Autor Tema: Promene raspoloženja  (Pročitano 52608 puta)

Van mreže Marko

• Novi član
  • *
Odg: Promene raspoloženja
« Odgovor #45 poslato: Mart 28, 2009, 11:33:19 posle podne »
Kad se puno nerviram i sekiram zbog nekih stvari , imam osecaj da mi noge slabe . Imam malo problema sa hodanjem i zahosenje u stranu pri hodu . I to traje ponekad dosta dugo .
Jednostavno sam takav , ponekad mislim da emocije , briga , sekiracija dosta uticu na tok bolesti .
Mozda vama ovo zvuci malo cudno , ali ja imam takav osecaj .

Van mreže Maka

• Član
  • **
  • Pol: Žena
« Odgovor #46 poslato: Mart 29, 2009, 08:00:31 pre podne »
Citam redovno ovu temu i nisam bila sigurna sta da odgovorim. Mislim da nemam ovakvih smetnji. Jedino gde se pronalazim je Labailnost afektiviteta.
Ovo objasnjenje koje je Cecam ostavila odgovara mojim reakcijama. Ali meni to lici na opis nekog karaktera osobe, a mislim da nema veze sa MS. Prosto mislim da mi je takav karakter, da lako planem i iznerviram se, brzo me prodje, a isto mi i malo treba da se oraspolozim i budem srecna.

Van mreže Ena

• VIP
  • Zivot je izazov.Ne gubi vreme uzivaj u njemu...
  • Dg: MS
« Odgovor #47 poslato: Mart 29, 2009, 05:51:15 posle podne »
Prosto mislim da mi je takav karakter, da lako planem i iznerviram se, brzo me prodje, a isto mi i malo treba da se oraspolozim i budem srecna.
Takođe.  :D

Van mreže Admir

• Novi član
  • *
« Odgovor #48 poslato: April 17, 2009, 05:02:10 posle podne »
Mislim da je to daleko od toga da je to posledica nase bolesti. A mozda i gresim. Pre svega, rekao bih da veoma veliki uticaj ima drustveno okruzenje. Cak i zdravi ljudi (uslovno receno) u danasnje vreme vrlo lako "puknu". Sta ce mo, to je tranzicija :).
   Kod sebe sam takodje primetio snizen prag tolerancije na neke stvari, ali ne bih to pripiso svojoj bolescu. Mozda bolest utice na veci senzibilitet desavanja oko mene (manje se krecem pa sam uvek nekako u zizi zbivanja), ali ja, za sada, sve konflikte resavam uspesno. Na internetu, ne volim da se upustam u preterano velike rasprave, da dokazujem sve i svasta.
I meni se cesto desavaju promene raspolozenja, i to drasticne. Idem iz krajnosti u krajnost! Ali, vremenom sam primetio da presudnu ulogu u tome imaju ljudi iz mog okruzenja! Sada imam cerkicu Nadju od 8 meseci! Ona je tu uvek da mi donese srecu i radost!

Van mreže Maki

• Član
  • **
  • nova ja
« Odgovor #49 poslato: April 25, 2009, 02:07:57 posle podne »
djelujem i osjećam kao da sam naglo popustila.da li me je uhvatio strah da li neko moje glupo osjećanje da sam sve lošija,ne znam.ne izlazi mi se iz kuće bez dobrog razloga,stalno mi je lice namršteno a da ne pominjem koliko sam lošija u hodu...

Van mreže raca

• Moderator
« Odgovor #50 poslato: April 25, 2009, 02:16:28 posle podne »
Nista, kad ti se ne izlazi a ne moras ici iz kuce ti ostani i radi ono sto ti odgovara. Ovako ako nesto forsiras moze biti samo kontraefekat. Uvek kada mozes radi ono sto ti pricinjava zadovoljstvo i ne opterecuje te.  ;)

Van mreže U prvom licu

• Član
  • **
« Odgovor #51 poslato: April 25, 2009, 03:41:01 posle podne »
I ja imam takve dane, ne izlazi mi se nigde i nista mi se ne radi. Ali posle kise dolazi sunce, pa i za nas.. Ja sam u PMS.. PMS i MS..koja li kombinacija..

