Autor Tema: Tuđa nega i pomoć i Dodatak za pomoć i negu drugog lica -razlike!  (Pročitano 275456 puta)

Van mreže nikola_b

• Zabranjen
  • Pol: Muškarac
  • Pevajte u mladosti,život treba živeti!
  • Dg: ALS
  • Grad: Nova Pazova
Odg: Tuđa nega i pomoć i Dodatak za pomoć i negu drugog lica -razlike!
« Odgovor #60 poslato: Novembar 13, 2011, 05:00:55 posle podne »
Ja sam postavio link za pravilnik ali kao sto naca rece niko od nas nije dr. ni pravnik da bi  mogli tumaciti pravilnik!Strpljenje je vrlina sacekaj resenje!Obavesti nas kad dobijes resenje i ja cekam resenje!  :ye:

Van mreže ljiljana ciric

• Novi član
  • *
« Odgovor #61 poslato: Novembar 14, 2011, 11:27:51 pre podne »
Vazi...vazi...javljam se po prijemu resenja...pozdrav

Van mreže gordana

• Član
  • **
  • Pol: Žena
  • život je lep-iskoristi ga
  • Dg: G35
« Odgovor #62 poslato: Novembar 14, 2011, 12:22:12 posle podne »
Ljiljo zemljaci smo pa znam kakva je gospođa,ni mene nije ništa pitala.Dobiješ li slucajno odbijenicu neka tvoji odma šalju žalbu za N.Sad.
  Ja sam bila odbijena.Navela da sam samo 50%telesnog,a ja jedva i malo na nogama.Ni mene ništa nije pitala a iz auta nisam izlazila.
 U N.Sadu sam dobila 80%telesnog i dobila sam rešenje za tuđu negu.Ali iskreno svega toga sam se nacekala.Rešenje dobila u setembru a od para još ništa,plus toga priznato mi samo od toga dana kad mi komisija u N.S.odredila t.oštecenje od 80%.ne od dana žalbe...
   Ljiljo to su moja iskustva...

Van mreže ljiljana ciric

• Novi član
  • *
« Odgovor #63 poslato: Novembar 27, 2011, 03:17:27 posle podne »
Pozdrav svima...Hvala Gordana na podeljenom iskustvu, u petak me nazvala prijateljica iz Sombora, koja radi u socijalnom i kaze mi da mi je resenje stiglo do njih i da sam odbijena za tudju negu, ali da mi je kao uvazeno telesno ostecenje, samo misli da nema para vec samo neke povlastice, posto je kod mene u pitanju obicna bolest ociju... Resenje ce na moju adresu stici valjda od nedelje i zivo me zanima kako su me sutnuli...pozdrav

Van mreže ljiljana ciric

• Novi član
  • *
« Odgovor #64 poslato: Decembar 09, 2011, 11:15:21 posle podne »
Pozdrav svima, valjda me se secate...imam problema sa vidom i podnela sam molbu za tudju negu i telesno ostecenje pre par meseci...Dobila sam resenje gde su me odbili za novcanu naknadu za tudju negu, a priznali mi telesno ostecenje od 80 posto, ali para nema jer je ostecenje posledica bolesti, ulozila sam zalbu pa sta bude...strasno

Van mreže dusicacs

• Član
  • **
  • Dg: MS
  • Grad: Sremski Karlovci
« Odgovor #65 poslato: Decembar 10, 2011, 01:26:57 posle podne »
Moja bolna tema, nisam htela da davim sa svojim iskustvom, ali sad cu da puknem ako ne kazem.
Trazila sam dodatak za tudju negu i pomoc i odbijena sam, zalila sam se i odbijena sam.
Oba puta odbijenice su tako nestrucno i zlobno obrazlozene da bi trebalo da mi do kraja zivota isplacuju
ozbiljniji iznos za uvredu casti, nega obaska.Rec je o NS PIO.Oba puta lekarsku komisiju cini jedna osoba,
nema plocicu sa podacima na uniformi, a ne pedstavlja se - ja sam dostavila 3,5 kila razne dokumentacije
sa vrlo intimnim podacima, ali da znam ime komisije ne biva.Molim vas da me prosvetlite (iako sam po profesiji
prof. srpskog jezija i knjizevnosti) zar komisija ne znaci da su potrebna bar dva i/ili vise clanova!
Godinu dana sam u invalidskoj penziji, potpun gubitak radne sposobnosti, prgresivan oblik MS, dobijam
vec drugu vrstu citostatika, krecem se 10-20 koraka uz koriscenje stapa i pridrzavanje za pratioca, otezano
izgovaram troslozne reci ...
Ona multiplikovana persona, tj. komisija, verovatno lekar, docekuje me srdacno kao da sam dosla da trazim
da mi prepise sopstvenu kucu, pokloni levi bubreg i prvorodjeno dete, kao da mi nije dovoljno ponizenje sto moram
da svoju nesposobnost javno  iznosim i dokazujem.
Sve u svemu, odrede mi 50% invalidnosti, zamere mi sto trazim pomoc kad nisam savim slepa i nepokretna
(a to sto nisam u stanu ni iz kuce da izadjem samostalno me verovatno kvalifikuje za primabalerinu Boljsog teatra)
samo sto mi nisu prebacili sto jos i disem.
Odgovor na Zalbu potpisao je izvesni nacelnik, cije mi je i ime i delo poznato, kao i da ne postoji beneficija u
Solarnom sistemu koju za sebe nij epriskrbio, ali drugo sam ja.
Ne zamerite na opsirnosti, necu nikog da odgovaram , ali pripremite andjeosko strpljenje i
smirenje da sve to izdrzite.
Pravni lek je najveci biser - upucuju me da se zalim sudu u Beogradu - logicno tako sam zivahna da do BG mogu
i peske, a novac za advokata nije probem kad mi se toliko presipa da moram da molim ovu i ovakvu drzavu za pomoc!

