Ginko?
Tražio sam nešto u vezi širenja krvnih sudova a možda bi trebalo da se malo fokusiramo na tu problematiku.
Prvo na šta sam naleteo, opet beli luk. Jbt, izgleda da je univerzalni lek.

Dajem samo meni zanimljiva svojstva.
Lekovita svojstva belog luka
Naučnim istraživanjima potvrđena su brojna lekovita svojstva belog luka, koja ga svrstavaju u grupu najzdravijih namirnica, koja se u našem narodu od davnina koristi kao hrana, lek
- Deluje vazodilatatorno (
širi krvne sudove), pa poboljšavajući cirkulaciju, dovodi do ublažavanja nekih tegoba, kao što su glavobolja i grčevi u nogama.
- Vrši prevenciju koronarne bolesti (infarkt i angina pectoris),
jer poboljšava cirkulaciju u srčanim krvnim sudovima omogućavajući bolju ishranu srčanog mišića i sprečavajući trombozu.
- Deluje na elastičnost krvnih sudova i smanjuje viskoznost krvi ...
-
Potreban je oprez ako se uz beli luk koriste visoke doze vitamina E, preparati ginko bilobe, Trental, Aspirin, Farin, heparin, jer može doći do pojačanog krvarenja, pa se u tim slučajevima treba posavetovati sa lekarom.Ceo tekst: Porodični lekarDrugi izvor: Vazodilatatorni učinak (širenje krvnih sudova) belog luka, dolazi do izražaja najviše na perifernim krvnim žilama, odnosno, na suženim krvnim žilama glave, oka i nogu.
A onda nešto o gvožđu.
Namirnice sadrže gvožđe u dva oblika – hem i non – hem gvožđe. Hem gvožđe se nalazi u namirnicama životinjskog porekla, najviše u crvenom mesu, jetri, ribi, žumancetu jajeta. Hem gvožđe se bolje iskorištava u odnosu na non – hem gvožđe. Non-hem gvožđe se nalazi u namirnicama biljnog porekla i to u zelenom povrću, mahunarkama, crnom hlebu. Valja istaći da je iskoristljivost non – hem gvožđa bolja uz hem gvožđe i uz vitamin C. Namirnice bogate u vitaminu C su paprika, kupus, citrusno voće (limun, narandža, grejpfrut) i kivi.
Neki sastojci iz hrane mogu i narušavati usvajanje gvožđa. Pre svega to su fitati (proizvodi napravljeni od celog zrna žitarica), tanini (crni čaj, kafa, kola napici, čokolada, crno vino), kalcijum (mleko i mlečni proizvodi). Kako bi se izbeglo negativno dejstvo ovih sastojaka, preporučuje se da se ove namirnice uzimaju odvojeno od namirnica bogatih gvožđem.
Nisam skoro kontrolisao krvnu sliku ali bi možda zanimljivo bilo videti stanje gvožđa. Znam samo da mi nikada nije nedostajalo.
Pa o crnom vinu uz napomenu da ovo važi i za crno grožđe.
Mnogobrojne studije pokazuju da umerena količina crnog vina širi arterije. Rezultat: smanjeni krvni pritisak (i rizik od moždanog udara) i manje zapaljenjskih procesa i sužavanja arterija, s infarktom i anginom pektoris kao direktnim posledicama.
Izvor:
http://www.politika.rs/viva/191/text3.html