Autor Tema: Nastavak akcije "Moje pravo da budem zdrava"  (Pročitano 11422 puta)

Van mreže Sklerozica

• Administrator
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Dg: MS
  • Grad: Beograd
Nastavak akcije "Moje pravo da budem zdrava"
« poslato: Mart 24, 2008, 06:36:04 posle podne »
Ginekološki pregled za žene sa invaliditetom u Srbiji gotovo nemoguć

Beograd - Do 2004. godine žene sa invaliditetom nisu imale mogućnosti da idu na ginekološki pregled gotovo nigde u Srbiji. Te godine organizacija "... Iz kruga" u saradnji sa GAK "Narodni front" i uz finansijsku podršku Ministarstva rada i socijalne politike realizovala je pilot-projekat "Zdravlje za sve žene", koji je podrazumevao obavljanje pregleda (kolposkopija, Papanikolau test, ultrazvuk grudi i materice) za jedan dan, bez uplata i dugoročnih zakazivanja.
Uz pomoć Ministarstva zdravlja kupljen je hidraulični ginekološki krevet i sada žene sa invaliditetom svakodnevno odlaze na preglede u GAK "Narodni front" uz prethodno javljanje organizaciji "... Iz kruga". Međutim, od 2004. godine pregledane su samo 302 žene sa invaliditetom.

Predsednica organizacije "... Iz kruga" Lepojka Čarević Mitanovski ističe da je za ove četiri godine pregledano toliko žena sa invaliditetom, jer organizacija "... Iz kruga" nije članska, "nego se oslanjamo na dobru volju lokalnih organizacija osoba sa invaliditetom, koje ponekad smtraju da ovo nije važno, pa to ne prosleđuju svojim članicama kao bitan servis".
Ona dodaje da i mediji neznatno pišu o ovoj temi, jer, kako kaže, to nije neka bombasta tema i malo informacija stigne do korisnika.
- Neke žene sa invaliditetom nikada nisu bile na ginekološkom pregledu ili su ti pregledi obavljani u razmaku od 10 do 15 godina. Takođe, potrebne su četiri osobe da bi žena sa invaliditetom mogla da se popne na ginekološki sto, a i domovi zdravlja nisu dostupni - objašnjava ona za Danas.
Trenutno, ova organizacija realizuje projekat "Moje pravo je da budem zdrava" finansijskim sredstvima Vlade Kanade, preko kanadske Agencije za međunarodnu saradnju.
- Žene sa invaliditetom iz cele Srbije čule su za naš projekat "Zdravlje za sve žene", pa su poželele da i one imaju mogućnost ginekološkog pregleda. Tako smo prošle godine pokrenule projekat "Moje pravo je da budem zdrava", koji je sada realizovan. Želele smo da napravimo priručnik za medicinsko osoblje o terminologiji i pristupu ženama sa invaliditetom i da ih edukujemo, a potom da radimo i na podizanju svesti žena sa invaliditetom o značaju ginekološkog pregleda, što smo i uspele. U isto vreme, lobirale smo lokalnu samoupravu u pet gradova, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Kraljevu i Užicu da odvoji sredstva i kupi hidraulični ginekološki sto - navodi Čarević-Mitanovski. Ona ukazuje da je projektom obučeno 40 zdravstvenih radnika, a da su kroz radionice prošle 72 žene sa invaliditetom.
Prema njenim rečima, hidraulični ginekološki krevet košta od 800.000 do milion dinara, "što nije velika stavka u odnosu na to koliko žena sa invaliditetom treba da se pregleda". Kako naglašava naša sagovornica, rezultat ovog projekta su da su spasena četiri života, da su se rodile dve bebe i da su registrovane tri nove organizacije u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu.
Čarević-Mitanovski objašnjava da je Niš već dobio ginekološki krevet, da su Novi Sad i Užice u postupku tendera i kupovine, da Kragujevac čeka odobrenje Ministarstva zdravlja kako bi se krevet uneo u Dom zdravlja, a da će Klinički centar u Kraljevu da kupi hidraulični ginekološki sto.
Olivera Ilkić, rođena sa cerebralnom dečijom paralizom, koja je korisnica projekta "Moje pravo je da budem zdrava" kaže za naš list da je prvi put na ginekološki pregled otišla upravo 2004. godine. Olivera je rođena 1972. godine.
- Problem je bio u tome što je moj Dom zdravlja za mene bio nepristupačan, jer koristim štake. Takođe, ginekološki sto je visok i ne bih mogla sama da se popnem, pa čak ni uz pomoć drugih ljudi. To je za mene bio veliki stres koji nisam želela sebi da dozvolim. Na prvom pregledu sam se u početku plašila toga kako će osoblje da se ponaša prema meni. Osećala sam i dozu stida i straha, ali je osoblje bilo dobro obučeno i njihov pristup je bio krajnje korektan. Od tada redovno idem na preglede, koji su veoma važni, jer do tada nisam ni znala koliko problema mogu da imam. Neke probleme koje su mi otkrili, sada se rešavaju - ukazuje naša sagovornica.
Jelena Diković

