Autor Tema: Vaskularni problem mogući uzrok za MS?  (Pročitano 798022 puta)

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
Odg: Vaskularni problem mogući uzrok za MS?
« Odgovor #165 poslato: Decembar 05, 2009, 11:43:53 posle podne »
kada je dr Mark Freedman neurolog u razgovoru sa dr Zambonijem skrenuo mu paznju zasto prvo nije uradio testove na zivotinjama, dr Zamboni je odgovorio da nije doktor za miseve :)
http://www.mstrust.org.uk/news/recentstories/article.jsp?id=3363

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #166 poslato: Decembar 05, 2009, 11:45:53 posle podne »
dr Marion Simka - Poljska
dr Michael Dake - SAD
...zasad rade operacije, detalje ne znam

Van mreže gliša

• Član
  • **
  • Pol: Muškarac
« Odgovor #167 poslato: Decembar 05, 2009, 11:47:44 posle podne »
E vala mu je dobro odgovorio...

Van mreže Taurus

• Zabranjen
« Odgovor #168 poslato: Decembar 06, 2009, 12:53:22 pre podne »
Ljudi, glavu gore, ko im j..e mater, probićemo se!!!

Van mreže Taurus

• Zabranjen
« Odgovor #169 poslato: Decembar 06, 2009, 01:12:22 pre podne »
CCSVI

--------------------------------------------------------------------------------

http://csvi-ms.net/content/reaktion-...e-gesellschaft

http://csvi-ms.net/en?csvi=

http://www.ms-mri.com/index.php

http://www.fondazionehilarescere.org/eng/index.html

http://www.direct-ms.org/magazines/E...%20MS%2009.pdf

http://www.thisisms.com/forum-40.html

Evo malo "ukradenih" linkova sa jednog foruma. Neki se ponavljaju, al' nema veze.

Van mreže Maka

• Član
  • **
  • Pol: Žena
« Odgovor #170 poslato: Decembar 06, 2009, 08:20:20 pre podne »
kada je dr Mark Freedman neurolog u razgovoru sa dr Zambonijem skrenuo mu paznju zasto prvo nije uradio testove na zivotinjama, dr Zamboni je odgovorio da nije doktor za miseve :)
http://www.mstrust.org.uk/news/recentstories/article.jsp?id=3363

A šta njih zabole ako ja hoću da dr Zamboni proba na meni, a ne na mišu?

I da, on ne proba ništa novo pa da mora da testira. Može samo da nema delovanja. A koliko smo do sada stvari probali od kojih nema koristi, pa ništa.

Van mreže Taurus

• Zabranjen
« Odgovor #171 poslato: Decembar 06, 2009, 10:19:20 pre podne »
A šta njih zabole ako ja hoću da dr Zamboni proba na meni, a ne na mišu?

I da, on ne proba ništa novo pa da mora da testira. Može samo da nema delovanja. A koliko smo do sada stvari probali od kojih nema koristi, pa ništa.

Upravo to. Možda se ja i osećam kao miš. Možda sam u nekom ranijem životu i bio miš.
Postoje neki neželjeni efekti kod ove intervencije, ali većina njih su zanemarljivi ili jako retki. Boleće me glava, biće mi muka..., u jeb...e, strašna stvar ako budem morao da popijem nešto za glavobolju ili se ispovraćam. Rizik postoji i zub kad vadiš, pa niko ne razmišlja o tome. U ostalom, neko mi je već rekao (neko malo stručniji) da nije loše ni zdravi da srede vene, ako imaju problem. Na kraju krajeva, ovo je rečenica jednog lekara...Njegov (?) postupak ili sam hirurski postupak je jednostavan i poznat vec godinama i ja mislim da nije nikakva tajna ni za nase ni za strane vaskularne hirurge, kardiologe ili za neke interventne radiologe.

E da, od nekih stvari koje smo probali (ili koje su probali na nama) ne samo da nije bilo koristi, već je bilo i štete. Na stranu pare koje smo za to davali...

