Autor Tema: Vaskularni problem mogući uzrok za MS?  (Pročitano 802751 puta)

Van mreže Sklerozica

• Administrator
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Dg: MS
  • Grad: Beograd
Odg: Vaskularni problem mogući uzrok za MS?
« Odgovor #360 poslato: Decembar 22, 2009, 04:09:33 posle podne »
Samo da si još pomenuo kako su stopirali dalje operacije dr Zamboniju i dr Daku a i farmaceutski lobi, teme bi stalno bile "top". :)

Van mreže Taurus

• Zabranjen
« Odgovor #361 poslato: Decembar 22, 2009, 04:14:42 posle podne »
Jbg, nisam se snašao, ali ako neko ostavlja komentar može da pomene sve što sam ja zaboravio. Na forumu B92 vidim da je njih pedesetak pregledalo temu.

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #362 poslato: Decembar 22, 2009, 09:38:57 posle podne »
http://www.direct-ms.org/CCSVI.html

Eston Embri je na svom sajtu odvojio posebnu stranu za CCSVI
tu su linkovi njegovih tekstova objavljivani u New Pathways, kao i svi bitniji sajtovi koji obradjuju CCSVI
sve u svemu odlicna zbirka tekstova koja od pocetka do kraja objasnjava pitanja kao sto su: istrazivanja, gvozdje, hipoteze....

uzgred i info. da je E.Embri prilozio 75.000$ Bafalo institutu za istrazivanje

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #363 poslato: Decembar 22, 2009, 09:56:18 posle podne »
http://www.direct-ms.org/magazines/Hope%20and%20Elation.pdf

u ovom tekstu, izmedju ostalog,E.E. konstatuje da model ispitivanja na misevima koji se uvek koristio u ms ispitvanjima, koja bi trajala dugo i odnosila oko 10 miliona $ godisnje, nije adekvatan za CCSVI istrazivanja, tj. potpuno je bezvredan, jer misevi ne mogu imati i CCSVI i MS
da ne pominjemo istrazivanja unazad 15god. sta sa njima?
pa cak i ako istrazivanja dokazu ispravnost Zambonijevog otkrica bice sabotirano u samoj klinickoj primeni

cela se prica svodi na one koji boluju ms i oni koji zive od ms

odlican clanak!

Van mreže Taurus

• Zabranjen
« Odgovor #364 poslato: Decembar 22, 2009, 10:56:46 posle podne »

Van mreže Ha Even

• Zabranjen
  • Pol: Žena
« Odgovor #365 poslato: Decembar 22, 2009, 10:57:32 posle podne »
Stalno pričaju da je za MS presudno rano otkrivanje i što raniji početak lečenja. Mene već 5 godina leče vazduhom. Slovima: v a z d u h o m!!! (ukoliko neko ne misli da je Sirdalud rešenje za MS).
zato ti ideš u toplice (banju) tamo je navodno svjež zrak ....

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #366 poslato: Decembar 22, 2009, 11:10:46 posle podne »
Napokon nešto na jeziku meni prilično razumljivom:
http://www.lepoizdravo.com/a10598-revolucionarno-otkri%C4%87e-u-tretiranju-multiple-skleroze

To si već čitao. :) Na gornjem linku je postavljen tekst a poziva se na bosanski izvor ali to je onaj tekst koji smo našli na sajtu Iz kruga.

Van mreže Taurus

• Zabranjen
« Odgovor #367 poslato: Decembar 22, 2009, 11:13:10 posle podne »
Ceo ovaj tekst sam postavio samo zbog jedne rečenice, a ona je boldirana u tekstu i glasi:

... Ispitivanja će biti rađena u Ferari, mestu koje pripada Emilio Romanji - srednjem delu Italije, koji po geografskoj širini odgovara Beogradu, kao i na Sardiniji (jug), ali i u Kanadi (sever). Prof. Drulović ističe da je važno da stigne što više odgovora, kako bi rezultati bili pouzdaniji.

Dakle i u Ferari !? Verovatno nisu čuli za dr Zambonija?

SAZNAJEMO - Srbija uključena u međunarodne studije o multiple sklerozi
Za dobrobit pacijenata
Autor: J. D. Tomašević

Beograd - Tim neurologa sa Instituta za neurologiju Kliničkog centra Srbije i Medicinskog fakulteta izabran je da učestvuje u studiji koja će se baviti faktorima rizika za nastanak multiple skleroze - saznaje Danas.

