Autor Tema: Za koju se terapiju odluciti  (Pročitano 37534 puta)

Van mreže Maca

• Član
  • **
  • Pol: Žena
Odg: Za koju se terapiju odluciti
« Odgovor #15 poslato: Mart 30, 2008, 04:58:50 posle podne »
Definitivno nam treba i tema o Osteoporozi.
Osteoporozu imam već 4 godine. Kod mene je uzrok u štitastoj žljezdi.
Oni koji ste više puta na kortikosteroidima morate, da se brinete o tom, da tada kad jih primate dotate u prehranu dovoljno Ca i D3 vitamina.
Važna je i zastita želudca i redovne kontrole glukoze u krvi.

Van mreže BsAs

• Član
  • **
« Odgovor #16 poslato: April 02, 2008, 06:13:43 posle podne »
Za koju se terapiju odluciti? Da li uopste imamo izbora? Koliko se pita bolesnik? Koliko je lekar voljan da ostavi bolesniku da se odluci?
Kada mi je dijagnostikovana MS interferoni nisu bili na pozitivnoj listi u Srbiji, dok su u drugim republikama bivse YU bili. Tako da nisam imala ni potrebe da se odlucujem. Kortikosteroide sam primala dva puta i to samo zato sto mi je bilo zahvaceno vise sistema sa velikim ostecenjima u to vreme. Inace, za manje epizode koje brzo prolaze ne koristim ni u infuziji ni u tabletama; to je moj izbor.
Najvaznije od svega je naci dobrog lekara, koji ce ti dati vremena i da razmislis, odgovoriti na svako tvoje pitanje i postovati tvoj izbor bilo kakav da je, jer posle 14 godina bolesti mislim da sasvim dobro poznajem svoj organizam. Eto, to je moja sreca sto imam dobru doktorku sa kojom se odlicno slazem, ali i ona mi nije pala sa neba vec sam pre nje obisla mali milion lekara. Tako, i za to se treba potruditi.

Van mreže Moviefreak

• Član
  • **
« Odgovor #17 poslato: April 08, 2008, 04:07:58 posle podne »
ja sam na Ultralanu, kombinacija fuocortolona i hydrocortisona...
buduci da nisu sigurni u dijagnozu idemo s ovom terapijom radi smanjenja infekcije, zarista
iskreno, bolje pisem ))) ne brkam slova na tipkovnici od tada...
nisam otecena lica, nisam se jos pocela debljati i osjecam se bolje, samo danas nesto opet mutnjikavo vidim...
btw. ocni zivac mi je nedirnut...tako da misle i da nije MS...
ma do kad tako )))

Van mreže Sklerozica

• Administrator
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Dg: MS
  • Grad: Beograd
« Odgovor #18 poslato: April 08, 2008, 04:52:24 posle podne »
Mutnjikavo na jedno ili oba oka?

Van mreže Ha Even

• Zabranjen
« Odgovor #19 poslato: April 08, 2008, 06:07:53 posle podne »
idemo s ovom terapijom radi smanjenja infekcije,
O kakvoj se infekciji radi? Jesu li ti šta našli u zaraznoj ili idu na sigurno, daj kortikosteroide, smanji upalu, pa će onda vidjeti.

Van mreže Moviefreak

• Član
  • **
« Odgovor #20 poslato: April 08, 2008, 08:07:26 posle podne »
oba oka mislim
nije da imam kao prije kao navucenu paucinu preko desnog oka samo kao da slabije vidim
iduci petak imam nalaz sa serologije i vidjet cemo da li ima kakav virus (tj. antitijela)....
cak su mi rekli da moze i od raznoh trovanja doci do lezija i mojih simptoma....
B12 primam jer je mimicna bolest MS i imam crvene dlanove sto je tipicno za manjak B12...
ja sate i sate googlam o ovome i steta da je sve na engleskom ali postoji doista super izvora s informacijama online
javljam se sa situacijom....update )))

Van mreže sun

• Član
  • **
« Odgovor #21 poslato: April 10, 2008, 10:58:26 posle podne »
Da li neko od vas prati intenzino pacijene koji su poceli da uzimaju Enkorten? Citala sam nesto o njemu, ali koliko mi je
poznato nepoznate su nuspojave kad se lijek uzima duzi period. Procitala sam da je sklerozica u jednom postu napisao da polaze velike nade u dejstvo Enkortena (event. i izlijecenju). Zanimalo bi me i da li ga neko od vas uzima i kakva su vam iskustva?