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Grad: Beograd
« Odgovor #66 poslato: Decembar 10, 2011, 06:52:08 posle podne »
Dušice, ti sigurno nemaš televizor.
Ako je tako, ja ću ti reći. One tete i čike iz te kutije vrlo često pričaju o pravima invalida. To što zaborave da pomenu da je to pravo za mnoge neostvarivo bez teške borbe, nije bitno. Bitno je da postoji pravo.
Zaista mi je žao što prolaziš kroz ovo gaženje ljudskog dostojanstva. Nije dovoljno što si kao osoba koja je obolela od MS-a i samim tim uskraćena za mnoge stvari u žuvotu, nego mora i da se nađe birokrata da gazi još malo.  ](*,)

Van mreže dusicacs

• Član
  • **
  • Grad: Sremski Karlovci
« Odgovor #67 poslato: Decembar 10, 2011, 07:28:15 posle podne »
Mnogo hvala na utesnim recima Skler,
Sreca je sto sam ja od one vrste ljudi za koje I.Andric kaze : Budali vazda Bajram !
Iznerviram se za sve novce pa teram dalje, imam televizor, na zalost, i uvek sam u iskusenju da
uskocim u ekran i izujedam Ministra zdeavlja i slicne govornike kad na sva usta pricaju o neverovatnoj
brizi za invalide, a za MS najvise. Samo se pitam da li ih za svaku vrstu invalida o kojima brinu boli neki
drugi deo tela ili uvek onaj isti (na koji svi prvo pomislimo u ovom kontekstu).

Van mreže tatijana

• Član
  • **
  • Amor omnia vincit - Ljubav sve pobeđuje.
« Odgovor #68 poslato: Decembar 15, 2011, 08:56:09 pre podne »
Zanima me da li neko od obolelih od ms dobija pored penzije i tudju negu.Koliko sam cula dobija se vrlo tesko ,ako je pacijent pokretan.nE znam da li se nesto promenilo po tom pitanju  :m3:

Van mreže Daša

• Član
  • **
  • Grad: NS
« Odgovor #69 poslato: Januar 09, 2012, 10:09:27 posle podne »
Meni je (PIO Novi Sad) dolazila komisija (lekar)kuci, iako sam imala hodalicu,samo me upitala da li imam pelene i da li se sama hranim.odgovorila sam ne i da i ...dobila resenje negativno.Posle godinu dana sam obnovila  zahtev,druga komisija i na pitanje nosite li pelene- :n15: DAA! ...Pozitivno resenje!
kako novčanu nadoknadu za tuđu negu dobijaju i oni koji još rade?
Mislim da su to ljudi koji su to pravo ostvarili pre!!!Znam neke ,koji su potpuno ok,ostvarili inv. penziju u 199..g i imaju dodatak tudu negu i pomoc. :n7: :m3:

NAKNADA ZA TUĐU NEGU I POMOĆ

Pravo na naknadu za tuđu negu i pomoć imaju korisnici penzija i osiguranici kojima je, zbog prirode bolesti ili povrede, neophodna pomoć drugih u obavljanju osnovnih životnih potreba. Po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, pravo, praktično, imaju samo nepokretni, slepi, dementni i oni koji bez tuđe pomoći ne mogu da se hrane, oblače, niti kreću po kući, kao i oni koji su na dijalizi. U slučajevima kada invalidska komisija proceni da zdravstveno stanje može da se poboljša, zakazuje se kontrolni pregled.

