Autor Tema: Pogled unazad - naše priče  (Pročitano 322326 puta)

Van mreže Lili123

• Član
  • **
  • Pol: Žena
  • Grad: NS
Odg: Pogled unazad - naše priče
« Odgovor #375 poslato: Septembar 01, 2011, 09:30:20 posle podne »
Nadežda, zaista si veoma hrabra i pozitivna osoba i drago mi je što si sa nama na forumu... :n13:
Hvala ti na pozitivnoj energiji koju si nam ulila sa svojom životnom pričom...
Želim ti svako dobro...!!! :ye1:

Van mreže slava

• Član
  • **
« Odgovor #376 poslato: Septembar 16, 2011, 08:36:28 pre podne »
Nadezda, svaka ti cast. Svi treba da se ugledamo na tebe. :a10:

Van mreže eli

• Novi član
  • *
« Odgovor #377 poslato: Septembar 27, 2011, 04:27:13 posle podne »
Pozdrav! Ja sam kćerka oboljele od MS. Mami je dijagnoza konstatirana 2003. a prvi simptomi bolesti pojavili su se 1997. Te nesretne 2003. mama je bila u katastrofalnom stanju, pokretljivost je bila jako loša, popraćena gubitkom ravnoteže, konstantno ju je gušilo u grlu, ruke su joj trnule, nije se sjećala nekih detalja iz života, zaboravljala je najosnovnije informacije. Bolest je kulminirala oduzetošću desne noge. Nekoliko mjeseci bila je u depresiji, zapravo svi mi u kući zajedno s njom. Jednostavno je bilo teško prihvatiti da je bolest toliko uznapredovala, da se ne može sama o sebi brinuti. Nije mogla samostalno ići na wc, jesti, obavljati higijenu. Postoji mnoštvo tih detalja kojih se i ne želim više prisjećati, jer su grozni. Nakon dva-tri mjeseca, ja sam došla sebi, znala sam da više ne može tako. Prvo smo svi preraspodijelili prioritete u životu, tako da je uvijek neko bio s njom. Promijenila sam joj režim ishrane(ona je u tom periodu i odbijala hranu, valjda zato što nije mogla sama ići na wc),  počela je uzimati razne suplemente. U početku sam ja radila neke najjednostavnije tjelovježbe s njom, a kasnije ih je radila samostalno. Počela sam joj čitati neke kratke priče, nakon toga su slijedila pitanja kao s prvačićem, kako se zove lik, kakav je itd. Kad je mogla samostalno držati olovku, dala sam joj svesku i iznova je učila pisati, pošto je bila u potpunosti zaboravila, zatim su uslijedile križaljke, čitanje novina. Pošto je imala poteškoća s govorom(jedva je uspijevala sastaviti rečenicu, mi u kući smo je razumjeli, ali prijatelji i rodbina koja je dolazila nisu), tražila sam od nje da mi prepriča tekst koji je pročitala.  Natjerala sam je da gleda neke američke serije, da se zainteresuje za radnju, da bi ih mogla svakodnevno pratiti. Onda sam joj vremenom počela dodijeljivati neke poslove da se ne osjeća beskorisno, pitala bih je npr. možeš li mi izrezati povrće dok ja nešto obavim. Tražila sam viceve po netu, čitala joj ih da bi se mogla što više smijati, svaki i najmanji uspijeh bilo kojeg člana domaćinstva preuveličavala sam da bi ona bila što veselija i radosnija. I tako korak po korak, život moje mame se promijenio iz korijena. Stalno se smije, puna je optimizma, nevjerovatno je kako dobro razmišlja(svi se čude njenim povezivanjima, bistrini). Prije nekoliko mjeseci trebala sam ići na put, nikad se dotad nisam odvajala od nje na nekoliko dana otkako je bolesna, bilo mi je teško.  Na dan kad sam imala izlaganje na kongresu, mama me je nazvala i rekla da je prohodala. Od tada vjerujem u čuda, bio je to najsretniji trenutak u mom životu. Mjesec dana poslije sam se udala(odgađala sam to jako dugo zbog mame) i još uvijek se ne mogu oteti utisku da je prohodala iz ogrome želje da mene usreći. Njeno stanje se popravilo, čini mi se, za 180 stepeni. Daleko od toga da je dobro i dalje ima problema s hodanjem, brzo se zamori, ali može se kretati po kući samostalno što je njoj i bilo najbitnije. Problemi s pamćenjem su nestali, odlično priča, povremeno ima blage smetnje s vidom, desna noga joj je još uvijek dosta ukočena. Slabo spava, brzo se umori. U posljednjih nekoliko dana, pojavila joj se krv u mokraći, ne puno, svega nekoliko kapljica i to je razlog moje ponovne zabrinutosti. Uradila je nalaze, rezultati su bili gotovi prije nekoliko sati, ima povećanu sedimentaciju eritrocita. Voljela bih, ukoliko je neko imao slično iskustvo da se javi. Baš sam se raspisala :D Uglavnom na forumu sam da učim iz vaših iskustava i da saznam više o ovoj intervenciji koja se izvodi u Nišu. Pozdravljam vas sviju i divim se vašoj snazi da o svemu ovome pišete.

