Autor Tema: Ishrana  (Pročitano 156828 puta)

Van mreže Sklerozica

• Administrator
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Dg: MS
  • Grad: Beograd
Odg: Ishrana
« Odgovor #75 poslato: Maj 01, 2007, 05:09:01 posle podne »
Citat: Maka

Da li neko moze da mi objasni izrazavanje nivoa bolesti u brojevima koje sam negde ovde na forumu procitala (ili mozda na nekom drugom, ne secam se). O cemu se tu radi. Meni to ni jedan lekar nije spominjao.
Pročitala si ovde, u temi "Šta je multipla skleroza" druga strana.
Ja sam to prvi put video na hrvatskom forumu ali mislim da je Peca bio na toj proceni. Meni isto nije spomenuta.

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #76 poslato: Maj 01, 2007, 05:25:01 posle podne »
Ja nisam takodje bila na brojcanoj proceni tj. nisam "setala po lestvici".
Sada sam pogledala te parametre i pronasla se: 6,5 i na tom borju sam evo tri godine. Malo po malo ja se spustam niz lestvicu....

Van mreže Peca_Le

• Član
  • **
  • Grad: Leskovac
« Odgovor #77 poslato: Maj 01, 2007, 10:06:01 posle podne »
Da, bio sam na proceni (govorim kao da sam konj :) ili antikvitet :)). Ta "procena" ili ocenjivanje vrsena mi je na pregledu na komisiji za dobijanje interferona. Postigao sam "slabu" trojku. :)

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #78 poslato: Maj 01, 2007, 10:26:01 posle podne »
Citat: Asja
Ja nisam takodje bila na brojcanoj proceni tj. nisam "setala po lestvici".
Sada sam pogledala te parametre i pronasla se: 6,5 i na tom borju sam evo tri godine. Malo po malo ja se spustam niz lestvicu....
Samo neka ide dole. ;)

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #79 poslato: Maj 01, 2007, 10:29:01 posle podne »
Citat: peca_Le
Da, bio sam na proceni (govorim kao da sam konj :) ili antikvitet :)). Ta "procena" ili ocenjivanje vrsena mi je na pregledu na komisiji za dobijanje interferona. Postigao sam "slabu" trojku. :)
Moguće je onda da rade tu procenu samo kada je interferon u pitanju.

Van mreže Alek

• Član
  • **
« Odgovor #80 poslato: Maj 23, 2007, 12:04:01 posle podne »
Problem neredovne probave!Da li imate koristan savet?

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #81 poslato: Maj 23, 2007, 04:07:01 posle podne »
Probave ili stolice?

Van mreže Alek

• Član
  • **
« Odgovor #82 poslato: Maj 23, 2007, 05:27:01 posle podne »
Da,"stolice".Ali ocito da je i varenje usporeno ili haoticno...Neka vrsta ishrane koja daje rezultate?Hvala!

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #83 poslato: Maj 23, 2007, 10:26:01 posle podne »
Vrlo je bitno redovno praznjenje creva, jer cesto nije ni toliko opasna avitaminoza koliko su nagomilani otrovi. Ako znamo da je debelo crevo dugo 1,5 do 2 metra onda mozete zamisliti sta se desava ako dodje do zatvora. Prvo strada donji deo kicme jer trpi opterecenje, a da ne pricamo o zamoru, nadimanju, nesanici, bolovima, utucenosti, magli u mozgu....

Prvi korak ka izlecenju je regulisati probavu a to je jedino moguce pravilnom ishranom. Za pokretljivost creva je bitno i kretanje ali posto se to svede na minimum kod vecine onda jedino resenje je hrana a to je: voce, povrce, kuvana psenica, jesti sve sirovo, kuvane suve sljive, od cajeva nana i divlja paprat a znaju da pomognu i negro bombone jer sadrze sladic.

Ne jesti beli hleb i proizvode od belog brasna, secer, przeno, sokove, sve sto je industrijski proizvedeno.

Piti 8-10 casa vode.

Poceti dan sa mlakom vodom, pa onda paradajz, pa malo prosetati dovoljno je i nekoliko koraka. Znaci sta god da se koristi najbolje ce imati efekta na prazan zeludac, znaci jesti voce pola sata prije obroka. Moze pomoci i pojesti skuvan krompir sa korom....

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #84 poslato: Maj 24, 2007, 03:04:01 posle podne »
Uz ovo, razvijati naviku da kada osetiš poriv, odmah i ići u wc. Jedno vreme sam imao problema sa tim ali sam se "uhodao".
Vidi i ovaj link.

http://www.svetzdravlja.com/show_text.php?id=91&catid=7

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #85 poslato: Jun 01, 2007, 07:26:01 posle podne »
Medjutim iako je stolica redovna probava zna da bude otezana, smatram da je to pored neispravnog nacina ishrane i oslabljeni trbusni misici. Naime hrana se vari tako sto se pokrecu misici zeluca i tako se ritmicki bucka hrana tj. vari. A posto su MS pacijentima zahvaceni i trbusni misici ( ja np.r ne osecam vibracije neuroloske viljuske na trbuhu) onda kako je otezano hodanje otezano je i varanje(nadimanje, osecaj tezine...) To je neko moje tumacenje.
U svakom slucaju valja se pravilno hraniti i vezbati.

