Autor Tema: Ishrana  (Pročitano 156826 puta)

Van mreže sama

• Član
  • **
Odg: Ishrana
« Odgovor #120 poslato: Novembar 05, 2010, 12:50:35 posle podne »
I ti vjerujes da je tako?Ja sam pak negde procitala da je krvna grupa A sklona ka MS.Tako da ..ne znam bas.

Van mreže Meli

• Član
  • **
« Odgovor #121 poslato: Novembar 05, 2010, 11:14:32 posle podne »
Mene zanima sledeće, da li iko od vas sa sigurnošću moze da kaze da mu je nacin ishrane pomogao  u borbi protiv MS? Tacnije bezglutenska dijeta i izbacivanje mlecnih proizvoda npr. Meni je doktorka bukvalno rekla da mogu ako hocu da se izgladnjujem koliko hocu ali da to nema nekog efekta.

Nemam bas neko veliko iskustvo sa ovom bolešću ali u ovom kratkom periodu meni pomaže promjena ishrane. Ne rješava mi trnjenje ali kod umora djeluje. A lično mislim da možeš biti i na bezglutenskoj dijeti i bez mliječnih proizvoda a opet se ne izgladnjivati. Ja sam i prije dg primjetila da mi smetaju mliječni proizvodi...a i dosta sam imala problema sa probavom...nekako kao da mi se hrana ne vari, tako da sam već prije smanjila upotrebu mliječnih proizvoda. Jedino ako uzimam, uzmem one sa minimalnom masnoćom. A to sam praktikovala samo na osnovu slušanja svog organizma, kad nisam imala pojma o relapsima...

Inace, ja se citav zivot htanim zdravo jer je to obicaj u nasoj porodici, u nasoj kuci nisi mogao 2 puta godisnje da nadjes salamu ili pastetu, strogo kuvana jela i mnogo salate, voce u tonama i povrce, cele zime limunada umesto vode, bukvalno, dedjeni sokovi i sl. Slatkise inace ne jedem, desi se da slava prodje a da ja ne uzmem ni jedan kolac, ma ne secam se kad sam kolac pojela, jednostavno ne volim, po nekad cokolada, nikad vise od jednog reda. Od mlecnih proizvoda volim jedino sir, njega sam uvek jela uz svaki obrok a casu mleka nisam popila ne secam se! Kad sam dobila dijagnozu pocela sam da se pridrzavam dijete ali sam osetila da se gubim od gladi a inace sam mrsava tako da sam odustala. Posto sam sad udata nema mame da vodi racuna pa smazem cesce i nesto iz frizidera i zbog toga osecam strasnu grizu savest, kao i kad jedem gomilu hleba koji takodje volim, jer imam osecaj da ne pazim a da bi trebalo.

Pa ako imaš već dobre navike onda nemaš puno toga za promijeniti :). Ja bih na tvom mjestu smanjila hljeb ako vidiš da ti smeta ( a i ja jako volim hljeb, a sad jedem najviše krišku dnevno). A i ne moraš gladovati ako se odrekneš nekih stvari...samo onda povećaš one druge, korisne :). Nekako moj lični stav je da se ničega ne treba rigorozno rješavati pogotovo ne povećavati stres uskraćivanjem određenih namirnica, već živjeti opuštenije, nasmijanije, uživati u životu, slušati svoj organizam i izbacivati ono što nam smeta bez dodavanja stresa, već mijenjati nekim namirnicama koje volimo. Bitno je nahraniti i dušu i tijelo.

Van mreže Lili123

• Član
  • **
  • Pol: Žena
  • Grad: NS
« Odgovor #122 poslato: Novembar 06, 2010, 09:30:24 pre podne »
I ti vjerujes da je tako?Ja sam pak negde procitala da je krvna grupa A sklona ka MS.Tako da ..ne znam bas.

:sad:

Moja krvna grupa...  :m2:

Van mreže iva

• Član
  • **
« Odgovor #123 poslato: Novembar 06, 2010, 08:21:21 posle podne »
Nemam bas neko veliko iskustvo sa ovom bolešću ali u ovom kratkom periodu meni pomaže promjena ishrane. Ne rješava mi trnjenje ali kod umora djeluje. A lično mislim da možeš biti i na bezglutenskoj dijeti i bez mliječnih proizvoda a opet se ne izgladnjivati. Ja sam i prije dg primjetila da mi smetaju mliječni proizvodi...a i dosta sam imala problema sa probavom...nekako kao da mi se hrana ne vari, tako da sam već prije smanjila upotrebu mliječnih proizvoda. Jedino ako uzimam, uzmem one sa minimalnom masnoćom. A to sam praktikovala samo na osnovu slušanja svog organizma, kad nisam imala pojma o relapsima...

Ma meni ne smeta gotovo nista i mogu da jedem u velikoj kolicini ali vidim da se ne preporucuje sve, jedino mi smeta kad u obroku napravim kombinaciju sir i meso, krompir i meso, tad me obavezno zaboli glava. Najteze bi mi bilo bez hleba i sira.

Van mreže iva

• Član
  • **
« Odgovor #124 poslato: Novembar 06, 2010, 08:25:57 posle podne »
Ubacila sam moju poruku u citat, nikako da se snadjem. :n3:

Van mreže Lili123

• Član
  • **
« Odgovor #125 poslato: Novembar 06, 2010, 08:30:06 posle podne »
... i ja sam htela da ubacim nesto iz danasnjeg "Blic"-a, ali...  :n22:

Van mreže Meli

• Član
  • **
« Odgovor #126 poslato: Novembar 10, 2010, 11:49:25 pre podne »
Ma meni ne smeta gotovo nista i mogu da jedem u velikoj kolicini ali vidim da se ne preporucuje sve, jedino mi smeta kad u obroku napravim kombinaciju sir i meso, krompir i meso, tad me obavezno zaboli glava. Najteze bi mi bilo bez hleba i sira.

