Autor Tema: Stres i ms  (Pročitano 75538 puta)

Van mreže Milan

• Član
  • **
Odg: Stres i ms
« Odgovor #45 poslato: Avgust 02, 2007, 05:47:01 posle podne »
Има један фантастичан филм за ублажење стреса. Зове се ОСТРВО.
Руски филм са прошлогодишње, или претпрошлогодишње премијере.

Ко га није гледао, могао би да га погледа.

Van mreže Sklerozica

• Administrator
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Dg: MS
  • Grad: Beograd
« Odgovor #46 poslato: Avgust 07, 2007, 10:00:01 posle podne »
Ako ga nađem, pogledaću ga.

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #47 poslato: Februar 02, 2008, 12:14:12 pre podne »
Naucio sam je od jednog ovdasnjeg monaha kao "meditaciju za dane bez slobodnog vremena".

Voleo bih da probate ovo malo cudo od vezbe jer vam moze i produziti i produbiti zivot.

Vezba je veoma laka, smesno laka, zaprepascujuce laka-- i najbolje je to sto je mozemo raditi radeci pri tom nesto drugo.

Setnja, poslovi po kuci, citanje knjige, na poslu...mozemo da radimo ovu vezbu skoro u svakoj prilici.

Dakle uobicajeni izgovori lenjivaca "Nemam vremena za meditaciju!" ovde ne prolaze.

Potrebno je samo nabaviti mali alarmni uredjaj sa vremenskim odbrojavanjem. To je sve od opreme. Neki modeli mobilnih telefona imaju tu funkciju--no moze da posluzi cak i sat za kuvanje jaja.

E sad, alarm koristimo tako da se oglasava na svakih 2 minuta.

Tokom vezbanja mi nastavljamo sa normalnim dnevnim aktivnostima.

Vezba se sastoji u tome da svaki put kad se oglasi mali alarm mi obratimo paznju na disanje (koje do tada verovatno nismo primecivali).

Da li je duboko ili plitko? Nezno ili grubo? Prijatno ili neprijatno?

Posmatramo fizicki osecaj koji izaziva sam akt disanja. To je nesto cega obicno uopste nismo svesni jer je nas um retko tu i sada. Usled takve rasejanosti unutrasnje tenzije mogu nesmetano da uzimaju maha u nasem umu, a da mi o tome ama bas nista ne znamo. Posmatrajuci stanje disanja mi automatski posmatramo i stanje uma.

Paznju nastojimo da zadrzimo na disanju dok nastavljamo sa svakodnevnim poslovima.

Paznja ce svakako veoma brzo da pobegne sa disanja negde drugde.

Nije nikakav problem--upravo zato i koristimo alarm da nas podseti da ponovo obratimo paznju na disanje.

Svaki put kada se oglasi alarm mi registrujemo da li smo bili sa dahom ili ne.

Taj mali ciklus ponavljamo svakih 2 minuta pokusavajuci da ostanemo sa dahom sto vise.

Vezbu mozemo sa lakocom da radimo po nekoliko sati vec prvog dana--uz primetne rezultate.

Sustina je u tome da mi takvim programiranim monitoringom disanja ujedno izgradjujemo i naviku blagovremenog uklanjanja bilo kakve unutrasnje napetosti. Unutrasnja napetost ovog puta nema sansu da naraste i postane zlovolja, strah, strepnja, tupost, glavobolja, mrznja....i sve ono sto nam toliko zagorcava zivot. Um koji sabrano posmatra disanje se sam resava svih svojih unutrasnjih tenzija i cudesno umiruje.

Ova mala ali zaista mocna vezba pospesuje cistocu uma. Naime drasticno se smanjuju stetni unutrasnji dijalozi koji generisu stres--i to vec posle samo sat-dva vezbe. Probaj i uveri se.

Ona pospesuje i jasnocu uma. Sto je manje beskorisnih nekontrolisanih misli koje obicno bombarduju um neprekidno to je um sposobniji za jasne misli i istinske uvide. Mi ne shvatamo da je ono sto nas najvise sprecava da jasno razmisljamo--nista drugo do upravo misli! Gomila beskorisnih misli. Ova vezba je poput velikog spremanja uma od gomile potpuno beskorisnih misli koje se u netreniranim umovima neprestano javljaju, a da nikog ne pitaju za dozvolu-- sprecavajuci um da bude spokojan u sadasnjem momentu.

