Autor Tema: Ishrana  (Pročitano 156844 puta)

Van mreže Sklerozica

• Administrator
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Dg: MS
  • Grad: Beograd
Odg: Ishrana
« Odgovor #105 poslato: Decembar 09, 2009, 10:46:03 posle podne »
Ginko?

Tražio sam nešto u vezi širenja krvnih sudova a možda bi trebalo da se malo fokusiramo na tu problematiku.

Prvo na šta sam naleteo, opet beli luk. Jbt, izgleda da je univerzalni lek.  :)hah
Dajem samo meni zanimljiva svojstva.

Lekovita svojstva belog luka

Naučnim istraživanjima potvrđena su brojna lekovita svojstva belog luka, koja ga svrstavaju u grupu najzdravijih namirnica, koja se u našem narodu od davnina koristi kao hrana, lek

- Deluje vazodilatatorno (širi krvne sudove), pa poboljšavajući cirkulaciju, dovodi do ublažavanja nekih tegoba, kao što su glavobolja i grčevi u nogama.
- Vrši prevenciju koronarne bolesti (infarkt i angina pectoris), jer poboljšava cirkulaciju u srčanim krvnim sudovima omogućavajući bolju ishranu srčanog mišića i sprečavajući trombozu.
- Deluje na elastičnost krvnih sudova i smanjuje viskoznost krvi ...
- Potreban je oprez ako se uz beli luk koriste visoke doze vitamina E, preparati ginko bilobe, Trental, Aspirin, Farin, heparin, jer može doći do pojačanog krvarenja, pa se u tim slučajevima treba posavetovati sa lekarom.

Ceo tekst: Porodični lekar

Drugi izvor: Vazodilatatorni učinak (širenje krvnih sudova) belog luka, dolazi do izražaja najviše na perifernim krvnim žilama, odnosno, na suženim krvnim žilama glave, oka i nogu.

A onda nešto o gvožđu.

Namirnice sadrže gvožđe u dva oblika – hem i non – hem gvožđe. Hem gvožđe se nalazi u namirnicama životinjskog porekla, najviše u crvenom mesu, jetri, ribi, žumancetu jajeta. Hem gvožđe se bolje iskorištava u odnosu na non – hem gvožđe. Non-hem gvožđe se nalazi u namirnicama biljnog porekla i to u zelenom povrću, mahunarkama, crnom hlebu. Valja istaći da je iskoristljivost non – hem gvožđa bolja uz hem gvožđe i uz vitamin C. Namirnice bogate u vitaminu C su paprika, kupus, citrusno voće (limun, narandža, grejpfrut) i kivi. Neki sastojci iz hrane mogu i narušavati usvajanje gvožđa. Pre svega to su fitati (proizvodi napravljeni od celog zrna žitarica), tanini (crni čaj, kafa, kola napici, čokolada, crno vino), kalcijum (mleko i mlečni proizvodi). Kako bi se izbeglo negativno dejstvo ovih sastojaka, preporučuje se da se ove namirnice uzimaju odvojeno od namirnica bogatih gvožđem.

Nisam skoro kontrolisao krvnu sliku ali bi možda zanimljivo bilo videti stanje gvožđa. Znam samo da mi nikada nije nedostajalo.

Pa o crnom vinu uz napomenu da ovo važi i za crno grožđe.

Mnogobrojne studije pokazuju da umerena količina crnog vina širi arterije. Rezultat: smanjeni krvni pritisak (i rizik od moždanog udara) i manje zapaljenjskih procesa i sužavanja arterija, s infarktom i anginom pektoris kao direktnim posledicama.

Izvor: http://www.politika.rs/viva/191/text3.html

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #106 poslato: Decembar 09, 2009, 10:51:06 posle podne »
ja sam napravila alkoholnu tinkturu korena mrtve koprive(300gr korena na litar jabukove rakije)i svako jutro zapocnem casicom rakije

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Grad: Beograd
« Odgovor #107 poslato: Decembar 09, 2009, 10:54:38 posle podne »
Pominju lekovitost rakije ali danas sam bio fokusiran na krvne sudove i crno vino tu prednjači u odnosu na rakiju, odnosno u pitanju je sastojak crnog grožđa.

