Autor Tema: MS i bolesti usta i zuba  (Pročitano 17294 puta)

Van mreže Ena

• VIP
  • Pol: Žena
  • Zivot je izazov.Ne gubi vreme uzivaj u njemu...
  • Dg: MS
MS i bolesti usta i zuba
« poslato: Oktobar 09, 2012, 09:27:47 posle podne »
...je zubarka rekla mojoj sestri,da zdravi zubi mogu da bole ako osoba ima ms. >:D
Ona se sirota šoknula opasno.

Van mreže Daša

• Član
  • **
  • Grad: NS
Odg: MS i bolesti usta i zuba
« Odgovor #1 poslato: Oktobar 09, 2012, 09:59:18 posle podne »
...je zubarka rekla mojoj sestri,da zdravi zubi mogu da bole ako osoba ima ms. >:D
:n24: zbilja? Mene bole već nekoliko dana,samo desni...grozno...prošle godine isto,sve slikala i izvadila jedan zub  ::)

Van mreže Daša

• Član
  • **
« Odgovor #2 poslato: Oktobar 09, 2012, 10:06:28 posle podne »
nisam to nikada čula  :m3:

Van mreže Ena

• VIP
« Odgovor #3 poslato: Oktobar 09, 2012, 10:07:28 posle podne »
Ni ja  :m1:

Van mreže Ena

• VIP
« Odgovor #4 poslato: Oktobar 10, 2012, 11:26:01 pre podne »
Sestra mene nije ni pomenula,nego kad joj je ova rekla da zdravi zubi mogu boleti usled povišenog šećera u krvi ili ms-a,ova se istraumirala,ali opet nije pomenula mene.

Van mreže naca

• Global Moderator
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Grad: NBgd
« Odgovor #5 poslato: Oktobar 10, 2012, 01:24:02 posle podne »
nije ta dr lepo objasnila,osim za šećer...

Ona se sirota šoknula opasno.
da,zapravo prvo bole desni,koje se povlače i ogoljuju koren zuba,to se zove parodontopatija,tada ili sam zdrav zub ispadne ili dr proceni da ga je bolje izvaditi,jer se klati u kosti,a to boli ,jer nema šta da ga drži čvrsto vezanog,i izvade ga ...
jednostavno,zato što neki oboleli od ms,ne mogu da održavaju higijenu usta i zuba,kako je inače potrebno,ne zato što neće,ne mogu zbog spazma,tremora i sl.
i skloniji su,verovatno, iz tih razloga stvaranju kamenca,upalama desni,kvarenju zuba uopšte.
i naravno nije usko vezano sa ms,tu je i djabetes kriv kod onih koji ga nažalost imaju,ali i svi ostali koji ne mare za higijenu usta i zuba,mogu da obole od paradontopatije

molim Sklera da ove postove prebaci u MS deo  :n14:

Van mreže tatijana

• Član
  • **
  • Amor omnia vincit - Ljubav sve pobeđuje.
« Odgovor #6 poslato: Oktobar 10, 2012, 01:59:06 posle podne »
Naco  :ye1:ko zna  zna  n32

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #7 poslato: Oktobar 11, 2012, 09:54:00 pre podne »
meni to struka bila ;)
a i ovo istraživanje sam juče tražila,setih se da je pomenuto,i našla :)
http://www.hendidrustvo.info/forum/index.php/topic,39.msg460785.html#msg460785

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #8 poslato: Decembar 06, 2012, 09:37:54 posle podne »
nažalost vađenje,danas dva  :'( ...sutra tri  :(,a u ponedjeljak šestica donja ... :(

to je baš paradontopatija ...  :'(

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #9 poslato: Decembar 06, 2012, 09:43:01 posle podne »

Van mreže Daša

• Član
  • **
« Odgovor #10 poslato: Decembar 06, 2012, 09:54:02 posle podne »
Poslednje dve godine javljao  mi se  šetajuću bol ,posledica  upaljene desni,stvaranje džepova,iako sam redovito išla stomatologu na čišćenje kamenca i tih džepova,ali nažalost nisam uspjela  i na kraju moram vaditi zube  :n3:,a do sada sam vadila samo jedan zub i uvek važila za nekoga tko ima zdrave i pavilne zube.
To je bila "tempirana bomba" u ustima,a da nisam znala  :m2:

