Autor Tema: Pozdrav-potrebna mi je pomoc  (Pročitano 10473 puta)

Van mreže AlbertWesker

• Novi član
  • *
Pozdrav-potrebna mi je pomoc
« poslato: Jul 24, 2009, 06:55:31 posle podne »
Da ne duzim....video sam forum i ODUSEVLJEN SAM!!!!
Svaka cast,samo tako nastavite...imam nekoliko pitanja i spremao sam se da zovem advokata da se posavetujem sa njim ali onda "ocajnicki" pokusam da preko googla pronadjem deo onoga sto me zanima i neletim na vas :-)
Kada sam video koliko korisnih stvari ima...ostao sam bez texta  sys

Inace,da ne duzim...ono sto mene zanima je sledece...
Moj otac je dobio resenje o invalidskoj penziji...
mnogo toga je tamo napisano ali nigde ne pise koja je kategorija(posto sam slusao da postoje 1 i 2 ,neki kazu da ih ima jos nekoliko).
Niko nije znao da mi objasni a kada smo zvali socijalno ovako su mi odgovorili..."Jeste li vi dobili resenje?Ja kazem da jesmo i zanima nas koja je kategorija.A on ce...zovite sledece godine,dobio je penziju i to je to!
Da se ja pitam,ja bih mu razlupao glavu na licu mesta...niko mu nije kriv sto mozda nema klimu,sto je +45 i sto svaka susa dolazi da smara i da se buni...zna se kako se ponasa na poslu,pogotovo na njegovom radnom mestu.Svako se bori da zadrzi svoje radno mesto pogotovo u ovo vreme a on se izivljava...

Nego...jedino sto me je bunilo u svemu tome je sto u resenju pise sledece...da je 70% telesnog ostecenja i da je trajno nesposoban za posao!
E sad...ako sam se dobro na vasem forumu informisao(a molio bih vas da me ispravite ako nisam u pravu),on je fakticki onda ta 1 kategorija ili kako negde pise potpuna invalidska penzija?
Dok nisam dosao kod vas,nisam znao za cega sluzi tj. sta konkretno znaci kategorizacija tog telesnog ostecenja...posto je njemu povreda bila van radnog vremena,nije bio zaposlen(u pitanju je povreda glave),pisalo je u resenju da nema pravo na novcanu nadoknadu.

Dalje na forumu sam slucajno pogledao za "pogodnosti"(mada bi svi mi srecni bili da toga svega nema i da niko od nas nema tih problema)  :( koje drzava daje osobama sa invaliditetom prilikom uvoza stranih vozila pa me zanima da li on sa tih TACNO 70% ima pravo na to i da li je to uopste ta 1 kategorija(potpuna)

Ako vam jos nesto treba da bi utvrdili,slobodno me pitajte!

Hvala unapred i pozdrav!

Van mreže Lena

• Član
  • **
  • Pol: Žena
  • Kad kuješ sreću,ne udaraj bližnje po prstim
Odg: Pozdrav-potrebna mi je pomoc
« Odgovor #1 poslato: Jul 24, 2009, 07:21:31 posle podne »
Uh Bojane... Ja imam tjelesno oštećenje 70 % i ne spadam u prvu kategoriju nego u drugu, to mi ne piše u rješenju ali su me tako svrstali  ::) Ja koliko sam se informisala nemam pravo na uvoz auta, možda je to ovdje tako a ne znam kako je kod tebe ( u stvari i ne znam odakle si) Moje tjelesno oštećenje nema nikakve veze sa preostalom radnom sposobnošću, zapravo ima ali mislila sam na procenat, ja koliko znam da postoje dvije komisije, jedna za ocjenu tjelesnog oštećenja a druga da se utvrdi preostala radna sposobnost. Ja inače po zakonu nemam 70 % ali sam ja malo izvrdala zakonu  :-[ pa dobila tih 70 % kako bi imala druge pogodnosti, recimo pri zapošljavanju...
Da li kod tvog oca na istom rješenju stoji i kategorizacija i radna sposobnost?

Van mreže AlbertWesker

• Novi član
  • *
« Odgovor #2 poslato: Jul 24, 2009, 08:00:59 posle podne »
Ja sam iz Srbije...
Inace lekar koji je vodio slucaj mog oca je iz BG-a i rekao je da ce po zavrsetku brojnih analiza i svega zbog tezine njegove bolesti i povreda traziti samo 1 kategoriju jer je i sam zakljucio da nije sposoban za samostalan zivot!
Misljenja nekoliko lekara je da ima promena na kori velikog mozga,koje nije ni malo naivno.
Otezano govri itd...inace,da zlo bude vece srcani je bolsenik a pre 2 god je doziveo tesku saobracajnu nesrecu,2 meseca je samo lezao na ledjima u bolnici sa gomilom preloma,naravno kao po starom dobrom obicaju...on nije bio ni 1% kriv,kao sto je i pisalo ui izvestaju nakon vestacenja...
:-(

E sad ovako...
imam  RESENJE-OBRAZLOZENJE zasto ne moze da dobije novcanu nadoknadu na 1 papiru.Tu izmedju ostalog pise da je TELESNO OSTECENJE 70% (4 stepana) i da je povreda van radnog vremena...zato i nisu ispunjeni uslovi u daljem textu za tu novcanu nadoknadu.

