Autor Tema: Pogled unazad - naše priče  (Pročitano 322350 puta)

Van mreže olja

• Član
  • **
  • Pol: Žena
  • Grad: Bg
Odg: Pogled unazad - naše priče
« Odgovor #105 poslato: Septembar 24, 2008, 09:51:25 pre podne »
Ljudi, morate da shvatite da smo mi mnogo "jaki" kao ličnosti! Nije nama Bog džaba dao to breme da ga nosimo! On zna sa čime smo mi u stanju da se nosimo, i iz tog razloga nam je to dodelio! Kad je već tako, borimo se! ;)

Van mreže Maki

• Član
  • **
  • nova ja
  • Dg: MS
« Odgovor #106 poslato: Septembar 24, 2008, 10:47:47 pre podne »
nema nam druge.ja sam samo pomenula ruznu stranu ms-a  jer sam bila u tom filmu,samo mi je to bilo u glavi,ali opet sa druge strane, za ovih 10 godina, sam i rodila dvoje divne djece,imam divan zivot,setamo svi zajedno,pocela sam da idem i preko grane,dosla sam i upoznajem nov grad ,nove ljude,zivot mi se menja na bolje,sretna sam jednostavno,ali neke stvari ne zaboravljam.

Van mreže vojrasa

• Novi član
  • *
« Odgovor #107 poslato: Septembar 24, 2008, 11:32:33 pre podne »
Ja sam nova na forumu sa dijagnozom "kvadri parapareza" neurolog me svake godine salje na MRI glave i vrata radi moguce MS.Kada citam vase komentare, razmisljanja neznam kada je gore kad iscekujes rezultat ili kad znas rezultat i onda se moras boriti sa tim saznanjem. Zadnji(jucerasnji) nalaz MRI glave je ponovo u granicama normale, ali imaju neke druge promjene na C6 i C7. Cesto razmisljam da vise nikako neidem na kontrole, ali moje fizicko stanje me u sustini zabrinjava. Stalno sam umorna, slaba, ceste glavobolje, vrtoglavice, trnjenje desne strane glave a lijeva strana tijela, najvise noga od koljena i saka.
Prilicno sam "JAKA" osoba ali u zadnje vrijeme cesto imam krize...

Van mreže Sklerozica

• Administrator
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Grad: Beograd
« Odgovor #108 poslato: Septembar 24, 2008, 05:49:11 posle podne »
Ako si umorna, ti odmaraj. Ne spavam džabe, svako popodne. ;)

Van mreže raca

• Moderator
« Odgovor #109 poslato: Septembar 24, 2008, 06:29:18 posle podne »
Eh, Sklerozice kad bi sve bilo tako jednostavno.

Van mreže Maka

• Član
  • **
« Odgovor #110 poslato: Septembar 25, 2008, 08:10:30 pre podne »
Ako si umorna, ti odmaraj. Ne spavam džabe, svako popodne. ;)
Ti spavas jer nocu vilenis do 2.
Nemoj da se izvlacis na MS.

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #111 poslato: Septembar 25, 2008, 01:00:19 posle podne »
Ne, Mako. Ja vilenim, jer spavam popodne. Problem je što ja moram da udarim dremku posle posla. Pokušao sam sa "normalnim" režimom spavanja i ne ide. Ono što je za svakoga normalno, za mene nije. To znači sledeće, kada sam pokušavao da se prebacim na normalno spavanje, dolazio sam u situaciju da sam predveče totalno iscrpljen uz pojavu trnjenja šaka, trzanje usana, slabosti u leđima (teško mi i da sedim). Ima dana kada to mogu, ali ni jednom nisam uspeo da sastavim nedelju dana, ni jednom a da nije bilo pojave nekog od simptoma, koje inače ne osećam, svakodnevno. Kada se sve sabere, imam više spavanja od onih "potrebnih" 8 sati. Prava sam lenčuga, ako uzmem u obzir nekadašnja 4 sata spavanja, dnevno. Što sam ja nekad vol'o da radim. :) ;)

Van mreže Maka

• Član
  • **
« Odgovor #112 poslato: Septembar 26, 2008, 07:48:00 pre podne »
Bila je sala. Zaboravila sam neki pd prigodnih smajlija. ;) :D

Da nisi tada bio u nekoj losoj fazi, mislim na samu bolest? Da li ti pomaze da prosto umesto spavanja samo se primiris neko vreme, procitas novine, dignes noge, prosto klasican odmor. Nisam strucna, ali stalno apeluju da je raniji san mnogo zdraviji i da od kasnog sna nema neke narocite koristi. Mozda ti je presao u naviku takav rezim spavanja, pa treba samo malo "muke" da se vrati na klasican.

