Autor Tema: Vaskularni problem mogući uzrok za MS?  (Pročitano 797978 puta)

Van mreže Taurus

• Zabranjen
Odg: Vaskularni problem mogući uzrok za MS?
« Odgovor #180 poslato: Decembar 07, 2009, 04:50:50 posle podne »
Izvinjavam se. Moj propust.

Prihvatam izvinjenje  :)!

Van mreže Taurus

• Zabranjen
« Odgovor #181 poslato: Decembar 07, 2009, 06:24:41 posle podne »
Kratak (možda i ne baš kratak) rezime:

Činjenice u vezi CCSVI

1.   Šta je CCSVI ?

Hroničan problem gde krv iz mozga i kičme ima problem da se vrati nazad u srce. Problem se javlja usled stenoze (suženja) u venama.  Krv zahteva više vremena da se vrati u srce. Pošto može nazad (refluks) u mozak i kičmu, ta krv  prouzrokuje curenje crvenih krvnih zrnaca i tečnosti u osetljiva tkiva mozga i kičme. Krv koja predugo ostaje u mozgu može da izazove nedostatak kiseonika (hipoksija) u mozgu. Prilikom tog zadržavanja plazma i gvožđe iz krvi se skladište u mozgu što je veoma štetno.

2.   Kako se to odnosi na MS?

Svaki MS pacijent koji je testiran do sada ima ovaj problem. U Italiji je testirano preko 500 MS pacijenata od strane dr Zambonija. U SAD testirano je 45 pacijenata od strane dr Majkla Dakea, a u Poljskoj 9 pacijenata od strane dr Marijana Simke. Trenutno se vrši testiranje 1700 pacijenata na Džejkobs neurološkom institutu u Bafalu (SAD) od strane dr Roberta Živadinova.
Niko od „normalnih“ (kontrolna grupa) nema ovaj problem i niko od pacijenata sa nekom drugom neurološkom dijagnozom nema ovaj problema. Samo pacijenti sa MS-om.

3.   Možda su MS lezije uzrok ovome_

Ne. Proces u kome iz začepljene vene cure crvena krvna zrnca i tečnost u tkivo oko kičmenog stuba ima za rezultat stvaranje demijelinizacionih lezija što sa svoje strane može da ima kao rezultat paralizu, probleme sa bešikom, vidom...

4.    Imunomodulatoni lekovi i CCSVI

Imunomodulatoni lekovi drže bolest pod kontrolom. Međutim,  CCSVI je pronađen kod svih MS pacijenata bez obzira da li koriste ili ne ove lekove. Dve blokirane vene ponađene su kod žene kojoj je sa Revimunom „zamenjen“ kompletan imuni sistem. Isto je bilo i kod osobe koja je dve godina koristila Kopakson. Dr Zamboni je testirao preko 500 MS pacijenata od kojih su mnogi bili na imunomodulatornim lekovima, ali su i dalje imali CCSVI.   

5.   Kako da saznam da li imam „to“?

Postoji nekoliko različitih načina u zavisnosti gde živite i šta je na raspolaganju. U Italiji, dr Zamboni počinje sa dopler ultrazvukom vrata i mozga da bi utvrdio postojanje refluksa. Zatim sledi venograf kada se boja ubrizgava u vene da bi se video protok krvi i eventualna stenoza. Džejkobs neurološki institut prati ovu proceduru. Dr Dake sa Stanforda koristi MRV (magnetna rezonanca venograf), pa sledi endovaskularni venograf za dijagnozu stenoze. Dr Mark Haacke koristi kombinaciju SUI-MIR i MRV tehnologije, ali takođe preporučuje i dopler test za potvrđivanje refluksa. U Poljskoj dr Simka koristi dopler tehnologiju, zatim sledi venograf.
Kao što se vidi dijagnostička procedura zavisi od lokacije gde se sprovodi.

