Autor Tema: MS filozofija ;)  (Pročitano 70450 puta)

Van mreže Sklerozica

• Administrator
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Dg: MS
  • Grad: Beograd
Odg: MS filozofija ;)
« Odgovor #15 poslato: Januar 31, 2008, 05:07:30 posle podne »
Svi mi za sebe od ranije kazemo da smo bili hiperaktivni, a nismo. Mi smo samo bili ZDRAVI!

O neee. Jako dobro pravim razliku između toga. Ako sam mogao da "vučem kao magare" i pri tome vidim da drugi ne mogu da prate taj tempo, to mi nešto govori.

U prilog tome, dobro dođe ovaj Asjin komentar:

Citat: Asja
da su msovci: Uglavnom atraktivne osobe, nervozne, napete, da retko napustaju svoj posao jedino ako je bolest uznapredovala pa ih onemoguci, da zele sve znati o svojoj bolesti tako da je nemoguce bilo sta sakriti od njih.

- Atraktivan? Da li je ovo dobro napisano?  ;D (ne mogu ja da sudim o tome.)
- Nervozan? U nekom smislu da. Na nepravdu i ljudsku glupost sam mogao da planem u sekundi ali i isto tako, posle par minuta, kao da se ništa nije desilo.
- Napet? Da u ono vreme kada smo svi mi, više manje počeli da osećamo posledice ratova, sankcija, padanja životnog standarda itd.
- Posao? Hahaha, ma radio sam i sa rukom u gipsu, a o raznim virušćićima neću ni da pričam.  mali1

- Jedino ovo poslednje ne stoji baš.

LM (iliti, elem) ako je ovo istina, to znači da postoji obrazac po kome neko ima predispozicije da zakači MS. Neko može da objedini ovo i kaže STRES, međutim, malo mi to bode oči što se u poslenje vreme sve pravda stresom.

Možda smo izgubili rezonancu sa zemljom po kojoj hodamo? Zanimljivo?
Hajde da čujemo i druge, da li se prepoznaju u ovom opisu g-dina Svanka!

Van mreže Roxi

• VIP
  • Pol: Žena
  • MS
« Odgovor #16 poslato: Januar 31, 2008, 09:44:08 posle podne »
Ja sam mislila da preterujem kad mislim o sebi tako.
Mozda je stvarno to istina.

Van mreže lutka

• Član
  • **
« Odgovor #17 poslato: Januar 31, 2008, 09:47:29 posle podne »
Tako je Asja.

Nisam znala da je on to napisao, ali opisao nas je sa psiholoske strane i to one koji su malo hrabriji! Ti hrabriji guraju napred, probaju dosta toga, mnogo se interesuju za svoju bolest, pa i znaju mnogo o njoj. Malte ne vise od doktora opste prakse!
Moja majka je psiholog, a ja pored nje svasta znam i zakljucila sam da oboleli od ms-a imaju specifican profil:
bela put, tamnokosi, senzibilni-nezni, kod njih sve mora biti 101% savrseno, okrenuti spoljasnjem svetu i tome sta ko misli i kako reaguje, nesigurni u svoje odluke i pre svega uplaseni!
Verujem da ce se mnogi pronaci u ovome. Ja cesto kazem za sebe da se ja, kad ujutro otvorim oci, prvo uplasim pa onda sve ostalo uradim!
Takve osobe relabiraju cesto i vrlo brzo su sa pomagalima i u kolicima.

Postoje i oni koji su hrabri, guraju napred. Ja sam jedna od tih i zato sam se prijavila za studiju. Duzna sam vam pricu sta se desavalo.

Elem,  Posto po protokolu studije postoji  placebo grupa, prvi pacijent ocigledno nije dobio placebo. Ali ja jesam. Kako su morali da mi, zbog pravila, ukinu pomocne lekove protiv spazma i Rivotril za opustanje, to me iscrpelo, pa dovelo do nesanice i na kraju do relapsa. Morala sam da primim pulsnu terapiju kortizona i na kraju, nisu mogli da dozvole da tako patim i iskljucili me iz studije, jer se ta terapija kosila sa pravilima studije.... STRES!!!

