Ginekološki pregled za žene sa invaliditetom u Srbiji gotovo nemoguć
Beograd - Do 2004. godine žene sa invaliditetom nisu imale mogućnosti da idu na ginekološki pregled gotovo nigde u Srbiji. Te godine organizacija "... Iz kruga" u saradnji sa GAK "Narodni front" i uz finansijsku podršku Ministarstva rada i socijalne politike realizovala je pilot-projekat "Zdravlje za sve žene", koji je podrazumevao obavljanje pregleda (kolposkopija, Papanikolau test, ultrazvuk grudi i materice) za jedan dan, bez uplata i dugoročnih zakazivanja.
Uz pomoć Ministarstva zdravlja kupljen je hidraulični ginekološki krevet i sada žene sa invaliditetom svakodnevno odlaze na preglede u GAK "Narodni front" uz prethodno javljanje organizaciji "... Iz kruga". Međutim, od 2004. godine pregledane su samo 302 žene sa invaliditetom.
Predsednica organizacije "... Iz kruga" Lepojka Čarević Mitanovski ističe da je za ove četiri godine pregledano toliko žena sa invaliditetom, jer organizacija "... Iz kruga" nije članska, "nego se oslanjamo na dobru volju lokalnih organizacija osoba sa invaliditetom, koje ponekad smtraju da ovo nije važno, pa to ne prosleđuju svojim članicama kao bitan servis".
Ona dodaje da i mediji neznatno pišu o ovoj temi, jer, kako kaže, to nije neka bombasta tema i malo informacija stigne do korisnika.
- Neke žene sa invaliditetom nikada nisu bile na ginekološkom pregledu ili su ti pregledi obavljani u razmaku od 10 do 15 godina. Takođe, potrebne su četiri osobe da bi žena sa invaliditetom mogla da se popne na ginekološki sto, a i domovi zdravlja nisu dostupni - objašnjava ona za Danas.
Trenutno, ova organizacija realizuje projekat "Moje pravo je da budem zdrava" finansijskim sredstvima Vlade Kanade, preko kanadske Agencije za međunarodnu saradnju.
- Žene sa invaliditetom iz cele Srbije čule su za naš projekat "Zdravlje za sve žene", pa su poželele da i one imaju mogućnost ginekološkog pregleda. Tako smo prošle godine pokrenule projekat "Moje pravo je da budem zdrava", koji je sada realizovan. Želele smo da napravimo priručnik za medicinsko osoblje o terminologiji i pristupu ženama sa invaliditetom i da ih edukujemo, a potom da radimo i na podizanju svesti žena sa invaliditetom o značaju ginekološkog pregleda, što smo i uspele. U isto vreme, lobirale smo lokalnu samoupravu u pet gradova, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Kraljevu i Užicu da odvoji sredstva i kupi hidraulični ginekološki sto - navodi Čarević-Mitanovski. Ona ukazuje da je projektom obučeno 40 zdravstvenih radnika, a da su kroz radionice prošle 72 žene sa invaliditetom.
Prema njenim rečima, hidraulični ginekološki krevet košta od 800.000 do milion dinara, "što nije velika stavka u odnosu na to koliko žena sa invaliditetom treba da se pregleda". Kako naglašava naša sagovornica, rezultat ovog projekta su da su spasena četiri života, da su se rodile dve bebe i da su registrovane tri nove organizacije u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu.
Čarević-Mitanovski objašnjava da je Niš već dobio ginekološki krevet, da su Novi Sad i Užice u postupku tendera i kupovine, da Kragujevac čeka odobrenje Ministarstva zdravlja kako bi se krevet uneo u Dom zdravlja, a da će Klinički centar u Kraljevu da kupi hidraulični ginekološki sto.
Olivera Ilkić, rođena sa cerebralnom dečijom paralizom, koja je korisnica projekta "Moje pravo je da budem zdrava" kaže za naš list da je prvi put na ginekološki pregled otišla upravo 2004. godine. Olivera je rođena 1972. godine.
- Problem je bio u tome što je moj Dom zdravlja za mene bio nepristupačan, jer koristim štake. Takođe, ginekološki sto je visok i ne bih mogla sama da se popnem, pa čak ni uz pomoć drugih ljudi. To je za mene bio veliki stres koji nisam želela sebi da dozvolim. Na prvom pregledu sam se u početku plašila toga kako će osoblje da se ponaša prema meni. Osećala sam i dozu stida i straha, ali je osoblje bilo dobro obučeno i njihov pristup je bio krajnje korektan. Od tada redovno idem na preglede, koji su veoma važni, jer do tada nisam ni znala koliko problema mogu da imam. Neke probleme koje su mi otkrili, sada se rešavaju - ukazuje naša sagovornica.
Jelena Diković
Izvor:
http://www.danas.co.yu/