Autor Tema: Ishrana  (Pročitano 156816 puta)

Van mreže Sklerozica

• Administrator
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Dg: MS
  • Grad: Beograd
Odg: Ishrana
« Odgovor #60 poslato: April 26, 2007, 05:01:01 posle podne »
:(  Čvarke sam zaboravio.  :(  I to sam obožavao ali....godinama ih nisam ni probao. Ja zgrešim neki put sa parčencetom šunke ali jako retko jer se više ne bavimo sportovima svinjokolja a svinjetinu više ni ne kupujemo. Svi smo prestali da je jedemo.

Van mreže Maka

• Član
  • **
  • Pol: Žena
« Odgovor #61 poslato: April 27, 2007, 07:29:01 pre podne »
Ja mog muza nema sansi da prosvetlim za ishranu.
I onda kad ima takve stvarcice u kuci, ne mogu bas uvek da odolim.
A i lekar mi je rekao da je bolje da pojedem po nekad nego da sam zeljna.
I to ti je stres, ne valja. ;)

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #62 poslato: April 27, 2007, 04:44:01 posle podne »
Jeste stres :), mada je moj doca je rekao da jedem normalno. Nisam ga poslušao u tome.  ;)

Van mreže Maka

• Član
  • **
« Odgovor #63 poslato: April 28, 2007, 08:16:01 posle podne »
Meni su najveci problem mlecni proizvodi.
Oni mi bas nedostaju.
Moram malo vise da procitam tekstove na tu temu da vidim da li se stvarno isplati potpuno odricanje.
Meni su doktori samo rekli smanjen unos zasicenih masnih kiselina, smanjiti kajmak, puter i sl, a slaninica i te stvari sto redje, ali da ne moram da se odricem.
Mislim da oni savetuju samo ono sto je zvanicni stav medicine, a to je to.

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #64 poslato: April 28, 2007, 09:41:01 posle podne »
Sto se tice mlecnih proizvoda najbolje pridrzavati se paravila Svankove dijete.
Mislim da mleko ne predstavlja veliki problem ako se koristi ono sa 0,9% mlecne masti, odnosno sir bez masnoca tj. onaj koji se usirio od mleka sa kojeg je prethodno skinut kajmak.

Ja se nikada nisam odricala mlecnih proizvoda ne zato sto ih nesto mnogo volim nego mi najlakse pretarasiti obrok kada su oni u kombinaciji, valjda zbog toga mi nije problem da im kazem zbogom. Ja inace tako sa hranom: forsiram jedno vreme neku namirnicu dokle mi se ne smuci i posle sam potpuno ravnodusna. Na kraju sam shvatila da je sve na psihickoj bazi.
Evo dva dana jedem samo jabuke i osecam se odlicno.
Te vocne dane primenjujem jednom mesecno.

Cesto sam sebe pitala zasto svaki dan pijem kafu, onda shvatim da je to bila u stvari zelja za drustvom i pricom. Kada sam dosla do tog saznanja sada mogu i ne moram popiti kafu, a ranije ako je ne bih popila kao da sam nesto propustila od zivota.

Zasto ti imas zelju bas za svinjetinom? Zato sto zelis da imas vise kila, a svinjetina je upravo sinonim za to.

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #65 poslato: April 29, 2007, 04:25:01 posle podne »
Mleko ne pijem odavno, prestao sam i pre MS, jogurt da, onaj sa 0,x masti. Ponekad, ali stvarno ponekad, uzmem malo sira ili pavlake. Kafu moram da popijem ujutru inače me glava ubije. :)

Svinjetina ne mora biti sinonim za veću kilažu. To može biti i lokalni običaj u ishrani. :) Ko je jeo sremske specijalitete, zna šta se propušta. :)

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #66 poslato: April 29, 2007, 11:14:01 posle podne »
Ne znam, ali svakako trebalo bi gledati na ishranu i sa psiholoske strane.

Van mreže Maka

• Član
  • **
« Odgovor #67 poslato: April 30, 2007, 08:03:01 pre podne »
Definitivno je sve iz glave.
Mene je isto tako bolela glava ako ujutru ne popijem kafu i mislila sam da nema sansi da zivim bez nje.
Sada pijem ujutru zeleni caj i isto mi je, glava me uopste ne boli, a imam nizak pritisak.
Za kafu ste u pravu, i meni nedostaje samo u spislu, kafa, prica, trac, opustanje. Ali sad to resim sa cajem, prijatelji i prica ostaju.

Svinjetina - Sklerozica je u pravu prosto je meni ukus prsute i slaninice neprevazidjen. To je ono sto uz salate i sir sam ceo zivot najvise volela, zato mi je to problem.
Obozavam ja i ribu i sl, ali...