Ona takodje pospesuje smirenost uma. Mi ovde zapravo nista ne smirujemo--mi samo prestajemo da uznemiravamo um beskorisnim tokovima misli. Um se sam smiruje cim ga ostavimo na miru. Ako mislite da znate koliko um moze da se smiri--pokusajte ovu vezbu, sansa je da do sad niste bili ni do pola puta.

Ova vezba je takva da izgradjuje veoma zdravu naviku prebacivanja svesti iz tokova beskorisnih misli, koje nicemu ne sluze osim sto generisu stres, u sadasnji momenat u kojem se um sam od sebe opusta u spokoju sopstvene unutrasnje tisine.

Izvor: MyCity

Van mreže Maca

• Član
  • **
  • Pol: Žena
« Odgovor #48 poslato: Februar 02, 2008, 12:16:00 pre podne »
Zanimivo in enostavno.  :)

Van mreže beatrisa1971

• Član
  • **
    • Živeti sa invalidnošću
« Odgovor #49 poslato: Februar 07, 2008, 06:40:58 pre podne »
Sklerozice,

zaista izuzetno. Stvarno i lepo napisano. Medjutim ne treba zaboraviti da je nekad ,nama obicnima, nemoguce to raditi, ako nas realna situacija toliko mori da ugrozava nasu realnost. Treba se naravno i tada potruditi ali to bas izgleda kao veliki skok iz stvarnosti koja nas pritiska, ako zaista imamo neki problem. Ne mislim na neke banalne i nevazne zivotne situacije koje nas nerviraju i stresaju. Mislim na one zaista evidentno teske, ne da smo ih mi umislili.
Ipak i u tim teskim situacijama se treba potruditi. To je ipak za nase spasenje, a ako odlucimo da se zelimo spasiti i ne prepustimo se, to cemo i uraditi.
Neki to zovu meditacijom, a kod mene to funkcionise kao molitva: isto jako kratko traje i ponavljam cesto ,ako osetim da je potrebno. Kazem u sebi:Majko Bozja, dragi Boze pomozi,spasi me... i za to vreme se stvarno iskljucim iz trenutne situacije. Sva sam u disanju. Duboko udahnem i polako do kraja izdahnem. To me stvarno opusta, unosi mir i smiruje me, otklanja strah. Ja to radim na svoj nacin ,intuitivno,ali vidis poklopilo se sa pricom ovog monaha.

U budizmu postoji Vipasana tehnika meditacije i jedan moj prijatelj sa Tajlanda mi je nesto napisao o njihovim nacinima meditacije. Ja nisam puno ulazila u Vipasanu, to je veoma ozbiljna filozofija, ali taj pocetak vezan za disanje se izgleda pojavljuje u slicnoj formi u svim religijama.

Evo necega sto mi je u mail-u napisao:

.......
Mir dakle nisam nasao u Tajlandu-- vec u Vipassani, a ona je svuda.

Slazem se potpuno da spoljasnje okruzenje utice ovako ili onako--ali to je najvise zato sto mi nismo jos slobodni i nismo jos stigli do ultimativnog mira.

...
Neka mala ravnoteza patnje i prijatnosti je optimalno okruzenje za stupanje na spiritualnu stazu. Kako napredujemo na toj stazi, spoljasnje okruzenje je sve manje bitno.

Veliki majstori meditacije su bili u stanju da zadrze unutrasnji mir i u neopisivo uzasnim uslovima (npr neki od njih su se zadesili pod najuzasnijim fizickim torturama u koncentracionim logorima u Kambodzi).

....

PS Mala vezba za sam pocetak:

Zastani za cas i posmatraj sta se desava u umu.

Samo posmatraj objektivno kao da si novinar uma i pokusaj da dokucis kako se zapravo osecas.

Kreni potom da posmatras sopstveno disanje.

Usmeri um na fizicki osecaj disanja. Prati osecaj daha od vrha nosa do pupka i nazad.

Svaki put kad primetis da je um odlutao negde vrati ga nezno na posmatranje disanja.