Mada nije ni bitno, ako ti tako odgovara i dobro se osecas.

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #113 poslato: Septembar 26, 2008, 04:18:06 posle podne »
Svaki odmor mi dobro dođe, naravno. Problem je što kad se opružim, ja i zaspim. :)
P.S. Ne čitam novine. I tako sve info koje me zanimaju, nađem preko interneta. ;)

Van mreže Ena

• VIP
  • Zivot je izazov.Ne gubi vreme uzivaj u njemu...
« Odgovor #114 poslato: Septembar 26, 2008, 07:18:26 posle podne »
Tako i moj muž kad legne odma zaspi,a sve info nadje na netu...A ja mogu da lezim i odmaram ceo dan a da nezaspim.Takva sam valjda cudna biljka neka

Van mreže Moviefreak

• Član
  • **
« Odgovor #115 poslato: Septembar 30, 2008, 01:22:01 pre podne »
sretan rodjendan sclerozice

Van mreže BorisD

• Član
  • **
« Odgovor #116 poslato: Novembar 27, 2008, 08:11:29 posle podne »
Za svoj slucaj mogu da kazem da sam "imao srece'. Pod time mislim da mi je prilicno brzo utvrdjena dijagnoza . Prednost mesta gde sam tada radio.

Elem da pocnem....

2004. sam poceo da dozivljavamn kao potvrdu svog profesionalnog angazovanja do tada poceo sam da radim za Drzavu it self....do tada :

Digresija 1

Novinar od 1991/1992. (prvu platu primio februara 1992) i zaista do 2002. godine sam radio sve sto novinar radi. 24/7 ludilo spavas kada stignes, jedes nekako tako, pijes, privatni zivot u rasulu kao i sve ostalo...da dodam i ratovi kao novinarski izazov ... obisao sam ih nekoliko...na zalost u krajevima gde ljudi govore ili razumeju jezik koji je meni maternji. Ne bih sada da ulazim u opisivanje detalja sta sam video i doziveo tom te boze me sacuvaj karijere....ali sam 2002. odlucio da se bavim malo drugacijim poslovima cisto zarad mentalnog zdravlja. u medjuvremenu sam 1999. dobio papir na kome je pisalo "otadzbina te zove...." i kao i svaki lepo vaspitan titov pionir tri meseca spavao na zemlji...(bez detalja takodje)

Elem marta 2004. sam na poziv prijatelja usao u jedno kolo koje nisam bas zeleo da zovem "ja se kao bavim politikom" ali to je bila aktivnost kojom sam se bavio....u junu te godine je pocelo....vrtoglavice, nesvestice, stalni umor...gubitak apetita (i sa time u vezi gubitak kilograma , 10 za mesec dana a to na visinu od 171 nije bas malo) i neverovatna zedj....
Isao sam kod raznih lekara opste prakse i od toga sam samo izgledao kao narkoman sa vadjenjima krvi svake nedelje...cak su namjednom mestu insistirali da uzmem kocku secera i vodu i da lezim pola sata u ordinaciji...jednostavno niko mi bas nije verovao da se ne osecam dobro. Jedna doktorka (opste prakse) je pocela da mi objasnjava da sam folirant i da ukoliko zelim da se odmorim da trazim bolovanje a ne da joj uzimam dragoceno vreme...tu sam malo izgubio zivce i koliko se secam "zamolio" sam je da mi da uput za nekoga ko nesto zna o lecenju ljudi....

Posle nekoliko dana je jedan uticajni covek dosao do mene na posklu i poslao me na neurohirurgiju (odmah rece) tamo su mi posle pregleda rekli da nisam njihov i prosledili me neurologu koji je bio dezuran . On mi je sa vrata rekao da sam klasican slucaj i poslao me na magnetnu...elem onaj koji me je poslao na pregled na neurohirurgijusredio je MR za 5 minura i sat vremena kasnije ja sam u ruci drzao papir sa MR na kome je pisalo sclerosis multipleks i papir na kome je pisalo ono drugo sa dodatkom acc.susp. sutradan likvor pa kortikosteroidi...posle dve nedelje sam ga pitao kada bih ja mogao na posao(naime ne znas da li je gore kada telefoni zvrndaju ili kada si u kancelariji pa nagrcu....rekao je da bi bilo dobro juce ali da odmorim jos dve nedelje....Nije mi pomenuo nista o dijagnozi jedino sto mi je rekao je "ma to je sada ..procice..sve ce biti uredu".  Mnogo ozbiljniji razgovor sam imao sa sestrom dnevnoj bolnici u onoj velikoj zgradi KC (visestruki povratnici u dnevnu bolnicu na institutu za neurologiju je znaju kao Gocu) i veoma sam joj zahvalan zbog toga . Dosta mi je pomogla. Uplasen i zbunjen krenuo sam u surfovanje po netu i ka nekim prilicno losim ponasanjima i cimanju prijatelja....verujte moji nalazi su isli u razne zamlje sveta...i svi su rekli ....MS