Izvor: http://www.danas.co.yu/

Van mreže beatrisa1971

• Član
  • **
  • Pol: Žena
    • Živeti sa invalidnošću
Odg: Nastavak akcije "Moje pravo da budem zdrava"
« Odgovor #1 poslato: Mart 24, 2008, 07:43:49 posle podne »
Vec nekoliko puta sam bila na ovim pregledima i odusevljena sam.
Jednom sam ovako organizovani pregled u toku jednog dana obavila i dok sam dobro bila i radila,jer je moja firma imala takav dogovor sa ovom bolnicom.
Zaista je osecaj divan,ne ceka se,zakazano je za malo pacijentkinja i osecate da vam se posveti sva paznja i profesionalnost.
Onda se desio moj nagli pad u kolica i sledecih puta sam na taj godisnji pregled dolazila zakazivajuci ga preko organizacije KRUG.
Iako sam u kolicima,na krevet mogu dosta lako uz malu pomoc da sedenem ,legnem i bez njegovog spustanja.Zgodno je sto krevet ima lep prilaz,nema stepenika-prepreka,pa kolicima mozete lepo da mu pridjete.Ono sto je najbitnije:ZNATE DA OSOBLJE MOZE DA OCEKUJE DA MOZETE DA IMATE NEKI PROBLEM I DA CE VAM SE UZ OSMEH NACI NA USLUZI.
Upoznala sam i divne mlade doktorke.Verovatno i one vide moju zelju i volju da ozdravim,pa me pozdravljaju sa zeljom da sledeci put usetam u ordinaciju.

Koliko je ovo sve bitno sto sam gore napisala ilustrovacu vam mojim neprijatnim iskustvom kad sam sela u kolica.Mozda nije izgubljen nalaz gde je pecat lekara koga bih prozvala i koga nisam zaboravila,ali mozda se opet susretnemo...a ja stvarno budem u boljem stanju,kako je on tada 'zatrazio'kao uslov da bi se opet videli, pa mu budem mogla uzvratiti...Evo price:
To leto 2005.g.sam sela u kolica.Kortikosteroide nisam mogla vise da primam od 2003.g.,mitoksantron nisam zelela ,a nisu za to bili ni neki drugi neurolozi.Podeljena su misljenja za terapiju citostaticima za MS. Mala digresija:otvorena je tema Mitoksantron u Lekovima.Molim vas pisite vase misljenje o tome,iskustva...Ja sam se naslusala raznih prica...
Vracam se na temu:znaci prmala sam OHB12, sela u kolica i na jesen kad sam se vratila u Beograd, rekoh:mila moja gotovo.radi sta ti kazu,ne mozes vise da filozofiras...doslo zadnje vreme,nema izbora.I tako ja dobih prvu terapiju citostatika(ukupno sam primila 3 ture,ali zaradih Escherihiju Coli u mokraci,padne imuni sistem i vise ih nisam primala. Sad vise citostatike ne bih ni zelela,ali me interesuju iskustva i misljenja drugih) .U pitanju je bio Endoksan.To je stariji tip citostatika,ali u to vreme su njega davali jer Mitoksantrona nije bilo na klinici,a nije bilo dozvoljeno da se daju lekovi koje bi pacijenti sami kupili. Poremetio mi se ciklus,imala sam produzeno krvarenje,pila lekove za njegovo zaustavljanje...Srecom sredilo se stanje,ali su me doktori za svaki slucaj slali na kolposkopiju.Sad sledi glavno:
Organizovan kombi,devojke koje rade prevoz bolesnika vode me na Ginekologiju u Klinickom centru na pokretnom krevetu.Na Gin. u KC nam pomazu divne med.estre koje su me znale jos iz perioda kada sam setajuci isla u KC na preglede.Uvedose me u ordinaciju.Mlad lekar se nesto buni,kako sad to,sta je ovo?One me stavljaju na krevet.Imala sam tada vec spazam i trebalo mi je samo malo pomoci da mi noge stoje u odgovarajucem polozaju.On rece :pa kako sad, ne moze to...Med sestre rekose:pa moze doktore evo,vidite...On nesto pogleda i ni ne pokusa da me pregleda.Mislim da nisam nista rekla,bila sam slomljena.Posle su mi rekli da sam trebala da vristim,trazim drugog doktora...Ali ja sam toliko bila zatecena,zgadjena,potonula...da sam samo htela da nestanem odatle,da odem...Pomislih na te divne zene koje su se oko mene trudile,prevoz...I prodje mi kroz glavu:kad sa njima nisam uspela,ne mogu sama nista dalje...Ako njima nije zao sto su se za dzabe trudile,onda ni ja ne treba da zalim.Srecom sve je bilo u redu sa mojim zdravljem.A ne daj Boze da je trebalo nesto hitno intervenisati,vidite sta je taj necovek napisao:

Kolposkopski pregled nije moguce obaviti.Pacijentkinja treba da dodje na pregled kad joj se POBOLJSA ZDRAVSTVENO STANJE!!!???

Zamislite to reci invalidu....

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #2 poslato: Mart 26, 2008, 05:31:19 posle podne »
Pa, Ms nije invalidnost. MS je stanje i ako ste ove godine u kolicima iduce cete biti na nogama i obratno. Tako da je doktor donekle bio u pravu.

Van mreže beatrisa1971

• Član
  • **
    • Živeti sa invalidnošću
« Odgovor #3 poslato: Mart 26, 2008, 08:26:25 posle podne »
Draga Asja,
shvatam ovu tvoju recenicu kao lepu zelju i tome se nadam...

Nego moram da napomenem u cemu je sustina:STA DA JE TREBALO HITNO INTERVENISATI? NE DAJ BOZE.
Pa nisu bili mutavi lekari koji su me na taj pregled slali.On je trebao i njih i mene kao pacijenta da ispostuje.Da kao profecionalac obavi to sto je on mogao da proveri.Za to je imao sve uslove.Znaci u pitanju je bila cista nemarnost i nebriga.
I da, lepo si rekla,MS nije invalidnost,vec stanje,ali i MS pacijentu koji se nadje u stanju invalidnosti,kao i bilo kom invalidu koji se stalno nalazi u takvom stanju, treba ukazati svu paznju i osigurati adekvatne preglede i terapiju. Za to se potrudio KRUG.
Sto se tice MS-a,neki nece da je ni zovu bolescu vec samo dijagnozom ili stanjem kako si ti lepo rekla.

Nek od one tvoje recenice ostane samo:ove godine u kolicima,a iduce na nogama...
Svi koji MS imaju nek samo budu bolje.
Nikome da se ne pogorsa stanje.

Svako dobro dragi moji MS-ovci ,zeli vam vasa Bea

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #4 poslato: Mart 26, 2008, 11:26:36 posle podne »
E, sada Bea nekoliko saveta tebi od mene, iako me nisi pitala.

Citam tvoje postove i zakljucujem: da si bolesna i vise nego sto treba zbog pogresno odabranih terapija za MS.

Prvo: ne znam kako si samo smela da ukljucis citostatike u lecenje. Prvo sama rec je da se covek stravi, a ne da ih jos i prima.

Drugo: nemoj vise da koristis vakcinu protiv gripa!

Trece: nemoj da ides u banju Gornja Trepca jer cete iscrpeti jos vise.

Cetvrto: suplemente pij 5 dana u nedelji, 2 pauziraj. Posle 3 meseca koriscenja napravi pauzu od mesec dana. Ne koristi C vitamin jer iritira besiku i zna da stvori kamenac.

Peto: pij 8 casa vode dnevno!

Sesto: obavezno obrati paznju na ishranu.

Sedmo: nemoj vise da ides kod lekara jer su ti iskreno rekli da nemaju leka za ovu bolest, tj. da ne mogu da ti pomognu.

Osmo: od alternativnih lecenja koristi polen i mlec i srebrnu vodu.

Deveto: kada se popridignes na noge ukljuci vezbe

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #5 poslato: Mart 26, 2008, 11:38:17 posle podne »
A jel mogu ja da kažem nešto za dnevnik? Mogu? Hvala. :)

Prvo.     Bio sam blizu i primio bi ih tada.
Drugo.   Veoma podeljena mišljenja i među lekarima. Ja je ne uzimam
Treće.   Nekome pomaže
Četvrto. preskačem. ;)
Peto      Pij
Šesto    Obrrrraaatiii pažžžžnju (Radovan)
Sedmo   Normalno je da se ide na kontrole. (ja ih redovno preskačem)
Osmo     Sve što ti prija
Deveto   Već je počela sa vežbama.