Van mreže Daša

• Član
  • **
« Odgovor #11 poslato: Decembar 06, 2012, 10:48:15 posle podne »
@naca http://www.stetoskop.info/Sve-o-paradontopatiji-2085-s1-content.htm  :grr:
Uzroci paradontopatije
Uz karijes, parodontopatija je najčešći uzrok posete stomatologu. Njeni uzroci mogu biti:
 Lokalni:loša higijena dovodi do stvaranja dentalnih naslaga (plaka, zubnog kamenca i konkremenata)
Opsti:nasledje,
        starenje,
        ishrana,
        endokrine bolesti,
        pad imuniteta,
        prevremeni kontakt zuba (traumatska okluzija),
        škripanje zubima u snu (bruksizam) ili stiskanje zuba u besu (bruksomanija)

Redovito sam išla stomatologu,nisam dozvolila da imam karijes,prala zube posle svakog jela,to je išlo tako daleko da sam nosila malu četkicu na sklapanje i mini zubnu pastu na jednodnevni izlet  :n3:
Da nisam vodila računa o zubima ne bih dočekala ove godine sa svim zubima,ali cvrc ...ode i moj "zaštitni znak" :)hah

Van mreže seve

• Član
  • **
  • Pol: Muškarac
  • Dg: G 35 i M10
  • Grad: Beograd
« Odgovor #12 poslato: Decembar 06, 2012, 11:59:12 posle podne »
To Daso dodje ko prva farba na autu,  :n29: salim se naravno.
Ja vec par godina vodim borbu sa tim, primetio sam od kada sam cistio kamenac da je tada situacija postala losa.
Dzep imam na 6 gore, vise ima plombe nego zuba, Cistio sam to vise puta , i ponovo se javi. Razmisljam o vadjenju te 6. Paste koje postoje kod nas malo poprave situaciju, al ne dovoljno. U zadnje vreme pri pranju zuba koristim i 3% hidrogen i mogu da vam kazem da je dosta bolje. Desni mi rastu al su nekako labave, osetljive lako ih povredim. Inace koristim konac za ciscenje izmedju zuba. Ako uspem napisacu , probajte al ne gutajte hidrogen.  ;)

Van mreže Daša

• Član
  • **
« Odgovor #13 poslato: Decembar 07, 2012, 08:23:14 pre podne »
Sada kada razmišljam,isto mogu reći,nekada sam zub.kamenac čisila jednom godišnje i povremeno posle čišćenja koristila Heksoral,ali u poslednje tri godine,upravo zbog tih džepova, koji su prepuni bakterija, toksina, čestica od hrane svaka tri meseca,isto sam  tuširala  3% hidrogenom i masiranje desni GingivalC,koji mi je bio bolji od Gingivala običnog(sada nema u apotekama  ni Gingivala,pa sam prešla na Ozosept gel),Listerin,a da ne pišem koje sve zubne paste sam koristila...zubni konac koristim,od 1984,g,mislim da ga kod nas stomatolozi nisu tada toliko ni savetovali pacijentima.
Meni je sve počelo od 6 dole desno,koja je dugo bila žarište,a ja sam se protivila vađenju,misleći,da ću čišćenjem tog džepa uspjeti da ne izgubim taj zub. :n3:
Bila je još mogućnost gingivektomije (uklanjanja upaljene gingive),kiretaža korjena (uklanjanje nekrotičnog tkiva oko korijena), pa čak i ako je potrebno  nadomještanje izgubljene kosti ...odustala sam ...mislim da bi to bilo jao dugotrajno i pitanje krajnjeg rezultata,jer je sada već sve uznapredovalo. :m2:

Van mreže musoki

• Član
  • **
« Odgovor #14 poslato: Decembar 07, 2012, 09:38:13 pre podne »
Moj prijatelj je imao velikih problema sa paradentozom i već neko vrijeme 3 puta dnevno ispira usta s hladno cijeđenim suncokretovim uljem i kaže da mu je pomoglo. Nema više krvarenja i sve se poprilično smirilo.  Nedavno sam bio na masaži u Rumi i maserka mi je rekla da bih zbog začepljenih sinusa i izbacivanja toksina trebao i ja da mućkam ulje u ustima, jelte. Ujutro prije pranja zuba uzimam jednu supenu kašiku ulja i mućkam u ustima. To se obavezno ispljune jer je puno toksina (maserka reče da je jače od arsenika). U mom slučaju to bih trebao da radim 20 min al još ne mogu toliko jer se ulje pretvori u nekakvu čudnu materiju koja najviše podsjeća na gustu sluz pa i ja ponavljam postupak par puta u toku dana. U svakom slučaju primjećujem da su sinusi čistiji. Što oni rekli "lakše se diše".

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.