6.   Ako sam CCSVI šta mogu da uradim?

Dobra vest je da dr Zamboni testira ovu proceduru (oslobodilački postupak) na italijanskim pacijentima već dve godine. On ulazi u venu kuka i ide do blokirane vene koju otvara malim balonom. On je to učinio stotinama pacijenata i kod mnogih su znatno smanjeni simptomi.
Dr Majkl  Dake sa univerziteta Stanford koristi stentove (metalne cevi). Ovaj doktor obavlja ovu proceduru od maja meseca.
Pacijenti su imali smanjenje zamora, vrućine, grčeva, a kod mnogih je došlo i do znatnog povećanja mobilnosti.
Slično radi i dr Simka iz Poljske.

Van mreže gliša

• Član
  • **
  • Pol: Muškarac
« Odgovor #182 poslato: Decembar 07, 2009, 06:38:18 posle podne »
Tauruse hvala

Van mreže Taurus

• Zabranjen
« Odgovor #183 poslato: Decembar 07, 2009, 08:51:24 posle podne »
Na sajtu
 http://www.thisisms.com/ftopic-8640-days0-orderasc-0.html

naćiće te svedočenje osobe koja je prošla kroz proceduru o kojoj pričamo. Ona se zove Erika. Pošto je reč o forumu, njen nick je ErikaSlovakia. Ona opisuje svoje iskustvo. Mislim da će vam biti vrlo prijatno da pročitate šta kaže.

Ja sam pokušao da prevodim njene postove, ali obnevideo sam, ima puno toga. Ako neko pročita nešto interesantno (a ne sumnjam da je skoro sve interesantno) zamoliću ga da to postavi ovde.

Na sajtu ima još dosta toga što bi nas zanimalo, ali mislim da je za početak značajno da čujemo šta ima da kaže osoba koja je prošla ovaj tretman u Poljskoj.

Van mreže Ena

• VIP
  • Pol: Žena
  • Zivot je izazov.Ne gubi vreme uzivaj u njemu...
  • Dg: MS
« Odgovor #184 poslato: Decembar 07, 2009, 09:10:21 posle podne »
Ja ne mogu da otvorim link,pa sam na googlu prevodiocu.I dosta se može razumeti.
Evo pogledajte jedan deo.Na drugoj,trećoj i četvrtoj stranici je detaljan opis.Nadam se da ćete razumeti i da nisam pogrešila.

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #185 poslato: Decembar 07, 2009, 10:10:43 posle podne »
prevod je vec tu! stvarno ekspresno!odlicno!
hvala

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Grad: Beograd
« Odgovor #186 poslato: Decembar 07, 2009, 10:26:21 posle podne »
Bravo Ena, bravo Taurus.  :D

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #187 poslato: Decembar 07, 2009, 10:39:52 posle podne »
i dr Dake vise ne operise, cekaju se klinicka ispitivanja...

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #188 poslato: Decembar 07, 2009, 11:00:40 posle podne »
http://www.thisisms.com/ftopict-8346.html
na ovoj temi su ms-ovci sa foruma koji su uradili operaciju, i detaljno govore kako je pre i posle operacije
za sve je zajednicko da nisi imali nijedno pogorsanje od operacije
simptomi se razlicito povlace, sve u zavisnosti koji oblik je ms

Van mreže naca

• Global Moderator
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Grad: NBgd
« Odgovor #189 poslato: Decembar 07, 2009, 11:12:54 posle podne »
To isto što je Asja stavila samo google prevod

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #190 poslato: Decembar 07, 2009, 11:29:19 posle podne »
U temi gde Erika prenosi svoje iskustvo i stanje, pomenuli da dr Dake radi intervenciju za mizernih 80.000 dolara.  :(
Erika je platila nešto više od 2000 evra. Jadni Ameri sa MS-om.

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #191 poslato: Decembar 08, 2009, 12:17:29 pre podne »
Na ruskom forumu, gde pričaju o ovoj temi, pojavilo se pitanje "ali zašto žene više oboljevaju od MS-a?" Zaista, gledajući kroz prizmu poslednjih vesti o CCSVI i zadržavanju gvožđa u mozgu, zašto žene u većem broju oboljevaju?