;) :a7:

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #6 poslato: Mart 26, 2008, 11:58:28 posle podne »
A ti Sklerozice da ostavis duvan i nes kafu.

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #7 poslato: Mart 27, 2008, 12:04:35 pre podne »
 sys sys sys
Stalno razmišljam o tome ali nikako da povučem nogu.

Van mreže beatrisa1971

• Član
  • **
    • Živeti sa invalidnošću
« Odgovor #8 poslato: Mart 28, 2008, 04:15:49 posle podne »
Hvala na savetima.

PRVO:Dugo sam odbijala mitoksantron i kada sam u banji dozivela pogorsanje otisla sam kod neurologa koji nije bio za citostatike i ja sa OHB12 zavrsih u kolicima.Mozda bi isto bilo i sa mitoksantronom.Kad sam se na jesen vratila u kolicima u Beograd,prepustila sam se lekarima i primih 3 ture citostatika Endoksana. Bila sam slomljena i rekoh: ne mozes vise da filozofiras i slusaj sta ti kazu kad je vec tako lose poslo.Onda zaradih Escherihiju Coli u mokraci i prekidoh dalju terapiju.Posle ja nisam zelela da ih primam,ali kad god odem na kontrolu Mitoksantron mi preporucuju,a i sada jedna drugarica lekarka. Ja ih i dalje izbegavam i ne zelim.
Iskustva su razlicita i volela bih da se neko javi na temu Mitoksantrona.Eto ,jedan covek iz banje kaze da je primio 5 tura mitoksantrona kada je sa stakama hodao i planirao da se vrati na stap,a on je zavrsio u kolicima.

DRUGO:ja sam je prvi put sa MS-om primila u Engleskoj,gde je isto za nas preporucuju.
Ove godine sam i pored nje dobila grip,ali kazu da bi bio jaci da je nisam primila. Sve vise verujem da je treba izbegavati.

TRECE:Pogorsanje pred kolica bas se desilo u banji,ali ne mogu to banji prepisati ,pre bih rekla da bi se to svejedno desilo.Proslog proleca me je banja digla na noge,ove jeseni mi je u banji bilo gore,a sad se nadam da ce mi ovog proleca prijati.I ja kao i svi koji tamo idu gajimo nadu,a iskustva zaista ima razlicitih,ali vise pozitivnih.

CETVRTO:Koristim suplemente(B,C,E,minerale,riblje,ajkuino ulje,Q10,primrose oil,...),pijem kombuhu

PETO:pijem dosta tecnosti dnevno(kombuha,caj,voda)

SESTO:nakon dijagnoze odmah poceh ishranu bez mleka,crvenog mesa,secera,ulja,przenog,jaja,glutena...Trajalo je to 1,5g i onda onda uradih ELISA test za 99 komponenti,za ispitivanje alergija na hranu.nisam ni na sta bila alergicna i od tada sam postala manje rigorozna.Znaci sve gore navedeno ponekad ukljucim u ishranu,ali uglavnom izbegavam.Sklerozice,sta si mislio ono:obrati paznju na ishranu (Radovan),gde to da pogledam?

SEDMO:Nemaju svrhu,ako ne zelim da primim terapiju citostatika

OSMO:sve po malo probam i probala sam.Trudim se.

Van mreže beatrisa1971

• Član
  • **
    • Živeti sa invalidnošću
« Odgovor #9 poslato: Mart 28, 2008, 04:19:38 posle podne »
DEVETO:Pocela sam malo da vezbam kuci,u sali,u banji.Radim to kad mogu.Evo sad preskacem vezbe u sali jer puno trnem i slabo sam.

Hvala na lepim zeljama Asja i Sklerozice .MORA biti bolje
 :a7:

Van mreže naca

• Global Moderator
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Grad: NBgd
« Odgovor #10 poslato: Decembar 26, 2008, 05:26:28 posle podne »
Nastavak akcije "Moje pravo da budem zdrava" Petak, 26. decembar 2008.     