Koliko sam shvatila vi izbegavate mlecne proizvode zbog masti, a ja sam shvatila da je poenta u proteinima. Ako su proteini iz mlecnih proizvoda okidac, onda uopste nije bitno sa kolikim je procentom masti taj proizvod.
To mene muci.

Pre nego sto su mi otkrili ovaj deo sa glutenom, ja sam samo malo smanjila unos masti. To znaci da sam jela sir, pavlaku, kajmak, kackavalj, mleko, jogurt. Od mesa samo teletinu i to najvise 1 nedeljno. Nisam se odricala rostilja i svega ostalog kada se maknem iz kuce. I tako skoro 5 godina. Rezultat na kontrolnom pregledu kada sam radila MR je bio da posle skoro 5 godina imam mnogo manje plakova nego na pocetku.
Zato i nisam sigurna da sve to deluje. Logicnija mi je prica da su okidaci neki proteini iz hrane, a da sto se tice masti one nisu pozeljne ni za zdrave, a kamoli za nas.

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #68 poslato: April 30, 2007, 11:05:01 pre podne »
Kada se usvaja Svankova dijeta to je zbog masti( i crveno meso je zabranjeno i secer i kafa) a kada je BBD onda je i zbog masti i zbog proteina. Cinjenica je kako to obicno kazu nutricionisti da koristimo mlecne proizvode zbog kalcijuma ali cinjenica je i da postoje druge namirinice koje sadrze kalcijum kao sto je badem ili bancha caj koji ima cak 3 puta vise kalcijuma od solje mleka. Sada se postavlja pitanje zasto konzumiramo mlecne: zbog navike, ja bih rekla ili zbog zelje. Znaci uvek postoji zamena samo ostaje na nama za sta cemo se odluciti.
I mislim da posto nema leka za MS hrana je jedino sto nam ostaje.

Po netu sam citala tekstove o celijacnoj bolesti i zaprepastila sam se kada sam videla koliko slicnh simptoma ima sa MS jos onaj krunski zakljucak koji je aktuelan i kod MS: nema dva pacijenta od celijacne bolesti da boluju isto.
Ali ipak mi se cini da netolerancija na gluten ne povlaci za sobom odmah i celijacnu bolest jer bi masa bolesnika od MS bolovala u stvari celijacnu jer su istrazivanja pokazala da su bolesnici vecinom netolerantni na gluten.
Tako da moze biti Maka da ti nisi bolesna i od Ms i od celijacne vec samo od ove poslednje bez obzira sto si bila na magnetnu.

Van mreže Maka

• Član
  • **
« Odgovor #69 poslato: April 30, 2007, 01:20:01 posle podne »
To je i meni prvo palo na pamet kada su mi rekli za gluten i kada sam procitala svasta.
Ne znam da li si videla da i celijakija daje plakove kada se radi MR.
To je mene i navelo na razmisljanje da ja mozda nemam obe bolesti.
Ili mozda bolje receno da svi mi imamo nesto slicno, prakticno neki pogresan odgovor organizma na neku hranu ili zagadjivace ili sta vec.
Verovatno zato i prelazak na stogi rezim koji izbacije sve moguce toksine, osim iz vazduha i daje rezultate.
Zato sam sada i pocela sa strogom dijetom, da probam i da vidim da li deluje.
U stvari i ja sam u potpunom zbunu, a od lekara nema nikakve pomoci.
Oni zaista poznaju usko svoju struku i retki su oni koji i dalje rade na sebi, koji uce, citaju i posmatraju stcari sire.

Sto se tice mlecnih proizvoda, oni jesu navika, tesko je smisliti nova jela bez njih. Mislim da je to problem.

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #70 poslato: April 30, 2007, 01:35:01 posle podne »
Citat: Maka

Pre nego sto su mi otkrili ovaj deo sa glutenom, ja sam samo malo smanjila unos masti. To znaci da sam jela sir, pavlaku, kajmak, kackavalj, mleko, jogurt. Od mesa samo teletinu i to najvise 1 nedeljno. Nisam se odricala rostilja i svega ostalog kada se maknem iz kuce. I tako skoro 5 godina. Rezultat na kontrolnom pregledu kada sam radila MR je bio da posle skoro 5 godina imam mnogo manje plakova nego na pocetku.
Zato i nisam sigurna da sve to deluje. Logicnija mi je prica da su okidaci neki proteini iz hrane, a da sto se tice masti one nisu pozeljne ni za zdrave, a kamoli za nas.