Ali zadovoljna sam sto sam uspela da ga prebrodim za dva dana i krenem da trazim nove opcije.
Naravno da sam ja za tradicionalnu medicinu, ali posto je u pitanju mozak, osecanja, podnosenje zivota, suocavajna sa situacijama, osetljivost... mislim da te stvari ne mogu bas uvek da se izlece tradicionlnim pristupom, zato toplo preporucujem i neke druge nacine olaksavanja zivota. Ja sam mnoge stvari probala i nalazim da uvek proradi ono u sta verujem! Ako bi mozda hteli da saznate sta sam sve probala i sta mi je pomoglo i pomaze, slobodno mi pisite. Imam dva mala deteta 6 i 10 god. i supruga koji sa mnom sve prolazi, ali svi verujemo u dobro i u ljubav pre svega!

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #18 poslato: Januar 31, 2008, 09:49:03 posle podne »
Ja sam mislila da preterujem kad mislim o sebi tako.
Mozda je stvarno to istina.

Za sada ima 3003 razloga da verujemo da jeste istina. :)

Van mreže Roxi

• VIP
  • MS
« Odgovor #19 poslato: Januar 31, 2008, 09:54:57 posle podne »
Uvek sam mislila da smo po necemu posebni.  Ne moze svak da dobije ms.  :)

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #20 poslato: Januar 31, 2008, 09:58:43 posle podne »
nalazim da uvek proradi ono u sta verujem! Ako bi mozda hteli da saznate sta sam sve probala i sta mi je pomoglo i pomaze, slobodno mi pisite.

Možda je ovo ključ?
Ako ti nije teško, piši ovde u nekoj temi šta si probala i šta ti je pomoglo/šta nije.  :a10:

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #21 poslato: Januar 31, 2008, 10:00:48 posle podne »
Uvek sam mislila da smo po necemu posebni.  Ne moze svak da dobije ms.  :)

Hehe, pa ja sam i rekao ženi: jesam li ti rekao da sam poseban? Ovakvog kao ja, teško ćeš naći.

:a1: :a1: :a1:

Van mreže Maca

• Član
  • **
« Odgovor #22 poslato: Januar 31, 2008, 11:40:17 posle podne »
Vsi vi ste nekaj posebnega.  sys  Osebno poznam kar precej ljudi z MS. Med njimi so tudi moji najboljši prijatelji. Ste perfekcionisti in delovni. Vse mora biti opravljeno brez napak. Tu ni kompromisov. Pred boleznijo je bilo na prvem mestu delo in drugi ljudje. Zase vam je vedno primanjkovalo časa. Svoja čustva pogosto zadržujete v sebi in zaupate samo osebi, ki jo res dobro poznate. Pa še tej ne pustite vedno blizu.
Ste pa pravi borci in to je najpomembnejše pri tej bolezni. Ravno zaradi tega vas občudujem. Lahko vam samo zaželim uspešno spopadanje z boleznijo in čim prej zdravilo, ki vas bo pozdravilo.
Ko so mi postavili diagnozo možna MS, sem bila precej prestrašena. Spoznala sem ljudi z MS in so mi bili v veliko pomoč. Sedaj smo prijatelji in si medsebojno pomagamo. Pogosto se srečujemo in ne mine dan, da se ne pogovarjamo po telefonu ali kontaktiramo preko mailov.
Sama nimam MS. V ponedeljek so mi jo dokončno ovrgli. Sedaj imam diagnozo hereditarna ataksija s poznim pričetkom (OPCA).

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #23 poslato: Februar 01, 2008, 01:25:56 pre podne »
Sedaj imam diagnozo hereditarna ataksija s poznim pričetkom (OPCA).

Maco, pričali smo o ovome. Samo da te podsetim na to. Hrabro.  :a7:

Van mreže Maca

• Član
  • **
« Odgovor #24 poslato: Februar 01, 2008, 06:07:46 pre podne »
Sklerozice, hvala.:a7: Ne predam se kar tako. Moram naredtiti še veliko stvari. Isto bom "gurala" naprej, kakor do sedaj.
I tebi sve dobro i hrabro dalje. :a7:

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #25 poslato: Februar 01, 2008, 10:43:13 pre podne »
Pod atraktivne podrazumevam privlacne, tj. ljude koji imaju nesto sto ih izdvaja iz gomile. Zanimljivo da ce to vecina doktora reci. Ja sam fizicki lepe ljude upoznala bas one koji imaju ms, bilo da su dame ili gospoda, pa bih se cudila je li ovo pravilo.  Ali da nas ne hvalim da nam ne bi usi rasle bespotrebno:))

E sada se postavlja pitanje da li smo napeti, nervozni i takvi kakvi smo od bolesti zbog raznih hemijskih procesa koji se desavaju ili smo takvi od Boga dati pa smo bili idealna podloga za ms.
mislim da je ovo prvo.

