Autor Tema: MS odgovornost  (Pročitano 22358 puta)

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
MS odgovornost
« poslato: Maj 01, 2008, 05:03:10 posle podne »
Pomenula sam da niko ne snosi odgovornost kada su neuspesi u lecenju MS: farmaceutska industrija, lekari, nadrilekari, novinari koji prenose poluinformacije...

Ali sam zaboravila i same pacijente. Koliko MSovac snosi odgovornost za svoju bolest? Da li smem da kazem da smo kreatori sopstvene bolesti? Razne su price o lecenju: uspesne i manje uspesne. Ali jedno je sigurno: ozdravljenje je proces koji ne dolazi preko noci kao sto ni sama bolest nije dosla iznenada. MS je kao tvrdokorna mrlja.
Shodno tome ne moramo generalno da pravimo promene odjednom vec postepeno da usvajamo i promene naseg ponasanja, verovanja i sto smo nezniji prema sebi  to ce ozdravljenje biti brze i kvalitetnije.

Van mreže raca

• Moderator
  • Pol: Žena
Odg: MS odgovornost
« Odgovor #1 poslato: Maj 01, 2008, 06:53:25 posle podne »
Pa ima tu istine. Covek vise voli okrivljavati druge nego videti svoje greske. Ali kako smo mi mogli spreciti nastanak predispozicije za MS? Koliko sam procitala jedino da smo ziveli u pojasu ekvatora do 15. godine. Ili da smo se vise suncali (ja to stvarno ni kao dete nisam volela). Eto nasla sam se u necemu sto je moglo biti krivo.
E onda je kod pocetka bolesti bio neki okidac koji je bolest podstakao da izadje na videlo. Ali ljudi ne zive pod staklenim zvonom i u zivotu ima  dosta stresa i moze se dobiti neka infekcija i ko zna sta sve ne. Samo sto ce to nas kostati mnogo vise nego zdrave.
A da je ozdravljenje dug proces to je istina i niko ne treba ocekivati neke cudotvorne lekove koji ce je lako otkloniti. Covek treba preduzimati sve sto mu je na raspolaganju od sluzbenih lekova, alternative (za koju se utvrdi da pomaze) do vezbi i suplemenata. I naravno promene sopstvenog ponasanja. Onda ce valjda doci do poboljsanja.

Van mreže Maki

• Član
  • **
  • nova ja
  • Dg: MS
« Odgovor #2 poslato: Novembar 21, 2008, 03:44:51 posle podne »
ne znam sta da napisem,ne trazim sta je i ko je odgovoran za moju ms,mozda moja revelika osjetljivost , oduvijek  trpim u sebi da bar umijem da se sakrijem i da se isplacem ali ni to ne umijem kako valja.a sad kad vec znam da imam ms ljuta sam na sebe sto uopste nisam odgovorno postavljena prema njoj,u pocetku kako sam bila preplasena i jesam,promijenila sam i ishranu ,pila i vitamine ,nosila i naocare a sad kao da mi nije nista a ne osjecam se tako,cak naprotiv,sve trazim neko drugo objasnjenje za to sto mi se desava,ponekad procitam i nesto o bolesti i novim ljekovima ali sam jako jako neodgovorna i kao neko dijete trebam da se prevaspitavam.

Van mreže Sklerozica

• Administrator
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Grad: Beograd
« Odgovor #3 poslato: Novembar 21, 2008, 10:06:37 posle podne »
Pomenula sam da niko ne snosi odgovornost kada su neuspesi u lecenju MS: farmaceutska industrija, lekari, nadrilekari, novinari koji prenose poluinformacije...

...Internet forumi ... :) Na žalost, i mi smo u tom lancu jer i mi prenosimo sve što nađemo.

Ali sam zaboravila i same pacijente. Koliko MSovac snosi odgovornost za svoju bolest? Da li smem da kazem da smo kreatori sopstvene bolesti? Razne su price o lecenju: uspesne i manje uspesne. Ali jedno je sigurno: ozdravljenje je proces koji ne dolazi preko noci kao sto ni sama bolest nije dosla iznenada. MS je kao tvrdokorna mrlja.
Shodno tome ne moramo generalno da pravimo promene odjednom vec postepeno da usvajamo i promene naseg ponasanja, verovanja i sto smo nezniji prema sebi  to ce ozdravljenje biti brze i kvalitetnije.

Vidiš, malo sam vratio film i ubeđen sam da nikada nisam razmišljao o ozdravljenju. Iskreno, ja ne verujem u to. Bar ne u vidu potpunog ozdravljenja. Nadam se nečemu što će moći da me značajno "popravi" ali generalno, zadovoljan sam i dok nema novih pogoršanja. Promene ponašanja su potrebne ali ne i izvodljive, uvek. Možemo izmeniti ono što utiče samo na nas ali ako neki takav potez utiče i na naše bližnje, ne verujem da bi se neko od nas odlučio na takav korak.

