Pre koji dan sam je bacila jer zbog nekoliko milimetara natalozenog kamenca vise ne mogu da je koristim.
Samo sam pomislila sta bi mi bilo sa bubrezima da to pijem.
Verovatno ništa.

Normalno, mokraća sadrži kemijske tvari koje sprečavaju ili koče stvaranje kristala. Međutim, čini se da ti inhibitori ne djeluju kod svih ljudi, i kod nekih osoba se stvaraju kamenci. Ako kristali ostanu dovoljno sitni, putovat će kroz urinarni trakt i izaći izvan tijela mokraćom a da to osoba niti ne primijeti. Bubrežni kamenci mogu sadržavati različite kombinacije kemijskih tvari. Najčešća vrsta kamenaca sadrži kalcij u kombinaciji ili s oksalatom ili fosfatom. Te kemijske tvari dio su čovjekove normalne ishrane i sačinjavaju važne dijelove tijela, kao što su kosti i mišići.
Kod osobe u čijoj su obitelji postojali slučajevi bubrežnih kamenaca postoji veća vjerojatnost da će ih dobiti i ona. Infekcije urinarnog trakta, bubrežni poremećaji kao što su cistične bubrežne bolesti, i metabolički poremećaji kao što je hipertiroidizam također su povezani sa stvaranjem kamenaca. Pored toga, bubrežni kamenci se razvijaju kod više od 70 posto bolesnika s nasljednom bolesti nazvanom renalna tubularna acidoza.
Bolesnici koji imaju previše kalcija ili oksalata u mokraći možda će morati jesti manje hrane koja sadrži kalcij i oksalate. Međutim, neće svi imati koristi od prehrane s malo kalcija. Neki bolesnici koji imaju visok nivo oksalata u mokraći mogu imati koristi od dodatnog kalcija u prehrani. Bolesnicima će se možda reći da izbjegavaju hranu u koju je dodan vitamin D i određene vrste antacida na osnovi kalcija. Bolesnici koji imaju vrlo kiselu mokraću možda će morati jesti manje mesa, ribe i peradi.
Ceo tekst :
centar-zdravljaDa ne bude ova opet priča na pamet,ja sam usput i bubrežni bolesnik,sa naslednom sklonosti ka stvaranju kamenaca,već sam operisana,kao i moja mama i nekoliko osoba sa majčine strane.
Mami je odstranjen jedan bubreg pre 31 god,pun kamenaca,pre 2 god,ovaj jedan je počeo da stvara kamenac i operisana je.Ja sam operisana pre 19,i za sad sam ok.Stvar je do ishrane,neke stvari smanjiti i sl.
Obe pijemo vodu sa česme,tako da... stvar izbora svakog pojedinca