Van mreže eli

• Novi član
  • *
« Odgovor #378 poslato: Septembar 29, 2011, 05:44:29 posle podne »
Još jednom hvala svima na dobrodošlici :n20:
Tatijana, mama je ustala na noge ove godine u maju. Tri godine, bila je apsolutno nepokretna. Prije toga, nekih četiri-pet godina mogla je jednom-dvaput u toku dana otići do banje uz našu pomoć. I sad se tuži na bolove u nogama, ali se kreće.  Fizički, ona još uvijek ima dosta poteškoća. Najveći napredak je postigla na planu kognitivnih sposobnosti. Ona je baš bila u nekom stanju kad više nije prepoznavala ljude koje nije vidjela po recimo pola godine, imala je rupe u pamćenju (nečeg se sjeća, nečeg ne), zaboravila je bila neke stvari koje u djetinjstvu usvajamo. Sad ima odlično pamćenje i jako lijepo prica. Rekla bih da je za nju najveći motiv da se bori bila porodica. Svi smo je stalno hrabrili, obasipali poljupcima, nježnostima, ugađali joj. Nismo joj dali da se isključuje, povlaci u sebe.  Promijene su se dešavale postepeno, korak po korak.

Van mreže Sklerozica

• Administrator
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Dg: MS
  • Grad: Beograd
« Odgovor #379 poslato: Oktobar 08, 2011, 10:51:01 pre podne »
Gornje dve poruke su prebačene iz predstavljanja.

Van mreže maja

• Član
  • **
« Odgovor #380 poslato: Oktobar 08, 2011, 10:24:48 posle podne »
Eli,  tvoja mame je srecna zena sto ima tebe :)  Ako  moja cerka bude brizna upola kao ti ja ne brinem za svoju buducnost :)

Van mreže Maki

• Član
  • **
  • nova ja
« Odgovor #381 poslato: Januar 11, 2012, 02:53:29 posle podne »
pogled unazad,a koja je moja prica,naime 1999 sam imala tnjenje lijeve ruke i nekako po stomaku da mi je povucena linija,lijeva strana pomalo utrnuta,kako sam bila tad po tati vojni  osiguranik posalji me kod neuropsihijatra,dg je bila anksiozno depresivna bez dublje psihopatologije i dobila da pijem MAO inhibitore,divna stvar spavas po citav dan i noc,prekinula sam sa njima samoinicijativno,doslo i vjencanje,ubrzo slab vid,trnjenje lica ,ruke stomaka,podjem u hitnu oni me posalju u bolnicu na ispitivanje,uradjen skener,magnetna,i bez dg sam dobila kortiko,prvi porodjaj,par mjeseci nakon tesko trnjenje slab vid,drugi porodjaj ponovo trnjenje slab vid,ponovo hospitalizacija,mr,skener,i konaco nalazi likvora koji se salju za BG i konacno 2007g imam dg multila skleroza,preselim se u bg izaberem dr Drulovic za naurologa koja mi nakon jednog pregleda dovori da ja ms imam od 1999g,kako sam tada bila srbijanski osiguranik podjem u Nis na intervenciju,ubrzo se vracam u cg ,neurolozi odavde mi daju betaferon,ia tako guram i dalje...ne znam da li od intervencije ,od betaferona,od razvoda (jer se ne nerviram toliko) ja za sad ,godinu nisam imala relapse,nadam se i trudim se da ih ni ne bude

