Autor Tema: Promene raspoloženja  (Pročitano 52020 puta)

Van mreže raca

• Moderator
  • Pol: Žena
Odg: Promene raspoloženja
« Odgovor #30 poslato: Mart 03, 2009, 03:26:36 posle podne »
Da, u pravu si Skler i moje raspolozenje najvise zavisi da li imam neki zdravstveni problem koji nam ova bolest servira u raznim oblicima. Kad nemam tih problema moje raspolozenje je daleko bolje.  :D
Relaps je opet nesto drugo i ne znam ko bi u takvom stanju bio raspolozen.
A sto se tice stvari koje nam se desavaju u zivotu, (a mi imamo naravno i zivot koji nije samo MS), pa tu sigurno ima uspona i padova. I shodno tome se covek i ponasa, normalno kako ti kazes postajes vremenom uzdrzaniji i hladniji, ali to se ne moze povezati sa bolesti. Sto se tice mojih reakcija, pa nisu se previse promenile. Nisam nestrpljiva, o euforiji da i ne govorim , ljuta samo kad postoji razlog, cesto se smeskam, ali to nije smejanje tipa emocionalne labilnosti. A ravnodusna nisam bila ni ranije, pa ni sada... ;)

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #31 poslato: Mart 03, 2009, 10:53:02 posle podne »
Na mene su dosta negativno uticali kortizoni (nespavanje, nervoza, plac) ali odkada ih ne koristim toga vise nema.
Jos jedna stvar koja je na mene uticala negativno jeste neizvesnost i neznanje: sta mi se to, u stvari, desava?
jer pre 20 godina je mozda stvar sa MS-om bila ista kao i sada (ako izuzmemo nove lekove koji su se pojavili) ali se u svakom slucaju mnogo manje pricalo o MS.
Ja nisam imala koga da pitam : sta je to MS?

Mada, kada surfam po net-u da vidim kako o emocionalnj strani MS-a diskutuju drugi, vidim da je prica svugde ista a da lekari to povezuju sa lezijama.
Na sajtu Drustva MS Srbije su dali opsiran tekst o tome ali priznajem da tu ima za mene dosta nejasnoca (ali valjda oni znaju bolje nagledali su se raznih).

I danas sam potpuno mirna i kada imam relaps. Jednostavno MS na mene ne deluje strasno psihicki. Valjda sam je konacno iskreno prihvatila.

Van mreže sama

• Član
  • **
« Odgovor #32 poslato: Mart 04, 2009, 12:38:30 posle podne »
Ovo o promena raspolozenja me zanimalo , pa kad je bio lekar kod nas pitala sam ga za ovo posebno zato sto se desavalo da kcerka  ponekad se smije kad nije prikladno za to  ili onako bez poseban razlog.Doktor mi je rekao da to se zove Antonov sindrom ( po nekom ruskom doktoru , Antonov specijalist za MS), da to bolesnik radi kako bi nadoknadio tugu zbog svoje nesposobnosti ,kako bi sam sebi pomogao.inace bi trebalo stalno biti uplakan , ili uplasen,nervozan. depresivan.kad postoi ovo najblizi oko bolesnika ne bi trebalo prekinuti taj smeh, ili pitati zasto se smije, smijati mu se sto se smije tako,  jednostavno prihvatiti to kako on sam sebi pomaze.

Van mreže Ena

• VIP
  • Zivot je izazov.Ne gubi vreme uzivaj u njemu...
  • Dg: MS
« Odgovor #33 poslato: Mart 05, 2009, 02:09:35 posle podne »
Промену расположеља не приписујем увек мс-у јер и кад нисам имала мс дешавало ми се да мењам расположење у зависности од ситуације у којој сам.Углавном сам особа која је увек била весела и расположена,али и она која је могла да заплаче само ако чује нешто лоше о некоме па макар га и не познавала а тек кад је у питању неко кога знам или неко ко је мој.
Сада кад имам мс ја сам прву годину дате дијагнозе јако тешко поднела и више сам била уплакана него насмејана и моји најближи су мислили да се нећу никада вратити на ону стару личност која сам била.
Међутим ја сам опет постала она стара,насмејана углавном расположена,сем кад ми болест деце или ближњих поремети све али и тада због њих ја се трудим да останем опет она иста.Своје неке проблеме и суочавање са мојом мс исплачем далеко од погледа мојих укућана јер и мени некад дође она кап која прелије чашу.

