" Međutim, ovo pravo je isključivo medicinska kategorija i, prema zakonu, mogu da ga ostvare samo osobe kojima zdravstveno stanje ne dozvoljava da samostalno obavljaju svakodnevne životne aktivnosti i oni koji ne mogu da se samostalno kreću, čak ni uz pomoć ortopedskih pomagala.
Među korisnicima dodatka najviše je osoba koje su potpuno slepe, dementne, nepokretne, ili koje idu više od tri puta nedeljno na dijalizu. Pravo na korišćenje naknade za tuđu negu i pomoć ostvaruje se trajno, a za pojedince se određuje kontrolni pregled."
Ovaj boldovan deo je zanimljiv:
1. Ne mogu sama da perem kosu jer mi leva ruka ne funkcioniše, niti sama kuvam, a često ne mogu ni da zakopčam jaknu ili kaput jer opet..leva ruka...
Hodam sa štapom, ali i sa njim i bez njega se saplićem po kući.
2. Imam i dijagnozu F 6.07 -kognitivni poremećaj i ne daj Bože ne znam da li ću kroz 5-10 godina imati čika Alca ili demenciju..onu pravu, jer je ovaj poremećaj uvod u to sve strašno... I uopšte posmatrano, da li neko ko pored CP ima i te nesrećne F dijagnoze može samostalno da živi.
Srećom, pa nisam nešto psihički teško bolesna, ali....već u prvom Rešenju za penziju su napravili grešku...zbog PTSP-a koji je prerastao u trajni poremećaj -kontrola nije ni bila potrebna 2013...no nema veze..
3. Možda jer sam admin na forumu o depresiji, bacam akcenat na te F dijagnoze i na ovaj Zakon. Oboleli od psihoze i od šizofrenije NE MOGU sami da brinu o sebi, kao ni oni koji su pokušali samoubistvo. Znam, na moju žalost, mnogo takvih ljudi, i oni ne znaju da li uopšte imaju neka prava.
Zakon PIO ne razmišlja o njima, a ni država. Tek kada se desi tragedija većih razmera, to dospeva u medije. Ovako se ćuti o tome.
Hrvatska je mnoga pitanja koja se tiču invalida drugačije rešila, znam to, jer dok mi čekamo Zakon o ličnoj invalidnini, oni to imaju već dugo godina.
Izvinjavam se što sam skrenula sa teme, ali nervira me činjenica što na netu ne postoji Pravilnik o bolestima za koje se dobija tuđa nega i pomoć i što je napravljena podela po kojoj neka primanja idu preko PIO, a za nezaposlena lica preko Centra za soc.rad. A sve to ide iz jednog velikog budžeta čiji je rebalans već usvojen, i usvaja se ponovo u martu.