Drugo je RESENJE-OBRAZLOZENJE o ostvarivanju prava na novcanu naknadu za pomoc i negu drugog lica,ili kako mi to zovemo prostije TUDJA NEGA.

Poslednje sto imam je PRIVREMENO RESENJE-OBRAZLOZENJE u kojem stoji da se utvrdjuje POTPUNI GUBITAK RADNE SPOSOBNOSTI KAO POSLEDICA BOLESTI.
Tu nigde ne pise ono vezano za telesn ostecenje itd...sasmo za penziju i obrazlozenje.

Moj otac ima 35god radnog staza i ovde sam procitao da su obe sa invalisitetom kategorisane u 2 grupe.
TRAJNO NESPOSOBNE i DELIMICNO(d0 75%)NESPOSOBNE ZA POSAO.
Koliko ja vidim,on je trajno nesposoban,tako pise na papirima a telesno ostecenje mu je 70%.

Tako stoje stvari,nadam se da je sada jasnije i da cu dobiti adekvatan i pouzdan odgovor :-)
Hvala jos jednom....

Van mreže AlbertWesker

• Novi član
  • *
« Odgovor #3 poslato: Jul 24, 2009, 08:06:16 posle podne »
PS....nisam ja mislio na osnovu tog telesnog ostecenja da saznam koja je kategorija,vec na osnovu te kako kazu TRAJNE NESPOSOBNOSTI,nije ni delimicna vec TRAJNA...zbog toga ja pitam...a zbog vozila pitam jer sam procitao da pise TELESNO OSTECENJE MINIMUM 70% je potrebno,on ima bas 70%!

Van mreže AlbertWesker

• Novi član
  • *
« Odgovor #4 poslato: Jul 24, 2009, 08:12:19 posle podne »
Ah da...da ne zaboravim....buni me i to sto na resenju pise da je PRIVREMENO, a dalje u textu vezano za to pise sledece....

Pravo na penziju se utvrdjuje privremenim resenjem iz razloga sto:
nisu utvrdjeni podaci o stazu za godine 68,69.
(on je u to vreme bio u vojsci).
Da li ce to privremeno vremenom postati TRAJNO ili to tako mora da pise ili mi moramo da odnesemo papire iz tih godina(koje ne znam ni gde da nabavim kad nije radio)ili to nema veze i nemamo potrebe nista da im dostavljamo jer nama NIKO NISTA VISE NIJE REKAO...svi su nadrkani,besni,nekulturni,neljubazni...UZAS!!!!

Hvala jos jednom ;-)

Van mreže Ljubomir

• Moderator
  • Pol: Muškarac
« Odgovor #5 poslato: Jul 24, 2009, 08:32:44 posle podne »
Ne mogu da ti pomognem pošto ne znam ni to što znaš ti, ja sam tek predao zahtev početkom jula, od tada sam ovde i učim, ali ti si naveo neke nove stvari, moraću detaljnije da pročitam odredjene teme na forumu.
  Sačekaj dan, dva da se uključe iskusniji... siguran sam da će ti, tj nama pomoći. Pozdrav.
  p.s. ovo "privremeno" mislim da ne menja ništa, penziju dobija a to se sredi kad se sredi.

Van mreže AlbertWesker

• Novi član
  • *
« Odgovor #6 poslato: Jul 24, 2009, 08:40:50 posle podne »
OK...hvala ti i zelim ti puno srece i strpljenja jer se u proseku ceka 7 meseci :-(
Bar ovde u SR....

Nadam se da ce iskusniji videti post i pomoci :-(

Van mreže Taurus

• Zabranjen
« Odgovor #7 poslato: Jul 25, 2009, 12:05:04 pre podne »
Na sva tvoja pitanja imaš odgovore ovde na Forumu. Ja ću da ti odgovorim na nekoliko, a ti pitaj dalje šta te zanima:

1. Privremeno rešenje. Neka te to ne brine, neki ovde imaju privremeno rešenje i po 15 godina. Ne menja stvar, penzija ide, pa ide. I ja imam privremeno rešenje. Drugo, meni je određena kontrola za dve godine, verovatno da provere da nisam u međuvremenu ozdravio.

2. Telesno oštećenje 70%. Trebalo bi da je to IV kategorija, I=100%, II=90%, III=80%, IV=70% ... Oslobođen je plaćanja carine na uvoz motornih vozila, ali treba proveriti, jer negde piše "... od najmanje 70% donjih ekstremiteta, odnosno invalidi sa TO od 80%". Svakako uloži žalbu ili traži ponovni pregled i utvrđivanje TO, jer će u ponovljenom postupku tvoj otac gotovo sigurno dobiti veći procenat.

3. Povlastice. Imaš pravo, tj. tvoj otac na još niz povlastica pored uvoza (infostan, parking, drumarina, internet, registracija kola ...) Imaš posebnu temu o tome u okviru Foruma.

Napisao sam ti par stvari na brzinu, a ti slobodno pitaj šta te još zanima. Samo, molim te, jedno po jedno pitanje.

PS- Otac nema pravo na novčanu naknadu za telesno oštećenje, ali ima na "tuđu negu" što iznosi oko 13.500 dinara bez obzira na visinu penzije.

Van mreže AlbertWesker

• Novi član
  • *
« Odgovor #8 poslato: Jul 25, 2009, 01:49:30 posle podne »
hvala ti mnogo...

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.