Van mreže Maka

• Član
  • **
  • Pol: Žena
« Odgovor #86 poslato: Jun 12, 2007, 02:28:01 posle podne »
Ne bih da vas davim, ali samo da ispricam.
Kao sto sam ranije rekla meni su skoro nasli i celijakiju (alergija na gluten).
Bila sam na kontroli kod lekara - gastroenterologa zbog celijakije i ona mi je rekla da je meni primarni problem gluten, a da je MS samo posledica. I da ce mi saniranjem problema koje izaziva upotreba glutena biti poboljsano stanje vezano za MS.
Ovo vam pricam zbog BBD dijete, za koju ste verovatno culi. Ne znam koliko sve to ima veze i da li je individualno, ali je meni mnogo bolje od kada ne konzumiram gluten (iako ne volim to da govorim, pu, pu...kuc, kuc).
Najvise me odusevljava povratak snage.
Samo da vam kazem, a vi jos procitajte po netu, ima svacega na tu temu.
Izgleda da tu stvarno ima neke veze.

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #87 poslato: Jul 17, 2007, 10:33:01 posle podne »
Objavljeno: 13.06.2007.
 Tjestenina bez glutena
Novu tjesteninu osmišljavaju, a tko drugi nego Talijani... To je kombinacija heljde, riže i jaja kako bi se dobila svježa tjestenina bez glutena.

Heljda (Fagopyrum esculentum) je pseudožitarica zanimljivih nutritivnih svojstava - sadrži proteine, antioksidanse, vitamine (B skupine) i prehrambena vlakna.

Neznatno je zastupljena u svakodnevnoj prehrani što bi se možda promijenilo pojavom na tržištu npr. tjestenine od heljde. Heljda ne sadrži gluten, pa bi ovakva tjestenina bila pogodna za osobe oboljele od celijakije.

Istovremeno, zbog nedostatka glutena tjestenina od heljde nema dobru strukturu, a prilikom njenog sušenja dolazi do nepoželjnog posmeđivanja. Rješenje oba problema je prodavati svježu, a ne sušenu tjesteninu i dodatak jaja koja bi trebala vezati tijesto.

Talijani pokušavaju osmisliti idealnu kombinaciju heljde, riže i jaja kako bi dobili svježu tjesteninu bez glutena. Ukoliko im to pođe za rukom, možemo očekivati nov industrijski proizvod.

Izvor: European Food Research and Technology
Preuzeto sa: www.plivazdravlje.hr

Van mreže Hmmm

• Novi član
  • *
« Odgovor #88 poslato: Avgust 08, 2007, 02:09:01 pre podne »
Citat: Asja
Medjutim iako je stolica redovna probava zna da bude otezana, smatram da je to pored neispravnog nacina ishrane i oslabljeni trbusni misici. Naime hrana se vari tako sto se pokrecu misici zeluca i tako se ritmicki bucka hrana tj. vari. A posto su MS pacijentima zahvaceni i trbusni misici ( ja np.r ne osecam vibracije neuroloske viljuske na trbuhu) onda kako je otezano hodanje otezano je i varanje(nadimanje, osecaj tezine...) To je neko moje tumacenje.
U svakom slucaju valja se pravilno hraniti i vezbati.

Ja se izvinjavam ako nekoga uvredim, nije mi to namera, ali svi unutrašnji organi nisu voljno inervisani i rade totalno nezavisno od skeletne muskulature. Trbušni mišići imaju ulogu u pražnjenju creva i u slučajevima kada treba izbaciti hranu iz želudca ali povraćajem. Varenje hrane počinje u ustima i završava se izbacivanjem iz organizma. Želudac svojim pokretima potpomaže mešanje hrane sa HCL - om i razgradnju hrane... Stvaranje gasova i podrigivanje su pojave kojima se izbacuju gasovi u spoljnu sredinu nastali u procesima fermetacije, a nadun nastaje kada je refleks podrigivanja inhibiran.  Zatvor nastaje i usled nedostatka tečnosti, naravno sve zavisi od situacije... U svakom slučaju svakoga koga interesuje fiziologija tela i kako sve to funkcioniše može da prelista neku knjigu sa medicinskog fakulteta ili veterinarskog o fiziologiji (za ovu znam da je lagano štivo - nije nerazumljivo i nema puno stručne terminologije, a i zasnovana je na humanoj fiziologiji jer sve je to jako slično). Možda i lupetam ali i ako nema napisano ništa konkretno o MS ima dosta toga o vitaminima, njihovoj resorpciji, o metabolizmu, o hormonima, nervnom sistemu... Sve se zasniva na principu sta je to nešto i kako to funkcioniše i ža šta je bitno.    :study:  :|

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #89 poslato: Avgust 08, 2007, 12:47:01 posle podne »
Asje već dugo nema (što me zabrinjava) pa ću probati da odgovorim umesto nje. Ona je napisala
Citat
A posto su MS pacijentima zahvaceni i trbusni misici ( ja np.r ne osecam vibracije neuroloske viljuske na trbuhu)
Možda je ovde trebala napisati trbušni deo tela jer je očito da misli na sebe spominjući neurološku viljušku. E sada, onako laički, vrlo je moguće da ni pokreti u sistemu za varenje ne idu kako treba. Pitanje samo gde sve ima lezije na mozgu a onda je jasnije šta je u ovom našem operativnom sistemu oštećeno tako da tu više nije ni bitno jesu li u pitanju voljni ili nevoljni pokreti muskulature kada ona uošte ne dobija "signal" za pokret ili dobija jako oslabljen signal. Sa druge strane, proces varenja počinje, pa možda već i od nosa ako računamo da lep miris hrane, daje signal za lučenje pljuvačke koja je prvi segment u "preradi" hrane. Gde sam onda ja tu sa dosta oslabljenim čulom mirisa? Da ne idem dalje, mi se između sebe dosta dobro dobro razumemo i ako nešto nije dorečeno, pri tome mislim na nas koji duže vreme nosimo MS sa sobom - Asja oko 20 godina, ja zvanično oko 7 (po proceni neurologa i 10) za druge neću pisati, ima već negde napisano koliko ko boluje.
Pozdrav ;)

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.