Autor Tema: TV pretplata  (Pročitano 16739 puta)

Van mreže Tajci

• Novi član
  • *
TV pretplata
« poslato: April 01, 2008, 09:54:18 posle podne »
Da li imam pravo na subvencije na TV poreplatu, posto sam od nekih clanova cula da imamo, ali po onome sto sam procitala, nemamo. Imam MS i 40 posto telesnog ostecenja?! Tajci

Van mreže Sklerozica

• Administrator
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Dg: MS
  • Grad: Beograd
TV pretplata
« Odgovor #1 poslato: April 01, 2008, 09:57:39 posle podne »
Zaista ne znam. Nisam se interesovao oko toga. Razmišljam da prestanem da je plaćam.  ;D

P.S. Dobrodošla.
PP.SS. Poruka je na pogrešnom mestu, prebaciću je kasnije. ;)

Dopuna: Moram da demantujem sebe, jesam to tražio i postavio u temi Subvencije. http://www.hendidrustvo.info/forum/index.php/topic,118.msg939.html#msg939

Van mreže Tia

• Global Moderator
  • Pol: Žena
  • Master of the Universe
Odg: TV pretplata
« Odgovor #2 poslato: April 14, 2008, 02:51:11 posle podne »
Da li imam pravo na subvencije na TV poreplatu, posto sam od nekih clanova cula da imamo, ali po onome sto sam procitala, nemamo. Imam MS i 40 posto telesnog ostecenja?! Tajci

Ja sa 100% imam, tj. ne placam tv predplatu! Za 40% ne znam kakva su pravila!
Pozdrav za tebe
 :a7:

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #3 poslato: Jun 05, 2008, 11:17:28 posle podne »
Zakonom  o radiodifuziji  propisani su uslovi za oslobadjanje od obaveze plaćanja RTV pretplate.

A.  Pravo na oslobađanje od obaveze plaćanja RTV pretplate na osnovu člana 82. stav 1, tačke 1,2 i 3, imaju domaćinstva, vlasnici prijemnika čiji je najmanje jedan član:

1. invalid sa 100% telesnog oštećenja;

2. invalid sa manje od 100% telesnog oštećenja, ako mu je, u skladu sa odredbama          posebnih propisa, priznato pravo na dodatak za tuđu negu i pomoć;

3. lice koje je trajno izgubilo sluh ili slepo lice.

Pravo za oslobađanje po osnovu tačaka 1, 2 i 3. ostvaruje se podnošenjem sledeće dokumentacije:

-     račun za utrošenu električnu energiju i RTV pretplatu;

-     fotokopija lične karte  obveznika plaćanja RTV pretplate tj.  vlasnika električnog brojila  (prva i druga strana);

-     potvrda ili fotokopija rešenja ustanove nadležne za poslove penzijskog i invalidskog osiguranja, odnosno druge ustanove i organa, ako je to predviđeno posebnim zakonom;

-     poslednji izvod/izveštaj o primanju nadoknade za tuđu negu i pomoć;

-     fotokopija lične karte (prva i druga strana) lica nosioca potvrde ili rešenja o invalidnosti, tj.fotokopija izvoda iz matične knjige rođenih, ako je lice maloletno.

Izvor: http://www.rts.rs/page/rts/sr/Pretplata.html

Van mreže Čorba

• Član
  • **
  • Dg: ms,diskus henrija
  • Grad: POZEGA
« Odgovor #4 poslato: Decembar 25, 2012, 05:27:07 posle podne »
podneo bi zahtev za oslobadjanje tv pretplate posto primam tnp,ali me zanima sta ce se desiti sa prethodnim potrazivanjima za istu.