Pa onda nemoj praviti kombinacije koje ti smetaju ( krompir i meso, sir i meso)...jedi recimo povrce i meso i sl. A zasto bi skroz izbacila hljeb? Smanji na 2-3 kriske dnevno, a sir i mlijecne proizvode kupuj sa malo masnoce. Kad se naviknes djeluju pravo ukusno :).

Van mreže Lili123

• Član
  • **
« Odgovor #127 poslato: Novembar 10, 2010, 05:33:23 posle podne »
Znam ja... ali treba biti karakter...  ;)
Smrsala sam za nepuna tri meseca nekih 20 kg pre 7-8 godina... :n14:
To je dijeta UN, mozes je naci na netu... :a21m:
Jede se sva vrsta hrane, ali u umerenim kolicinama i obavezno u redovnim obrocima...  :n25:
Pre nekoliko dana sam dobila "naredjenje" da moram smrsati 10 kg za period od pola godine...   :a21m:
...do sledece kontrole endokrinologa...
Nece mi biti tesko jer imam pooooodosta vremena...  :n16:

Van mreže Vila

• Član
  • **
  • Ako hoces da pobedis,ne smes da izgubis :DDD
« Odgovor #128 poslato: Novembar 10, 2010, 06:55:41 posle podne »
Nikoljka,tako zovem sina, samo produzi da pikas loptu i nema ti bolje dijete.

Van mreže TeoKaja

• Član
  • **
« Odgovor #129 poslato: Novembar 10, 2010, 07:17:23 posle podne »
Bravo Dzoni! Bas mi je drago zbog tebe!
Znam ja super dijetu, skinula sam 2007. sa njom 25kg za tri mes. Al imaj na umu da su sve dijete pracene yo-yo efektima... Ceo zivot kuburim sa dijetama. Evo ti link:
http://zdravlje.krstarica.com/l/dijete/smrsajte-18-25-kg-za-samo-tri-meseca/

Van mreže Lili123

• Član
  • **
« Odgovor #130 poslato: Novembar 10, 2010, 10:31:21 posle podne »
E, Teokaja... pa to je ta dijeta koju sam i ja koristila...  :D
I nekoliko godina sam drzala kilazu bez  yo-yo efekta...  :a21m:
A onda sam se ugojila nakon preloma noge 2007. godine i posebno nakon saobracajke 2008. godine kada mi je os stresa proradila stitna zlezda po svome... :m1:

Van mreže iva

• Član
  • **
« Odgovor #131 poslato: Novembar 10, 2010, 10:57:35 posle podne »
Moja prijateljica je smrsala dijetom vezanom za krvne grupe, slala je krv u Bg i oni joj poslali dijetu, super joj ide. A moj muz je smrsao 20 kg drugom dijetom ali je ova sa krvnom grupom cini mi se laksa jer se vise jede.

Van mreže TeoKaja

• Član
  • **
« Odgovor #132 poslato: Novembar 11, 2010, 08:28:20 pre podne »
lili123, ja sam odrzavala kilazu skoro god dana i nakon toga mi je ustanovljena ms pa sam primila pulsnu terapiju i, verovali ili ne, ugojila sam se 16kg za 20 dana. :( A isla sam i na onu intoleranciju na hranu i drzala to dva i po mes, dobila 3kg, i prekinula je. Plus sam dobila stomacne probleme od te ishrane. Najbolja drugarica se hrani po tom testu vec 9 mes i devojka je skinula 30kg, takodje mama od drugarice se hranila tako 3 mes i skinula 12kg i svi su imali neki uspeh od toga. Ja sam na faxu po ceo dan i onda sam jela samo uvece kad dodjem kuci, sto nikako nije dobro jer je i noc a i pojedem dosta jer sam mrtva gladna i naravno da mi se sve zalepilo. E sad sam se zagrejala za neki anti aging program. I tu se radi intolerancija, s tim sto oni rade to kao neki MORA test putem struje, ne putem krvi, pa ti urade dijetu na osnovu mora testa, hrono ishrane i InBody analize sastava tela. Sve to kosta 12500 al sam citala forume i ima neka zena koja je posle porodjaja imala 110kg i za 8 mes sisla na 69kg!!! Icicu na to cim mi se zavrsi semestar, posto pretpostavljam da se i tu moram hraniti na grame pa mi je nekako lakse da pocnem na tom raspustu, dok sam kuci, pa cu posle vuci hranu sa sobom na fax. Ako nekog to zanima evo link:
http://www.antiaging-dijagnostika.rs/

Van mreže Dzoni

• Član
  • **
« Odgovor #133 poslato: Novembar 11, 2010, 06:37:01 posle podne »
Hvala TeoKaja :D

Van mreže tanjuska

• Novi član
  • *
« Odgovor #134 poslato: Novembar 20, 2010, 07:33:11 posle podne »
interseno --- mojata ishrana nikogas ne e bila mnogu masno uste od mala i dosta pribirliva so zdrava hrana sekoj den 2 jabolka i mnogu sok--- i pak imam ms---neznam kade e grsekata???????samo imunitetot mi pagase mnogu i krvta mi e slaba so go ima nasledeno moeto dete---pa ve molam dajte nekoj lek za podobruvanje so ishrana na imunitetot

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.