Autor Tema: Med  (Pročitano 36821 puta)

Van mreže plava

• Član
  • **
  • Pol: Žena
  • Avon dama
Odg: Med
« Odgovor #15 poslato: Novembar 06, 2011, 03:28:13 posle podne »
Ја узимам кашичицу меда свако јутро.

Прополис ми је грозан. :(

Каквог је укуса матична млијеч? Никад је нисам пробала.
Је ли као мед?

Van mreže tatijana

• Član
  • **
  • Amor omnia vincit - Ljubav sve pobeđuje.
« Odgovor #16 poslato: Novembar 06, 2011, 05:23:32 posle podne »
pa,ja sam koristila revitu,vrlo ukusan napitak,poput cedevite,samo blazeg ukusa..mada je dosta skupa bila tada.Sada ne znam koliko je..

Van mreže nikola_b

• Zabranjen
  • Pol: Muškarac
  • Pevajte u mladosti,život treba živeti!
  • Dg: ALS
  • Grad: Nova Pazova
« Odgovor #17 poslato: Novembar 06, 2011, 05:32:52 posle podne »
Ја узимам кашичицу меда свако јутро.

Прополис ми је грозан. :(

Каквог је укуса матична млијеч? Никад је нисам пробала.
Је ли као мед?

Ja uzimam kasicicu meda ujutro i tri puta dnevno maticnu mlec po jednu kasicicu!
Maticna mlec koju ja koristim je mesavina :
-maticna mlec 10g
-polen 50g
-propolis 10g
-med 180g
Gusta zuckasta masa sa ukusom meda.
-

Van mreže Maki

• Član
  • **
  • nova ja
  • Dg: MS
« Odgovor #18 poslato: Novembar 06, 2011, 05:44:09 posle podne »
ja propolis uzimam jedino kad me boli grlo i to bez secera,prije sam uzimala maticnu mlijec u kombinaciji sa medom a med i sad sa cajem

Van mreže nadezda

• Član
  • **
  • Grad: Ns
« Odgovor #19 poslato: Novembar 06, 2011, 07:23:55 posle podne »
Med, propolis, maticni  mlec , sve    mi  se  svidja   jedino  jos  kreme  od  meda  ne  jedem  :)hah

Van mreže seve

• Član
  • **
  • Dg: G 35 i M10
  • Grad: Beograd
« Odgovor #20 poslato: Novembar 14, 2011, 05:36:10 posle podne »
Nije lose probati sve to sa pergom.Super je

Van mreže tatijana

• Član
  • **
« Odgovor #21 poslato: Novembar 14, 2011, 05:39:04 posle podne »
a perga je..   :m1:

Van mreže Peca_Le

• Član
  • **
  • Grad: Leskovac
« Odgovor #22 poslato: Novembar 15, 2011, 10:16:46 pre podne »
Posto sam pcelar-pripravnik :), da objasnim :
Perga su u stvari neoplodjena jajasca pcele.

Van mreže tatijana

• Član
  • **
« Odgovor #23 poslato: Novembar 15, 2011, 11:31:47 pre podne »
hvala,Peco..verovatno je i to zdravo,ali nisam cula za to  :-[ :n14:

Van mreže nikola_b

• Zabranjen
« Odgovor #24 poslato: Novembar 15, 2011, 11:38:33 pre podne »
• Recepti

Šta se može napraviti od meda?

Medovina

Medovina ili vino od meda spravlja se od čistog nektarskog meda ili od medljikovca. Tehnika proizvodnje sastoji se u sledećem: prvo se razmuti 30 kg meda u 100 litara sterilisane vode, a zatim se takvom rastvoru dodaje 60 g kalijum-metabisulfata, 60 g vinske kiseline i 10 g tanina. Da bi se podstaklo vrenje, dodaje se masi selekcioni kvasac, šira od grožđa ili sok od nekog drugog voća koje je nekoliko dana ranije izmuljano i počelo da previre. Vrenje se obavlja u prostoriji na temperaturi od 18 do 20˚C, a sud mora biti pokriven platnom.
Kad se završi burno vrenje, medovina se pretoči u drugi sud, u kome se obavlja tiho vrenje i dozrevanje. Tako dobijenu medovinu – vino od meda, treba čuvati u suvoj i hladnoj prostoriji.

Dobronamerna napomena :

Sve kolače, torte i rakije-medovače koje u recepturi imaju zastupljen prirodni pčelinji med, a pri njihovom spravljanju med se podvrgava temperaturama većim od 60˚C se ne preporučuje, jer tada med gubi svoja lekovita svojstva i postaje samo visokokoncetrovan zaslađivač.