Sto se tice ovog Svankovog opisa, naravno da cete naici i na osobu koja nije takva ali retko. Dodajte svemu tome i lutkin opis i tako ram i slika su gotovi.

Van mreže Peca_Le

• Član
  • **
  • Grad: Leskovac
« Odgovor #26 poslato: Februar 02, 2008, 08:05:42 posle podne »
Citat
Moja majka je psiholog, a ja pored nje svasta znam i zakljucila sam da oboleli od ms-a imaju specifican profil:
bela put, tamnokosi, senzibilni-nezni, kod njih sve mora biti 101% savrseno, okrenuti spoljasnjem svetu i tome sta ko misli i kako reaguje, nesigurni u svoje odluke i pre svega uplaseni!

Pa sad, nemam tamnu kosu, a u JNA imam 250 dana straze (dakle nisam plasljiv) :). U horoskopu sam devica, pa se mogu sloziti da zelim da sve bude 101% savrseno. Veoma analiticno pristupam nekom problemu... Senzibilan & nezan -  :-[ :-[ :-[

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #27 poslato: Februar 02, 2008, 11:18:18 posle podne »
     a u JNA imam 250 dana straze (dakle nisam plasljiv) :).
Koliko se sećam, imaš i bolji primer ali neću da nas odvuče na neku drugu stranu.   mali1 mali1 mali1

Da, i ja imam tamnu kosu. ;) To sam zaboravio.  ;D

Van mreže olgiva

• Član
  • **
« Odgovor #28 poslato: Februar 08, 2008, 09:31:11 posle podne »
Draga Lutko,
ja sam se tek nedavno registrovala na ovom sajtu i vrlo sam zadovoljna jer moram priznati da mi je mnogo lakse kad ovako citam iskustva drugih ljudi o ms. Razlog zasto mi je bas tvoje pismo privuklo paznju je sto je i meni dr. Stoisavljevic pominjao neki novi lek tj. terapiju i pitao me da li sam zainteresovana. Ja sam odgovorila da ako on meni to predlaze i misli da bi mi trebalo naravno da bih pristala. To se desavalo pocetkom 2006. i trebalo je da u junu dodjem na kontrolu pa da se dogovorimo, ali u medjuvremenu sam zatrudnela tako da nisam ni isla na kontrolu. Krajem 2007. imala sam pogorsanje i primala kortikosteroide a sad u februaru idem na kontrolu pa cu videti sta ce biti. Zao mi je sto je tebi prekinuta ta terapija, bas sam iscekivala sta ces napisati sta se desavalo.
Interesuje me i sta si jos probala u lecenju?
puno pozdrava od Ivane

Van mreže rodica

• Novi član
  • *
« Odgovor #29 poslato: Februar 27, 2008, 10:16:25 posle podne »
Sklerozice
Na koji nacin kontaktirate vase clanove (MS udruzenje) ako nemaju pristup internetu. Naime, moja je rodjaka jedna od takvih.Ona  zivi u Gacku,a najveci je cini mi se problem njena inertnost po ovom pitanju, te iz tih razloga ja i poklusavam naci neki nacin da dobije sto vise informacija. Nazalost nemamo priliku da kontaktiramo licno cesce, a i skrivanje stvarnog stanja, sto je ogromna greska, je u dobroj mjeri bio uzrok mojoj neobavjestenosti o njenoj bolesti.Ja zivim u drugom svijetu gdje biti bolestan nije "sramota", tako da mi je pomalo tuzno cuti za ovakav odnos prema ljudima koji imaju zdravstveni problem. Mislim da je jedini nacin da se svima pomogne, edukacija i informisanje ne samo l :)judi koji se suocavaju sa ovom bolescu, nego i ljudi iz njihove okoline. Zato vam zelim mnogo, mnogo srece u daljem radu i sto manje teskih dana.

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.