Posle tog prvog udara sam se ponovo zagnjurio u posao i ludovao kao do tada naravno u septembru je pocelo ponovo ....osim vrtoglavice i nesvestice , pojavili su se i teturanje i gadno zaplitanje jezikom....tada sam nekako dosao do moje sadasnje doktorke. Koja me prati od drugog registrovanog udara ( i definitivne dijagnoze). Divna zena...u koju imam puno poverenje i koja mi je pomogla u svim depresijama i napadima panike....mislim da sam joj malo dosadio sa svojim sizovima ali ona i dalje ima strpljenja za mene.  Drugi napad povezan je i sa jednom privatnom pricom koja nije bitna za dijagnozu ali je dosta pomogla onome sto se desilo posle.

Posto kapiram da sam produzio probacu da skratim sada....

u januaru 2005 sam poceo da primam betaferon. moje iskustvo kaze da je to od utvrdjivanja dijagnoze jedina godina kada nisam imao napade.

Digresija 2

U mom prethodnom zivotu sam verovarno imao pojavne oblike MS ali to sam uglavnom (kao i sve ostalo) pregazio na nogama. Tako da kada me pitaju da li sam imao neke tegobe moj iskreni odgovr je ne znam, moguce....Mislim bilo je tu neobjasnjivih bolova u misicima i zglobovima (nisam mogao da ustanem) neobjasnjivih temperatura 39+....

Do sledeceg napada se desilo svasta, sreo sam zenu svog zivota, smirio sam se i poslovno (lazem ali to mi je posao, i lazem samo malo) i privatno (ISTINA)

Elem 2006. sam imao jednu od najvecih negativnih i skoro istovremeno pozitivnih trauma...Tada sam imao treci napad u julu...cetvrti u decembru, peti u februaru sledece godine....

u maju ove godine (2008) je  bio sesti a u oktobru sedmi.....

Imam neka razmisljanja o betaferonu...mislim da kod mene to bas i ne sljaka kako je predvidjeno ali nastavljam i dalje....

To je bilo ukratko, bez detalja...ko je imao strpljenja da sve ovo cita..izvinjavam mu se sto je dugacko...

Van mreže Roxi

• VIP
  • MS
« Odgovor #117 poslato: Novembar 27, 2008, 08:28:50 posle podne »
 Sve nam price, uglavnom lice jedna na drugu - mislim na pocetke bolesti. Svidja mi se jedan deo tvog izlaganja: "U mom prethodnom zivotu sam verovarno imao pojavne oblike MS ali to sam uglavnom (kao i sve ostalo) pregazio na nogama. Tako da kada me pitaju da li sam imao neke tegobe moj iskreni odgovr je ne znam, moguce...." - mislim da smo svi imali ove "pojavne oblike" MS-a pre postavljanja konacne, zvanicne dijagnoze.
Ne daj se!

Van mreže BorisD

• Član
  • **
« Odgovor #118 poslato: Novembar 27, 2008, 08:41:37 posle podne »
Drzim se kao i svi ovde.....i zaista ovaj nas nezeljeni zivotni saputnik (nekada je zenskog, nekada muskog a uglavnom se krije pod sifrom) nije jaci od nas....tolerisemo ga dok neki pametni ljudi, dovoljno posveceni , ne pronadju nacin da ga se oslobodimo,.

Dotle uzivamo i drzimo se kako i treba.

Van mreže TamaraD

• Novi član
  • *
« Odgovor #119 poslato: Novembar 28, 2008, 10:54:32 posle podne »
Do sledeceg napada se desilo svasta, sreo sam zenu svog zivota, smirio sam se i poslovno (lazem ali to mi je posao, i lazem samo malo) i privatno (ISTINA)

I kako sad ja da vam se posteno predstavim, ako Bora nije ziv da bar malo ne lazucne ::)!?
Pa... ako sam ja gore pomenuta zena, laze da me je SREO. Moj pogled unazad jasno kaze da da me je KONACNO POZVAO POSLE 15-ak GODINA ](*,), pa vi sad verujte kome vam drago 8), a ja sam vec vezbala, sacekacu jos 15-ak g. da i ostale stvari dodju na svoje ;).

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.