Autor Tema: Ishrana  (Pročitano 156802 puta)

Van mreže Hmmm

• Novi član
  • *
Odg: Ishrana
« Odgovor #90 poslato: Avgust 08, 2007, 02:39:01 posle podne »
Naravno da ljudi koji imaju MS mogu bolje da se razumeju nego mi koji smo jednostavno tu negde prisutni... I koliko i sama vidim sve informacije o MS - u koje mogu nekoga da zanimaju se uglavnom saznaju (nazalost samo) preko interneta i to iz licnih iskustava. Nadam se da mi necete uzeti za zlo moju predhodnu poruku.

Van mreže Sklerozica

• Administrator
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Dg: MS
  • Grad: Beograd
« Odgovor #91 poslato: Avgust 08, 2007, 04:16:01 posle podne »
Citat: Hmmm
Nadam se da mi necete uzeti za zlo moju predhodnu poruku.
Naravno, nećemo. ;) Izvini na pitanju, koji je tvoj razlog interesovanja za MS?

Van mreže Hmmm

• Novi član
  • *
« Odgovor #92 poslato: Avgust 09, 2007, 11:32:01 posle podne »
Paaaa... Deckic mi ima MS  :( pa me zanima svasta nesto... A i imam nameru da mi bude deckic jos neko duze vreme, a ako zasluzi  mozda dobije jos neki epitet. :D  Nekako mi je logicno da treba da me interesuje. A i ko zna mozda na kraju i odem na neke specijalizacije vezane za CNS pa mi je sve to "zanimljivo" i sa toga aspekta... Takodje to bi trebala da bude i neka opsta kultura...
Uvek ja mogu da otvorim knjigu i procitam sta je to kortikosteroid, kako se metabolise, kakva vrsta nerava postoji, sta koji vitamin prestavlja, koja mu je uloga i brdo nekih stvari koje su i mom deckicu bile zanimljive da cuje jer te informacije tesko mogu da se nadju na netu, posebno na srpskom i jos teze ako ne znas sta konkretno trazis. Ali sve je to prica o onome sta se i kako desava u organizmu, a nista mi ne govori, sem njega, da li je moj stav prema celoj situaciji OK i da li ja njemu "pomazem". A on kada mu se smucim i bude mu dosta svega moze da okrene pricu kako god njemu odgovara. :arrow:  Pa zelim da cujem, da procitam iskustva ljudi, da ne dodjem u situaciju da mu vise odmazem nego pomazem. U tom slucaju bolje nista i da neradim.  :scratch: Knjiga je jedno a praksa sasvim drugo.   :)

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Grad: Beograd
« Odgovor #93 poslato: Avgust 10, 2007, 01:27:00 posle podne »
Paaaa... Deckic mi ima MS  :( pa me zanima svasta nesto... A i imam nameru da mi bude deckic jos neko duze vreme, a ako zasluzi  mozda dobije jos neki epitet. :D 

Ako ovako razmišljaš, ti si onda jedna vrlo hrabra osoba sa velikim srcem ;)

Van mreže Hmmm

• Novi član
  • *
« Odgovor #94 poslato: Avgust 10, 2007, 09:19:44 posle podne »
Hvala, naravno da razmisljam. Da je rekao da ima AIDS ili neku genetski prenosivu bolest i da pri tome ne mogu da saznam nista o njima verovatno bih pobegla glavom bez obzira, ipak nije isto.
Svaki kvalitetno proveden dan sa nekim je vredan za sve one nekvalitetne nezavisno od njihovog odnosa.

Van mreže Peca_Le

• Član
  • **
  • Grad: Leskovac
« Odgovor #95 poslato: Avgust 11, 2007, 09:52:53 posle podne »
Paaaa... Deckic mi ima MS  :( pa me zanima svasta nesto... A i imam nameru da mi bude deckic jos neko duze vreme, a ako zasluzi  mozda dobije jos neki epitet. :D  Nekako mi je logicno da treba da me interesuje. A i ko zna mozda na kraju i odem na neke specijalizacije vezane za CNS pa mi je sve to "zanimljivo" i sa toga aspekta... Takodje to bi trebala da bude i neka opsta kultura...
Uvek ja mogu da otvorim knjigu i procitam sta je to kortikosteroid, kako se metabolise, kakva vrsta nerava postoji, sta koji vitamin prestavlja, koja mu je uloga i brdo nekih stvari koje su i mom deckicu bile zanimljive da cuje jer te informacije tesko mogu da se nadju na netu, posebno na srpskom i jos teze ako ne znas sta konkretno trazis. Ali sve je to prica o onome sta se i kako desava u organizmu, a nista mi ne govori, sem njega, da li je moj stav prema celoj situaciji OK i da li ja njemu "pomazem". A on kada mu se smucim i bude mu dosta svega moze da okrene pricu kako god njemu odgovara. :arrow:  Pa zelim da cujem, da procitam iskustva ljudi, da ne dodjem u situaciju da mu vise odmazem nego pomazem. U tom slucaju bolje nista i da neradim.  :scratch: Knjiga je jedno a praksa sasvim drugo.   :)

Svaka cast, svaka cast... Eh da je vise takvih ljudi kao ti ... Samo napred... MS nije toliko strasna kao sto neki misle...