Ova naknada trenutno (avgust 2011)iznosi 14.457,15 dinara, a prima je oko 55. 000 korisnika. Ova isplata nije uslovljena visinom drugih primanja. Ovaj iznos za naknadu i dalje važi (decembar)

Informacija preuzeta sa sajta fonda PIO

POGLEDAJTE KAKO ZAVRŠAVAJU PODNESENI ZAHTEVI (oko 60%) ZA TUĐU NEGU I POMOĆ dalje...»

Ustanove za pruženje tuđe nege i pomoći:

Van mreže Džudi

• Član
  • **
  • Ex Zbunjena
  • Dg: G80.2
  • Grad: Beograd
« Odgovor #71 poslato: Januar 10, 2012, 12:33:48 pre podne »
" Međutim, ovo pravo je isključivo medicinska kategorija i, prema zakonu, mogu da ga ostvare samo osobe kojima zdravstveno stanje ne dozvoljava da samostalno obavljaju svakodnevne životne aktivnosti i oni koji ne mogu da se samostalno kreću, čak ni uz pomoć ortopedskih pomagala.
Među korisnicima dodatka najviše je osoba koje su potpuno slepe, dementne, nepokretne, ili koje idu više od tri puta nedeljno na dijalizu. Pravo na korišćenje naknade za tuđu negu i pomoć ostvaruje se trajno, a za pojedince se određuje kontrolni pregled."

Ovaj boldovan deo je zanimljiv:

1. Ne mogu sama da perem kosu jer mi leva ruka ne funkcioniše, niti sama kuvam, a često ne mogu ni da zakopčam jaknu ili kaput jer opet..leva ruka...
Hodam sa štapom, ali i sa njim i bez njega se saplićem po kući.

2. Imam i dijagnozu F 6.07 -kognitivni poremećaj i ne daj Bože ne znam da li ću kroz 5-10 godina imati čika Alca ili demenciju..onu pravu, jer je ovaj poremećaj uvod u to sve strašno... I uopšte posmatrano, da li neko ko pored CP ima i te nesrećne F dijagnoze može samostalno da živi.
Srećom, pa nisam nešto psihički teško bolesna, ali....već u prvom Rešenju za penziju su napravili grešku...zbog PTSP-a koji je prerastao u trajni poremećaj -kontrola nije ni bila potrebna 2013...no nema veze..

3. Možda jer sam admin na forumu o depresiji, bacam akcenat na te F dijagnoze i na ovaj Zakon. Oboleli od psihoze i od šizofrenije NE MOGU sami da brinu o sebi, kao ni oni koji su pokušali samoubistvo. Znam, na moju žalost, mnogo takvih ljudi, i oni ne znaju da li uopšte imaju neka prava.

Zakon PIO ne razmišlja o njima, a ni država. Tek kada se desi tragedija većih razmera, to dospeva u medije. Ovako se ćuti o tome.

Hrvatska je mnoga pitanja koja se tiču invalida drugačije rešila, znam to, jer dok mi čekamo Zakon o ličnoj invalidnini, oni to imaju već dugo godina.

Izvinjavam se što sam skrenula sa teme, ali nervira me činjenica što na netu ne postoji Pravilnik o bolestima za koje se dobija tuđa nega i pomoć i što je napravljena podela po kojoj neka primanja idu preko PIO, a za nezaposlena lica preko Centra za soc.rad. A sve to ide iz jednog velikog budžeta čiji je rebalans već usvojen, i usvaja se ponovo u martu. 

Van mreže alfa166

• Član
  • **
« Odgovor #72 poslato: Februar 14, 2012, 01:35:50 posle podne »
Dobio sam resenje posto sam trazio reviziju stepena telesnog ostecenja i tudju negu . Naravno za tudju negu sam odbijen a stepen telesnog ostecenja mi je povecan na 70% ,predhodni je bio 50% koji sam dobio kada sam ostvario pravo na invalidsku penziju,inace bolujem od Ms-a.
Dali da se zalim na na resenja za tudju negu i telesno ostecenje.

Van mreže nikola_b

• Zabranjen
« Odgovor #73 poslato: Februar 14, 2012, 02:51:55 posle podne »
Žali se,moja poznanica gotovo isti slučaj kao ti , žalila se i dobila naknadu za tudju negu i telesno ostecenje.                                                                             :ok:

Van mreže nikola_b

• Zabranjen
« Odgovor #74 poslato: Februar 14, 2012, 02:53:27 posle podne »
Tuđu nego i pomoć   :ok:

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.