Van mreže Vesna138

• Član
  • **
« Odgovor #34 poslato: Mart 11, 2009, 12:18:51 posle podne »
Emocinalna labilnost: zaplakati bez razloga, smejati se kada nije prilika, ljutina, euforija, nestrpljivost....bilo je karakteristicno za pocetak moje MS. Sada toga vise nema, samo primecujem da sam posala malo vise ravnodusna....Kakva su vasa iskustva?

Kod mene su bili isti simptomi, jos i sad traju. Jedan dan, ili cak sat sam super, mislim preskocicu planine, a sledeci sve je crno, nema buducnosti, niko te ne voli, niko te ne razume. Najgore sto uradim je da skoro izgubim najbolje prijatelje, pa mi je posle jos teze. U stanu sam danima plakati i sama sebe unistavati. Srecom naucili smo svi tu carobni rec izvini, voleti i prastati... mozda ova bolest posluzi das me necemu nauci, nista se ne desava slucajno, kazu...

Van mreže raca

• Moderator
« Odgovor #35 poslato: Mart 11, 2009, 12:51:25 posle podne »
Citirala bih iz knjige "Kako živjeti s multiplom sklerozom"
Citat
-živjeti s MS nije samo problem već može biti i izazov
Moze se gledati i s te strane, doista cesto posluzi i kao izazov preko kojega mozemo nesto i nauciti. 

Van mreže U prvom licu

• Član
  • **
« Odgovor #36 poslato: Mart 11, 2009, 03:26:54 posle podne »
Pitam se, zasto uvjek ucim na najtezi moguci nacin?/

Van mreže raca

• Moderator
« Odgovor #37 poslato: Mart 11, 2009, 03:57:33 posle podne »
Zato ja i lupkam prstima na onom smajlicu, mogao bi biti i malo laksi nacin za ucenje. 

Van mreže Sklerozica

• Administrator
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Grad: Beograd
« Odgovor #38 poslato: Mart 11, 2009, 05:07:04 posle podne »
Pitam se, zasto uvjek ucim na najtezi moguci nacin?/

Da bi bilo temeljitije učenje. ;)

Van mreže Ena

• VIP
« Odgovor #39 poslato: Mart 11, 2009, 05:16:03 posle podne »
Kod mene važi onaj moto "što me nije ubilo to me ojačalo" tako nekako ide.Još ću ja doživeti stotu kako me krenulo  :o

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #40 poslato: Mart 11, 2009, 11:14:11 posle podne »
 12.11.2007.
Depresija u multiploj sklerozi

Učestalost depresije u MS značajno varira, od 10-60%.

Suicidalne ideje su jedan od problema koji se javlja u MS, češće nego u općoj populaciji.
MS je neurološka bolest karakterizirana motornim, senzornim, cerebelarnim i kognitivnim oštećenjem u ranoj životnoj dobi. Učestalost bolesti je 80-100 na 100 000 ljudi.
Bolest se dijagnosticira temeljem kliničkih i parakliničkih znakova. Pritom su od značajne pomoći McDonaldovi dijagnostički kriteriji.
Učestalost depresije u MS značajno varira, od 10-60%.

Klinička slika

Značajna učestalost depresije u MS-u objašnjava se uz pomoć niza različitih mehanizama kao što su: težina demijelinizacijskih lezija, njihova lokalizacija, imunološki i endokrini poremećaji u MS, genski čimbenici i jatrogeni utjecaj.
Česta manifestacija bolesti je umor, poremećaji raspoloženja i psihička nesposobnost. Suicidalne ideje su jedan od problema koji se javlja u MS, češće nego u općoj populaciji.

Udružena anksioznost i depresija također su češći u MS.
Depresija u MS dodatno umanjuje kvalitetu života bolesnika.

Značajna učestalost depresije u MS-u objašnjava se uz pomoć niza različitih mehanizama kao što su: težina demijelinizacijskih lezija, njihova lokalizacija, imunološki i endokrini poremećaji u MS, genski čimbenici i jatrogeni utjecaj.

Težina dimijelinizacijskih lezija objašnjava se smještajem većine lezija u desnoj hemisferi odnosno u temporalnom režnju. Druge studije pobijaju ovo tumačenje i uvažavaju ulogu atrofije, posebno respektirajući volumen lijevog frontalnog i desnog temporalnog režnja. Istraživana je i povezanost depresije i demijelinizacijskih lezija sa promjenama u prefrontalnom korteksu. Ispitivanje je izvršeno pomoću magnetne rezonancije (MRI) i određivanja volumena cerebrospinalnog likvora.