Van mreže Hmmm

• Novi član
  • *
« Odgovor #96 poslato: Avgust 12, 2007, 05:05:36 pre podne »
Znam ja to, ali neka neko uspe da objasni to mojoj mami, ako ikada sazna :)

Van mreže naca

• Global Moderator
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Grad: NBgd
« Odgovor #97 poslato: Jul 18, 2008, 03:56:43 posle podne »
Od dobijanja DG ja nisam ni znala da treba nešto da menjam u svom načinu ishrane,pošto mi niko od lekara nije po tom pitanju ništa sugerisao.Tek na forumu otkrih da ste svi uglavnom promenili vaš.Za sada zbog teško ostvarljivih izmena po tom pitanju(kuvam za nas 5 i naravno da mi ne pada napamet da ceo dan provedem u kuhinji kuvajući svakom po želji)kuvam kao i do sad.Sebi sam potpuno ukinula hleb,mleko i mlečne proizvode(mleko ionako nisam nikad pila),a dodala još više ,ono što inače volim sveže voće i povrće
Nikad nisam meso ni krompir pržila,već kuvala,to je i ostalo tako.Ribu retko spremam.

Na ovom free hostu, gde se nalazi ovaj naš forum, ima još jedan koji se bavi zdravom ishranom. I oni su skoro počeli a ja nisam stigao baš da ih detaljnije pogledam ali ću ostaviti link.

http://vegan.editboard.com/index.htm   

Pogledala sam ovaj forum ima zanimljivih stvari.

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #98 poslato: Jul 18, 2008, 06:08:40 posle podne »
naco, sta jedes umesto hleba?

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #99 poslato: Jul 18, 2008, 06:15:25 posle podne »
Baren krompir ili pirinač.

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #100 poslato: Jul 18, 2008, 06:21:35 posle podne »
I koliko dugo si bez hleba? Da li se osecas laksom? Bolje stanje?

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #101 poslato: Jul 18, 2008, 06:39:30 posle podne »
Od aprila,ispalo je dobro jer izgubih par kg,mada mi nije to bila namera.Opšte stanje -ne vidim neke promene za sada,ali je dobro što ne ide na gore.Valjda treba puno vremena da prođe da bi se nešto više primetilo.

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #102 poslato: Jul 30, 2008, 04:54:14 posle podne »
Meni su u medjuvremenu nasli i alergiju na gluten, tako sami dosla do ovog sajta.
Cela prica meni ima smisla.
Nisam jos pricala sa svojom doktrorkom, ali vec nekoliko meseci jedem hranu bez glutena, a poslednja 2 i bez mlecnih proizvoda i mahunarki.
Meni cela prica ima smisla.
Jos uvek proucavam, zato vas i pitam kako se vi hranite.
Da li samo smanjeni unos zasicenih masti ili nesto rigoroznije.
I sta uzimate od dodatnih vitamina i minerala.
Koliko sam citala u inostranstvu se bas kljukaju vitaminima, mineralima i sl.
Gde kupujete vitamine i koje.
Ne znam za tu privatnu laboratoriju.
Ne znam o kakvim se analizama radi, ako imas adresu, telefon, javi.
Znam da ovu analizu ne radi niko vise u Strbiji, ni jedna privatna laboratorija, ni VMA i sl. I znam da su analize dosta skupe. Mislim da se ne radi o istim analizama.
Kada ti otkriju da imas antitela na gluten, da bi dobio dijagnozu da imas celijakiju mora da se radi biopsija, to je standard. I kod nas i u svetu. Mislim da se samo maloj deci ne radi, ali nisam sigurna.
Komplikovano je za hranu. Prakticno sva tri gavna obroka kuvas.
Ja sam sad na jos rigoroznijoj dijeti dok ne uradim u maju kontrolni pregled kod gastroenterologa.
I nervira me koliko sam mrsava. Uvek sam bila mrsava, ali sa ovom dijetom tek nema sansi da se ugojim.
U principu od srednje skole imam slicnu tezinu, ali bih ja volela da sam malko deblja. :)