Nemoj da se hvatas za sadrzaj misli ili osecanja ukoliko se pojave (a hoce)--no nemoj ih ni odgurivati.

Samo ih primeti, pusti da idu svojim putem dok ti posmatras disanje. 

E, sad:

Uporedi osecaj dok tako posmatras disanje (tj., kada um tacno zna sta se desava) sa osecajem pre toga.

...

Evo ti jos malko "recepata za ukusan Vipassana kolac":

Kada istrajes u posmatranju disanja do momenta kad paznja prestane da luta okolo i postane gotovo jedno sa dahom dopusti nezno da se disanje primiri samo od sebe. Pusti ga da se slegne kako mu je volja. Osetices da disanje postaje sve plice, mekse i suptilnije. Disanje postaje toliko plitko i suptilno da ga ne moras vise pratiti vec ga samo posmatraj u predelu vrha nosa...   

...
Meditacija je kao da si pored jezera u dzungli nocu i da posmatras zivotinjice kako dolaze na pojilo. U pitanju su divlje zvercice i jako su plasljive. Ako nisi savrseno mirna one ce te primetiti i istog momenta pobeci nazad u dzunglu. To jezero je tvoj um. Plasljive zvercice koje dolaze na pojilo su fenomeni unutrasnjeg mira i ima ih raznih--i svi su cudesni! Pusti ih da dodju nesmetano na pojilo. Samo budi tu i sada i u tisini ih posmatraj kako dolaze na jezero.
...

Nadam se da se moj dragi prijatelj sa dalekog Tajlanda ne bi naljutio sto sam nesto iz njegovih poruka meni pretocila i ovde.

Ja sam zelela da vam ovo prenesm kao nesto zaista vredno i korisno.
On je, kao sto ste primetili, jedan duhovan i dobar covek.

PUNO VAS SVE POZDRAVLJAM

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #50 poslato: April 19, 2008, 02:27:47 posle podne »
Valja se povremeno vratiti na ovu temu i čitati. :) Sačuvajte svoj mir!!!

Van mreže gliša

• Član
  • **
« Odgovor #51 poslato: Jul 09, 2008, 05:20:26 posle podne »
Istraživanje naučnika s Harvarda sugeriše da molitva,joga i meditacija menjaju reakciju organizma na stres,utičući na aktivnost gena.Pokazalo se da isti geni koji stres relaksacijom UKLJUČUJU ili ISKLJUČUJU iz temelja menjaju svoju aktivnost i tako dovode do promena u ćelijskom metabolizmu i drugim procesima u organizmu.Izvor-Press

Van mreže gliša

• Član
  • **
« Odgovor #52 poslato: Jul 09, 2008, 05:21:26 posle podne »
Има један фантастичан филм за ублажење стреса. Зове се ОСТРВО.
Руски филм са прошлогодишње, или претпрошлогодишње премијере.

Ко га није гледао, могао би да га погледа.

Supruga i ja smo gledali film super je, tačno te polako malo po malo umiri obavezno ga pogledati

Van mreže gliša

• Član
  • **
« Odgovor #53 poslato: Jul 09, 2008, 07:53:55 posle podne »
Kad sam pod najvećim stresom dođem na ovaj forum i bude mi lakše,jednostavno pozitivna je energija ovdje i ljudi su ok i ovo mi dođe kao jedna vrsta antistresa. :D

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #54 poslato: Jul 12, 2008, 09:59:42 posle podne »
Istraživanje naučnika s Harvarda sugeriše da molitva,joga i meditacija menjaju reakciju organizma na stres,utičući na aktivnost gena.Pokazalo se da isti geni koji stres relaksacijom UKLJUČUJU ili ISKLJUČUJU iz temelja menjaju svoju aktivnost i tako dovode do promena u ćelijskom metabolizmu i drugim procesima u organizmu.Izvor-Press

Nikda mi nije uspevalo ni sa meditacijom ni sa molitvom. Jednostavno nisam mogla da se opustim na taj nacin da ne mislim na nista jedino na te reci koje su vezne za molitvu ili meditaciju. Sto se tice joge svojevremeno sam uspevala da odradim po neku zavrzlamu iz joge ali sam se ipak zadrzavala na tibetancima.

