Autor Tema: Ishrana  (Pročitano 156816 puta)

Van mreže Sklerozica

• Administrator
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Dg: MS
  • Grad: Beograd
Odg: Ishrana
« Odgovor #45 poslato: April 24, 2007, 05:14:01 posle podne »
Meni to nisu ni spomenuli. Možeš li da mi odgovoriš na gore postavljeno pitanje u vezi žitarica i mahunarki? Mooliim te. :)

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #46 poslato: April 24, 2007, 05:21:01 posle podne »
Zbog cega BBD? Zbog proteina koji se nalze u zitaricama, mahunarkma mlecnim proizvvodima....pa zajedno napadaju omotac uprosceno receno. I nije strasno, takav nacin zaustavljana bolesti je najjeftiniji i najsigurniji. E sada, neko ce odmahnuti rukom sesti i smazati pitu od sira ili tortu.

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #47 poslato: April 24, 2007, 05:25:01 posle podne »
Sir već sam po sebi ispada. Da li ti primenjuješ BBD? Ako je odgovor "Da", kakvi su tvoji utisci? Kako se osećaš? Sa čim si zamenila žitarice i mahunarke?

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #48 poslato: April 24, 2007, 05:37:01 posle podne »
Ne primenjujem, jer ne znam sta bih jela. Npr, glavni problem mi je dorucak u tom slucaju.
Za BBD treba cvrsta odluka, prehrambeni dodaci i rekla bih motiv.
Posto ja nemam nista od toga na svoje oci pravim prekrsaje i dostojanstveno propadam, teseci sebe da hrana u stvari nema veze sa Ms-om. Mozda stres, ali i tu se docekam sa odgovorm da su i drugi imali raznih stresova pa se nisu razboleli.... i tako se vrtim u krug....

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #49 poslato: April 24, 2007, 05:50:01 posle podne »
To je i mene mučilo, šta da jedem. Napisao sam par reči o tome, ali kada sam počeo da "sečem" sve živo što sam do tada jeo, doveo sam sebe u dosta iscrpljeno stanje. Tada sam vratio neke prethodno izbačene namirnice. Težina mi se povratila. U momentu kada sam to pisao na hendikepu, ne. Ali sada sam otprilike sa težinom kao i pre MS. Dobro, možda nedostaje par kg. Sa snagom je isto bolja situacija, ako ne računam posledice MS-a jer mi je leva ruka primetno slabija. Dosta pažnje prebacujem na odmor (evo i sada ću te napustiti jer mi je vreme za dremku ;) ) i imam utisak da je tu potrebna disciplina i ako je moguće neki "vojnički" režim. Da se zna šta u koje vreme radiš.

Na ovom free hostu, gde se nalazi ovaj naš forum, ima još jedan koji se bavi zdravom ishranom. I oni su skoro počeli a ja nisam stigao baš da ih detaljnije pogledam ali ću ostaviti link.

http://vegan.editboard.com/index.htm   Ako nađeš nešto zanimljivo, javi nam. Pozdrav do večeras. ;)

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #50 poslato: April 24, 2007, 11:26:01 posle podne »
Cini mi se da treba biti umeren u svemu i da neke nepotrebne namirnice ne upotrebljavati jer nemaju nista hranljivo samo optrecuju organizam kao sto su: secer, kafa, masti, slatkisi, kecapi, majonez i slicne gluposti. Mislim da se takva hrana komzumira na psihickoj bazi tj, da tu glad dolazi iz glave a ne iz stomaka. Znaci sto kvalietnije i prirodnije, cini mi se da bi to bilo ovako diplomatski i nenasilno.

Van mreže Maka

• Član
  • **
  • Pol: Žena
« Odgovor #51 poslato: April 25, 2007, 08:04:01 pre podne »
Hajde sad da pokusam da odgovorim na sva pitanja.
Inace mrzim dugo da pisem.

Pre 2 godine sam imala neku nisku temperaturu nepoznatog porekla i sedimentacija mi je bila visoka, bila sam kod svih mogucih lekara u Klinickom centru i nista nisu nasli. Nigde nisam uspela da nadjem i cvrst dokaz da moze da ima veze sa MS. Inace sam se ja tada super osecala, nikakva malaksalost, nista.
Onda mi se ovog leta ponovila u 2 navrata temperatura i opet sedimentacija, ja se dobro osecala(cim padne temperatura, a to je nakon par sati) i opet me posalju kod imunologa.
Onda mi je on radio razno razna ispitivanja i dosao do toga da imam povecana antitela na gluten. Inace sam i ceo zivot mrsava, a posle porodjaja uglavnom i anemicna. Verovatno mi je zato i radio tu analizu.