Mako!
Moj sin je od rođenja imao probleme sa hranom povraćao je i imao 7-8 stolica na dan,i grozan ekcem po licu i rukicama.Užasno je bio mršav,sa 2 meseca po preporuci pedijatra dohranjujem ga veštačkim mlekom za bebe.Odmah reakciija na mleko u vidu otoka lica nos,usta uši otečene .U Tiršovoj mu daju Urbason i kažu alergija na mleko.Snađem se i nađemo sojino mleko za bebe Prosobe,spremala sam ga i davala mu al on ili neće il ga pije i povraća.Vidim da je vrag odneo šalu i posle par dana mučenja odlučim da mu dam da jede.Supa od junećih kostiju nemasna,(kad se ohladi skinem masnoću)krompir ,šargarepa,pirinać izgnječeno i počnem da dajem sve što mi je palo napamet da beba može da jede.Krenuše kontrole kod Dr,oni oduševljeni krenuo dečko da napreduje.Sve vreme slabo spavao,ali hiper aktivan.S 6 meseci je bez pardona hodao uz ogradu kreveca,sa 7 hodao bez pomoći pridržavanja uz nešto,s 8 trčao.Usput je propričao ko veliki.
Sa godinu dana je imao čak 10 kg,sa 2- 11 sa 3- 12 kg.Mentalno zdrav ali užasno mršav.I dalje je imao 5-6  stolica na dan.
U to vreme upoznam ženu čiji je muž pedijatar-gastroenterolog i ona me uputi kod njega.Primi nas oboje čovek u Olga Dedijer dečiju bol.Urade mu sva moguća ispitivanja i na kraju biopsiju tankog creva.Tanka creva bez crevnih resica,glatka.Urade mu kožne probe i utvrde alergije na:mleko ,kravlji sir, pšenično brašno(al ne zbog glutena),crveno voće i povrće,kakao.DG.malapsorpcija creva.
Sin bude na dijeti bez ovih stvari ,reše se stolice,počne da dobija u težini i visini.Posle 6 meseci Dr na kontroli kaže još neko vreme dijeta a onda postepeno svu hranu da proba.Rekao je da su se crevne resice regenerisale.
Za sad je s njim sve u redu,ponekad ima 1-2stolice na dan. Porastao je ima 14,5god visok je ,normalno uhranjen,mentalno sasvim u redu.

Mene zanima koji su uopšte kod tebe bili indikatori za ispitivanje alergije na gluten,koji problemi osim što kažeš da si mršava?
Radila si biopsiju creva ,a kožne probe?

Van mreže raca

• Moderator
« Odgovor #103 poslato: Avgust 02, 2008, 05:09:09 posle podne »
E sad ne znam da li cu ovo u pravu temu napisati, ali vezano je za ishranu pa moze proci (valjda).
Ne znam da li ste gledali prvu epizodu BBC serije Istina o hrani (Truth About Food). Prva epizoda je bila prosle subote (samo malo sam gledala pa ne zelim da prenosim poluinformacije, ali bilo je nesto malo i o presnoj hrani). Veceras u 20.05 na HRT 2 je druga epizoda.
Evo ovo je najava za tu seriju.
Ova serija od sest nastavaka na praktičan, pristupačan i duhovit način pokušava odgovoriti na pitanja i raspršiti mitove o hrani koju svakodnevno jedemo. Prehrana bogata proteinima ili ugljikohidratima? Jesti malo, često ili točno tri obroka na dan? Je li kava zdrava ili nezdrava? Pokraj toliko kontradiktornih savjeta o prehrani, vrijeme je da se utvrdi istina o tome koju bismo hranu trebali jesti, a koju izbjegavati i zašto. Zanima li vas što hrana uistinu čini vašem tijelu? Zaboravite novinske naslove i pogledajte naše intrigantne istrage s 500 volontera dok izlažemo pravu znanost koja stoji iza hrane koju jedemo. Istina o hrani najveći je pothvat ove vrste - opsežna znanstvena TV istraga koja donosi stvarne i dokazive podatke kako prehrana utječe na svako područje života. Rezultati otkrivaju čudesne, katkada i šokantne učinke hrane na funkcioniranje tijela. Otkrit ćete kako postati mršaviji i zdraviji, ali i kako hraniti djecu, poboljšati plodnost i libido, te smršavjeti i ostati mršav, pobijediti proces starenja te razviti natjecateljski duh na poslu i u igri.

Van mreže Maka

• Član
  • **
« Odgovor #104 poslato: Avgust 04, 2008, 07:50:10 pre podne »

Mene zanima koji su uopšte kod tebe bili indikatori za ispitivanje alergije na gluten,koji problemi osim što kažeš da si mršava?
Radila si biopsiju creva ,a kožne probe?

Anemija, mrsava, a analizu krvi mi je uradio imunolog jer sam tada imala temoperature, niske, nepoznatog porekla, pa su mi radili sva ziva ispitivanja da nadju o cemu se radi. Znaci, slucajno. Jedino sto sam imala su nadimanja od tipicnih simptoma.
Valjda spadam u onaj neki procenat koji nema izrazene simptome.
Od analiza su radjene analiza krvi i biopsija.
Sada citam ovaj moj post i sraamota me je sto nisam isla na kontrolu, a proslo je vise od 1,5 godine.
Ali lekari su mi se stvarno smucili.

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.