Evo i ja da nesto napisem na ovoj temi, nisam mogao ranije zbog tehnickih problema sa internetom

Prije skoro mesec dana uradio sam intervenciju u Bugarkoj, Sofija u Tokuda bolnicu. Evo “ukratko” kako je sve islo:
Nakon hospitalizaciji, radjeni su mi EKG, krvni testovi i onda dopler. Prof. Grozdinski odmah je potvrdio “tesku stenozu” na levoj jugularnoj veni, a isto i stenoza na desnoj i refluks,kao i moguca stenoza na v. azygos. Za nekoliko sati pripremili su me za intervenciju i nakon flebografije ustanovljena je: 90% stenoza na levoj IJV, 70% stenoza na desnoj i 80% stenoza na v. azygos. Uradjena je balon dilatacija i nakon toga doktorica (nisam naucio njeno ime) rekla da je intervencija uspesna. Sve je trajalo 1.5 sat.Tok intervencije nije bio bas bezbolan kao sto vecinu ovde prijave, dok je trajala dilatacija bilo je jakih bolova i mnogo neprijatni osecaj kao da se nesto lomi u glavi (kad je balon bio dilatiran u jugularne vene), valjda zbog stepena stenoze ili pak jednostavno oni rade poagresivnu dilataciju. Sledio je oporavak do sledece jutro kad je bila uradjena dopler kontrola post op.
Na jutarnju kontrolu razocarajuce novosti – ustanovilo se da je leva jugularna vena kolabirala, desna ostala sa odlican protok. Prof. Grozdinski nije bio zadovoljan ishodom intervencije s obzirom na restenoze pa su me pripremili za reintervenciju. Meni padne mrak od sve ovo

Ovaj put za intervenciju zvali su Dr. Petrov on je sa najveceg iskustva na ovu problematiku. Razgovarali smo pre intervenciju pri cemu on je predlozio stentiranje jer rekao da postoji mogucnost da ce vena mozda nece se uopste otvoriti ili opet kolabirati (s obzirom da se to desilo za manje od 24 sati), al ja sam odbio stent, rekao da pokusamo jos jednu balon dilataciju pa sta bude nek bude.
Druga intervencija trajala je skoro isto kako i prva, i to sto je radjeno samo na jednu venu, dr. Petrov stvarno se mnogo namucio i pokusavao sa kombinacije od vise balona otvoriti je. Nakon toga uspeo je “uspostaviti optimalan protok”. Kad je sve zavrsilo bio sam totalno slomljen jer 2 intervencije u 2 dana dosli su mi previse… Opet oporavak do slednji dan. Sledece jutro opet dopler kontrola, ovog puta sa boljim rezultatima, ostalo “optimalno” na levoj IJV.
Mogu potvrditi da ovaj tim koji radi intervenciju u Sofiju je stvarno posvecen da se ovo uradi najbolje u sklopu mogucnostima sa sto vecim uspehom, profesionalnost je na visoko nivou i mogu da kazem samo pohvalnih reci za Prof. Grozdinski, Dr. Petrov kao i citavi personal u bolnici, koja je mnogo savremena i radi po svetskih standardima.
E sad malo o efektima intervencije: dosad ne mogu prijaviti neke spektakularne promene, cini mi se da se trnenje desnoj ruci smanjilo al ne mogu da tvrdim sa sigurnoscu, u hodu ranije desavalo mi se da jedna noga udari u drugu, sad mislim da nakon intervencije to se desilo se samo 2-3 puta. Izdrzljivost je malo poboljsana, umor mi brze prodje nego ranije al performansi nisu se mnogo promenili. Jos osecam nelagodnost u vratu na odredjene polozaje, kao i povremene glavobolje al nadamse to ce brzo proci.
Tolko zasad
pozdrav