Slikari pomažu obolelima od multipla skleroze Kuća Mire i Dragana Paunovića, u milanovačkom selu Brđani, ugostila humanitarnu likovnu koloniju
Brđani – Između Čačka i Gornjeg Milanovca nalazi se selo Brđani. Polovina naselja je u ravnici, a u drugom delu, onom na uzvišenjima, nalazi se domaćinstvo Mire i Dragana Paunovića. Sazdano je po meri i potrebama seoskog turizma, ali u nedelji na izmaku ugostilo je posetioce koji domaćinu nisu doneli prihod, barem ne onaj koji se novcem izražava.
– Prihvatio sam ideju slikara Ilije Drašovića i predsednika Udruženja obolelih od multipla skleroze Radosava Mijailovića da budem domaćin humanitarne likovne kolonije. Umetnici ovde slikaju i vajaju, a novcem od prodaje tih radova biće finansirano banjsko lečenje članova Udruženja. Srećan sam što i ja mogu da doprinesem ovoj humanoj akciji – kaže nam Dragan Paunović.
Tako su u Brđane sa svojim štafelajima došle Novosađanke Ljiljana i Biljana Jeftić, Dragan Drinjaković i Ljubiša Stanković iz Milanovca i, naravno, idejni tvorac kolonije Ilija Drašović. Povremeno im se pridružuju Branko Nikolić, Dragana Bakić, Branko Dimitrijević, Dušan i Slobodan Jelesijević, Dragan Mihailović i Filip Trnavac. To su milanovački slikari kojima su stanovi na desetak kilometara od Brđana, pa kako kažu „nije nužno da domaćinu budu na trošku”.
– Imamo i „dopisne članove“ kolonije. Naše kolege koji nisu mogli da nam se pridruže, poslaće svoje radove. To su: Ivan Jovanović iz Lazarevca, Đorđe Stanić iz Užica, Vlasto Spasojević i Miloš Antonović iz Kraljeva. Dobićemo i slike Milinka Mikovića, koji živi u Parizu već 45 godina, a sad je na odmoru u rodnim Beršićima – ističe Drašović.
Svako od 17 umetnika će pokloniti po dva rada, koji će se zatim naći na aukciji. Predsednik Udruženja Mijailović nam reče da je banja u Gornjoj Trepči, petnaestak kilometara od Brđana, veoma blagotvorna za obolele od multipla skleroze, a upravo će novac dobijen prodajom slika nekima od njih omogućiti da tamo odu.
B. Lomović
[objavljeno: 25/07/2008]
Izvor:
Politika