Autor Tema: Prva sigurna muška kuća na Balkanu  (Pročitano 27798 puta)

Van mreže naca

• Global Moderator
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Prva sigurna muška kuća na Balkanu
« poslato: Avgust 16, 2009, 02:11:05 posle podne »
U ĆUPRIJI OTVORENA PRVA SIGURNA MUŠKA KUĆA NA BALKANU

ĆUPRIJA - Sigurna muška kuća, prva na Balkanu, kao utočište muškarcima koji su žrtve „nežnijeg pola“ počela je pre tri nedelje sa radom u okolini sela Supska, u opštini Ćuprija i trenutno ima dva štićenika - farmaceuta iz Zaječara i penzionera iz Ćuprije.

Inače, osnivanje ove jedinstvene ustanove za pomoć poniženim muževima pomoglo je i Ministarstvo za rad i socijalnu politiku i ljudska i manjinska prava.

Inicijator i osnivač prve srpske Sigurne kuće za muškarce ima sijaset ideja kako da unapredi zaštitu muževa koji su primorani da „zbrišu“ od opakih žena.

ceo tekst : Glasjavnosti

Van mreže Ljubomir

• Moderator
  • Pol: Muškarac
Odg: Prva sigurna muška kuća na Balkanu
« Odgovor #1 poslato: Avgust 16, 2009, 02:19:30 posle podne »
Ko ozbiljno shvata nasilje u porodici, nad ženama, projekat sigurnih kuća i sl. vidi da ovo u opšte nije čudno, nasilje nije samo fizičko, već i emocionalno, ekonomsko, socijalno, i muškarci mogu vrlo lako biti žrtve nasilja ako napr. ne rade, nemaju smeštaj, nemaju kod koga da odu...

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #2 poslato: Avgust 16, 2009, 02:46:19 posle podne »
nasilje nije samo fizičko, već i emocionalno, ekonomsko, socijalno

Upravo tako.
Kad se negde pročita,nasilje u porodici,nekako se odmah poveže sa fizičkim,a ima ih toliko. :-\
Svi mogu biti ugroženi i muškarci i žene,deca.

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #3 poslato: Avgust 16, 2009, 06:33:00 posle podne »
jos kada bi ispricali barem jednu potresnu pricu da vidimo kako to izgleda

Van mreže Maka

• Član
  • **
« Odgovor #4 poslato: Avgust 16, 2009, 08:01:40 posle podne »
Slažem se Asja.

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Grad: Beograd
« Odgovor #5 poslato: Avgust 16, 2009, 11:18:28 posle podne »
Krupnija žena od muškarca i eto belaja. Al' ste nepoverljive.

Van mreže Maka

• Član
  • **
« Odgovor #6 poslato: Avgust 17, 2009, 07:40:37 pre podne »
Sad bih ti nesto rekla Skler, ali mnogo je nepristojno ;)

Van mreže Lena

• Član
  • **
  • Kad kuješ sreću,ne udaraj bližnje po prstim
« Odgovor #7 poslato: Avgust 17, 2009, 08:01:56 pre podne »
I mene je povukao za riječ iz tastature  ;D

Van mreže Peca_Le

• Član
  • **
  • Grad: Leskovac
« Odgovor #8 poslato: Avgust 17, 2009, 10:13:20 pre podne »
@maka, @asja, @dragana ... zar mislite da ne postoji nasilje nad muskarcima (od strane zena)?

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #9 poslato: Avgust 17, 2009, 11:16:33 pre podne »
naravno da postoji ali je znemarljivo i po broju i po metodama u odnosu na nasilje koje zene trpe vekovima od muskaraca

kada se otvara npr. Sigurna kuca za zene i decu to se ne objavljuje na sva zvona, u interesu je sticenica da se ne zna mesto da  bi se i tako zastitile od nasilnika

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #10 poslato: Avgust 17, 2009, 11:26:23 pre podne »

Žena nasilnica je najčešće neobrazovana i od partnera očekuje da joj priušti lagodan život. Muškarac u početku smatra da ne čini dovoljno, zbog čega oseća krivicu iz koje se rađa frustracija.

Žensko nasilje najčešće karakteriše:
-zloupotreba žrtve (servira hladan ručak, ne razgovara sa mužem i kod njega izaziva osećanje nesposobnosti)
-manipulacija (koristi decu da dođe do novca, izmišlja bolesti, preti da će odvesti decu i uzeti mu stan, tuđu decu predstavlja kao žrtvinu)
-zlostavljanje (psihičko i fizičko samopovređivanje, šamaranje i napad hladnim oružjem)
http://www.izgubljeni-princ.si/news.php?extend.209.4

Van mreže Maka

• Član
  • **
« Odgovor #11 poslato: Avgust 17, 2009, 12:12:30 posle podne »
@maka, @asja, @dragana ... zar mislite da ne postoji nasilje nad muskarcima (od strane zena)?
Mislim da ne postoji.