Van mreže raca

• Moderator
« Odgovor #4 poslato: Novembar 21, 2008, 11:02:42 posle podne »

Iskreno, ja ne verujem u to. Bar ne u vidu potpunog ozdravljenja. Nadam se nečemu što će moći da me značajno "popravi" ali generalno, zadovoljan sam i dok nema novih pogoršanja. Promene ponašanja su potrebne ali ne i izvodljive, uvek. Možemo izmeniti ono što utiče samo na nas ali ako neki takav potez utiče i na naše bližnje, ne verujem da bi se neko od nas odlučio na takav korak.

Sa ovim se slazem i tu je u potpunosti izrazeno i moje mislenje. Ne treba imati ni nerealna ocekivanja. To cesto moze biti kontraproduktivno.

Van mreže TamaraD

• Novi član
  • *
« Odgovor #5 poslato: Decembar 01, 2008, 01:07:47 pre podne »
Možemo izmeniti ono što utiče samo na nas ali ako neki takav potez utiče i na naše bližnje, ne verujem da bi se neko od nas odlučio na takav korak.
Ne bih da budem indiskretna, ali.... bila bih vam jako zahvalna, ako bi neko bar maaaaalkice pojasnio ovu recenicu. Trenutno me proganja problem koji zvuci kao da je u vezi sa tim.... naravno, ako sam vas dobro shvatila.
Da ne bude zabune, ja dodjem valjda taj bliznji, pa me zanima ..... ako vam nije problem :-[....

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #6 poslato: Decembar 01, 2008, 04:37:59 posle podne »
Pošto je citat moj ..... recimo da bih možda napravio takav zaokret, koji moji bližnji nebi mogli ili bi vrlo teško podneli. O detaljima baš i ne moram. ;)

Van mreže Maka

• Član
  • **
« Odgovor #7 poslato: Decembar 01, 2008, 07:36:47 posle podne »
Ne bih da budem indiskretna, ali.... bila bih vam jako zahvalna, ako bi neko bar maaaaalkice pojasnio ovu recenicu. Trenutno me proganja problem koji zvuci kao da je u vezi sa tim.... naravno, ako sam vas dobro shvatila.
Da ne bude zabune, ja dodjem valjda taj bliznji, pa me zanima ..... ako vam nije problem :-[....
Evo moj problem je ishrana.
Moj muz odbija jabukovo sirce, vise ribe, vise povrca, i sl. I sada kada se pravi cvekla, dve cinije. Kada se pravi salata, dve cinije. Zvuci banalno, ali nije. Nekome bi mozda odgovaralo da se povuce iz grada, frke, prevoza...Razne stvari. I razni kompromisi kada uglavnom se trudim da ne mucim ukucane.

Van mreže TamaraD

• Novi član
  • *
« Odgovor #8 poslato: Decembar 01, 2008, 11:32:15 posle podne »
Hvala na odgovorima.
Mako, mozes li za trenutak da zamislis da si ti muz, a on zena (u cijoj su nadleznosti cinije, pretpostavljam). Kakvu bi salatu onda jeli?
Sklerozice, izvini. Zaista nisam ni mislila da mi navodite licne primere nego samo da vidim kako iz vaseg ugla izgleda ta pretpostavka o bliznjima, uticajima na njih i njihovoj spremnosti ili sposobnosti da nesto podnesu.
Deluje mi kao da smo mislili na razlicite situacije. Vi ste izgleda proverili sta vasi bliznji misle o konkretnim promenama.
 :-[Mene muci onaj drugaciji slucaj. Verujem da cete ipak znati o cemu pricam.
Ono kad valjda izgubite iz vida da vasim bliznjima uglavnom vi dodjete bliznji.
Sigurno dobro znate taj prijatni osecaj kad za nekoga ko vam je drag ucinite nesto sto mu prija.  :a6:
Kada se neko od vas sam odluci da nesto sto bi mu prijalo nece raditi da to ne bi uticalo na bliznje, ponekad upravo time utice..... lisi ih i prava glasa o promeni i gore pomenutog divnog osecaja da jedni drugima mozemo da ugadjamo i uzivamo u popravljanju zivota koji delimo.....
Da ne govorimo o grizi savesti koju razvija bliznji, ako zna da je vase objasnjenje za nemenjanje onoga sto je mozda trebalo menjati on. :( To izgleda kao zrtva za bliznje. Ja npr. nikada nisam zelela da se neko za mene zrtvuje ili cini vise nego sto mu prija i moze lako i rado da ucini. Verujem da niko to zapravo ne voli (osim mozda na filmu ili romanu). Tako se da bi izbegli da uticete na bliznje ispostavlja da su oni uticali na vas. I to LOSE! Dodjavola, pa nijedan bliznji valjda nemoze to da zeli!?
UFFFFFFFFFFFFFFFFFFF!!!!!!!!!!! ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,)
Bas sam zbedacila, izvinite svi.......