Van mreže Daša

• Član
  • **
« Odgovor #382 poslato: Januar 11, 2012, 03:06:54 posle podne »
 :ye: :n13: :ye:

Van mreže Lili123

• Član
  • **
« Odgovor #383 poslato: Januar 13, 2012, 12:12:51 pre podne »
Maki, snaga je nekada u nama samima...!!!  :ye1:
Želim ti svako dobro, da uživaš maksimalno u životu sa svojom dečicom...  :n14:
Samo tako, guraj silno napred i ne daj se ni bolesti, ni godinama... kao Ines! ;)

Van mreže Kiza78

• Član
  • **
  • Dg: G35
« Odgovor #384 poslato: Februar 18, 2012, 08:24:18 posle podne »
Pošto sam se malo pre učlanio na ovaj forum mislim da bi bio red da se predstavimi ispričam moju priču..koja ima svake veze sa MS i nema nikakve.Moje ime je Zoran Jurišin i imam 33 godine, radim kao radiološki tehničar u bolnici za prevenciju i lečenje cerebro vaskularnih bolesti "Sveti Sava",na Ct i Magnetnoj rezonanci.Ms mi je dijagnostikovan pre 6 meseci.To mi je nekako palo teško jer se poklopilo neposredno sa smrću moga oca.Dakle samo 11 dana nakon što je preminuo i nakon što su sve one stvari oko sahrane i svih tih običaja bie gotove,osećao sam nestabilnost pri hodu,zanošenje,otežano mokrenje,poremećaj vida na desno oko,bolove i trnjenje u nogama.Zamolio sam moju načelnicu čisto da mi snimi nekoliko sekvenci na magnetnoj rezonanci čisto da vidim jer mi je sve Ok u mozgu i tada mi je bilo dijagnostikovano.Nikada neću zaboraviti momenat i izraze lica mojih kolega koju su se skupili ispred dok sam se snimao.Kada su me izvukli iz MR aparata stao sam nekoliko sekundi na vratima malo da dođem sebi..Svi su me gledali i svi su ćutali...tada je nekako samo glas iz mene rekao: multipla jer tako?...Svi su pogledali u pod...Načelncia mi je rekla ..pođite zamnom i seo sam na krevet koji se nalazio iza sobe za snimanje.Rekla mi je: "pronašli smo vam demilizacione lezije na mozgu...Tada mi je bilo jasno da je to put i nekakvo iskušenje za mene.Ubrzo sam bio primljen na odeljenje Neurologije Kliničkog centra Srbije.Tu sam dobio pulsnu terapiju u trajanju od 5 dana.Mogu vam reći iskreno da mi uopšte nije bilo bolje posle nje..nije mi bilo bolje čak i narednih mesec dana.Grčevi su se nastavili,otežano sam hodao,jedva sam nekako uspevao da mokrim a vid na desnom oku se nije popravio(duple slike).Onda sam seo i kao i svako od vas počeo da čitam da tražim,da se raspitujem.Neka moja sreća je što sam se dosta godina unazad bavio sobom,svojim unutrašnjim bićem onime što jesam.Kad sam sakupio sve što je trebalo a bez preterivanja ovaj forum je doprineo mom informisanju o svemu,počeo sam da pravim plan novog života.U jednom trenutku sve kockice su bile složene na svoje mesto.U sebi, ovo stanje više nisam počeo da doživljavam kao bolest,već kao izazovi poziv na menjanje,na rast poboljšanje.Ni jednog trenutka nisam negirao njeno postojanje,samo sam u njoj prepoznao priliku da poboljšam svoj život ma koliko