Van mreže tatijana

• Član
  • **
  • Amor omnia vincit - Ljubav sve pobeđuje.
« Odgovor #5 poslato: Decembar 26, 2012, 12:16:19 posle podne »
uu,ja to ne placam vec par godina  :n24:

Van mreže miloskg

• Član
  • **
« Odgovor #6 poslato: Decembar 26, 2012, 12:36:24 posle podne »
Moji ne placaju od kad je pretplata uvedena i nikom nista!
Uglavnom nek mi iskljuce rts :D
A sa druge strane po zakonu, ako naplacuju pretplatu nebi smeli da imaju reklame na njihovom programu, tako da oni samo prete da ce da te utuze, a znaju da ne smeju zato sto bi ih dobio na sudu glat, ako ne na nasem onda sud u strazburu!

Tako da generalno ljudi ne morate da placate pretplatu koja je bezobrazno visoka!

Za 1000 dinara koliko kosta kablovska imate u ponudi 100 kanala, a za dva kanala treba da se izdvoji 500 dinara ako sad nije i vise sto je realno nenormalno!

Van mreže tatijana

• Član
  • **
  • Amor omnia vincit - Ljubav sve pobeđuje.
« Odgovor #7 poslato: Decembar 26, 2012, 12:38:47 posle podne »
naravno,a o programu na rts u ne vredi ni pricati..bruka! :n14:

Van mreže Čorba

• Član
  • **
« Odgovor #8 poslato: Decembar 26, 2012, 12:43:12 posle podne »
ma ja neplacam od kada su je uveli,nego vec ako mozemo da se oslobodimo skroz sto da ne da neprete sudom i jos koje kakvim glupostima :m3:sto se tice kablovske oni su se ogradili da nepodlezemo neplacanju rts ;)

Van mreže olja

• Član
  • **
  • Grad: Bg
« Odgovor #9 poslato: Februar 05, 2013, 10:57:31 pre podne »
Ja sam se sa rts-om dopisivala neko vreme, i na kraju su me oslobodili od plaćanja na osnovu toga što dete ima dodatak za tudju negu i pomoć.

Van mreže Čorba

• Član
  • **
« Odgovor #10 poslato: Februar 05, 2013, 11:07:04 pre podne »
hvala Bogu pobedila si :ok:

Van mreže Daša

• Član
  • **
  • Grad: NS
« Odgovor #11 poslato: April 28, 2014, 09:51:26 posle podne »
Bez obzira na prošlogodišnje najave iz Vlade Srbije da će pretplata biti ukinuta, to se do danas nije dogodilo.
Iz ovih razloga za građane ne treba da bude iznenađenje ako im na kućne adrese stignu opomene ili tužbe za neplaćanje TV pretplate.
Međutim, kako kaže advokat Sava Anđelković, tužba može da se odnosi samo na dugovanja za proteklih godinu dana, jer su svi dugovi nastali pre tog perioda praktično zastareli.
U Zakonu o obligacionim odnosima regulisano je i pitanje zastarelosti za određena potraživanja. Kada su u pitanju, na primer, voda, struja ili TV pretplata, zastarelost je godinu dana. Ako se utuženje odnosi na period pre toga, stranka može da uloži prigovor i pozove se na zastarelost - kaže Anđelković.
 :grr: http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/461180/I-pored-najava-TV-pretplatu-i-dalje-placamo

Gore informacija  je za članove koji nisu oslobođeni obaveze plaćanja rtv pretplate http://www.hendidrustvo.info/forum/index.php/topic,118.msg939.html#msg939

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #12 poslato: April 28, 2014, 09:53:53 posle podne »
Као кроз маглу ми промичу неке уредбе или закони који су се косили са законом о обликационим односима, код нас ... према томе ... дабоме. ;)

Van mreže idj

• Novi član
  • *
« Odgovor #13 poslato: Mart 15, 2021, 03:59:05 posle podne »
Zakonom  o radiodifuziji  propisani su uslovi za oslobadjanje od obaveze plaćanja RTV pretplate.

