Autor Tema: Multipla skleroza i trudnoća  (Pročitano 139839 puta)

Van mreže hannah

• Član
  • **
Odg: Multipla skleroza i trudnoća
« Odgovor #195 poslato: Februar 05, 2013, 01:31:25 posle podne »
Ma jooook, sa rebifom sam prestala pre nekoliko godina a trudnoca je bila prosle godine. Nisu rebif i trudnoca u mom slucaju ni u kakvoj vezi. Trudnoca je protekla normalno, uredno, sve ok. Imala sam skoro jedan relaps, i sad je sve u redu. Posto je meni MS vec dugo u remisiji, dogovor je da se javim ako budem imala jos neki relaps u neko skorije vreme, pa ce me staviti na listu. To je sve  :)

Van mreže Nensy035

• Član
  • **
  • Pol: Žena
  • Zivot je cudesno lep.
  • Dg: MS
« Odgovor #196 poslato: Februar 05, 2013, 03:03:51 posle podne »
Nadam se da vise nece biti relapsa i da ces uspesno gurati i bez rebifa!!!Svi znamo da je period izmedju dva relapsa nepredvidiv-od par sedmica do deset i vise godina.Ja navijam za ovu drugu varijantu.  :ye:

Van mreže iva

• Član
  • **
« Odgovor #197 poslato: Jul 27, 2013, 01:55:45 posle podne »
Cao, svima. Zanima me da li je neka od vas primala imunoglobuline za vreme porodjaja i kasnije? Čitala sam da se preporučuje. Ako jeste ili znate nekog ko je primao, molim Vas da prenesete iskustva. Da li je imalo efekta? I je li svaka od Vas koja ima dece imala napad posle trudnoce? Hvala unapred na odgovoru, nadam se da ce neko videti i odgovoriti jer vidim da ova tema nije odavno otvarana.

Van mreže tatijana

• Član
  • **
  • Amor omnia vincit - Ljubav sve pobeđuje.
« Odgovor #198 poslato: Jul 27, 2013, 02:12:25 posle podne »
Iva ,ja nisam ni znala pre trudnoce da imam ms i odlicno sam se osecala u trudnoci,radila do 8.meseca.Jedino sam imala povremeno trnjeje nogu,ali to je normalna pojava kod trudnica.E,sad porodjaj je bio problem,jer se nisam otvarala ,a pukao je vodenjak i cekali su 38 sati.Hvala Bogu da je sve proslo u redu.Uradjen mi je carski rez.Meddjutim,iposle par sati dobijem iznenadno krvarenje..znam samo da mi se ginekolog prepao i hitno dosao od kuce..pa,onda infuzije,cuda i tako...ne znam ni danas sta se sve to izdesavalo..uglavnom,nekako izvukoh zivu glavu,ali za par meseci krenulo trnjenje kicme,pa onda polako redom...  :n14:

Van mreže Nensy035

• Član
  • **
  • Zivot je cudesno lep.
« Odgovor #199 poslato: Jul 27, 2013, 05:21:28 posle podne »
ivo ja sam upoznala  zenu koja nije imala ispad nakon porodjaja...znaci postoje,mada mislim da vecina ima izvesne tegobe...

Van mreže iva

• Član
  • **
« Odgovor #200 poslato: Jul 31, 2013, 01:02:56 posle podne »
Hvala na odgovoru, bas je uzasno sto pored svega, umesto da se čovek samo obraduje, moramo da lupamo glavu svim i svačim.

Van mreže maja

• Član
  • **
« Odgovor #201 poslato: Avgust 01, 2013, 01:53:43 posle podne »
..kazu da je rizik od pogorsanja povecan posle porodjaja od 3-6 mes. posle svaki relaps se ne povezuje sa trudnocom nego sa tokom bolesti.
Ja u tih prvih sest meseci nisam imala pogorsanja ni u jednoj ni u drugoj trudnoci....

...stvarno mislim da su zene zasticene od pogorsanja dok doje dete ...doktori kao i u svemu kod ms su podeljeni , neki misle DA neki NE..ali moj glas jeste za dojenje

Van mreže Nensy035

• Član
  • **
  • Zivot je cudesno lep.
« Odgovor #202 poslato: Januar 23, 2014, 02:15:34 posle podne »
ne znam da li sam prolupala ali ja ni posle ovog relapsa ne odustajem od pokusaja da ostanem u drugom stanju...OK,znam da zbog pulsne moram malo da pricekam  ali za neki mesec mozda probamo opet...  :n14: :n14: :n14:

Van mreže barbika

• Član
  • **
  • Da vec danas bude bolje , daj nam Boze malo volje
  • Grad: Beograd
« Odgovor #203 poslato: Januar 23, 2014, 10:14:27 posle podne »
 :ye1:

Van mreže Bebica

• Član
  • **
  • Grad: Zemun
« Odgovor #204 poslato: Januar 23, 2014, 11:38:20 posle podne »
 :ye1:

Van mreže Fiona81

• Član
  • **
« Odgovor #205 poslato: Jun 24, 2015, 01:07:23 posle podne »
Pozdrav svim mamama i buducim mamama!