Multicentrično istraživanje odvijaće se u Italiji, Norveškoj, Švedskoj, Kanadi i - Srbiji. Uključivanje većeg broja ispitanika treba da omogući što pouzdanije zaključke.

- Pre petnaestak godina u Srbiji su bila 42 obolela na 100.000 stanovnika. Na Neurološkoj klinici vodi se beogradski registar obolelih od multiple skleroze, u kome se prati ukupan broj obolelih na tom području. Prema tim podacima krajem 2006. zaključeno je da je sada učestalost bolesti značajno porasla i da iznosi oko 60, a približavamo se brojki od sto, koliko iznosi stopa u centralnoevropskim zemljama - kaže dr Jelena Drulović, neurolog sa Instituta za neurologiju Kliničkog centra Srbije.

Ona objašnjava da je učestalost tog oboljenja veća na severnim geografskim širinama, u zemljama kao što su Norveška, Švedska, Kanada, severni deo SAD, gde stopa obolevanja iznosi od 150 do 200 slučajeva na 100.000 stanovnika.

Upitnikom će biti anketirani ljudi oboleli od multiple skleroze kod kojih je bolest počela u proteklih deset godina. Kako su pre dve-tri godine kao najznačajniji faktori rizika za nastanak multiple skleroze označeni infekcija Epštajn-Bar virusom (koji izaziva infektivnu mononukleozu), pušenje i nivo D vitamina u krvi, neka od pitanja će se odnositi upravo na te činioce: da li su bolovali od infektivne mononukleoze, koliko su vitamina D unosili sunčanjem, a koliko hranom, da li su u ranijem periodu života značajno pušili i da li su to činile osobe iz njihovog okruženja.

- Tokom septembra grupi pacijenata odabranoj prema propozicijama poslaćemo upitnik da ga popune i vrate, a kao kontrolu ćemo, takođe prema odgovarajućim statističkim parametrima, izabrati tri puta veći uzorak zdravih, da bi podaci mogli da se analiziraju. U svakoj od ovih zemalja to će biti sprovedeno na isti način. Dogovoreno je da se u Srbiji analizira 300 bolesnika i 900 zdravih ljudi koji će odgovarati na ista pitanja, da bismo videli koliko je prisustvo faktora rizika za nastanak ove bolesti - ističe Drulović.

Naša sagovornica napominje da će u okviru Studije ukupno biti ispitano 4.000 do 5.000 obolelih iz više zemalja, kao i kontrolne grupe zdravog stanovništva. Na osnovu rezultata moći će da se proceni da li su ovi faktori rizika zaista presudni i, ako jesu, da se vidi da li su prevashodno vezani za određene populacije (severnih zemalja).

Ispitivanja će biti rađena u Ferari, mestu koje pripada Emilio Romanji - srednjem delu Italije, koji po geografskoj širini odgovara Beogradu, kao i na Sardiniji (jug), ali i u Kanadi (sever). Prof. Drulović ističe da je važno da stigne što više odgovora, kako bi rezultati bili pouzdaniji.

Ističući da se mnogo radi na istraživanjima bolesti, prof. Drulović kaže da će naši neurolozi učestvovati i u velikoj evropskoj studiji (zajedno sa petnaestak zemalja) koja će analizirati navedene faktore kod pacijenata koji su imali prvi atak multiple skleroze. Analizom njihovih uzoraka krvi treba da se ustanovi kako ti faktori utiču na brzinu razvoja multiple skleroze. Jer, posle prvog kliničkog ataka bolesti, postoji mogućnost da se sledeći desi za dva meseca, ali i za nekoliko godina ili čak decenija. Ona izražava zadovoljstvo što su naši lekari uključeni u studije koje se sprovode u najrelevantnijim evropskim i svetskim centrima, jer kroz ta saznanja mogu da pomognu i našim pacijentima.

Izvor:
http://www.danas.rs/vesti/drustvo/za_dobrobit_pacijenata.55.html?news_id=168824

Van mreže Taurus

• Zabranjen
« Odgovor #368 poslato: Decembar 22, 2009, 11:16:30 posle podne »
To si već čitao.  Na gornjem linku je postavljen tekst a poziva se na bosanski izvor ali to je onaj tekst koji smo našli na sajtu Iz kruga.