P.S. Za one koji misle da ovo pripada drugoj temi: Razmisljala sam o tome i..... ipak mi je nekako doslo ovde

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #9 poslato: Decembar 02, 2008, 11:22:37 pre podne »
Mislim da je čovek precenjen, i u poslednje vreme mi često dolazi na um pitanje Dostojevskog: Da li čovek čovek ili je čovek vaška?
Odnosno Njegoševa: Šta je čovjek, a mora biti čovjek.
I zato neminovno dolaze razočarenja, jer ljudi i ne mogu više da daju od onoga što daju, sve ostalo je konflikt.

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #10 poslato: Decembar 03, 2008, 09:02:10 posle podne »
Ono kad valjda izgubite iz vida da vasim bliznjima uglavnom vi dodjete bliznji.
Sigurno dobro znate taj prijatni osecaj kad za nekoga ko vam je drag ucinite nesto sto mu prija.  :a6:
Kada se neko od vas sam odluci da nesto sto bi mu prijalo nece raditi da to ne bi uticalo na bliznje, ponekad upravo time utice..... lisi ih i prava glasa o promeni i gore pomenutog divnog osecaja da jedni drugima mozemo da ugadjamo i uzivamo u popravljanju zivota koji delimo.....
Da ne govorimo o grizi savesti koju razvija bliznji, ako zna da je vase objasnjenje za nemenjanje onoga sto je mozda trebalo menjati on. :( To izgleda kao zrtva za bliznje. Ja npr. nikada nisam zelela da se neko za mene zrtvuje ili cini vise nego sto mu prija i moze lako i rado da ucini. Verujem da niko to zapravo ne voli (osim mozda na filmu ili romanu). Tako se da bi izbegli da uticete na bliznje ispostavlja da su oni uticali na vas. I to LOSE! Dodjavola, pa nijedan bliznji valjda nemoze to da zeli!?

Ovo, gore opisano, ne povezujem sa MS-om i situacijama na koje sam mislio. Ovo je više, današnja svakodnevnica. Na umu sam imao malo drugačije postupke, koji menjaju život iz korena. 

Van mreže TamaraD

• Novi član
  • *
« Odgovor #11 poslato: Decembar 03, 2008, 09:44:27 posle podne »
Zasto su MS i svakodnevica razlicite teme?
Inace, i ja sam imala na umu neko menjanje zivota koje bi mozda popravilo nekoga ko ima MS a on nema nameru da to radi da ne bi uticao na bliznje i menjao zivot iz korena (sta god da tako definisemo!?)......
Nema veze. Izvinite sto sam se mesala.....izgleda da ne ide ovo....

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #12 poslato: Decembar 04, 2008, 12:55:46 pre podne »
Svakodnevnica osobe sa i bez MS-a jesu donekle iste. Donekle. Osoba sa MS-om će pokušati da živi "normalno" ako joj to dozvoljava fizičko i psihičko stanje, ali ostaje ona reč "pokušati". Osoba bez MS-a, neko blizak, imaće malo drugačiju filozofiju života. Verovatno će i ona "trpeti" ali na drugačiji način.
Kažem "verovatno", samo iz razloga što ima slučajeva kada je taj blizak pobegao glavom bez obzira, po pojavljivanju ms-a.

Da, ne ide ovo. Imam utisak kao da se očekuje da nešto aminujem a i osećaj da to ne mogu. Povlačim se iz ove priče.

Van mreže TamaraD

• Novi član
  • *
« Odgovor #13 poslato: Decembar 04, 2008, 01:21:12 pre podne »
Utisak potpuno pogresan.   :a14:
Tema bila "MS odgovornost" pa.... izgledala sasvim zajednicka.  :o
Izvinjenje svima na grubom upadu "s' one strane" :-[
Srecno svima! sys
Sve najbolje od srca zelim! :a7:

Van mreže raca

• Moderator
« Odgovor #14 poslato: Decembar 04, 2008, 06:22:39 posle podne »
Ne razumem zasto bi se ti Sklerozice povlacio iz ove price. Ti i mi ostali koji imamo MS smo direktno ukljuceni u ovu pricu. Ostali to gledaju ipak sa strane.
Kakvo aminovanje stvari koje nisu ni blizu pravom stanju stvari. To ne dolazi u obzir nikako.

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.