Jedino sam uspevala da se potpuno opustim citajuci knjige, jedino na taj nacin mogu da se potpuno iskljucim iz vanjskog sveta i sopstvenog i prenesem se u svet knjige. I posle dva sata citanja (koliko ja mogu odjednom da citam) osecam se lagano i relaksirano.

Vrlo je bitno, u cilju ocuvanja energije koja je nama preko neophodna posto se vrlo tesko obnavlja, paziti sa kim se druzite i ko vam to od okoline oduzima energiju. Ko su ti "duhovni vampiri"? Kako da naucite da vas mnogo toga ne dotice....

Van mreže gliša

• Član
  • **
« Odgovor #55 poslato: Jul 12, 2008, 11:19:29 posle podne »
Ja isto kad čitam potpuno se isključim od vanjskog svjeta,čitam obavezno pred spavanje barem 20 min, kako god sam imao naporan dan to čitanje naveče me opusti i napuni baterije.

Van mreže naca

• Global Moderator
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Grad: NBgd
« Odgovor #56 poslato: Jul 13, 2008, 12:30:34 pre podne »
Punim baterije putujući s decom na njihova takmičenja(orijentiring),kad krene sezona(mart)do kraja(oktobar)skoro svaki vikend smo u nekom drugom gradu ili planini.Pozitivna energija ,zdrava sredina(sportisti) druženje i puno zelenila koje vidim drže me dugo.Sam povratak u grad čini me neraspoloženom i jedva čekam ponovo da idemo negde.

Van mreže Ena

• VIP
  • Zivot je izazov.Ne gubi vreme uzivaj u njemu...
« Odgovor #57 poslato: Jul 13, 2008, 11:19:57 pre podne »
Ja punim barterije kad ostanem sama u kuci makar i sat-dva.Ili sam na kompu(opusteno.bez cike i vike daj meni)ili legnem i upalim muziku jer bez muzike koju volim dan neprolazi.I naravno nocu kad se dobro naspavam..

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #58 poslato: Jul 19, 2008, 03:23:20 posle podne »
Stres pojačava simptome multiple skleroze                              25.06.2008

ROTERDAM, LONDON - U najnovijem izveštaju, objavljenom u naučnom časopisu "Britanski medicinski žurnal", grupa holandskih naučnika tvrdi da je pouzdano ustanovljeno da stresne situacije kroz koje čovek prolazi izazivaju ili pojačavaju već postojeće simptome multiple skleroze.

Holandski neurolozi iz Medicinskog centra "Erazmo" u Roterdamu otkrili su da stres udvostručuje rizik pojačavanja simptoma različitih oboljenja auto-imunog sistema.

"Saznanje da su stresni događaji povezani sa oboljenjem pruža dodatnu informaciju prilično ograničenim saznanjima koja pacijenti i oni koji o njima vode računa imaju o ovoj nepredvidivoj bolesti" - izjavio je neurolog profesor dr Rožije Hincen.

Multipla skleroza je hronično, progresivno oboljenje koje se javlja kad ćelije imuno sistema napadnu i unište mijelinsku oplatu koja štiti nervne ćelije mozga i kičmene moždine. Bolest pogađa svake godine oko milion ljudi na našoj planeti.

Ustanovljeno je da bolest dva puta češće napada žene nego muškarce. Bolest je, inače, teško dijagnosticirati jer se simptomi kao što su zujanje u ušima, vrtoglavica, gubitak ravnoteže i zbrkan, nejasan govor javljaju u neredovnim vremenskim intervalima.

Bolest najčešće napada osobe koje žive u hladnijoj klimi i veoma je retka u Africi i Aziji. Uzroci su nepoznati i do sada nije pronađen lek.

Hincen i njegov tim, koji su razgovarali sa 73 osobe obolele od multiple skleroze, izjavili su da je bio dovoljan jedan stresni događaja u periodu od četiri sedmice da bi se udvostručio rizik pojačavanja simptoma u narednoj sedmici.

Izvor: rtv.rs

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #59 poslato: Jul 19, 2008, 09:22:00 posle podne »
Otkrili su toplu vodu

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.