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #172 poslato: Decembar 06, 2009, 12:34:46 posle podne »

5. How can I find out if I have this?

You need to be tested by a doctor who specializes in radiology, because in order to see inside the veins, you need a venography. This is where dye is injected into your veins to see the blood flow. Doppler ultrasound can tell you if you have reflux, but dopplers are very dependent on operator skill, and can give false results. The only way to be sure is to have a venography or magnetic resonance venography or your jugular and azygos veins.
http://myhopefuljourneyintoactualmsrecovery.blogspot.com/2009/07/just-facts-about-ccsvi.html

jos jedan dobar tekst o CCSVI postavljen u julu ove godine

izvukla sam deo koji govori kako znati da li imate CCSVI, gde kaze da sam dopler nije dovoljan jer moze dati pogresne rezultate, moze samo pokazati da li imete "reflux" (ovo bi se moglo prevesti kao povraćaj krvi jer problem kod CCSVI je protok krvi koji nije kao kod zdravih, npr. kada imate potrebu da podrignete vi podrignete, e ovde to izostaje i upravo pomocu "reflux" se odredjuje i koji je oblik MS-a, ne znam da li postoji posebni medicinski naziv za ovo, sigurno da da; hoce li se vise pojaviti tekst na srpskom iskljucivo o CCSVI?)

zato se preporucuje i MRI vena, u stvari treba strucan dijagnosticar

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #173 poslato: Decembar 06, 2009, 12:49:23 posle podne »
predjosmo mi u drugu granu medicine, zbogom neurologijo!
http://csvi-ms.net/en/content/who-is-who

Van mreže naca

• Global Moderator
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
« Odgovor #174 poslato: Decembar 06, 2009, 12:51:06 posle podne »
zato se preporucuje i MRI vena, u stvari treba strucan dijagnosticar

To je u pitanju magnetna rezonantna angiografija.

Magnetna rezonantna angiografija (MRA), je „imaging“ tehnika (tehnika slikovitog prikaza) na bazi magnetne rezonance (engl. Magnetic Resonance Imaging) koja se koristi u dijagnostici promena na krvim sudovima. Magnetna rezonantna angiografija se koristi za generisanje snimaka arterija, kod procene stenoze (suženja), okluzija (začepljenja) ili aneurizme (dilatacije-proširenja) krvnog suda i mogućeg rizika ruptura. MRA se najčešće koristi za procenu stanja arterija vrata i mozga, grudnog koša i trbušne aorte, arterija bubrega, i nogu.

Magnetna rezonantna angiografija (MRA), koristi snažno elektromagnetno polje, koje proizvodi radio talasa koji se generišu uz pomoć računara i računarskih programa u detaljne slike. MRA angiografija ne koristi jonizujuće zračenje rentgena , te je znatno bezbednija metoda i može se češće ponavljati u dijagnostici istih bolesnika. MRA se može obavljati bez ili uz upotrebu angiografskog kontrasta, koji se ubrizgava obično u venu na ruci.

http://sr.wikipedia.org/sr-el/Магнетна_резонантна_ангиографија

radila sam i ovo (pored color doplera),sa kontrastom,pregled vrata i glave,i nema anomalija,začepljenja  :m2:

Van mreže Taurus

• Zabranjen
« Odgovor #175 poslato: Decembar 06, 2009, 01:13:43 posle podne »
predjosmo mi u drugu granu medicine, zbogom neurologijo!
http://csvi-ms.net/en/content/who-is-who

Vezano za color dopler i ostalo čitam po Internetu. Većina stvari navodi na određene probleme sa venama. U jednom tekstu gde se govori o problemu proširenih vena nailazim na rečenicu: "problem se povećava sa toplotom, dolaskom toplih letnjih dana, kupanjem u termalnim vodama, korišćenjem saune..."

Laički zaključujem: proširene ili sužene, problem su vene. Toplota pojačava problem. Jedan od mojih osnovnih problema i jeste toplota, pregrejavanje. Neposredno pre nego što sam saznao dijagnozu (a tada gotovo da nisam imao nikakvih problema) bio sam u sauni. Jedva sam izašao.
U ostalom, nisam otkrio rupu na saksiji, poznato je da MS-ovcima smeta toplota i da može da bude uzrok pogoršanjima.

Iako su sve ovo moja laička naglabanja, ja sam ipak rešio da u bliskoj budućnosti "uradim" taj dopler, a ako treba i još neke stvar. Neće da šteti.

I još nešto, stvarno da li će se pojaviti nešto o ovome na srpskom jeziku. Može i na nekom drugom jeziku jugoslovenskih naroda i narodnosti. Snalazim se i sa hrvatskim, crnogorskim, bošnjačkim...