vam to god čudno zvučalo.Počeo sam da se hranim redovno,koristim suplemente,da meditiram svaki dan,da pišem,vežbam,sviram.Odjedamput život mi je dobio drugačiju boju.Uskoro sam se zaljubio i sada sam u prelepoj vezi devojkom koja me je prihvatila upravo onakvog kakav jesam.Nekažem da sam se izlečio,naprotiv imam bole i trnjenje u nogama gotovo 24 h svaki dan.Bol sam prihvatio,prihvatio sam i činjenicu da kada se menja vreme često ostanem zakucan  u krevetu i da je jedino dokle mogu da se "odgegam" je talet.Mada ima dana kada mogu i da potrčim,a to su dani u kojima ne propuštam ni jedan momenat,ni jednu stvar kad uživam u potpunosti u svemu.Shvatiom  sam da ne postoje trivijalne stvari u životu.Sve je bitno,svaki trenutak kakav god da je on.Da istina je bole me noge,da istina je da ne mogu sa metar razdaljine da vidim neka slova ili sliku,da istina je da ponekad ne mogu ni ljubav da vodim,da sve je to istina sa kojom živim ...ali takođe istina je da sam pored svega što mi se dešavalo u životu konačno sam naučio tu lekciju  beskrajno vrednu.Da volim sebe.I kroz tu ljubav pronašao sam ljubav prema svemu što jeste.Zato sve sada manje boli,zato mi nije teško da idem svaki dan na posao i da radim sa ne pokretnim pacjentima,sa ljudima raznim.Za razliku od mnogih svaki svoj obrok jedem sa zahvalnošću.Ja sam pronašao svoj mir i ma gde god me život odneo na ovom putu i šta god bilo samnom znam tu jednu stvar...da sam pronašao sebe.Reko sam vam da pišem puno..pa koje zainteresovan da čita neke od mojih beleški i da pogleda neke video materjale koje sam pravio neka pogleda moj profil na facebook Iluvatarbg http://www.facebook.com/profile.php?id=100000200646261&ref=tn_tnmn eto bilo mi je drago da podelim ovaj deo svoje duše sa vama.

Van mreže Ena

• VIP
  • Zivot je izazov.Ne gubi vreme uzivaj u njemu...
« Odgovor #385 poslato: Februar 18, 2012, 08:52:28 posle podne »
Zorane hvala što si podelio svoju priču sa nama.Ostani takav kakav si,borac koji je u svemu lošem pronašao i nešto dobro. :ok:
Pogledaću tvoje video materijale na fejsu.

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #386 poslato: Februar 18, 2012, 10:58:08 posle podne »
Zorane, imaš stav koji je poprilično jedinstven, zbog prihvatanja, za nekoga ko je tek dobio dijagnozu. Svaka čast.  :ok:

Van mreže barbika

• Član
  • **
  • Da vec danas bude bolje , daj nam Boze malo volje
« Odgovor #387 poslato: Februar 19, 2012, 12:11:46 pre podne »
samo napred majstore,svaka cast  :ye1:

Van mreže Rina

• Član
  • **
« Odgovor #388 poslato: Februar 19, 2012, 12:32:27 pre podne »
bravo Zorane,takav stav je bas ono sto svima treba! :ye1:

Van mreže tatijana

• Član
  • **
  • Amor omnia vincit - Ljubav sve pobeđuje.
« Odgovor #389 poslato: Februar 19, 2012, 09:41:31 pre podne »
Zorane  :ye1: :ye:

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.