Autor Tema: Ombudsman-invalidi  (Pročitano 8745 puta)

Van mreže davor.v

• Član
  • **
  • Pol: Muškarac
Ombudsman-invalidi
« poslato: Jun 01, 2008, 01:45:58 pre podne »

Hrvatski Sabor je juče, 30.05.2008 jednoglasno izabrao Anku Slonjšak ( 35 ) i imenovao za prvu
 pravobraniteljicu za invalide.
 Hrvatska je prvi put dobila instituciju ombudsmana za zaštitu prava invalida.
 Anka Slonjšak je invalid i završila je Ekonomski fakultet.

Van mreže BsAs

• Član
  • **
  • Pol: Žena
Odg: Ombudsman-invalidi
« Odgovor #1 poslato: Jun 01, 2008, 01:59:42 pre podne »
davore, znam da ces da kazes 'ja znam' ali i ja znam da ti znas da je hrvatska odlucila da udje u EU i pre nekoliko godina pocela sprovoditi standardizaciju.

Van mreže davor.v

• Član
  • **
« Odgovor #2 poslato: Jun 01, 2008, 02:10:16 pre podne »
jeste malena   :a21:    , al nek se zna...i ako bog da i kod nas će to biti, pa makar i po direktivi...nadam se što prije...

Van mreže sneki

• Novi član
  • *
« Odgovor #3 poslato: Jun 01, 2008, 11:43:31 pre podne »
To je daleko,Hrvatska!!!
A mi Bosanci smo za susjedima 100 godina iza!!! :'(

Van mreže BsAs

• Član
  • **
« Odgovor #4 poslato: Jun 01, 2008, 12:02:39 posle podne »
sneki, da znas jesmo
kad pricam sa ljudima koji tamo zive, cini mi se kao "diznilend" za osobe sa posebnim potrebama

Van mreže naca

• Global Moderator
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
« Odgovor #5 poslato: Septembar 10, 2008, 04:32:52 posle podne »
Teofilović: Pošta nepristupačna osobama sa invaliditetom
10. septembar 2008. | 11:06

NOVI SAD - Vojvođanski ombudsman Petar Teofilović zatražio je danas od Javnog preduzeća "Pošta Srbije" da omogući osobama sa invaliditetom da podižu pakete iz pošte u Vojvođanskoj ulici u Novom Sadu.

Kako se navodi u saopštenju, Kancelariji ombudsmana stigla je predstavka građana koji se žale da je u Novom Sadu preuzimanje paketa jedino moguće u toj pošti, ali se do šaltera dolazi uskim strmim stepenicama, pa je ta zgrada nepristupačna osobama koje se otežano kreću.

Prema navodima građana, paket se mora podići lično, uz prilaganje obaveštenja pošte i davanje lične karte na uvid poštanskom službeniku.

"Na taj način se ovim licima, odnosno osobama sa invaliditetom, uskraćuje mogućnost korišćenje usluge preuzimanja paketa i drugih većih pošiljki u ovom javnom preduzeću", ocenio je pokrajinski ombudsman.

Dodaje se da su se građani telefonom obraćali raznim službama u pošti ali da, iako su zaposleni iskazivali razumevanje za problem, pritužba nije stigla do nadležnih službi Pošta Srbije, pa po tom pitanju ništa nije urađeno.

"Imajući to u vidu, preduzeću Pošta Srbije upućena je zvanična preporuka u kojoj se navodi da je neophodno da se na objektu pošte u Vojvođanskoj ulici izvrši tehnička adaptacija na način koji bi omogućio da se stvore neophodni uslovi za pružanje usluga korisnicima sa invalititetom", navodi se u saopštenju.
http://www.vesti.rs/izvor/Teofilovic-Posta-nepristupacna-osobama-sa-invaliditetom.html

Van mreže Tia

• Global Moderator
  • Master of the Universe
« Odgovor #6 poslato: Septembar 10, 2008, 04:58:28 posle podne »
A sto samo za tu postu, sto ne za sve poste u zemlji?
Svasta .....

Van mreže naca

• Global Moderator
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
« Odgovor #7 poslato: Septembar 10, 2008, 05:14:13 posle podne »
Možda u drugim poštama u Srbiji nema tih problema ili niko nije skrenuo pažnju na druge pošte.
Ovde se stvari ne rešavaju jer tako treba, nego tek kad neko primeti da tako treba.

Van mreže Tia

• Global Moderator
  • Master of the Universe
« Odgovor #8 poslato: Septembar 10, 2008, 06:53:27 posle podne »
U ovoj zemlji na svakam mogucem mestu ima problema pri kretanju invalida! Ja sam samo malo iznenadjena da to niko od "odgovornih" ne zna, mada pre ne zeli da zna! U Srbiji, mozda, u max 10 posta invalidi imaju odgovarajuci prilaz!
Izgleda da ce za svaku postu morati da se pokrece akcija!

Van mreže Srle

• Član
  • **
« Odgovor #9 poslato: Septembar 10, 2008, 07:24:56 posle podne »
hmm, nije samo to. Kod nas u Kekendi nema sansi da se postavi platforma, stepenice su strme, pa i kad udjes imas uski hodnik pa par stepenica na dole pa savijes desno
 i tek onda stizes do saltera. U planu je da se adaptira prilaz od postanskih vozila, al malo je kocka- nit ti vidis ko izlazi i obratno. 
Sreca je sto imamo postare koji generalno znaju ko u kom soru (kraju) ima kakvih problema, lepo se dogovore ...pa moze i dizanje paketa na kucnoj adresi :-X
 Ja licno muku mucim sa automobilima koji nam se parkiraju na trotoaru kod pesackog prelaza, pa sa djacima idem malo po putu, malo po dzombastom travnjaku, a kad padne kisa -#@%** i sve po spisku.  Probao da se dogovorim sa lokalnim kafedzijama koji su tu al' nije vredelo. Pauk je bio sledeca opcija pa su me pitali: "Zar ti ne znas ciji je to dzip?!"   Samim tim treca opcija busenja guma je otpala iz bezbednosnih razloga.

Van mreže Tia

• Global Moderator
  • Master of the Universe
« Odgovor #10 poslato: Septembar 11, 2008, 02:38:14 pre podne »

"Zar ti ne znas ciji je to dzip?!"  

Van mreže olja

• Član
  • **
  • Grad: Bg
« Odgovor #11 poslato: Septembar 11, 2008, 08:26:42 pre podne »
Na žalost, oni koji mogu da utiču na poboljšanje kvaliteta života ljudi sa invaliditetom imaju svoje "probleme" pa tako ne vide one stvarne!
Ipak, mislim da će se to promeniti, nadam se!

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.