Autor Tema: Koju vodu piti?  (Pročitano 55065 puta)

Van mreže naca

• Global Moderator
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Odg: Koju vodu piti?
« Odgovor #15 poslato: Avgust 17, 2009, 12:11:24 pre podne »
Ma,hajde,nemam ja para da kupujem 10 l vode na dan samo za piće,za nas 5 toro,još i da kupujem bar 2l da kuvam s njom,ne pada mi na pamet. :-\

Van mreže Ena

• VIP
  • Zivot je izazov.Ne gubi vreme uzivaj u njemu...
« Odgovor #16 poslato: Avgust 17, 2009, 12:14:05 pre podne »
Mi isto pijemo česmovaču i što ja mužu nekad ukradem malo  piva  ;D

Van mreže raca

• Moderator
« Odgovor #17 poslato: Avgust 17, 2009, 12:25:08 pre podne »
Ma,hajde,nemam ja para da kupujem 10 l vode na dan samo za piće,za nas 5 toro,još i da kupujem bar 2l da kuvam s njom,ne pada mi na pamet. :-\
Pa eto onda nisi fancy. Kad procitas deklaraciju na kojoj pise svasta npr. uz to sto osvezava ta flasirana voda daje sve potrebne materije (covek tada moze utvrditi da ne mora jesti ako je pije  mali1) Tako da se moze ustediti samo pravilno procitas.  ;D

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #18 poslato: Avgust 17, 2009, 12:36:48 pre podne »
Neka,hvala,ostajem kod česmovače ;)

Van mreže gliša

• Član
  • **
  • Pol: Muškarac
« Odgovor #19 poslato: Avgust 17, 2009, 01:44:57 posle podne »
I mi smo na česmovači,svakako je i ona kupovna većinom česmovača ;)

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #20 poslato: Avgust 18, 2009, 01:04:49 posle podne »
pijem vodu i cajeve, i vino, naravno

sada forsiram odemnjsku vodu, 5 lit. 1 evro

stalno menjam flasirane vode, i uvek se zadivim i zadovoljno zakljucim kako je divna zemlja u kojoj mozes da biras koju ces vodu piti

pijem i cesmovacu ali filtriranu jer je tako mnogo ukusnija i naravno zdravija

izvorsku s vremena na vreme, sve u zavisnosti da li mi neko poznat ode na selo ili kod manastira pa taj dan pijem izvorsku

Van mreže Peca_Le

• Član
  • **
  • Grad: Leskovac
« Odgovor #21 poslato: Avgust 18, 2009, 01:18:32 posle podne »
Leskovac ima jednu od najboljih voda u Srbiji. Nalazi se na takozvanom petorecju (slivu 5 reka) bogatu vodom. Sad je izgradjen vodosistem Barje iz koga ce se snabdevati ceo Jablanicki okrug. Voda je dobra, sanitarno ispravna. Pijem je. U okolini ima i par izvora sa dobrom vodom. Naravno, pijem i mineralnu vodu - Hebu.

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Grad: Beograd
« Odgovor #22 poslato: Avgust 18, 2009, 10:58:43 posle podne »
Peco, jesu li kod vas tukli sa osiromašenim uranijumom?

Van mreže bata1983

• Član
  • **
  • paraplegija,ovo i nije tako lose
« Odgovor #23 poslato: Avgust 18, 2009, 11:54:59 posle podne »
ljudi pijte pivo,to je najbolje mali1,ja pijem odmenjsku ali menjam stalno cesmovacu ne konzumiram vec 3god.

Van mreže cony

• Član
  • **
    • Home of Web
« Odgovor #24 poslato: Avgust 19, 2009, 12:37:50 pre podne »
Mi ne pijemo cesmovacu. Prijateljica je studirala na tehnoloskom i jedan od zadataka im je bilo da svi studenti donesu po uzorak vode sa cesme tamo gde zive, koju su zatim analizirali.
Dva uzorka od vise desetina su bili podesni za pice. U nekim uzorcima su pronalazene i fekalne materije.
Sada ima prijatelja koji radi u vodovodu, i koji je obavestava kada moze da se pije voda.
Po njenim recima, namerno se krije cinjenica da voda nije uvek istog kvaliteta i najcesce nije za upotrebu, da bi se zastitili od eventualnih tuzbi i posledica ukoliko se neko razboli.

Sto se licnog iskustva tice, pre 3 meseca sam kupila dzezvu koja je sluzila samo za kuvanje vode. Pre koji dan sam je bacila jer zbog nekoliko milimetara natalozenog kamenca vise ne mogu da je koristim. Samo sam pomislila sta bi mi bilo sa bubrezima da to pijem.