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #108 poslato: Decembar 09, 2009, 10:58:26 posle podne »
pa naravno casa crnog vina za rucak, vranac
ako ocu bas da se izivljavam onda vranac pro corde
u stvari ne znam sta bih menjala u ishrani obzirom da imam i manjak gvozdja i nizak holesterol

inace kafa smanjuje gvozdje i do 80% ako se popije posle obroka
zato savetuju izmedju obroka

Van mreže Ena

• VIP
  • Pol: Žena
  • Zivot je izazov.Ne gubi vreme uzivaj u njemu...
« Odgovor #109 poslato: Decembar 09, 2009, 11:07:17 posle podne »
Crno vino je zakon,volim ga i prija mi ali me lako opije i mala čašica. :m2:

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #110 poslato: Decembar 09, 2009, 11:09:02 posle podne »
zato ja pijem uz jelo

Van mreže gliša

• Član
  • **
« Odgovor #111 poslato: Decembar 09, 2009, 11:13:05 posle podne »
A smje li popiti čašu crnog vina ko pije lioresal?

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #112 poslato: Decembar 09, 2009, 11:14:09 posle podne »
mora da pise u upustvu koje dolazi sa lekom

Van mreže Taurus

• Zabranjen
« Odgovor #113 poslato: Decembar 09, 2009, 11:58:38 posle podne »
A smje li popiti čašu crnog vina ko pije lioresal?

Be careful when drinking alcohol
while you are taking Lioresal.
The combination may make you feel
more sleepy and less alert than usual.

Mislim da ne treba prevod, ali kaže... "neće se desiti ništa strašno, samo ćeš biti malo pospaniji, možda"

Van mreže gliša

• Član
  • **
« Odgovor #114 poslato: Decembar 10, 2009, 12:13:00 pre podne »
Hvala Tauruse

Van mreže malena

• Član
  • **
« Odgovor #115 poslato: Decembar 29, 2009, 06:33:50 posle podne »
Nisam stigla da procitam da li ste nesto pisali o tome, ali da obavestim da smo mi presli na ulje od semenki grozdja (grepeseed oil), preporuceno sa vise strana, kao ulje koje pri termickoj obradi ima najmanji sadrzaj zasicenih masnih kiselina.

Vrlo je blago i ukusno, kada nesto przim, dinstam, uvek njega koristim, jeste nesto skuplje (u Veru je 1l oko 500 din), ali s obzirom da nam litar ulja sada traje mnooooogo dugo, ne primetimo bas tu razliku :)

Kuma mi je preporucila boljku salvu/ chia seed/ salvia hispanica
http://en.wikipedia.org/wiki/Chia_seed
Kaze da je dosta medicinskih istrazivanja na univerzitetima u Kanadi pokazalo da svakodnevna konzumacija ove biljke dovodi do regulacije nivoa secera, holesterola, kao i da pomaze pri problemima sa razmenom impulsa izmedju nerava.
Za nju je saznala od jedne njene pacijentkinje obolele od MSa, koja se preporodila kako je to pocela da koristi (naravno, prva je stvar sto je ona zelja imala volje i zelje da se oporavi, da izadje iz depresije i sredi organizam, ne smaram da je ovo cudotvorna biljka, ali definitivno kada procitate sastav, i vama ce biti jasno zasto je dobra)
Moze se koristiti svakodnevno, presna, mlevena, kuvana, pecena...
Ono sto je lepo potvrdjeno je da nema negativnih efekata.
Ima osobinu da tecnost pretvara u zelatinastu masu i vec sam dobila neke ideje kako bih je iskoristila da mi kuhinja postane zanimljivija ;)

Na zalost jos nisam uspela da je nadjem kod nas, ako neko ima neki info kako bih mogla stalno da je nabavljam ili sta mi sve treba da bih mogla da je uvezem, bila bih zahvalna.

