subjektivni osecaji, kako je pocelo...
Bila sam na bazenu pre 2 godine, dosla kuci, oprala kosu, pitali me moji-Sta ti je s okom? Meni nije jasno na sta misle, nista me ne boli, pogledam se na ogledalo kad ono spusten desni kapak, vidim kroz njega, a levo oko ispade nekako izbeceno i izbuljeno.
Ma to je samo promaja, mislim ja, odem kod lekarke opste prakse, da mi vitamine i OHB12, ja kod kuce stavljam obloge/glupo ali u nadi da ce se kapak povuci. Salje me na uho , grlo, nos, oni kod ocnog, on kod neurologa, neurolog da vadim krv, kao da nije mozda stitna ili dijabetes, zabadaju mi male elektrodice, ne znam kako se to zove, ali misici lica rade nije paraliza sem tog kapka, rendegen, neko snimanje ociju i MR zakazuju na Kamenici, treba cekati 2 meseca do pregleda.
U medjuvremenu, kapak se vraca na staro, sve je ok, nastavljam da jurim sve gore navedene preglede, vreme prolazi.
Ali, nakon mesec dana, kljok, spusti mi se kapak na levom oku, suprotno od onog sto je bilo. I to se povuce kroz desetak dana. Svaki dan provodim sate blenuci u milimetarsko povlacenje, opsesivno vukuci ogledala sa sobom.
E, lepo i to prodje, gledam tv, dupla mi slova titla, ma nista mislim ja, samo sam umorna.
Idem ulicom, vidim dva puta, po jednom hodam, a drugi mi lebdi iznad pravog. otvaram vrata taksija, ne znam za koju rucku da se uhvatim, iste su. Gledam u ljude, ne znam koji je pravi, a koji senka, kazu mi -Bezi ti oko u stranu ili gde gledas? Zbog toga dok razgovaram spustam pogled, a to deluje kao da lazem ili krijem nesto.
Bauljam tako, odlucim da uradim MR privatno da ne cekam dugo. I uradim. Pokazale su se lezije mada nisu iskljucili ni vaskularnu genezu sta god to bilo. Potrebna dalja ispitivanja.
Doktorka kaze mozda je MS. U medjuvremenu duple slike nestaju i sve je u redu. Predlaze likvor, odbijam, sta ce mi kad sam sad ok, mislim ja. Svi simptomi nestali...
Posle skoro dve godine tj, sada...
Ponekad mi se cini da ne mogu da izgovorim glas r. ali nista ja opet mislim umor, prehlada, bla, bla, tesim sama sebe...
Ali desava se da ne mogu da kazem ni Č, Ć, LJ, Nj, pa kad hocu izgovoriti rec četvrtak, ona zvuci kao ttvtk. Ali to se ne desava stalno, i trudim se da izbegavam reci s pomenutim glasovima-ali avaj, primecujem da ih skoro svaka rec ima. Konverzaciju svodim na proste recenice i jednostavne odgovore tipa ok, umesto da kazem-dobro. Ne mogu dugo da govorim. Ponekad se nista od ovog ne javlja i pricam normalno, a ponekad se cuje neki usporen cudan zvuk poput govora kroz nos.
Nikad ne znam kad ce me sopstveni glas izdati, ne mogu to da kontrolisem, kao frfljanje, sustanje, nejasno... Trudim se da cutim koliko je to moguce, a nije moguce. Kako da cutim, kad sam stalno, brbljala nesto?
Opet neurolog, opet, MR, juce, nema promena na lezijama, ovoga puta necu izbeci likvor...Sve je izvesnije da je MS...