Van mreže Taurus

• Zabranjen
« Odgovor #176 poslato: Decembar 06, 2009, 03:16:29 posle podne »
To je u pitanju magnetna rezonantna angiografija.

Magnetna rezonantna angiografija (MRA), je „imaging“ tehnika (tehnika slikovitog prikaza) na bazi magnetne rezonance (engl. Magnetic Resonance Imaging) koja se koristi u dijagnostici promena na krvim sudovima. Magnetna rezonantna angiografija se koristi za generisanje snimaka arterija, kod procene stenoze (suženja), okluzija (začepljenja) ili aneurizme (dilatacije-proširenja) krvnog suda i mogućeg rizika ruptura. MRA se najčešće koristi za procenu stanja arterija vrata i mozga, grudnog koša i trbušne aorte, arterija bubrega, i nogu.

Magnetna rezonantna angiografija (MRA), koristi snažno elektromagnetno polje, koje proizvodi radio talasa koji se generišu uz pomoć računara i računarskih programa u detaljne slike. MRA angiografija ne koristi jonizujuće zračenje rentgena , te je znatno bezbednija metoda i može se češće ponavljati u dijagnostici istih bolesnika. MRA se može obavljati bez ili uz upotrebu angiografskog kontrasta, koji se ubrizgava obično u venu na ruci.

http://sr.wikipedia.org/sr-el/Магнетна_резонантна_ангиографија

radila sam i ovo (pored color doplera),sa kontrastom,pregled vrata i glave,i nema anomalija,začepljenja  :m2:

Naco, pogledaj ovo, naročito boldovano:

Dr. Fabrizio Salvi- Head neurologist at the University of Bologna spoke of his clinical observations as a neurologist working with the CCSVI paradigm for three years. He told us that in 500 MS patients he has tested now, 100% have CCSVI. He stated the doppler is a wonderful tool of diagnosis and their needs to be training in the technique. He has a hypothesis as to why there are different varieties of screening in high risk subjects- because prognosis is related to the type of malformation. He wants to answer the question if the Liberation procedure is a disease modifying treatment in MS. He will give proof tomorrow that there is plasticity and remyelination in the CNS and the Liberation procedure have proven to activate remyelination in the CNS as shown by MRI.

“Yes!!!” stated Dr. Salvi...”no one is lost!!”

Dr. Patricia Coyle of Stony Brook University asks a question-
“How do we diagnose CCSVI?” The first answer comes from Dr. Zladinov-
Doppler investigation is the beginning. If there is non-direction of flow in any body condition, or continual flow in the opposite direction- CCSVI is implicated. Transcranial doppler in the deep cerebral veins shows reflux. And then it is necessary to locate the stenosis. In MS, the jugular/Vertebral veins flow is consistently subverted. Dr. Zladinov states that they had tested a 25 year old girl who had come into Jacobs as a control. A healthy girl, who presented with bilateral jugular occlusion. Months later, she had her first CIS attack of MS, and an MRI was done to show two lesions. She also has a familial history of MS. He reiterated that all of the doppler testing was blinded, yet it corraborated CCSVI in MS 100%.

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Grad: Beograd
« Odgovor #177 poslato: Decembar 07, 2009, 04:12:07 posle podne »
radila sam i ovo (pored color doplera),sa kontrastom,pregled vrata i glave,i nema anomalija,začepljenja  :m2:

Pogledaj one klipove. Nije vrat jedina lokacija mogućeg suženja.

Van mreže Taurus

• Zabranjen
« Odgovor #178 poslato: Decembar 07, 2009, 04:28:30 posle podne »
U mom postu koji je premešten sa  ostalim postovima stoji:

...Sve me ovo jako zanima, mada, verovatno isto tako zanima i druge. Na primer, voleo bih da čujem iskustva nekog ko je već bio na ovom tretmanu. Kako ide sama intervencija iz ugla pacijenta, kako ide posle intervenciije, šta oseća..., sve me interesuje, iz MINUTA U MINUT.

Ovo se isključivo odnosi na temu "vaskularni problem kao mogući uzrok za MS" i predstavlja poziv onima koji nešto znaju o samoj intervenciji i postoperativnom periodu da to i napišu. Zato i ne vidim baš razlog što je premeštena na drugo mesto.

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Grad: Beograd
« Odgovor #179 poslato: Decembar 07, 2009, 04:31:57 posle podne »
Izvinjavam se. Moj propust.

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.