Pozitivan rezultat antitela na gluten ne mora automatski da znaci i celijakiju, mada je procenat oko 98% da cete imati i celijakiju u slucaju pozitivnog rezultata. Celijakija je gastroenteroloska bolest, zato i mora da se radi biopsija da bi se tacno utvrdilo da li postoji ostecenje resica tankog creva, sto je prakticnio jedini dokaz da se ima celijakija.
Ne znam da li postoji varijanta alergija na gluten, a da se nema celijakija. Taj deo bas nisam shvatila, a posto nije moj slucaj nisam mnogo ni analizirala.

Ishrana...
U pocetku mi nije bilo tesko. pokupovala sam paste od pirindza, razne proizvode bez glutena koji se mogu naci u prodavnicama zdrave hrane, raspitala se koja nes kafa nema gluten, nabavila neke slatkise bez glutena i stvarno nije bilo frke.
Ja i inace nisam jela zaprske, majonez, kecap i slicnu hranu, tako da mi prodavnica nije mnogo nedostajala.
Tada sam i dalje koristila mlecne proizvode i stvarno nije bilo tesko.

Onda sam promenila gastroenterologa i ona mi je ukinula sve zivo osim kukuruza, cak i pirinadz i sve proizvode bez obzira sto na njima pise bez glutena.
U to vreme sam nasla i razne sajtove koji povezuju alergije na hranu i MS i najzanimljiviji onaj koji sam vam ostavila, jer mi deluje naucno potkovan i sa pravim savetima.
Onda sam resila da kad je bal bude i maskenbal i izbacila mlecne proizvode, mahunarke (ostalog i onako nije vise bilo). Imala sam samo problem jer oni ne preporucuju ni kukuruz, a ja onda ne bih imala ni jednu zitaricu ako i njega izbacim.

I sta jedem. Voce, povrce, ribu i belo meso.
To znaci da uz svaki obrok skuvam krompir umesto hleba. Pravim salate od morskih plodova, pecurke, razne varijante sa ribom. Sarmice sa zeljom punjene povrcem. Corbe od povrca, pilece corbe. Mnogo salata.
Kada hocu da se zasladim uzmem badem, lesnike.
Volim da grickam semenke.
Pijem zeleni caj, vodu i vino.
Ponekad koji gutljaj domace rakijice.
Kad drugi grickaju cips, ja imam uz sebe badem, kada pijemo u kaficu kafu, ja uzmem caj. Za vecernje varijante vino.
Nekad je tesko, ali...

Motiv...

Mislim da je ovo najvaznije.
Naravno da imam motiv. Imam dete i zelim da sto duze funkcionisem normalno. Hocu da plivam, trcim, klizam se i skijam sa njom.
Hocu da se druzim sa prijateljima, hocu da radim.

I kada sve ovo imam na jednoj strani i bilo koju hranu na drugoj, mislim da mi ni delic sekunde ne treba da se odlucim na koju cu.

Imam zelju i da pobedim MS, zasto bi on mene.

Udavih, ali sam pokusala sto krace da odgovorim na sva vasa pitanja.

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #52 poslato: April 25, 2007, 11:22:01 pre podne »
Ja konstantno imam temperaturu i to onu 37,2, koja me udavi i to je uvek povezano sa infekcijom grla koju imam pet puta godisnje.

Cini mi se da od zitarica jedino heljda ne sadrzi gluten.
A onaj sajt stio si pomenula ja sam znala za njega od ranije i verujem u svu tu teoriju iz prostog razloga sto je doktor koji zastupa to misljenje i idejni je tvorac te dijete ima sina obolelog od MS-a, inace su iz Kanade koja ima najvise obolelih od MS na svetu.

Van mreže Peca_Le

• Član
  • **
  • Grad: Leskovac
« Odgovor #53 poslato: April 25, 2007, 11:36:01 pre podne »
Pre nedelju dana sam zapoceo jedan experiment na sebi :). Iz ishrane sam izbacio hleb. Prvi rezultati su ohrabrujuci, nekako se "poletnije" osecam. Sad, mozda je to neki placebo efekat, mozda vreme, ko ce ga znati ... U svakom slucaju nastavljam sa "dijetom".
     U sustini, ja jedem sve, bas sve sto mi prija. Samo, ne znam kako da zamenim "brzu hranu", koju sam "prinudjen" da jedem na poslu?

Van mreže Maka

• Član
  • **
« Odgovor #54 poslato: April 25, 2007, 12:07:01 posle podne »
Citat: Asja
Ja konstantno imam temperaturu i to onu 37,2, koja me udavi i to je uvek povezano sa infekcijom grla koju imam pet puta godisnje.

Cini mi se da od zitarica jedino heljda ne sadrzi gluten.
A onaj sajt stio si pomenula ja sam znala za njega od ranije i verujem u svu tu teoriju iz prostog razloga sto je doktor koji zastupa to misljenje i idejni je tvorac te dijete ima sina obolelog od MS-a, inace su iz Kanade koja ima najvise obolelih od MS na svetu.