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #52 poslato: April 25, 2009, 10:24:52 posle podne »
Takva je Ms, cas ovakva cas onakva, zna vrlo dobro da nas vrti oko malog prsta, posebno ako neprestano osluskujemo svaku promenu. Ja sam sinoc zaspala sa osecanjem da sam potpuno zdrava jer sam se zbilja tako osecala, sva lagana, ravnoteza super, glava bistra....ali jutro! Jedva se pronadjoh, sva ukocena, hodam kao robot...nista od one lepote....i opet jovo-nanovo, klackalica zvana ms

Van mreže bubili

• Član
  • **
« Odgovor #53 poslato: April 27, 2009, 11:08:28 posle podne »
Ponekad osecam strasnu grizu savesti sto se izderavam na muza bez nekog preteranog razloga,npr. jutros mi je rekao da sam slatka kad ustanem i idem kao medvedic!Poludela sam,njemu je to slatko a ja kad ustanem ne znam gde udaram prvih desetak minuta dok se ne razmrdam!

Van mreže Maki

• Član
  • **
  • nova ja
« Odgovor #54 poslato: Maj 25, 2009, 01:44:08 posle podne »
mene plaši što sam prije neki dan kad sam imala jako visoku temperaturu u bolove u kostima od iste,odjedanput me je uhvatio panični strah ja sam počela da plačem i da ne stajem u smislu a šta ću ako me pošalju u bolnicu šta ću onda sa djecom ja onda ne mogu ni poći u bolnicu...mislim i da je uticaj imala i visoka temperatura i malaksalost jer me nikad ms nija baš toliko opterećivala a kad sam se obratila dr opšte prakse a tzv anksioznom strahu ona mi dade antidepresive i popila sam jednu tabletu koja me je napravila potpuno izgubljeno,nestabilno i poslije te jedne tablete rekla sam sebi e vala neću,jaka sam,na nogama sam ta hemija mi stvarno ništa ne treba da me pravi bolesnijom nego što jesam a ni za bolest ne uzimam ništa neću ni antidepresive piti. >:(

Van mreže raca

• Moderator
« Odgovor #55 poslato: Maj 31, 2009, 11:57:22 posle podne »
Neuropsiholoske promjene kod MS – a

MS je kronična bolest koja stvara ireverzibilna oštećenja na tijelu, ali ima odraz i na psihičku stabilnost oboljelih, stoga posebnu pažnju u razumjevanju proživljavanja tih bolesnika treba posvetiti psihičkim čimbenicima.
Naime, oboljeli od MS-a suočeni su s gubitkom zdravlja, što je jedan od najvećih gubitaka, a izaziva intenzivnu stresnu reakciju.
Nadalje, spoznaja bolesti dovodi do intenzivnih emocionalih reakcija poput straha, anksioznosti, zabrinutosti, depresivnosti.
Spoznaja bolesti stoga može biti pogodno tlo za razvoj psihičke krize. Ako se razvije psihička kriza, depresivni poremećaj ili su izraženi neki drugi simptomi, potrebno je obratiti se psihologu ili psihijatru.

Najčešće i najizraženije emocionalne poteškoće koje oboljeli prepoznaju kod sebe su;

* potištenost, utučenost, žalost
    * umor i iscrpljenost
    * unutarnja napetost
    * seksualne disfunkcije
    * kognitivne smetnje

Najčešće psihičke reakcije koje prate MS su:

* depresija (reaktivnog tipa)
    * anksioznost
    * emocionalna labilnost
    * psihosomatske smetnje

Treba istaknuti da nije utvrđena čvrsta povezanost između težine bolesti i psiholoških reakcija, što znači da osoba sa umjerenim smetnjama u fizičkom smislu može imati teže psihičke posljedice i obrnuto, osoba sa većim fizičkim i kognitivnim onesposobljenjem, može se dobro nositi sa bolešću.

Anksioznost je najdominantniji psihološki simptom u početku bolesti, kada postoji neizvjesnost glede dijagnoze i prognoze.

