Dragi drugari,
Bavim se MS-om oko 24 godine, na pocetku kao pacijent koji ima MS.
Tokom 24 godine odslusao sam razne teorije o nastanku i lecenju MSa od strane lekara, pacijenata i dr.
Slusao sam i bavio se raznim pricama. Eto u ovom periodu aktuelna je teorija jedne grupe lekara o MOGUCEM uzroku vezanog za krvne sudove vrata i mozga.
Medjutim jedna stvar je JASNA. MS je imunolosko oboljenje. Veliki napori grupa entuzijasta, lekara se vrse u cilju otkrivanja zasto imunoloski sistem kada treba da "stane" nastavi da radi. Trenutna SIGURNA istrazivanja otkrila su protein koji je odgovoran za to. Imunologija je trenutno kompleksna i nedokuciva za neke fenomene.
Treba pozitivno razmisljati i imati poverenja u nase odredjene lekare koji apsolutno prate svetske tokove u problematici MSa.
Pacijenti oboleli od MSa, medju koje spadam i ja, se nekada hvataju za slamku.
Sam naslov da su vaskularni problemi uzrok MS je cista glupost, pre bi se reklo da je MS uzrok vaskularnih bolesti. Secate se npr da je relativno skoro bila aktuelna vest da ujedi pcela smanjuju broj ispada i produzavaju remisiju. Sada se na to gleda kao na cistu glupost.
Veza izmedju kardiovaskularnih problema i MSa postoji, npr aktuelno je trenutno, tj preporucuje se uzimanje nutritivnih suplemenata koji imaju omega 3 i 6 kiseline, koje pozitivno uticu na plakove izazvane MSom, a ujedno ova vrsta preparata "cisti" krvne sudove.