Autor Tema: Trigeminusna neuralgija (Neuralgija nervusa trigeminusa)  (Pročitano 19680 puta)

Van mreže Maca

• Član
  • **
  • Pol: Žena
Trigeminusna neuralgija (Neuralgija nervusa trigeminusa)
« poslato: Decembar 11, 2007, 06:36:15 posle podne »
Trigeminusna neuralgija (Neuralgija nervusa trigeminusa)

Kod ove bolesti radi se o disfunkciji 5.kranijalnog živca, nervusa trigeminusa, koji prenosi različite vrste podražaja između lica i mozga.
Dolazi do nastupa izuzetno jake, probadajuće boli koja najčešće traje od nekoliko sekundi do nekoliko minuta. Bolest je češća u nešto starije populacije, ali je prisutna kod odraslih svih dobi. Uzrok nastanka bolesti je uglavnom nepoznat.

Bol može nastupiti spontano, ali je ipak najčešći okidač nastupa boli dodir određenog mjesta na licu ili neka vrsta aktivnosti, poput pranja zubi ili žvakanja. Ponavljajući nastupi boli odvojeni su kratkotrajnim periodima prekida, no bol je izuzetno probadajuća (poput munje) i najčešće se osjeća u donjim dijelovima lica. Najčešće točke nastupa boli su obrazi neposredno uz nos ili područje vilice.
Bol se nerijetko javlja i po stotinjak puta dnevno, potpuno onemogućavajući pacijentov normalan život.

Bolest se zbog svojih karaterističnih vanjskih simptoma relativno lako dijagnosticira, stoga se rutinski ne provode nikakvi posebni testovi u dijagnostici. Potrebno je eventualno razlučiti druge moguće uzroke boli, poput one koja nastaje zbog zubobolje, sinusitisa, bolesti vilice, a također je potrebno isključiti i moguće primarne uzroke boli n.trigeminusa, poput tumora ili aneurizme u tom području.

U terapiji neuralgije trigeminusa standardni lijekovi koji se koriste kod drugih vrsta boli uglavnom nisu pogodni za ozbiljniju terapiju, jer djeluju sa zadrškom te najčešće nemaju učinka kod ovakve vrste boli (poput nesteroidnih antireumatika-Aspirin i sl.).
Stoga su lijekovi prvog izbora u terapiji neki od primarno antiepileptika poput gabapentina (Neurontin), karbamazepina (Tegretol) ili fenitoina (Difetoin). Oni smanjuju bol stabilizacijom živčanih membrana i slabljenjem električnih okidanja.

Piše: dr.med. Ivo Knezović

Van mreže Maca

• Član
  • **
  • Pol: Žena
Odg: Trigeminusna neuralgija (Neuralgija nervusa trigeminusa)
« Odgovor #1 poslato: Februar 05, 2008, 02:55:41 posle podne »
Neuralgija trigeminusa      

Neuralgija trigeminusa predstavlja povremene napade oštrih bolova u licu u predelu jedne od grana ovog živca.

Uzrok nastanka
Kod simptomatskih neuralgija posredi su poznati uzroci nadražaja ovog živca: tumor pontocerebelarnog ugla, tumor Gasserovog gangliona, zapaljenski procesi, multipla skleroza, bolesti zuba i sinusa i dr. Bolest zuba, kao uzrok neuralgičnog bola lica, često je precenjena i nisu retki bolesnici kojima je nepotrebno i neopravdano izvađeno više zuba pre nego što je postavljena pravilna dijagnoza idiopatske neuralgije. Uzrok idiopatske neuralgije je nepoznat. Jedno od objašnjenja bilo je da je posredi zatezanje donje grane trigeminusa zbog asimetrične protruzije donje vilice. To dovodi do povlačenja i ostale dve grane i njihovog naslanjanja na ivicu kosti i tvrde moždane opne. Međutim, danas preovladaava mišljenje da je idiopatska neuralgija izazvana demijelinizacijom senzitivnih vlakana korenova n. trigemunsa u pontocerebelarnom uglu zbog kompresije od strane arterija i vena koje leže na njima.

Klinička slika
Bolest se najčešće javlja posle 40. godine života, dvostruko češće u žena.
Bol je vrlo oštar, kao udar nožem ili električnom strujom i najčešće se javlja u predelu gornje vilice, ređe donje a najređe u predelu čela i oka. Karakteristična je pojava grča mišića lica zbog bolova (tic douloureux, bolni tik). Nekada se istovremeno javljaju crvenilo lica, vlaženje oka i sekret iz nosa. Bol najčešće zahvata samo jednu polovinu lica. Napadi bolova traju od nekoliko sekundi do jednog minuta, a kasnije nešto duže. Između napada nema nikakvih smetnji. Bolovi se javljaju više puta dnevno tokom nekoliko nedelja, a zatim nastupa miran period koji traje različito dugo. Često na licu, usni ili jeziku postoji tačka sa koje se blagim dodirom može izazvati napad bola. Bol takođe mogu izazvati hladan vetar, žvakanje, gutanje, umivanje, zevanje ili govor.

Lečenje
Napadi bolova se najčešće mogu kontrolisati karbamazepinom koji se daje do prestanka bolova. Ukoliko ovaj lek nema efekta, može se primeniti difetoin, valproati ili baclofen. Novi antiepileptiok gabapentin pokazao se veoma efikasnim u kupiranju neuralgičnih bolova. Hirurške metode se primenjuju kada medikamentno lečenje ne dovede do željenog efekta (blokada pojedinih grana trigeminusa, presecanje vlakana za bol i dr) .
Izvor: Stetoskop.info

Van mreže Ljubomir

• Moderator
  • Pol: Muškarac
Odg: Trigeminusna neuralgija (Neuralgija nervusa trigeminusa)
« Odgovor #2 poslato: Jul 12, 2009, 07:03:29 posle podne »
Ja sam imao blagi oblik neuralgije prošle godine, i to izazvan promajom. Inače nisam od onih ekstra osetljivih na promaju, ali sam zaključio da je o tome reč, što je kasnije i doktorka potvrdila, jer se pojava neuralgije poklopila sa periodom toplog vremena a pošto sam tada radio na poslu konduktera u autobusu bez klime, problem vrućine je rešavan otvaranjem prozora. Znači provodio sam dnevno oko 5-6 sati na promaji, veoma često oznojen. Kvarne zube nisam imao, pa je doktorka odmah dala dijagnozu. Mislim da sam tada bio i na bolovanju, mada ne zbog neuralgije. Dala mi je i neke tablete, ali mislim da su bile vitaminske... sve u svemu, pošto je dolazila jesen, više nisam imao tih tegoba. A ti simptomi su se javljali sporadično preko celog leta. Vrlo iritativni simptomi, bol je baš oštar! Kod mene su trajali samo sekund-dva, nekoliko desetina puta u toku dana  :o Kasnije počneš razmišljati da nije tumor ili nešto u mozgu (aneurizma?). Ko ima ove tegobe trebalo bi da proveri o čemu se radi.

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.