Seksualne smetnje su često prateći simptom MS-a , a javljaju se u oko polovice oboljelih. Oboljeli izražavaju nižu razinu seksualne aktivnosti, nižu razinu seksualnog zadovoljstva i zadovoljstva vezom, a povećanu vezu seksualne disfunkcionalnosti. Često se ponašanje očituje kroz sniženu razinu samopoštovanja i seksualnog imagea. Kod žena one se najčešće očituju kroz smanjenje libida i poteškoće orgazma. Kod muškaraca izraženije su poteškoče erekcije. Osim seksualnih smetnji, mogu biti i prisutni i problemi kontrole sfinktera.

Posljedično, ovakvi problemi uključuju i afektivnu razinu, a mogu dovesti do niza emocionalnih reakcija, što upućuje na potrebu rješavanja problema i sa psihoterapijskog aspekta.

Preko 50% oboljelih ima kognitivne smetnje u dosjećanju, u recentnom pamćenju te u koncentraciji. Gotovo polovica oboljelih iskazuje smetnje u motorici, naročito u finoj motorici. Kod oboljelih se mogu pojaviti i drugi neuropsihološki poremećaji kao što su disfazije, disleksije, disgrafije, dispraksije.
Oboljeli od MS-a trebaju izgraditi novi, drugačiji životni stil koji je prilagođen njigovim mogučnostima, što je izuzetno težak zadatak.
Stoga je iznimno važna psihološka podrška, prije svega s ciljem lakšeg prihvaćanja i razumjevanja bolesti i faza kroz koje oboljeli prolazi te kako bi se djelovalo na aktivaciju unutarnjih snaga koje su kod oboljelih od MS narušen

Ceo tekst: Sdmsh.hr

Van mreže Sklerozica

• Administrator
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Grad: Beograd
« Odgovor #56 poslato: Jun 01, 2009, 08:38:31 posle podne »
Oboljeli od MS-a trebaju izgraditi novi, drugačiji životni stil koji je prilagođen njigovim mogučnostima, što je izuzetno težak zadatak.
Stoga je iznimno važna psihološka podrška, prije svega s ciljem lakšeg prihvaćanja i razumjevanja bolesti i faza kroz koje oboljeli prolazi te kako bi se djelovalo na aktivaciju unutarnjih snaga koje su kod oboljelih od MS narušen

I materijalna bi dosta pomogla.

Van mreže homer

• Član
  • **
  • Pol: Muškarac
  • sunt lacrimae rerum et mentem mortalia tangunt
  • Dg: G35
« Odgovor #57 poslato: Oktobar 05, 2009, 09:48:54 pre podne »
F41.2 Anksiozno depresivno stanje. To je blagi opis onoga sto se meni desava. A moram da se povlacim, jer me stize talas za talasom teske agresivnosti i destruktivnosti. Dodaj tome trenutni IQ od 130 prema mensinom testu, pa vidi sa cim  ja moram da izadjem na kraj. Cini sta ti je volja to nek ti je jedini zakon. Zakon ne sme biti ugrozen, ni sa tvoje ni sa tudje strane da bi se primenjivao.

Van mreže Angel9

• Član
  • **
« Odgovor #58 poslato: Septembar 02, 2010, 01:48:24 posle podne »
Kad se puno nerviram i sekiram zbog nekih stvari , imam osecaj da mi noge slabe . Imam malo problema sa hodanjem i zahosenje u stranu pri hodu . I to traje ponekad dosta dugo .
Jednostavno sam takav , ponekad mislim da emocije , briga , sekiracija dosta uticu na tok bolesti .
Mozda vama ovo zvuci malo cudno , ali ja imam takav osecaj .
I meni se desava isto kada se iznerviram, mada se trudim da se ne nerviram....ali....
A razmisljam da potrazim pomoc psihologa, kome se obratiti?
U Udruzenju Beograda nemaju psihologa, ne znam ni koja je svrha njihovog poslovanja.

Van mreže ZlaZhenaBG

• Član
  • **
  • MS
« Odgovor #59 poslato: Septembar 06, 2010, 03:57:26 posle podne »
Ja sam imala neverovatne promene raspolozenja ali sam to na vreme shvatila i obratila se psihijatru koji mi je prepisao terapiju tako da vise nemam takvih ispada. Bitno je priznati sebi da imas problem i obratiti se ili svom neurologu, koji je u vecini slucajeva i neuropsihijatar ili psihijatru.

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.