Autor Tema: Vaskularni problem mogući uzrok za MS?  (Pročitano 802626 puta)

Van mreže inica

• Član
  • **
  • Pol: Žena
  • smile and the world smiles with you!!!
  • Dg: multipla skleroza
  • Grad: Beograd
Odg: Vaskularni problem mogući uzrok za MS?
« Odgovor #450 poslato: Januar 04, 2010, 10:53:15 pre podne »
Taurus, meni su ovde radili obican color dopler, i nista se nije videlo, ali su mi rekli da se ne bi ni videlo jer dopler "vidi" samo spoljasnje vene, a ne one unutra. stoga obrati paznju sta ce ti raditi. takodje, meni su radili CAT skener sa kontrastom, i premda je bilo iz drugih razloga (imala sam saobracajnu) sada kada sama pogledam, kanda ima neko suzenje vena sa leve strane. planiram da odnesem kod vaskularnog hirurga da pogleda.

Van mreže Taurus

• Zabranjen
« Odgovor #451 poslato: Januar 04, 2010, 11:20:03 pre podne »
Evo ovako, informacija od pre par minuta:
poliklinika Euromedica, MR 8.900,00 , kolor dopler 1.800,00
ali...
tehničar nije čuo za ono što sam ga pitao. I kako ja sad da budem siguran da će rezultati MR-a i doplera biti validni?

Van mreže Maka

• Član
  • **
« Odgovor #452 poslato: Januar 04, 2010, 11:43:15 pre podne »
Problem je što ne znam za sada odakle da počnem. OK, prvo dopler, ali koliko sam shvatio nije to baš tako jednostavno. "Mašina" mora da bude savremena, a oni koji rade na njoj dodatno obučeni za CCSVI. Ima tu nekih stvari na koje treba obratiti pažnju. U planu mi je jedno "doplerisanje" za 10-15 dana, ali nisam siguran koliko će ono biti validno.
Možda MR? Ne znam, stvar je nova, nezainteresovanost prisutna, neobučenost...
Znam da je lekar sa Instituta bio/la na obuci u Italiji vezanoj za MS i MR. Možda baš u Ferari, ali da li to ima veze sa CCVI. Možda bih i uspeo da dođem do "pomenutog", tačnije "pomenute", ali šta sa mogućom reakcijom i nje i lekara oko nje.
Dakle, još uvek razmišljam i ne znam šta mi je činiti.
Da li mozes da nam nadjes ime doktorke?

Van mreže Taurus

• Zabranjen
« Odgovor #453 poslato: Januar 04, 2010, 12:12:39 posle podne »
Mogu, Šarlota Mesaroš

Van mreže inica

• Član
  • **
  • smile and the world smiles with you!!!
  • Dg: multipla skleroza
« Odgovor #454 poslato: Januar 04, 2010, 12:28:50 posle podne »
imam jedno pitanje, mogu li ja nekako da stavim pdf file da procitate, posto sam nasla naucni rad Dr. Zambonija. na engleskom je ali mozda moze da pomogne. trazila sam link odakle sam ga skinula ali ne mogu da ga najdem  :m1: tu je sve objasnjeno, mozda i previse detaljno za nas laike ali ipak...
Ina

Van mreže naca

• Global Moderator
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
« Odgovor #455 poslato: Januar 04, 2010, 12:58:33 posle podne »
Na Institutu za neurologiju u DR Subotić,ove preglede rade.

Citat
I - Neurosonološki:
Pregled magistralnih arterija vrata, koje snabdevaju mozak krvlju-prisustvo aterosklerotskih plakova ili drugih promena, stepen sužavanja arterija, obim protoka kroz arterije, pregled vena vrata.
Određivanje indeksa čvrstine karotidnih arterija (stifnis indeks).
Transkranijalni dopler (TCD)–pregled moždanih arterija.
Detekcija mikroembolusnih signala – MES.
Detekcija desno-levog kardiopulmonalnog šanta (bubble test).
Utvrđivanje indeksa vazomotorne reaktivnosti moždanih arteriola.
Pregled temporalnih i drugih arterija kod vaskulitisa.
Ultrazvučni pregled moždanog parenhima- Parenhimski eho- kod Parkinsonove bolesti i drugih oboljenja mozga.

http://www.neurologija.bg.ac.rs/o_institutu/organizacija/orgjed/lab_za_ultrazv.html

