Autor Tema: ANKETA: Početak Multiple Skleroze  (Pročitano 163230 puta)

Van mreže Sklerozica

• Administrator
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Dg: MS
  • Grad: Beograd
Odg: ANKETA: Početak Multiple Skleroze
« Odgovor #45 poslato: Jul 25, 2008, 11:05:13 posle podne »
U tom periodu od avg 2007 do marta ove godine imam i 2 neuspjele trudnoce iza sebe. Mozda su i one jedan od razloga, mada moj neurolog tvrdi da nisu.

Hmm, psihološki uticaj te dve neuspele trudnoće, bi po mom laičkom mišljenju bio dovoljan razlog za relaps.

Van mreže sun

• Član
  • **
« Odgovor #46 poslato: Avgust 08, 2008, 12:14:46 pre podne »
pa stvarno ne znam sta da kazem... ne vjerujem da je i psiholoki uticaj razlog. kao sto vec rekoh, imala sam jedan relaps i najtezi do sada u drugoj trudnoci koji sam tek nakon spontanog mogla "lijeciti". A zadnji relaps je bio krajem maja na godisnjem odmoru. 2 mjeseca nakon trudnoce. moje misljenje je bas nema nikakvog pravila. trenutno se super osjecam ako ostane tako, planiram opet  sledeci pokusaj.

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #47 poslato: Avgust 09, 2008, 03:53:29 posle podne »
Stres je mogući pokretač relapsa. Neuspelu trudnoću vidim kao stres. To je paralela koju sam povukao.

Van mreže Maka

• Član
  • **
  • Pol: Žena
« Odgovor #48 poslato: Avgust 10, 2008, 07:38:00 posle podne »
Spusta se granica kada je postavljena dijagnoza. Sada je najvise 20 do 25 godina.

Van mreže talas

• Član
  • **
« Odgovor #49 poslato: Avgust 18, 2008, 09:59:31 posle podne »
ja sam dijagnozu dobila u 30-toj, a toliko i imam, sto ce reci sad skoro, hvala bogu odmah su me primili u bolnicu (tj. prilikom prvog napada) i ako sam imala "neobicne" simptome

Van mreže sun

• Član
  • **
« Odgovor #50 poslato: Septembar 02, 2008, 12:36:56 posle podne »
Stres je mogući pokretač relapsa. Neuspelu trudnoću vidim kao stres. To je paralela koju sam povukao.

Sve je moguce. Nista nije iskljuceno i sigurno da je stres veliki pokretac. Sad sam ok i uzivam u tome... :-)
Do kada, vidjecemo... Nadam se sto duze. Kako je kod vas sa cigaretama? Ja jos uvjek po koju zapalim.
Nekako mi bas prijaju navece.

Talas, dobro nam dosla... :-)

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #51 poslato: Septembar 02, 2008, 04:50:47 posle podne »
hmmm, ima nas, koji pušimo.  :-[

Van mreže naca

• Global Moderator
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Grad: NBgd
« Odgovor #52 poslato: Septembar 02, 2008, 04:53:49 posle podne »
Ima probala da ostavim,al... :-[

Van mreže Taurus

• Zabranjen
« Odgovor #53 poslato: Septembar 02, 2008, 04:59:45 posle podne »
Pušio sam i pre dijagnoze, pušim i sada. Bilo je pokušaja da ih ostavim ili smanjim, ali svelo se na to da "ubijem" danas 15-ak dnevno. Ni u najboljim danima nisam pusio vise od toga. Kada sam imao pogoršanje (jedno jedino, vidljivo, za 4-5 godina), čak mi je i neurolog rekao da sada ne ostavljam cigarete, jer će to biti dodatni stres za mene. Naravno, teško žabu u vodu naterati...
Naravno da ne valja što pušim i da bih najradije prestao kad bi to bilo tako lako. Za sada mi ne smeta, ne kašljem..., ali ko zna dokle će to nekada dovesti.

Van mreže Ena

• VIP
  • Zivot je izazov.Ne gubi vreme uzivaj u njemu...
« Odgovor #54 poslato: Septembar 02, 2008, 06:52:20 posle podne »
Cigarete sam ostavila pre 6 god.I to jako lako.Bilo mi je dovoljno da vidim sina koji je tada bio beba od 6-7 meseci kako place jer nemogu da ga uzmem zbog igle u ruci,primala sam vitaminsku infuziju kuci jer mi je komsinica Dr.Verujte mi tada sam u sebi rekla da ostavljam cigarete jer sam mislila da mi je lose i od njih (jos tada nisam znala s svoju dijagnozu).Sada kao da nikada nisam bila pušač.
Znam da je teško ostaviti ali dodje momenat kad osetite da i to možete.Ono najbolje je da sam i muža uspela da ubedim da ostavi godinu posle mene.

Van mreže U prvom licu

• Član
  • **
« Odgovor #55 poslato: Oktobar 19, 2008, 01:41:09 posle podne »
Ja sam nova clanica..Jos nemam zvanicnu dijagnozu ali lezije na MR i vrtoglavicu i nystagmus..Sve to prosli mesec..Znaci sa 33g... I dalje pusim ali manje..

Van mreže Goga

• Član
  • **
« Odgovor #56 poslato: Decembar 14, 2008, 02:14:42 posle podne »
Posle 40 dijagnoza, simtomi verovatno josh koju godinu pre... Pusac!!! Cak i vise nego pre dg. Do tada do 10, poslednje dve godine 15-20!!! :(

Van mreže bubili

• Član
  • **
« Odgovor #57 poslato: April 28, 2009, 11:04:49 posle podne »
Sa 9 godina sam imala meningitis,nista se nije desavalo do 1997 (19 god.) kada mi je desno oko otislo skroz u stranu,sreca i vratilo se.U Novom Sadu nisu znali sta je pa su me moji na kvarnjaka prebacili na VMA.Tamo su mi u roku od nedelju dana dali dijagnozu.I opet se nista nije desavalo 10 godina dok nisam dozivela jako veliki stres i tako je opet krenulo malo po malo.Generalno meni je dobro!Radim,pusim,druzim se sa ljudima,posao mi je vezan za putovanje,stignem da obidjem i sabor trubaca i festival tamburasa!Sve u svemu trudim se da uzivam u zivotu,pa dokle traje... :a10:

Van mreže analjilja

• Član
  • **
« Odgovor #58 poslato: Maj 22, 2009, 05:41:33 posle podne »
Zvanicno u 38 god.

Van mreže Kirk

• Član
  • **
  • That was just your life...
« Odgovor #59 poslato: Maj 22, 2009, 11:27:44 posle podne »
zvanicno u 27-oj, mada kada se vratim par godina unazad...bilo je zamagljenja vida, trnjenje... i sve je to prolazlio za nekoliko dana....ali onda...  :'(

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.