Ovo podebljano mi je baš interesantno. Ja nisam radio novi MR, bio sam na kontroli pre nekih mesec, dva dana i doca nije tražio. Uglavnom je bio zadovoljan. Posle moje serije od 3 uzastopna udara (napisano u temi "pogled unazad" ) mislio sam da se neću vratiti na "staro". Iako sam završio sa terapijom i zaključio bolovanje, imao sam velike posledice. Najviše mi je smetala slaba motorika leve ruke. Imao sam konstanto "tonjenje" te ruke, pokret sa njom nije išao u pravcu u kom je trebalo itd. Naravno da je kompletno moje stanje bilo i propraćeno opštom slabošću ali...Kako sam tada u ishrani bio rigorozan i principijelan, sa izbačenim xyz namirnica, odlučio sam da nešto ipak vratim. Tada sam počeo opet da jedem (pomalo) teletinu i jagnjetinu, crno pileće meso itd. Situacija se popravila i sada posle skoro 5 godina (pu, pu, da kucnem u drvo) i dalje imam utisak da sam, kako vreme odmiče, sve "bolji" bar što se koordinacije pokreta tiče. Na žalost, umor je tu uvek prisutan ali se to smanjuje u ovom sunčanom periodu. Po lepom vremenu imam više aktivnosti pa verovatno samim tim i podižem svoju kondiciju. To nisam mogao dok sam bio na striktnoj ideji ili bar ja tako, možda pogrešno tumačim. Možda sam ja i umislio ali neka bude ovako i ja sam prezadovoljan. Napomenuo sam jednom prilikom da ja i postim. Da li i to ima uticaja??? Ja verujem da ima.

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #71 poslato: April 30, 2007, 01:40:01 posle podne »
Citat: Asja
Sada se postavlja pitanje zasto konzumiramo mlecne: zbog navike, ja bih rekla ili zbog zelje. Znaci uvek postoji zamena samo ostaje na nama za sta cemo se odluciti.
I mislim da posto nema leka za MS hrana je jedino sto nam ostaje.
Neku naviku konzumiranja mlečnih proizvoda nisam imao. Znači kod mene ostaje želja. Kada je sve ovo počelo, moje ženče se bacilo u razne eksperimente pa mi je između ostalog spremala mleko od soje. Kako se kod nas pojavila genetski modifikovana soja, odustali smo od toga.

Van mreže Maka

• Član
  • **
« Odgovor #72 poslato: April 30, 2007, 03:24:01 posle podne »
Ja idem na pola godine na kontrolu, a doktorka je htela da se uradi i kontrolni MR.
Ja MS imam od 98 godine (tad je bio prvi napad), ali dijagnozu tek od pocetka 2002.
Pitaj da uradis, ali pazi kome nosis da ti protumaci i uporedi nalaze.

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #73 poslato: April 30, 2007, 10:31:01 posle podne »
Ima doktora koji zagovaraju teoriju da je Ms skup bolesti, tako da to moze biti objasnjenje zasto svi razlicito bolujemo i sto se razlicito primamo na terapije koje zastupa konvencionalna medicina.

Hrana, cini mi se tu igra kljucnu ulogu. Kada je Svank poceo sa svojom dijetom a to je bilo daleke 1968., pa do danas malo se sta od toga promenilo. Ali on je uspeo da prati grupu bolesnika cak 20 godina koji su se hranili po njegovim upustvima i bio svedok da nije bilo pogorsanja, sto je kljucno kod Ms- da bolest ne napreduje.

Ali cinjenica da kod nasih lekara nema jedinstvenog i cvrstog stava po pitanju ishrane. Neki ce vam preporuciti dijetu a neki ce reci da mozete da jedete sve a neki vam ni nece reci od cega ste realno bolesni.
Zasto je to tako, kada se zna da vreme igra kljucnu ulogu kada je Ms u pitanju i to prva godina bolesti???
Rekla bih da im odgovara jer ne bi imali kome da uvaljuju novokomponovane "lekove".

ne mislim da je magnetna konacni sud kada je Ms u pitanju.
Tvom doktoru Maka je trebalo 3 godine da ti uspostavi dijagnozu pored sve te tehnike i njegovog znanja.

Van mreže Maka

• Član
  • **
« Odgovor #74 poslato: April 30, 2007, 11:11:01 posle podne »
Ne, nisam jasno napisala.
Prvi napad mi se dogodio 1998. i tada su me potpuno pogresno lecili i uopste nije bilo reci o MS. Isla sam na fizikalnu terapiju itd. I sve je polako prolazilo, ali mi je od tada kao posledica nelecenog napada ostala smanjena osetljivost na prstima sake. Ne mogu lepo da ocenim kada mi je dete znojavo na primer.
Sledeci napad mi se desio krajem 2001. Tada su mi dijagnozu odmah usposavili. Pregled, MR i likvor. Koliko sam ja shvatila kada je sve to pozitivno onda daju dijagnozu.
Tada sam i primala terapiju.

Da li neko moze da mi objasni izrazavanje nivoa bolesti u brojevima koje sam negde ovde na forumu procitala (ili mozda na nekom drugom, ne secam se). O cemu se tu radi. Meni to ni jedan lekar nije spominjao.

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.