Ja sam osam mjeseci nakon porodjaja, zbog utrnulosti zavrsila na neurologiji, gdje mi je dijagnostifikovan klinicki izolovan sindrom suspektan na ms. Vec sam na odgovarajucoj temi pisala, nalaz likvora je pokazao oligoklonalne trake i po mojoj dr. ja imam ms, samo cu zvanicnu dijagnozu dobiti nakon drugog pogorsanja. Ipak, ja se nadam da cu je demantovati ;)

Mnogo bih voljela da moja djevojcica ima brata ili sestru. Pa ipak, uzasno se plasim nekog pogorsanja nakon drugog porodaja. Imam 33 godine i nekako osjecam da sam prema kcerkici duzna da budem odgovorna i da ne cinim nista sto moze pogorsati stanje, jer znam koliko joj trebam. Prvu trudnocu sam savrseno podnijela, radila do ulaska u deveti mjesec, prorodno se porodila...Ma sve super, ali eto, dr. povezuju moje pogorsanje zdravlja sa porodjajem iako nije nastupilo u tih nekih 3-6 mjeseci, vec nakon 8...valjda to na isto dodje...

Uglavnom, mnogo bih voljela jos jedno dijete, a mnogo se plasim i sve su prilike da se necu usuditi.

Zato se divim svim zenama koje su prebrodile svoj strah i zelim vam od srca svu srecu ovog svijeta.

Van mreže barbika

• Član
  • **
  • Da vec danas bude bolje , daj nam Boze malo volje
  • Grad: Beograd
« Odgovor #206 poslato: Jun 25, 2015, 02:50:32 posle podne »
Fiona,samo budi pozitivna i guraj dalje  :n20:
Biće još neka beba ,nećeš ovde stati  :n29:

Van mreže Fiona81

• Član
  • **
« Odgovor #207 poslato: Jun 25, 2015, 10:43:02 posle podne »
imam problem, ja se u glavnom pridrzavam Swankove dijete i tokom trudnoce. Ne jedem crveno meso, masne mlecne proizvode.... Medjutim na poslednjoj kontroli pronadjeni su mi neki ketoni-seceri u urinu zbog nepravilne ishrane. A po meni ne moze biti pravilnija. Ne znam kako da balansiram izmedju onog sto je dobro za mene i za bebu!?Kako ste se hranile u trudnoci jel imala neka slicni problem?
Sad procitah ovaj post. Meni je nutricionista rekao da je dobro da uvijek budem u blagoj ketozi. Mozes u apoteci kupiti trakice i pomocu urina provjeravati stanje( bude svijetlo roza linija u toj pozeljnoj blagoj ketozi). Tako on meni rece pa sad ne znam...uglavnom po njemu treba izbaciti ugljene hidrate, nezdrave masnoce i secere. Preporucuje masnoce zivotinjskog porijekla i maslinovo.

Barbi hvala ti...

Van mreže maja

• Član
  • **
« Odgovor #208 poslato: Jul 01, 2015, 08:00:39 posle podne »
Uh na to sam i zaboravila...imam dvoje dece od 2.5 i 4.5 pa zivim kao na traci. Ginekolog mi je tada govorio da ketoni znace da mrsavim u trudnoci i njihovo oslobadjanje nije dobro za razvoj bebe...nemam pojma koliko je to tacno. Kada sam se lomila oko drugog deteta isla sam prvo kod neurologa, ona ipak najbolje zna kakav je oblik mojih pogorsanja, ginekologa, kardiologa, pricala sa muzem, roditeljima ....iiii samaaa presekla.

Van mreže Fiona81

• Član
  • **
« Odgovor #209 poslato: Jul 04, 2015, 12:24:53 posle podne »
Mi se ozbiljno lomimo oko drugog djeteta. Uzasno se plasim. Je li tacno da nakon porodjaja nastupa pogorsanje? Kakva su vasa iskustva? Ja sam citala da su sanse za relaps 30-40 posto vise u prva 3-6 mjeseci nakon porodjaja...

Majo, ketoni su obicno znak da si na nekoj dijeti. Mislim da ih luci jetra. Ne znam koliko je opasno biti u ketozi u trudnoci.

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.