Van mreže Ljubomir

• Moderator
« Odgovor #25 poslato: Novembar 16, 2011, 09:29:20 posle podne »
Posto sam pcelar-pripravnik :), da objasnim :
Perga su u stvari neoplodjena jajasca pcele.

kolega, bez ljutnje, ali mislim da si malo pobrkao pojmove, perga je fermentisani polen zaliven medom u ćelijama saća.
  I ja sam pčelar - početnik. :)

P.S. neoplodjena jajašca matica polaže u trutovske ćelije iz kojih se legu trutovi

Van mreže Ljubomir

• Moderator
« Odgovor #26 poslato: Novembar 16, 2011, 09:30:49 posle podne »
A po najnovijim istraživanjima med gubi lekovita svojstva izlaganjem temperaturi višoj od 45 st. C

Van mreže nikola_b

• Zabranjen
« Odgovor #27 poslato: Novembar 17, 2011, 10:06:31 pre podne »
A po najnovijim istraživanjima med gubi lekovita svojstva izlaganjem temperaturi višoj od 45 st. C

Ovo je novina za mene hvala za info............. :ye1:

Van mreže tatijana

• Član
  • **
« Odgovor #28 poslato: Novembar 17, 2011, 02:30:21 posle podne »
da,i u caj se stavlja tek kad se malo prohladi(caj)naravno

Van mreže Ena

• VIP
  • Zivot je izazov.Ne gubi vreme uzivaj u njemu...
« Odgovor #29 poslato: April 07, 2013, 09:05:16 posle podne »
Med i cimet lek za sve

Kombinacija koja leči!
Naučnici danas prihvataju med kao vrlo efikasan lek za razne bolesti. Njegovo korišćenje ne izaziva baš nikakve štetne efekte, a savremena nauka kaže da ova namirnica ne šteti čak ni dijabetičarima ako je uzimaju u pravoj dozi, kao lek.

Mešavina meda i cimeta vekovima se koristila kao lek, a mi vam donosimo spisak bolesti koje ove dve namirnice leče.

Bolesti srca
Napravite smesu od meda i cimeta i namažite je na hleb. Ovaj obrok možete jesti svakodnevno za doručak. Smanjuje holesterol u arterijama i sprečava srčani udar. Redovna upotreba ove kombinacije smanjuje gubitak daha i jača otkucaje srca. Kod starijih osoba, arterije i vene gube elastičnost, pa može doći do začepljenja. Kombinacija meda i cimeta će revitalizirati krvne sudove.

Dugovečnost
Veruje se da svakodnevno uzimanje čaja s medom i cimetom može da produži život. Pomešajte četiri kašike meda, kašiku cimeta u prahu i tri šoljice vode, prokuvajte i pijte to kao čaj. Popijte četvrtinu šoljice tri do četiri puta dnevno. Vaša koža će biti mekana i sveža, a odložiće i nastanak bora.

Infekcije bešike
Pomešajte dve kašike cimeta u prahu i kašiku meda u čašu mlake vode i popijte. To uništava bakterije u bešici.

Holesterol
Pomešajte dve kašike meda i tri kašičice cimeta u prahu sa pola litra vode. Ova smesa će smanjiti količinu masnoće u krvi. Dokazano je da pacijenti koji su ovaj napitak pili bar tri puta dnevno nakon nekog vremena nisu imali problema s visokim holesterolom.

Artritis
Dodajte dve kašike meda i jednu kašičicu cimeta u prahu u šoljicu vruće vode. Ukoliko ovaj napitak budete redovno pili, možete izlečiti hronični artritis. Jedno istraživanje je pokazalo da se bolesnici pomoću ovog napitka mogu osloboditi bola čak mesec dana.

Probavne smetnje
Cimet u prahu pomešajte s dve kašike meda i to pojedite pre jela. Na taj način će se i najteže jelo lakše svariti.

Infekcije kože
Pomešajte med i cimet, smesu stavite na delove kože koje je zahvatila infekcija, držite na koži oko 30 minuta, pa potom isperite toplom vodom.

Umor
Pomešajte pola kašike meda i pola kašičice cimeta u čaši vode. Popijte u popodnevnim satima kad osetite umor. Svakodnevno konzumiranje ovog napitka će povećati vitalnost u roku od nedelju dana.

Loš dah
Pomešajte kašiku meda s kašikom cimeta u prahu u toploj vodi. Svako jutro ovim isperite usnu duplju, pa će vaš dah biti svež tokom celog dana.

Prehlade
Oni koji pate od uobičajene i hronične prehlade treba da jednom dnevno tokom tri dana uzimaju jednu kašiku meda pomešanu sa 1/4 kašičice cimeta u prahu. Na ovaj način ćete se rešiti kašlja, kijavice i bolova u sinusima.

Pomaže kod raka želuca
Nedavna istraživanja su pokazala da med i cimet mogu pomoći u lečenju raka želuca. Pacijenti koji pate od ove bolesti treba da pojedu jednu kašiku meda pomešanu s jednom kašikom cimeta u prahu, i to svakodnevno tri meseca.

CEO TEKST

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.