Van mreže jovanabg

• Novi član
  • *
« Odgovor #116 poslato: Januar 04, 2010, 07:02:03 posle podne »
Zelela bi da znam kako mogu da se ugojim bolujem od MS-a. Od terapija sam primala kortikosteroide dve god na svaki mesec kad sam pocela da mrsavim i da mi se stanje rapidno pogorsava . Uvek sam bila mrsava ali sad bez obzira sto imam dobar apetit i dalje mrsavim kortikosteroide vise neprimam jar sam imuna na njih. Stanje su mi popravili na VMA sa mitosanktronom, tako da sam sad pokretna i skoro sve mogu sem da se ugojim. Ako iko zna kako unapred hvala

Van mreže Meli

• Član
  • **
« Odgovor #117 poslato: Novembar 04, 2010, 03:36:37 posle podne »
Sto se tice ishrane prošli mjesec sam uvela neke promjene i zadovoljna sam djelovanjem. Već mjesec dana ne jedem nikako slatkiše ( kad kažem nikako, mislim čak ni kockicu šećera), prestala sam piti kafu ( popijem povremeno s društvom, a prije sam pila obavezno ujutru i popodne), više ribe, obavezna salata uz svaki obrok ( ali baš puno salate), od mesa jedem ribu i piletinu ( sve kuhano ili na malo maslinovog ulja pečeno), za doručak cijeđeni sok od narandže i zobene pahuljice...

Mislim da mi najviše odgovara ovo izbacivanje slatkiša ( ovo mi i najteže pada jer sam veliki čokoholik). Kada sam prije dva mjeseca počela piti enadu, prestala sam zbog velike razdražljivosti, nervoze, nemira...A sada mi enada pravo dobro djeluje :). Eto, ako nekome može pomoći moje iskustvo :).

Van mreže iva

• Član
  • **
« Odgovor #118 poslato: Novembar 04, 2010, 06:47:22 posle podne »
Mene zanima sledeće, da li iko od vas sa sigurnošću moze da kaze da mu je nacin ishrane pomogao  u borbi protiv MS? Tacnije bezglutenska dijeta i izbacivanje mlecnih proizvoda npr. Meni je doktorka bukvalno rekla da mogu ako hocu da se izgladnjujem koliko hocu ali da to nema nekog efekta. Inace, ja se citav zivot htanim zdravo jer je to obicaj u nasoj porodici, u nasoj kuci nisi mogao 2 puta godisnje da nadjes salamu ili pastetu, strogo kuvana jela i mnogo salate, voce u tonama i povrce, cele zime limunada umesto vode, bukvalno, dedjeni sokovi i sl. Slatkise inace ne jedem, desi se da slava prodje a da ja ne uzmem ni jedan kolac, ma ne secam se kad sam kolac pojela, jednostavno ne volim, po nekad cokolada, nikad vise od jednog reda. Od mlecnih proizvoda volim jedino sir, njega sam uvek jela uz svaki obrok a casu mleka nisam popila ne secam se! Kad sam dobila dijagnozu pocela sam da se pridrzavam dijete ali sam osetila da se gubim od gladi a inace sam mrsava tako da sam odustala. Posto sam sad udata nema mame da vodi racuna pa smazem cesce i nesto iz frizidera i zbog toga osecam strasnu grizu savest, kao i kad jedem gomilu hleba koji takodje volim, jer imam osecaj da ne pazim a da bi trebalo.

Van mreže U prvom licu

• Član
  • **
« Odgovor #119 poslato: Novembar 05, 2010, 11:17:26 pre podne »
Ja bi opet navela ishranu po krvnim grupama. Sada sam citala za stari pevac Klif Richards, on kaze da se hrani po ovom rezimu i da sve ono sto sme da jede, jede u velikim kolicinama i da se uopste ne deblja, a kada jede ono sto mu ne odgovora po njegovoj krvnoj grupi A, onda se odma udeblja i ne oseca se bas dobro. Ja sam B, i u uvodu knjige kaze da su pripadnici ove grupe skloni ka misterioznim bolestima kao MS.

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.