Bilo mi je intertesantno što je sajt "lepoizdravo.com", a vidim da se tu postavljaju tekstovi iz Bosne, Hrvatske i Srbije (Blic).

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #369 poslato: Decembar 22, 2009, 11:21:42 posle podne »
- Tokom septembra grupi pacijenata odabranoj prema propozicijama poslaćemo upitnik da ga popune i vrate, a kao kontrolu ćemo, takođe prema odgovarajućim statističkim parametrima, izabrati tri puta veći uzorak zdravih, da bi podaci mogli da se analiziraju. U svakoj od ovih zemalja to će biti sprovedeno na isti način. Dogovoreno je da se u Srbiji analizira 300 bolesnika i 900 zdravih ljudi koji će odgovarati na ista pitanja, da bismo videli koliko je prisustvo faktora rizika za nastanak ove bolesti - ističe Drulović.

Mogu da uzmu naše ankete za pitanja.  ;D

Dopuna:

Citat
Dakle i u Ferari !? Verovatno nisu čuli za dr Zambonija?

Zašto bi? Čoek nije neurolog.  :)hah

Bolje da nisi ni postavio ovaj tekst. Paradoks je da novine pišu o anketi na međunarodnom nivou umesto da pišu  o Zamboniju i njegovoj teoriji.  ](*,)

Van mreže Taurus

• Zabranjen
« Odgovor #370 poslato: Decembar 22, 2009, 11:29:02 posle podne »
Mogu da uzmu naše ankete za pitanja. 

Može, al' da plate!

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #371 poslato: Decembar 22, 2009, 11:34:51 posle podne »
Uvek mogu da kažu da je uzorak isuviše mali. Nismo mi neki faktor pa da tvrdimo da je to reprezentativan uzorak. :)

Van mreže Taurus

• Zabranjen
« Odgovor #372 poslato: Decembar 23, 2009, 10:05:27 pre podne »
Zahvaljujem se osobi iz Rijeke koja mi je poslala ovo (mislim da je tekst objavljen i na HRforumu):

narodi ujedinite se....

http://www.sassuolo2000.it/2009/12/2...rosi-multipla/

rekli bi da je ovaj moj prijevod brutta copia, ali gro je tu:
sastavljeno je tijelo koje će razmatrati dosadašnje rezultate dr. zambonija i u tom će se smislu povezati zaklada Hillarescere sa njihovom udrugom da bi se produbila istraživanja. Bit će doržan i skup udruga, zaklade i dr. zambonija i drugih doktorsa na ovu temu. Plan je da se sve talijanske udruge i zaklade ujedine i da kao i dosada prate rad i rezultate istražicvanja

Van mreže Taurus

• Zabranjen
« Odgovor #373 poslato: Decembar 23, 2009, 10:30:52 pre podne »
Dakle, dragi moji sapatnici upravo sam dobio informaciju iz MS društva Srbije. Rekoše mi da je "NEŠTO" satiglo iz inostranstva vezano za CCSVI. Originalni tekst i prevod se nalazi kod njih, ali ne u ovim prostorijama u dr Subotića, tako da će biti poželjno da se javim u petak. Tada bi trebalo da taj materijal bude dostupan i meni, ili barem još neka informacija. Pretpostavljam da tu neće biti nečeg specijalno novog ili nečeg što mi već ne znamo, ali sama činjenica da se na neki način uključilo i MS udruženje mogla bi da ohrabri.

Van mreže Ha Even

• Zabranjen
  • Pol: Žena
« Odgovor #374 poslato: Decembar 23, 2009, 10:34:41 pre podne »
Na jednom drugom forumu postavilo se pitanje o začepljenju vena i dr forumaš mi na moju pp poruku  o CCSVI odgovori između ostalog: najbolje da pitate vašeg neurologa:))))
Možda je čovjek u pravu samo ne znam jel on ikada pitao svog doktora išta i jel ikad bio bolestan.
Ne znam samo koja je vjerojatnost da baš nitko od neurologa ne čita ovaj i druge forume o MS-u i kakvi su to ljudi koji su u stanju šutjeti. Reci makar, pročitali smo, znamo vidjeti ćemo... a ne ovako kao da živimo u dva različita svemira.

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.