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #22 poslato: April 10, 2008, 11:07:45 posle podne »
Sun, ima gore podforum Lekovi i unutra cela tema o enkortenu

Van mreže Moviefreak

• Član
  • **
« Odgovor #23 poslato: April 23, 2008, 06:38:05 posle podne »
Update:
danas ujutro sam prvi put vidjela bolje i onda se opet tijekom dana pokvarilo ali bilo je onako ....wow )))
glava mi je malo natecena, doista ne previse
zeludac me ne boli
pocela sam spavati od ponoci do 7 ujutro i trudim se da nespavam preko dana
eto to je moja reakcija na ultralan
PS: nemam pristeva jos )))

Van mreže smerkur

• Član
  • **
« Odgovor #24 poslato: April 23, 2008, 06:58:31 posle podne »
@Moviefreak

Dace Bog da ih i ne bude (pristeva)
Ja sam svojevremeno (pre 20-ak godina) slican problem regulisao lekom Nerobol. Tvoji lekari su sigurno upuceni u danasbju situaciju.

Hocu da ti kazem da se sve (manje vise) moze regulisati
 :D

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #25 poslato: April 24, 2008, 12:45:32 pre podne »
Update:
danas ujutro sam prvi put vidjela bolje i onda se opet tijekom dana pokvarilo ali bilo je onako ....wow )))

Poznat je osećaj kada osećaš promene u toku dana. Verovatno, ne samo meni. ;)

Van mreže Maka

• Član
  • **
« Odgovor #26 poslato: April 24, 2008, 07:35:46 pre podne »
Meni strasno smetaju vremenske promene.
Ne znam  da li to ima veze sa ms, ili sam meteropata (valjda sam dobro napisala :-[)
Ali po meni moze da se prati vazdusni pritisak. A i generalno promene, kisa, razvedravanje.

Van mreže Peca_Le

• Član
  • **
  • Grad: Leskovac
« Odgovor #27 poslato: April 24, 2008, 01:13:07 posle podne »
    Sada sam se vratio sa redovne tromesecne kontrole kod svog neurologa. Pozalio sam mu se na otezan hod posle aplikacije interferona. Rekao mi je da na to uticaj ima i vreme (promene temperature i pritiska). Nisu MS - ovci po defaultu metereopate, ali im variranje vremenskih (ne)prilika smeta, kao i svim hronicnim bolesnicima. Od osobe, pojedinacno, zavisi u kojoj meri.

Van mreže Moviefreak

• Član
  • **
« Odgovor #28 poslato: Maj 28, 2008, 06:33:16 posle podne »
evo mene nakon dugo vremena
naravno da radim tijekom terapije kortikosteroidima i bila sam u inozemstvu na sluzbenom putu 10 dana, vratila se doma i nastavila raditi...
e sad...jos uvijek sam na kortikosteroidima, sad sam na onom smanjivanju doze, i onda sam se malo ogledala ))) i primjetila dlacice oko usnica...jako sam svjetla pa su plave ali svejedno se vide...
da li to padne kad se skinem s kortikosteroida...uh...bas zensko pitanje
)))
pomozite jer sto ce zena s brkovima ))))

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #29 poslato: Maj 28, 2008, 08:27:04 posle podne »
Cini mi se da ne pada, to kortizon rovari po hormonima. Zavisi koliko su poremetili, bice brčića, a što ne bi bilo?

Na koji način primaš kortizone, koja je šema?

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.