Temperaturu mi ne pominji. Tako sam i ja prosle godine imala nekoliko puta prehladu i svaki put malu temperaturu 37,2-37,4.
Posle 2-3 dana ja se osecam dobro, ali temperatura ostaje i to tako sto je ujutru oko 36,8, u toku dana 37,2-37,4, a uuvece 36,4.
Totalno nenormalno. I pri tom sam se osecala super.
zato sam i radila kojekakva ispitivanja. I onda sam popila klaritin jer je orl zakljucio da imam vazomotorni rinitis i temperature su prosle. To je inace lek koji se daje za alergije.
Kada sam to pomenula lekarima raznih specijalnosti svi su rekli da to nema veze.
Mene je bilo bas briga, po principu ne znam da li deluje ali mene vise ne boli.

Van mreže Maka

• Član
  • **
« Odgovor #55 poslato: April 25, 2007, 12:12:01 posle podne »
Citat: peca_Le
Pre nedelju dana sam zapoceo jedan experiment na sebi :). Iz ishrane sam izbacio hleb. Prvi rezultati su ohrabrujuci, nekako se "poletnije" osecam. Sad, mozda je to neki placebo efekat, mozda vreme, ko ce ga znati ... U svakom slucaju nastavljam sa "dijetom".
     U sustini, ja jedem sve, bas sve sto mi prija. Samo, ne znam kako da zamenim "brzu hranu", koju sam "prinudjen" da jedem na poslu?
Ja imam srece na poslu. Imamo odlicnu kuhinju i kuvara koji me mazi, tako da imamjedan problem manje sa klopom.
Na sajtu koji sam pominjala postoji i jelovnik sa raznim idejama, mada nije bas prilagodjen nasim uslovima, ali vremenom verovtano covek moze da se snadje. Malo je nezgodno kada se negde odputuje ili ode u goste.

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #56 poslato: April 25, 2007, 05:47:01 posle podne »
Citat: Asja
Cini mi se da treba biti umeren u svemu i da neke nepotrebne namirnice ne upotrebljavati jer nemaju nista hranljivo samo optrecuju organizam kao sto su: secer, kafa, masti, slatkisi, kecapi, majonez i slicne gluposti. Mislim da se takva hrana komzumira na psihickoj bazi tj, da tu glad dolazi iz glave a ne iz stomaka. Znaci sto kvalietnije i prirodnije, cini mi se da bi to bilo ovako diplomatski i nenasilno.
Huh ala ste se raspisali. :)
Šećer, ponekad i trošim. Uz nes kafu i ako uspem od klinaca da otmem neko neko parče čokolade. (nemoguća misija) :)
Masti ne, a tako sam voleo da jedem slaninu i raznu "tešku" hranu.
Kečap, majonez, omakne mi se po neki put.
Jedan događaj vezan za hranu mi je ostao u sećanju. Bile su neke jagnjeće sarmice, kako sam to pojeo, počelo je teme da mi trne. Od tada više nisam eksperimentisao sa masnoćom.

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #57 poslato: April 25, 2007, 05:51:01 posle podne »
Citat: Maka
I sta jedem. Voce, povrce, ribu i belo meso.
To znaci da uz svaki obrok skuvam krompir umesto hleba. Pravim salate od morskih plodova, pecurke, razne varijante sa ribom. Sarmice sa zeljom punjene povrcem. Corbe od povrca, pilece corbe. Mnogo salata.
Kada hocu da se zasladim uzmem badem, lesnike.
Volim da grickam semenke.
Pijem zeleni caj, vodu i vino.
Ponekad koji gutljaj domace rakijice.
Kad drugi grickaju cips, ja imam uz sebe badem, kada pijemo u kaficu kafu, ja uzmem caj. Za vecernje varijante vino.
Nekad je tesko, ali...
Dosta slično ali ipak jedem crni hleb, grašak, boraniju. Plodove mora malo teže "primam" ali šta ću. Dopalo mi meso ajkule.

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #58 poslato: April 25, 2007, 05:53:01 posle podne »
Citat: peca_Le
Ja nosim doručak od kuće. Ali ne mogu da prežalim burek od Trpkovića. :) Ko je iz Bg-a, zna o čemu pričam.

Van mreže Maka

• Član
  • **
« Odgovor #59 poslato: April 26, 2007, 07:27:01 pre podne »
Citat: Sklerozica
Ja nosim doručak od kuće. Ali ne mogu da prežalim burek od Trpkovića. :) Ko je iz Bg-a, zna o čemu pričam.
:D
Burek mi nije omiljen, ali slaninica, cvarci... Joj
Toga ne mogu da se odreknem, tako da nekad maznem, ali retko.
Prsutu isto.
Mislim da zasicene masne kiseline ne bi smele da se uzimaju, ali da ne izazivaju reakciju kao kad je rec o proteinima iz ovih drugih namirnica.
Tako da ponekad zgresim.

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.