Organizacija za zaštitu prava i unapređenje položaja žena sa invaliditetom "Iz kruga" uskoro počinje drugi krug akcije "Moje pravo da budem zdrava" u okviru koje će organizovati edukacije i preventivne ginekološke preglede za žene sa invaliditetom u više gradova Srbije, najavljeno je u četvrtak u Medija Centru.

Projekat će, kako je rekla predsednica organizacije Lepojka Čarević Mitanovski, biti realizovan u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Kraljevu, Užicu, Novom Pazaru, Somboru, Zaječaru i Šapcu.

Organizacija u saradnji sa Ginekološko akušerskom klinikom "Narodni front" već pet godina organizuje preglede za žene sa invaliditetom, a u okviru ovog projekta nekoliko lokalnih zajednica nabavilo je hidraulične stolove za ginekološki pregled u lokalnim zdravstvenim ustanovama, što je prema rečima Lepojke Čarević Mitanovski, i cilj akcije.

Načelnik dnevne bolnice GAK "Narodni front" Spaso Anđelić izrazio je zadovoljstvo dugogodišnjom saradnjom sa nevladinim organizacijama koje su doprinele tome da žene sa invaliditetom imaju gde da obave preglede ali i dodao da je cilj projekta da ta usluga bude deo primarne zdravstvene zaštite, odnosno dostupna i u domovima zdravlja.

Prema njegovim rečima, kroz rad savetovališta, u okviru koga su pregledi omogućeni, mladi lekari i drugi medicinski radnici dodatno su se upoznali sa problemima i potrebama žena sa invaliditetom.

Pomoćnik ministra za rad i socijalnu politiku Vladimir Pešić rekao je da će ministarstvo podržavati ovakve akcije i da je to samo nastavak rada u toj oblasti zaštite u okviru koga je donet Zakon o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom - Strategija za unapređenja položaja osoba sa posebnim potrebama - kao i niz drugih akata.

Prema njegovim rečima, ministarstvo i Centar za prava osoba sa invaliditetom finansiraju oko 500 projekata i organizacija, i kroz te programske aktivnosti nastoje da doprinesu poboljšanju položaja žena iz te kategorije stanovništva.

Predsednica "Iz kruga" kazala je da ta organizacija radi na tome da ginekološki pregledi budu dostupni svim ženama u Srbiji, kao i da se podigne svest žena o potrebi brige za sopstveno reproduktivno zdravlje jer, kako je kazala, svako oboljenje u svetlu postojećeg invaliditeta biva dodatno komplikovano.

(Tanjug)

Izvor : Mondo

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #11 poslato: Januar 30, 2009, 12:58:55 pre podne »
Uskoro organizovan skrining
29. januar 2009.  Izvor: Beta

Beograd -- U prvoj polovini 2009. u svim domovima zdravlja u Srbiji trebalo bi da počne sprovođenje organizovanog skrining programa za rak grlića materice.

Kako je rekla rukovodeća Grupe za javno zdravlje Ministarstva zdravlja Snežana Pantić-Aksentijević, Srbija je prepoznata kao zemlja koja je uradila "sve što je moguće pre početka skrininga" i kao takva ove nedelje i nagrađena priznanjem "Biser mudrosti" u Briselu na Samitu o raku grlića materce.

"Skrinizi će početi prvo u bolje opremljenim domovima zdravlja, ali očekujemo da u prvoj polovini godine budu uključeni svi. Dosad smo doneli Nacionalnu strategiju za prevenciju raka grlića materice, koja je usvojena na Vladi i objavljena u Službenom glasniku", rekla je ona.

Skrining program podrazumeva organizovano pozivanje žena uzrasta od 25 do 69 godina na preventivne ginekološke preglede, a prema rečima Aksentijevićeve, nacionalni program pored toga podrazumeva i veliku medijsku kampanju u cilju podizanja svesti i edukacije stanovništva da se rak grlića materice može izlečiti ukoliko se dijagnostikuje na vreme.

Srbija je u Briselu sa još pet zemlja nagrađena "Biserom mudrosti" za 2009. godinu za Nacionalni program za prevenciju raka grlića materice. Samit je održan 20. i 21. januara, a prisustvovalo je 25 zemalja.

U svetu oko 274.000 žena godišnje umre od raka grlića materice, a registruje se oko 493.000 novoobolelih.
Izvor : B92

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #12 poslato: Februar 21, 2009, 12:51:23 pre podne »
Гинеколошка столица за жене са инвалидитетом

У циљу унапређења квалитета пружања здравствених услуга женама са инвалидитетом крагујевачка локална самоуправа издвојила је из буџета милион динара за набавку хидрауличне, гинеколошке столице која је данас, у оквиру Недеље борбе против канцера грлића материце, предата Дому здравља на коришћење.