A.  Pravo na oslobađanje od obaveze plaćanja RTV pretplate na osnovu člana 82. stav 1, tačke 1,2 i 3, imaju domaćinstva, vlasnici prijemnika čiji je najmanje jedan član:

1. invalid sa 100% telesnog oštećenja;

2. invalid sa manje od 100% telesnog oštećenja, ako mu je, u skladu sa odredbama          posebnih propisa, priznato pravo na dodatak za tuđu negu i pomoć;

3. lice koje je trajno izgubilo sluh ili slepo lice.

Pravo za oslobađanje po osnovu tačaka 1, 2 i 3. ostvaruje se podnošenjem sledeće dokumentacije:

-     račun za utrošenu električnu energiju i RTV pretplatu;

-     fotokopija lične karte  obveznika plaćanja RTV pretplate tj.  vlasnika električnog brojila  (prva i druga strana);

-     potvrda ili fotokopija rešenja ustanove nadležne za poslove penzijskog i invalidskog osiguranja, odnosno druge ustanove i organa, ako je to predviđeno posebnim zakonom;

-     poslednji izvod/izveštaj o primanju nadoknade za tuđu negu i pomoć;

-     fotokopija lične karte (prva i druga strana) lica nosioca potvrde ili rešenja o invalidnosti, tj.fotokopija izvoda iz matične knjige rođenih, ako je lice maloletno.

Izvor: http://www.rts.rs/page/rts/sr/Pretplata.html

Pronasao sam ovaj prilog na sajtu RTS-a:
https://www.rts.rs/upload/storyBoxFileData/2015/12/31/17344065/OBR%201.pdf

gde se kaze da pravo na oslobadjanje od pretplate ima fizicko lice koje "...живи у једночланом домаћинству, или је хранилац породице у вишечланом домаћинству..."
Sta znaci hranilac porodice i kako se taj status dokazuje? Deluje mi kao drugacija formulacija od ove citirane, gde se kaze "clan domacinstva"

Van mreže Daša

• Član
  • **
  • Grad: NS
« Odgovor #14 poslato: Mart 19, 2021, 06:30:17 posle podne »
Од обавезе плаћања таксе ослобађа се физичко лице, корисник мерила електричне енергије, које живи у једночланом домаћинству или је хранилац породице у вишечланом домаћинству, уколико је:

1. Особа са инвалидитетом са 100 одсто телесног оштећења;

2. Особа са инвалидитетом са мање од 100 одсто телесног оштећења, ако јој је, у складу са одредбама посебних прописа, признато право на додатак за туђу негу и помоћ;

3. Лице које је трајно изгубило слух или слепо лице;

4. Корисник права на новчану социјалну помоћ;

5. Пензионер са минималном пензијом;

6. Физичко лице корисник више мерила електричне енергије, за мерило електричне енергије, у стамбеној јединици, односно пословном простору, који се не користи

Право на ослобађање од обавезе плаћања таксе, за тачке од 1 до 6, остварује се на основу захтева који се подноси на обрасцу 1 (word doc format / pdf format), уз прилагање потребне документације (саставни део обрасца 1 је обавештење о потребној документацији за ослобађање од плаћања таксе за јавни медијски сервис).

https://www.rts.rs/page/rts/ci/javniservis/story/288/taksa/2159586/taksa-za-javni-medijski-servis-i-uslovi-oslobadjanja.html

OBRAZAC 1 - ZAHTEV ZA OSLOBAĐANJE OD PLAĆANЈA TAKSE ZA JAVNI MEDIJSKI SERVIS PO OSNOVU ČLANA 42. ZAKONA O JAVNIM MEDIJSKIM SERVISIMA, FIZIČKA LICA

https://www.paragraf.rs/obrasci-paragraf/obrazac_1_zahtev_za_oslobadjanje_od_placan%D1%98a_takse_za_javni_medijski_servis_po_osnovu_clana_42_zakona_o_javnim_medijskim_servisima_fizicka_lica.html

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.