Hvala ali ne hvala. Kupujemo balone po 5-6 litara vode = oko 70 dinara. Prokuvanu cesmovacu koristim samo za kafu - ili ni za to.

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Grad: Beograd
« Odgovor #25 poslato: Avgust 19, 2009, 12:59:18 pre podne »
Još da budemo sigurni u to što sipaju u balone i flaše. :(

Van mreže Maka

• Član
  • **
« Odgovor #26 poslato: Avgust 19, 2009, 08:16:55 pre podne »
Pekam voda! mali1

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #27 poslato: Avgust 19, 2009, 09:54:55 pre podne »
Pre koji dan sam je bacila jer zbog nekoliko milimetara natalozenog kamenca vise ne mogu da je koristim.
Samo sam pomislila sta bi mi bilo sa bubrezima da to pijem.

Verovatno ništa. ;)

Normalno, mokraća sadrži kemijske tvari koje sprečavaju ili koče stvaranje kristala. Međutim, čini se da ti inhibitori ne djeluju kod svih ljudi, i kod nekih osoba se stvaraju kamenci. Ako kristali ostanu dovoljno sitni, putovat će kroz urinarni trakt i izaći izvan tijela mokraćom a da to osoba niti ne primijeti. Bubrežni kamenci mogu sadržavati različite kombinacije kemijskih tvari. Najčešća vrsta kamenaca sadrži kalcij u kombinaciji ili s oksalatom ili fosfatom. Te kemijske tvari dio su čovjekove normalne ishrane i sačinjavaju važne dijelove tijela, kao što su kosti i mišići.

Kod osobe u čijoj su obitelji postojali slučajevi bubrežnih kamenaca postoji veća vjerojatnost da će ih dobiti i ona. Infekcije urinarnog trakta, bubrežni poremećaji kao što su cistične bubrežne bolesti, i metabolički poremećaji kao što je hipertiroidizam također su povezani sa stvaranjem kamenaca. Pored toga, bubrežni kamenci se razvijaju kod više od 70 posto bolesnika s nasljednom bolesti nazvanom renalna tubularna acidoza.

Bolesnici koji imaju previše kalcija ili oksalata u mokraći možda će morati jesti manje hrane koja sadrži kalcij i oksalate. Međutim, neće svi imati koristi od prehrane s malo kalcija. Neki bolesnici koji imaju visok nivo oksalata u mokraći mogu imati koristi od dodatnog kalcija u prehrani. Bolesnicima će se možda reći da izbjegavaju hranu u koju je dodan vitamin D i određene vrste antacida na osnovi kalcija. Bolesnici koji imaju vrlo kiselu mokraću možda će morati jesti manje mesa, ribe i peradi.

Ceo tekst : centar-zdravlja

Da ne bude ova opet priča na pamet,ja sam usput i bubrežni bolesnik,sa naslednom sklonosti ka stvaranju kamenaca,već sam operisana,kao i moja mama i nekoliko osoba sa majčine strane.

Mami je odstranjen jedan bubreg pre 31 god,pun kamenaca,pre 2 god,ovaj jedan je počeo da stvara kamenac i operisana je.Ja sam operisana pre 19,i za sad sam ok.Stvar je do ishrane,neke stvari smanjiti i sl.

Obe pijemo vodu sa česme,tako da... stvar izbora svakog pojedinca ;)

Van mreže Peca_Le

• Član
  • **
  • Grad: Leskovac
« Odgovor #28 poslato: Avgust 19, 2009, 10:16:00 pre podne »
Peco, jesu li kod vas tukli sa osiromašenim uranijumom?
Ne nisu (pouzdano znam).

Van mreže raca

• Moderator
« Odgovor #29 poslato: Avgust 19, 2009, 01:09:40 posle podne »
A ni ja preterano ne kupujem flasiranu vodu. Dobro desi se ponekad.
Uglavnom za kuvanje koristim cesmovacu, vodu bas i ne pijem ako pijem to su aromatizovane ili mineralne odnosno kisele vode.
Uglavnom pijem neke sokove i to sve vrste, a ne smeta ni sirup napravljen sa cesmovacom. Ovo sve koristim zato sto mi se svidja, a nikako ne bojkotujem cesmovacu kao manje vrednu niti mislim da je nezdrava za piti.
Kamenca ima na posudju, ali sa tim sam se pomirila. Sta mi preostaje nego da ga skinem i nastavim koristiti tu posudu. 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.