Члан Градског већа за здравство проф.др Александар Живановић, специјалиста гинекологије и акушерства, подсетио је да је канцер грлића материце излечива болест ако се открије на време и апеловао на све жене да бар једном у две године обаве гинеколошки преглед. “Овим гестом показујемо да локална самоуправа води рачуна о доступности здравствене заштите свих категорија становништва. Гинеколошка столица “лоцирана“ је у Дому здравља у Станову јер ту постоји адекватан прилаз за особе са инвалидитетом а наш циљ је да мотивишемо жене са инвалидитетом, које због природе своје болести избегавају посете гинеокологу а нису аболиране од болести, да несметано посећују гинеоколога“, рекао је проф.Живановић и додао да је реч о првој оваквој столици јужно од Београда и да нашем граду у области пружања здравствене заштите гравитира око милион и по пацијената.

Акција набавке гинеколошких столица за преглед жена са инвалидитетом, према речима Лепојке Митановски Чаревић из Организације за заштиту права жена и подршку жена са инвалидитетом, покренута је на ГАК Народни фронт у Београду пре четири године а позитиван пример добре праксе да пружају ову здравствену услугу женама са инвалидитетом за сада имају Београд, Нови Сад и од данас Крагујевац. Она је рекла и да се Крагујевац у овај пројекат укључио пре годину дана, да су запослени у Дому здравља прошли потребне обуке за рад са женама са инвалидитетом и да су једини у Србији показали интересовање за додатним усавршавањем. “Локална самоуправа је брзо реаговала и одвојила средства за куповину гинеколошке столице која може да служи за преглед како жена са инвалидитетом тако и свих осталих жена“, рекла је Лепојка Митановски Чаревић.

Данашњој предаји столице за преглед жена са инвалидитетом у Дому здравља у Станову присустовали су и представници министарства за рад и социјалну политику Владе Србије, члан Градског већа Крагујевца за социјалну политику и друштвену бригу о деци Славица Савељић као и представници Градске управе за здравство и социјалну политику.

Izvor : Kragujevac.rs

Van mreže Tia

• Global Moderator
  • Master of the Universe
« Odgovor #13 poslato: Mart 11, 2009, 12:46:47 pre podne »
Užice: Specijalan ginekološki sto

Užice -- Služba za zdravstvenu zaštitu žena Doma zdravlja u Užicu od danas ima specijalizovan ginekološki sto za preglede osoba sa posebnim potrebama.

Sto je nabavilo Ministarstvo zdravlja, koje je obezbedilo 1,2 miliona dinara, a Zdravstveni centar Užice 200.000 dinara. Ova investicija, posle inicijative Udruženja osoba sa posebnim potrebama u decembru, izvedena je za samo dva meseca.

Sto će biti na raspolaganju ženama sa invaliditetom iz celog užičkog regiona, dok se slična oprema ne nabavi i za dispanzere u Prijepolju i Požegi.

U Zdravstvenom centru Užice planiraju da, ponovo sa Ministarstvom zdravlja, nabave i specijalne stomatološke stolice za osobe sa posebnim potrebama.

Cela vest na: FoNet

Van mreže naca

• Global Moderator
Ginekološki pregledi dostupniji ženama sa invaliditetom
« Odgovor #14 poslato: Avgust 04, 2011, 08:39:45 posle podne »
Ginekološki pregledi dostupniji ženama sa invaliditetom 
04. Avgust. 2011

Primarna zdravstvena zaštita u domovima zdravlja „Vračar", „Savski venac", „Dr Milutin Ivković" na Paliluli i „Novi Beograd" biće dostupnija ženama sa invaliditetom, odnosno olakšano obavljanje redovnih ginekoloških pregleda.

Sekretarijat za zdravstvo obezbedio je sredstva za nabavku četiri hidraulične ginekološke stolice za pregled žena sa invaliditetom u ovim domovima zdravlja.

Donedavno su preventivni i drugi ginekološki pregledi žena sa različitim oblicima fizičkog invaliditeta obavljani u GAK „Narodni front".

Ovakva ginekološka stolica već postoji u Domu zdravlja „Stari grad", ali je to bilo nedovoljno za veliki broj žena sa invaliditetom u Beogradu, koje će od sada kompletne ginekološke preglede moći da obavljaju u pet domova zdravlja.

cela vest na : studio B

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.