Van mreže Taurus

• Zabranjen
« Odgovor #456 poslato: Januar 04, 2010, 01:04:23 posle podne »
imam jedno pitanje, mogu li ja nekako da stavim pdf file da procitate, posto sam nasla naucni rad Dr. Zambonija. na engleskom je ali mozda moze da pomogne. trazila sam link odakle sam ga skinula ali ne mogu da ga najdem  :m1: tu je sve objasnjeno, mozda i previse detaljno za nas laike ali ipak...
Ina

Mislim da smo sve te tekstove o samoj proceduri obradili, mada od viška ne boli glava. Za "kačenje" PDF-a moraćeš da pitaš nekog od ljudi koji znaju da li može i kako da se postavi PDF.
Mislim da smo skoro svi ovde u poslednje vreme usmereni uglavnom ka širenju ove vesti. Pokušavamo da dopremo do televizije, novina, radija..., a mene lično zanima šta još pored toga mogu da uradim

Van mreže Taurus

• Zabranjen
« Odgovor #457 poslato: Januar 04, 2010, 01:17:41 posle podne »
Poslao:naca ...
http://www.neurologija.bg.ac.rs/o_institutu/organizacija/orgjed/lab_za_ultrazv.html

Ja bih sad njih pozvao, ali se bojim da vrlo lako može da dođe do svađe. Ali polako..., dokaže li se da je Žabar u pravu, neće biti pardona.

Van mreže ms italija

• Član
  • **
  • Pol: Muškarac
  • Slobodan je SLOBODAN
« Odgovor #458 poslato: Januar 04, 2010, 02:08:38 posle podne »
Pokusao sam danas da stupim u kontakt sa prof.Zambonijem,javila  mi se glavna medicinska sestra (bar se tako predstavila) i kada sam je pitao da li mogu da dobijem prof.Zambonija ona se nasmejala i rekla mi "da li znate koliko je prof. zauzet i koliko ga ljudi dnevno trazi"!Onda sam je pitao da li mogu da dobijem neku informaciiju od nje u vezi ccsvi i da li se hirurska intervencija radi u Ferari ona mi je odgovorila da se intervencija trenutno neradi jer je ministarstvo zdravlja Italije zabranilo do daljnjeg sve intervencije!I onda je dodala da prof.Zamboni ulaze velike napore ne bi li njegova teorija zazivela i da se nada da ce uskoro prihvatiti njegov rad!A onda mi je rekla da ce ta intervencija biti radjena u svakoj bolnici!

Van mreže Ena

• VIP
  • Zivot je izazov.Ne gubi vreme uzivaj u njemu...
« Odgovor #459 poslato: Januar 04, 2010, 02:13:44 posle podne »
Držimo fige Dr.Zamboniju da uspe,i da se to radi i u našim bolnicama.Bar vaskularnih hirurga imamo i to jako dobrih.
MS italija hvala za vest. :)

Van mreže gliša

• Član
  • **
« Odgovor #460 poslato: Januar 04, 2010, 02:15:43 posle podne »
Forza Zamboni!

Van mreže Maki

• Član
  • **
  • nova ja
« Odgovor #461 poslato: Januar 04, 2010, 02:24:34 posle podne »
i ja se nadam da ce uspjeti  :cheers:
sada ,kada u martu budem isla na kontrolu kod neurologa,poci cu i do dr Sarlote ujedno i do dr Drulovic da ih pitam licno sta misle o svemu ;)

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #462 poslato: Januar 04, 2010, 04:14:39 posle podne »
imam jedno pitanje, mogu li ja nekako da stavim pdf file da procitate, posto sam nasla naucni rad Dr. Zambonija. na engleskom je ali mozda moze da pomogne.

Okači ga na neki upload server pa nam prosledi link fajla. Možda je već bio no neće smetati da proverimo. :)

Van mreže Taurus

• Zabranjen
« Odgovor #463 poslato: Januar 04, 2010, 04:15:45 posle podne »
...kada u martu budem isla na kontrolu kod neurologa,poci cu i do dr Sarlote ujedno i do dr Drulovic da ih pitam licno sta misle o svemu

Budi spremna na "samoodbranu" :). Šalim se, do marta će se, mislim i nadam se, mnogo toga iskristalisati.

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #464 poslato: Januar 04, 2010, 04:16:32 posle podne »
Pokusao sam danas da stupim u kontakt sa prof.Zambonijem,javila  mi se glavna medicinska sestra

Bravo grobare!!!  :ok:  ;)

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.