1:

Van mreže naca

• Global Moderator
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Grad: NBgd
« Odgovor #312 poslato: Jun 22, 2012, 04:05:44 posle podne »

Van mreže U prvom licu

• Član
  • **
« Odgovor #313 poslato: Jun 23, 2012, 10:01:48 pre podne »
hvala.

Van mreže Ena

• VIP
« Odgovor #314 poslato: Avgust 15, 2012, 08:23:50 posle podne »
Nova nada za oboljele od multiple skleroze
 15 August, 2012

Beta amiloidni proteini, poznati po negativnoj ulozi kod oboljelih od Alzheimerove bolesti, bi mogli pomoći pri otklanjanju paralize i upala kod pacijenata s multiplom sklerozom. Američki naučnici sa Stanford University napominju kako su sva dosadašnja testiranja provedena na miševima.

Stručni časopis Science Translational Medicine pojašnjava kako su beta amiloidni proteini ključni sastojak naslaga koje se akumuliraju u mozgu osoba s Alzheimerovom bolešću. Prema novim podacima, injiciranje ovih proteina u abdomen miševa s multiplom sklerozom je dovelo do prevencije ili odgode paralize povezane s ovom bolešću. U nekim slučajevima su beta amiloidni proteini doveli i do povlačenja paralize nakon što je već nastupila.

http://www.tip.ba/2012/08/15/nova-nada-za-oboljele-od-multiple-skleroze/

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.