Lokalizacija demijelinizacijskih lezija objašnjava depresiju smještajem lezija u spinalnoj moždini, fronatalnom i temporalnom režnju. Druge studije tumače pojavu depresije u MS ovisno o položaju lezija u gornjem frontalnom, parijetalnom i temporalnom dijelu, kao i povećanjem lateralnih i treće komore, te frontalnom atrofijom.

Imunološki i endokrinološki poremećaji kao uzrok depresije temelje se na disfunkciji hipotalamo-pituitarno-adrenalne osovine što rezultira visokom razinom kortizola u serumu i cirkulirajućih citokina (C-reaktivni protein, interleukin-1, interleukin-6).

Genski čimbenici bipolarnog poremećaja u MS su mogući i predmet su istraživanja.

Jatrogeni čimbenici objašnjavaju se primjenom visokih doza kortikosteroida i njihovim utjecajem na misaone procese. Interferon uzrokuje depresiju kao jednu od mogućih nuspojava.

Liječenje depresije u multiploj sklerozi

U liječenju depresije u MS koriste se selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina, selektivni serotonin-nonadrenalin inhibitori ponovne pohrane, triciklički antidepresivi. Koriste se i druge nefarmakološke metode liječenja kao što su suportivne grupe i sl.

Spominju se tek nuspojave tricikličkih antidepresiva.
http://www.plivazdravlje.ba/?section=home&cat=w&id=18120&show=1#1

Van mreže Ena

• VIP
« Odgovor #41 poslato: Mart 14, 2009, 08:13:06 posle podne »
ZIVOT MOZE I DA BOLI

Svako potiskivanje osecanja dovodi do procesa grcenja misica, a posledice nastaju kroz razne psihosomatske bolesti. Emocije nose ogromnu energiju u skladu sa svojim intenzitetom zato ih nemojte potiskivati u sebi i zadrzavati, vec nastojte da iz pokazete, kao i da se izrazite na sto bolji ili zdraviji nacin. Ako vas nesto muci, onda to obavezno recite i pokazite.

Dakle, placite ako ste tuzni, smejte se i radujte se zivotu kad god osecate poriv za radosnim treptajima svoga srca, jednostavno nikad nemojte zanemariti da osluskujete svoje srce. Svako potiskivanje osecanja dovodi do procesa grcenja misica, sto za posledicu ima pojavu raznih psihosomatskih bolesti.

ceo tekst http://www.astrolook.com/magazin/doc/170.shtml

Van mreže jelena

• Član
  • **
  • drži se čvrsto...zubima za vetar
« Odgovor #42 poslato: Mart 19, 2009, 04:28:27 posle podne »
ZIVOT MOZE I DA BOLI

Svako potiskivanje osecanja dovodi do procesa grcenja misica, a posledice nastaju kroz razne psihosomatske bolesti. Emocije nose ogromnu energiju u skladu sa svojim intenzitetom zato ih nemojte potiskivati u sebi i zadrzavati, vec nastojte da iz pokazete, kao i da se izrazite na sto bolji ili zdraviji nacin. Ako vas nesto muci, onda to obavezno recite i pokazite.

Dakle, placite ako ste tuzni, smejte se i radujte se zivotu kad god osecate poriv za radosnim treptajima svoga srca, jednostavno nikad nemojte zanemariti da osluskujete svoje srce. Svako potiskivanje osecanja dovodi do procesa grcenja misica, sto za posledicu ima pojavu raznih psihosomatskih bolesti.

ceo tekst http://www.astrolook.com/magazin/doc/170.shtml
plakati povremeno jeste dobro,ali treba voditi računa da ti se ceo život ne pretvori u haos,jer kad se jednom zaplačeš,kako prestati da plačeš?jednom mi je neko rekao da kad ti je teško,isplačeš se i izbaciš sve iz sebe.kako da izbacim lezije i saznanje da sam bolesna?

Van mreže jelena

• Član
  • **
  • drži se čvrsto...zubima za vetar
« Odgovor #43 poslato: Mart 19, 2009, 04:32:35 posle podne »
zaboravih da kažem i depresivna sam i euforična i nekad mi se čini da mogu sve ,a nekad poželim svašta,da ne lupam previše da ne bi nekom dala pogrešnu ideju

Van mreže Sklerozica

• Administrator
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Grad: Beograd
« Odgovor #44 poslato: Mart 25, 2009, 02:41:40 posle podne »
Da se prijavim, "utrčao" sam u neku minus fazu.  ::)

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.