A ako je nasilje ovo sto je Asja napisala nemam komentar. Ako mu je rucak hladan, moze sebi da skuva topao, ako mi se ne prica, nek nadje nekog da prica. Ako koristim decu da mu uzmem novac, onda je blesav, mada ne znam ni sta to znaci. Ako misli da su patike skupe, nek podje on da ih kupi i super. Sve ovo bi se moglo zvati losim brakom i onda se taj problem resi razvodom, ali tu su uvek dvoje potrebni.
E ovo poslednje, jeste nasilje i mislim da se to ne desava. Odnosno desava se da zena ubije muza i to je uvek po pravilu posledica toga sto je on nju godinama fizicki zlostavljao.

Da, mislim da muskarci ne trpe zlostavljanje, a ako ih neko laze, zeza i sl, to se lako resi na sudu. Odnosno Sigurna kuca je potpuno nepotrebna za muskarce.

Van mreže Peca_Le

• Član
  • **
  • Grad: Leskovac
« Odgovor #12 poslato: Avgust 17, 2009, 12:47:11 posle podne »
auuu, koje feministicko razmisljanje. A Ani "Cetri pistolja"? Salu na stranu, znam za slucaj gde je zena odvela sa sobom cerkicu i ne dozvoljava nikakav kontakt ocu sa njom. Pri tome ne postuje resenje socijalnog zavoda o vidjenju deteta, i, sto je meni najcudnije, ne daje razvod coveku! Pri tome trazi mesecnu alimentaciju od 4000 dinara, iako covek nigde ne radi (zivi od majcine penzije od 8000 din i povremenih poslova), a i operisan je. Znam za jos par slicnih slucajeva, nije ovo izuzetak koji potvdjuje pravilo.

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #13 poslato: Avgust 17, 2009, 12:52:21 posle podne »
a ako ih neko laze, zeza i sl, to se lako resi na sudu.

Jesi li ti pročitala ceo tekst što sam stavila,to je jedan od problema koji se iako rešeni na sudu,ne sprovode.

Citat
Evo, imam presudu da se naš Paraćinac *** vrati u kuću, ali izvršenja nema. Ima i presudu da viđa decu, ali ni tu nema izvršenja.
iz teksta.

Da, mislim da muskarci ne trpe zlostavljanje...Odnosno Sigurna kuca je potpuno nepotrebna za muskarce.

Citat
Drugi naš štićenik, prijavio je policiji da ga redovno tuku sin i žena i podneta je krivična prijava,koja nikako da bude procesuirana. U kuću ne sme iz straha, pa je kod nas dok se problem ne reši - priča rezignirano Dušan Trifunović, predsednik „Muške sigurnosti“.
iz teksta.

Iz teksta što je Asja stavila link.

Citat
BEOGRAD - Pripadnici kruševačkog SUP-a nedavno su priveli ženu koja je pretukla svog supruga. Ovo je jedan od retkih primera kod nas da je muškarac bio žrtva fizičkog maltretiranja u porodici.

- Predrasuda je da samo žene trpe i da muškarci nisu žrtve porodičnog nasilja. Nasilnici se razlikuju samo po načinu na koji maltretiraju, Muškarci najčešće koriste svoju fizičku snagu, dok žene to rade suptilnije - konstantnim psihičkim maltretiranjem - kaže za „Blic“ Suzana Anđelković, predsednica „Grupe 27“, jedine organizacije u Srbiji koja isključivo pruža pomoć zlostavljanim muškarcima.

Prema istraživanjima međunarodnih organizacija, u svetu postoji oko 40 odsto zloupotrebljenih muškaraca, pri čemu se tu računaju svi - od zanemarenih pa do zlostavljanih. U Srbiji je tek u planu da se sprovede slično istraživanje.

Pomoć zatražilo 18 muškaraca
"Grupi 27" se u protekle dve godine obratilo 18 muškaraca. Na usluzi su im psiholog, socijalni radnik, klinički psihijatar, kardiolog i advokat. Žrtve ovde mogu da dobiju pravne savete vezane za pokretanje brakorazvodne parnice, podelu imovine i alimentaciju.

Van mreže Maka

• Član
  • **
« Odgovor #14 poslato: Avgust 17, 2009, 12:54:39 posle podne »
Jesi li ti pročitala ceo tekst što sam stavila,to je jedan od problema koji se iako rešeni na sudu,ne sprovode.

Ali sta coveku moze da pomogne sigurna kuca u tom slucaju? Njemu treba bolje pravosudje.

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.