Van mreže Taurus

• Zabranjen
« Odgovor #192 poslato: Decembar 08, 2009, 09:31:25 pre podne »
U temi gde Erika prenosi svoje iskustvo i stanje, pomenuli da dr Dake radi intervenciju za mizernih 80.000 dolara.  :(
Erika je platila nešto više od 2000 evra. Jadni Ameri sa MS-om.

Cifra kod Amera je ogromna, ali ako je to rešenje... Ili da preformulišem pitanje: a koliko to košta kod nas? Ili, ako ne uđeš na listu za interferon (na primer), za 2-3 godine odoše ove pare, a efekat...?

Na ruskom forumu, gde pričaju o ovoj temi, pojavilo se pitanje "ali zašto žene više oboljevaju od MS-a?" Zaista, gledajući kroz prizmu poslednjih vesti o CCSVI i zadržavanju gvožđa u mozgu, zašto žene u većem broju oboljevaju?

Pravo da ti kažem ne razumem ih baš. Razumeo bih ih da je završeno sa istraživanjima i da je definitivno nađena stvar koja rešava naš problem, pa u časovima dokolice razglabamo zašto više žene oboljevaju. Ovako mislim da je trenutno akcenat na tome da li može da se reši naš problem. U ostalom, šta meni trenutno znači podatak da više oboljevaju žene? Pa neka na 100 žena oboli jedan muškarac, isto mi se 'vata ako sam ja taj muškarac. Ali nema veze, važno da se priča o ovome i da se mi svi nadamo.

Dakle, ja ne mogu da verujem. Ovde je postavljeno stotine linkova, ceo svet priča o ovome, ima ne tako malo ljudi koji su prošli ovaj tretmana, a osim teksta koji je postavio Sklerozica (iz kruga) ja nisam čuo ni jednu jedinu reč o ovome iz naše sredine. Meni je drago da mi MS društvo "sredi" da manje plaćam infostan ili parking, ali da li je to ono što mene najviše zanima? Da li je moguće da za svo ovo vreme neko nije rekao barem "ej ljudi ima nešto novo, nije još potpuno ispitano, ali radi se na tome. Možda to bude revolucionarna stvar." A neurolozi? Pa barem da kažu "to je glupost, nema ništa od toga, vi ste budale što se palite".
Ili je možda važnije razmišljati o donacijama farmaceutskih kompaija i kongresima u Latinskoj Americi?

Van mreže Taurus

• Zabranjen
« Odgovor #193 poslato: Decembar 08, 2009, 10:15:15 pre podne »
Moji nervi, po svemu sudeći nisu baš sjajni, ali još uvek reaguju kad mi nešto ide na njih, tj. kad me nešto nervira. A kao što ste primetili jako me nervira što se ne priča kod nas o CCSVI i dr Zamboniju. E pa kako ne bih dobio slom mojih jadnih nerava morao sam nešto da uradim, a to nešto je da sam došao do društva MS. Zanima vas šta su rekli?

1.Osoba sa kojom sam pričao je bila prijatna i ljubazna.
2.Kada sam rekao da hoću nešto da pitam..., pitala me je "jel' o dr Zamboniju"
3.Znaju o čemu se radi, ali ne smeju ništa javno da iznose dok ne dobiju nešto zvanično (a čekaju to nešto zvanično iz Kanade). Ne bi bilo loše da se javim za desetak dana, kaže.
4.Pominje i vaskularne hirurge, ali i oni moraju da ćute (do tog nečeg zvaničnog)
5.Vrlo skoro (zaboravih kada tačno) je neki kongres, seminar ili tako nešto u Gornjoj Trepči. Trebalo bi da bude govora o ovome.

Mislim da ću da se uobrazim  :)

Van mreže Ena

• VIP
  • Zivot je izazov.Ne gubi vreme uzivaj u njemu...
« Odgovor #194 poslato: Decembar 08, 2009, 01:13:27 posle podne »
Tauruse odličan si.Bravo. :ye1:. I nemoj da se uobraziš. :D

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.